Hevedertartó bigyó cseréje gitáron

2013.02.06. 12:00 | Írta: Mr. Furdancs

A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban.
Tegnap Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést intézett hozzám, miszerint vásárolt a gitárjához egy úgynevezett strap lockot és be kellene építeni a régi helyére. A strap lock egy olyan kütyü, aminek segítségével egy mozdulattal le lehet szedni a hevedert, gitárpántot (Erdélyben átvető) a gitárról. Magával a cserével nem is lett volna gond, de az eredetileg a gitáron lévő hevedergombénál hosszabb és vastagabb csavart kapott az új "babához".

Photo 2013.02.04. 12 16 14 (1).jpg

Két dologtól féltünk. Az egyik a csavar hossza. Nem túl egészséges ugyanis, ha a fenti képen is látható lyukba egy olyan csavart tekerünk, ami alulról beleér a fogólapba. Ezt az úgynevezett szemrevételezéses módszerrel gyorsan ellenőriztük. Szerintem bőven volt hely, de Norbert nem lett nyugodtabb. A másik dolog engem aggasztott jobban. Félő volt, hogy a vastagabb csavar esetleg szétrepeszti a nyakat. Hangszerész olvasóink lehet, hogy másképp látják, de nem mertem kockáztatni. A biztonság kedvéért tehát elbattyogtunk egy csavarboltba, hogy beszerezünk egy mindkettőnket megnyugtató hosszal és vastagsággal rendelkező csavart.

Photo 2013.02.04. 12 16 23 (1).jpg Photo 2013.02.04. 12 16 39 (1).jpg

Végül vettünk csavart, de minek. Olyan rögzítőeszközt nem találtunk ugyanis, amiben száz százalékig megbíztunk volna. A biztonság kedvéért azért elköltöttünk 200 forintot és sétáltunk egy kellemeset. Időközben egy kisebb szakmai konzultáció kerekedett a gitár fölött, amit nyugodtan nevezhetünk veszekedésnek. A konzílium résztvevői az irodában fellelhető gitárosokból és dobosokból állt. Sikerült összekülönböznünk azon, hogy miként oldjuk meg ezt a rettenetesen bonyolult problémát. Hazudhatnám, hogy az én megoldásom győzött. Nem így történt. Csak azért is azt fogom leírni, ahogy én csináltam volna a rendelkezésre álló eszközökből. A meg nem valósult tervem az volt, hogy az új csavar vastagságához igazítom a már meglévő furatot. Mivel? Fúróval. Itt jött volna a sok gitáros által már ismert régi jó "rockfogás", a körömlakk. Érdemes a lyukba egy csepp körömlakkot folyatni. Ezzel a trükkel rugalmas rögzítést biztosíthatunk a csavarnak a lyukban. Állat módon gitározó zenészek gyakori problémája ugyanis, hogy a hevedergomb csavarja egy idő után megeszi az őt körülvevő fát. Ha ez koncerten csúcsosodik ki, akkor egy nem kívánt performansz lehet a dologból. Leszakadt pánttal az ember olyan hatást kelt a színpadon, mint amikor egyensúlyát vesztve, féllábon ugrálva veszi fel a zokniját. Ezek után csak be kell tekerni a helyére a csavart, persze a hevedergombbal együtt.

Photo 2013.02.04. 12 18 43 (1).jpg Photo 2013.02.04. 12 18 56 (1).jpg

Ínyencek kedvéért a munkadarab egy igen jól eltalált Gibson SG-másolat. A tulajdonos, Norbert sem tudja, hogy pontosan milyen gyártmány, de tényleg remek hangszer.

Zenét nem hallgattunk szerelés közben, de ha tehettük volna akkor stílszerűen egy Houdinis-dalt tettünk volna be. Mondjuk ezt:

Ha élőben is megnéznétek a Houdinist, akkor március 2-án Paks felé vegyétek az irányt. Keressétek a Café Bongo nevű műintézményt. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr985064092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aktív Gitár · http://aktivgitar.hu/ 2013.02.07. 01:30:33

A Strap Lock lényege nem az, hogy ez mozdulattal le lehet szedni, hanem az, hogy nem hagyja, hogy a gombról lecsússzon a pánt. :)
Az egy mellékhatás, hogy le lehet szedni, bár fajtától függően azért ez nem mindig annyira könnyed mozdulat.
Van amúgy erre egy másik megoldás is, ami nem igényel fúrás-faragást.
aktivgitar.hu/erdekes/lock-it-gitarpant/

A hevederrögzítő kiszakadása valóban nem ritka, én körömlakkról olvastam ugyan, de nem is igazán látom át, milyen rugalmasságot biztosítana neki, amitől jobban tartana...
Amit szoktunk használni, ha még nem jár ki a csavar, de már nem is szorul meg rendesen, elforog, első körben pillanatragasztót cseppegtetni a furatba és utána visszacsavarni, esetleg egyesek fogpiszkálót, én erre a célra levágott kis fa szilánkot szoktam még beletenni, hogy jobban megfogja. Szerintem a körömlakk nem éppen a rugalmasságáról híres, inkább rögzítő szerepben szokták használni csavarokon, mint a "szegény ember pillanatragasztója".

Ellenben mikor csavart becsavarunk gitárban, előtte célszerű beviaszozni, sokkal kisebb esélye van rá, hogy repesztené a fát és könnyebb is behajtani.
Én alighanem tolómérővel megértem volna a furat mélységét és annak megfelelő hosszúságú csavart tettem volna bele, ha meg vastagabb a csavar, mint a furat, legfeljebb kicsit megcsiszoltam volna tűreszelővel.

horrorpornó bábszínház 2013.02.07. 03:11:34

A Gibson SG-nek az eredetije sem remek hangszer, elég fos hangja van.
(Egy Les Paulhoz és a Fenderekhez képest meg pláne.)

Arról nem is szólva, hogy milyen Gibson-utánzat az, amelyiknek nem ragasztott, hanem csavarozott nyaka van? Totál ellentétben áll a cég alapelveivel.

Egyébként meg nem lett volna egyszerűbb bemenni egy hangszerészhez (Medgyesi, Bíró Ádám stb.), aki nagyjából 200 Ft-ért megoldja a problémátokat (de lehet, hogy ingyen), és tutira szakszerűen?

Aktív Gitár · http://aktivgitar.hu/ 2013.02.07. 05:32:47

@horrorpornó bábszínház:

Az SG az egyik legnépszerűbb Gibson, 1961 óta folyamatosan a kínálatban van és több mint 30 féle változata létezett. Gyakorlatilag annyiban különbözik szerkezetileg egy Les Paul-tól, hogy vékonyabb a test és nincs juhar fedlap, bár ez utóbbi a Les Paul jó néhány változatán is hiányzik.
Szóval mitől lenne fos hangja, hmm? Ugyanazok a pickupok, ugyanaz a híd, ugyanaz a fa, a konstrukció... attól a pár mm hiányzó rétegtől? Na ne röhögtess.
Angus Young, Tony Iommy, Frank Zappa, Pete Townshend, Dereck Trucks, Mick Box, stb.
Ők persze nem értettek hozzá, ezért azon a fos hangú gitáron játszottak, mi?

Az megint nem igaz, hogy a Gibson alapelveivel ellentétes lenne a csavarozott nyak. Ez leginkább egy olyan hagyomány, amit mondjuk miattad és a hozzád hasonlók miatt tartanak fenn... :)

Jópár csavarozott nyakú Gibson létezett: Sonex-180, Marauder, Invader, S-1 L6-S Midnight Special, Challenger , Corvus...
Nekem van egy Les Paul Studio Lite M-3 meg egy L6-S Midnight Special is és mindkettő igen jó gitár, csak más karakter.

Minek egy hevedertartó csavarral hangszerészhez menni, ha meg tudták oldani?

Mr. Furdancs 2013.02.07. 08:21:35

@Aktív Gitár: Köszi az észrevételeket! Saját tapasztalatom, hogy a körömlakk nem annyira rideg, mint a pillanatragasztó. Lehet, hogy a rugalmas nem a legjobb szó ide, mindenesetre nekem bevált a körömlakk megoldás. A gyufaszálas, fogpiszkálós "lyukszűkítés" eddig nekem nem jött be.

shred 2013.02.07. 08:58:40

Ízlés kérdése - az SG hangjáért én sem rajongok, tipikusan a "majdnem bejön, de valami plusz hiányzik" hangzás. A Fender tisztán csilingel, a Les Paul öblösen sír, az SG meg a kettő között mutál.
Ellenben kurva jól néz ki:)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2013.02.07. 09:05:53

mindenesetre szerintem elég barbár megoldás, hogy a heveder a nyakba van beleküldve, és nem a testbe. persze az SG súlyelosztása katasztrofális, amin viszont ez biztosan javított rajta, azért csinálták a japánok vagy kínaiak így.

amúgy a hangjáért én sem vagyok oda az SG-nek, de szép, az tény. a LP, bár fizikailag sokban nem különbözik, kraftosabb, mivel kétszer olyan nehéz (amúgy nekem utóbbiból régi japán van, csavarozott nyakkal).

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2013.02.07. 09:32:50

@borzash: "amin viszont ez biztosan javított rajta", ezúton is gratulálok magamnak

Aktív Gitár · http://aktivgitar.hu/ 2013.02.07. 16:46:00

@Mr. Furdancs: Lehet, nem mondtam, hogy nem működhet a körömlakk, mondjuk én nem használom.
A fogpiszkáló/gyufa szerintem se a legjobb megoldás (bár fali tiplizésnél már használtam, igaz, akkor hirtelen szükségmegoldásként gyakorlatilag körbe kibéleltem vele a lukat).
Gitárnál általában az eredeti fához hasonlóból vágok vékony szilánkot.
De a profi megoldás az,hogy felfúrni egy olyan közeli méretre, amilyen fa stiftet lehet kapni, azt beleragasztani, majd újrafúrni a lukat.

@shred: @borzash:

Tudjátok, mikor csak gitároztam, én is tele voltam ilyen babonákkal. Amióta hangszerészinasként dolgozom és tanulom a szakmát, próbálok a blogomon utánajárni az ilyesminek és kideríteni, mi a helyzet valójában és megosztani.
Volt SG-m is és a javítási munkák során számtalan hangszer megfordult a kezemben, hetenet 2-3 újabb legalább. Azt is látom, hogy a gitárosok tényleg eléggé ilyen babonás népség és rengeteg berögzült hiedelem, közhely terjedt el köztük, az egyenes nyaktól az elhangolódó tremolón át a csavarozott kontra ragasztott nyak jó vagy rossz hatásáig.

Azzal nem akarok vitatkozni, hogy valakinek tetszik-e egy adott hangszer hangja, mert ízlés dolga. Legfeljebb azt kérdezném meg, hogy melyik SG-ről beszél?
Arról, amiben a P.A.F. pickupok vannak, vagy amelyikben a P-90, vagy a 498T/490R? Mert ezek mind eltérő karakterűek. :)

"Kraftosabb, mivel kétszer olyan nehéz". Na, megint egy vitás kérdés.
Melyik LP kétszer olyan nehéz? Egy Norlin-féle, ami 5 kg körül is lehet, vagy egy LP Studio Lite, ami 3.4? Szóval kicsit túl általános, A súly van valami hatással a hangra, de jó néhány más sokkal jellemzőbb tényező van ennél, ami jobban befolyásolja...

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2013.02.07. 17:18:57

@Aktív Gitár: a "kétszer olyan nehéz" nyilván költői túlzás :)

egyébként babonaügyben teljesen egyetértek. nem véletlen, h leszarom, hogy csavaros a LP-m nyaka.

SG hangzásilag az eddig a kezemben volt két Epi SG-re gondolok, nem voltam értük oda. hogy egy lemezen hogy szól, az alapján nem nagyon akarnám megítélni.

58múltam 2013.02.23. 08:49:10

A keményfát valóban rétrepesztheti az eredetinél vastagabb, vagy hosszabb facsavar. A megoldás: előfúrni a magmérettel (a csavar tömör testének az átmérője), az új csavarhoz szükséges mélységben. A manapság kapható pozdorjacsavarok igen kemény és éles élszalagja nem repeszt. Ha valaki mégis nagyon félős, megteheti a következőt: Vesz még egy ugyanolyan csavart, és azt hosszában megköszörüli, pl. gyorsvágóval (flex, sikító, sarokköszörű). Ezzel menetfúróvá alakítja a csavart, először azt csavarja be, majd a végleges, ép csavarral a hevedertartót. A körömlakk nagyonis jó megoldás: a csavar teljes felületén fölfekszik a furatban, eloszlatja az erőket, sokkal tartósabb lesz. Én faragasztót használnék, vagy epoxi ragasztót, azok jobban tapadnak.

58múltam 2013.02.23. 09:01:44

Alaposabban megnézve látom, hogy a gombot fémhez való csavarral akartátok rögzíteni. Fába facsavar kell. Jobban tart! A fémcsavarnak sokkal kisebb a menetmélysége, nem tud kapaszkodni a fában. Van megoldás: kívül famenetes, belül fémmenetes hüvely. Nem ide való...

thenorbeast 2013.03.13. 22:35:37

Atyaég, csak most látom micsoda kis kommentháborút sikerült elindítania anno a kis gitáromnak. Jelentem szépen vizsgázott a strap-lock, a gitár szarul szólt, de szép a képeken.

Aktív Gitár · http://aktivgitar.hu/ 2013.04.05. 10:03:29

@58múltam: Ebben az esetben gyors barkácsmegoldásként a körömlakk vagy pillanatragasztó használható jobban szerintem.
A faragasztónál, epoxinál hosszabb a száradási idő és igazából fölösleges is, mert továbbra is barkácsmegoldás marad... én nem bíznék benne hosszabb távon.
süti beállítások módosítása