Amit egy kéménynek tudnia kell

2013.04.26. 09:47 | Írta: Mr. Furdancs

Ha kisiskolásokat kérdeznénk arról, hogy mi az a kémény, akkor nagy százalékban azt a választ kapnánk, hogy egy cső, ami füstöl a ház tetején. Hozzáteszem, hogy valószínűleg felnőttek esetében is hasonló válaszokat kapnánk, némi kiegészítéssel. 

A kémény magában álló vagy építményekkel szervesen összekapcsolt függőleges gáz- vagy levegőelvezető csatorna. A gázelvezető kémények rendszerint valamely tűzhellyel kapcsolatosak s céljuk az, hogy a huzat növelésével az égést elősegítsék, a levegőelvezető kémény feladata pedig az épületekben összegyűlő romlott levegőnek eltávolítása, s e réven friss külső levegőnek beszívása, vagy pedig friss külső levegőnek bevezetése. Bővebben: Wikipédia

A kémény tehát, mint azt fent is is olvashatjátok, ennél sokkal bonyolultabb, a jó kémény pedig kimondottan bonyolult dolog. Számos olyan tényezővel találkozhatunk, ami nagyban befolyásolja füstelvezető-rendszerünk hatásfokát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hatásfoknövelő megoldást, amire érdemes odafigyelni kéményünkkel kapcsolatban.

kemeny.jpg

Hőingadozással szembeni ellenállás
A béléscső legyen kiégésbiztos. A kéményeket folyamatos hőmérsékletingadozás éri: kívülről hideg levegő, belülről meleg égéstermékgázok teszik próbára. Az olcsó anyagból készült kémények gyorsan megrepedeznek, a kémény nem marad füst tömör. Ez komoly veszélyt jelent a ház, és lakói számára. 

1.jpg


Nedvességtűrés
Az egész konstrukció tömített legyen. Minden kéményben keletkezik nedvesség. Különösen a korszerű, alacsony égéstermékgáz-hőmérsékletű fűtőkazánoknál tapasztalható nagyon intenzív kondenzátum-képződés. 1_2.jpg


Korrózióállóság
A béléscső legyen saválló. A kondenzáció során a kéményben nemcsak nedvesség, hanem maró hatású savak is keletkezhetnek. A maró hatásnak tartósan csak a kerámiából készült cső képes ellenállni. 

3.png


Univerzális alkalmazhatóság
A kémény legyen alkalmazható bármilyen tüzelőberendezéshez és bármilyen tüzelőanyaghoz, feleljen meg mind a hagyományos, mind a modern fűtési technikák kihívásainak. Bármikor lehetőség legyen a tüzelőberendezések közötti váltásra. (Pl. kazáncsere, kandalló vagy cserépkályha beépítés stb.)

4_v.jpg
Előmelegített égési levegő
A kéményrendszer feleljen meg a hőcserélő-elvnek. Ellenáramú kéményműködés esetén a hideg égési levegő a szabadból a meleg cső körül áramlik be a házba, így a füstgázban lévő hő egy része átadódik a belépő levegőnek. A speciális, bordás felületű kerámiacső megnövelt felületén melegíti az égési levegőt, a hőszigetelt köpenytégla megakadályozza a hőveszteséget.

5.jpg


Hőhídmentes építés
A rendszeralkatrészek akadályozzák meg a hőhíd kialakulását. A normál kéményekben a köpenytéglákon keresztül a hideg tér irányába hőhíd alakul ki, az energia egy része elvész. A köpenytégla megszakítja a kémény köpenyszerkezetében felfelé és lefelé irányuló hővezetést. Ez a következőképpen működik: a köpenytéglában habüvegből készült betét található. Ez az anyag az ásványi gyapottal azonos hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, párazáró tulajdonságú, nem vezeti a hőt. Ennek köszönhetően a hő az épületben marad és nem kell a veszteséget többlet fűtési energiával pótolni.

6_v.jpg


Szellőzőkürtő
A kémény levegőkürtős kivitelben készüljön, azért hogy biztosítsa a fűtéshez szükséges égési levegőt a kandallók vagy a cserépkályhák számára. A szellőztető berendezések, páraelszívók és klímaberendezések vákuumot hoznak létre a házban. Ilyen esetben a kandallók biztonságos üzemelése érdekében az égéshez szükséges levegőt külön vezetéken kell betáplálni. A szellőzőkürtős kivitelben gyártott kémény-köpenytéglák a helyiség levegőjétől független és biztonságos módon garantálják, hogy a kandalló mindig elegendő égési levegőt kapjon.

7.jpg


Multifunkciós kürtő
Szerelőakna egyszerűen és gyorsan. A házat akkor készítjük fel optimális módon a jövőbeli fejlesztésekre, ha a kétkürtős kéményt még egy külön multifunkciós kürtővel is ellátjuk. Az egyik kürtőre csatlakoztatható a központi fűtés, a másikra a kandalló vagy a cserépkályha. A harmadik, multifunkciós kürtőben pedig költségkímélő és kevés karbantartást igénylő módon lehet bevezetni az épületbe a környezetkímélő technológiák csöveit és vezetékeit, mint például napkollektor vagy napelem, illetve akár a műholdvevő kábeleit is, akár utólag is.

8.jpg

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Schiedel Kéménygyár Kft-t

Schiedel_Logo.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

5 komment Címkék: kémény

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr385244375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2013.04.26. 16:03:03

Lehet, hogy csak figyelmetlenül olvastam, de mintha kimaradt volna a "hőszigetelés a kéményeken" fejezet, illetve a "jelen pillanatban a falazott kémények mintegy száz százaléka nem felel meg a hatályos előírásoknak" című óda.

Sajnálom, de ez a bejegyzés részemről nem ismeretterjesztő iromány (bár az is igaz, hogy a kéményekről egy kétkötetes könyvet lehetne írni), csak egy marketingblabla, aza hiányzik egy kva nagy (X) a cikk címének a végéről...

[tényleg sajnálom, hiszen lehetett volna egy ismeretterjesztéssel foglalkozó bejegyzés is (pro és kontra) - de ez csak részben az, tanulságot mindössze csak annyit lehet levonni, hogy az ikszipszilonzé káefté kéményrendszerei minden igényt kielégítenek és jónapot]

magyar bucó 2013.04.26. 17:45:49

Ez itt a reklám helye :(

különvélemény 2013.04.26. 20:08:42

"gáz- vagy levegőelvezető csatorna"

Fizikából egyes, valaki javítsa ki a wikin. :)

szemhejplasztika mindenkinek · http://szemhejplasztika-mindenkinek.hu/ 2013.09.18. 21:46:54

Nagyon gyors a szerelése és a kéményseprők sem tudnak mibe belekötni.

János Bereczk 2018.04.04. 11:46:51

Meg kell mondjam a gyerek többet ért a kéményhez.....! A kémény egy függőleges lyuk, ami, az
"ÉGÉSTERMÉKET " kivezeti a kazánból! Mi az az égéstermék? CO2 és 1% alatti mérgező anyag!
A kémény másik funkciója, hogy a hideg dugó létrehozásával, a visszaáramlást szünteti meg. A
hideg dugó eltávolítása meleg levegővel távolítható el, nem FÜSTTEL, mert az jön vissza!!!!!
SZIVAR-nak válaszolnék: A kéménynek, semmi szüksége a szigetelésre, a kazánban égő tűz,
égésterméke a 20-30°C-os gáz minden gond nélkül távozik, természetesen aki nem fűt csak tüzel,
a kéményen 300°C-os füstgáz megy ki, ez lenne a fűtőanyag, csak nincs idő az elégetésére! A
300°C füst, korom, kátrány, CO, CO2, C, sokkal könnyebben kicsapódik a hideg kéményre és a
300°C-nál, a 290°C hidegebb, így a kéményre fog lerakodni minden, míg kéménytűz formájában távozik, esetleg a kéménnyel, vagy a fél házzal együtt! A falco, most szerel a kéményeire új szűrőt,
mert ez a divat!!!!!!! Ők sem értik? A reklám mindég erősebb, mint a tudás!!!!

Én már sokat írtam ezzel kapcsolatban, de meggyőzhető az aki millió kiváló kazán leírását olvassa el, majd a hatodik csere után sem jön rá, hogy egy lom csak amire rábeszélik? Drágán!
Rossz kazán jellemzői: Amikor a kémény kivezetése felül van, a még el sem égett anyag távozik! A kazán anyagának vastagsága, hogy ne robbanjon szét, aztán mégis szétrobban, mert a kézigránátot sem papírzacskóban használják! Nagy a benne lévő víz mennyiség, nehezebb felfűteni, a vízzsákok amit leszigetel a korom, három ajtó, mert tisztítani is kell, az ajándék
koromkaparóval, nem beszélve arról hogyan rakosgassuk a tüzelőt, minden ajtónyitás növeli a
fogyasztást!!!

Akkor mi a megoldás? 2,5 mm-es lemez kazán beül egy terelő, ami a CO2-t levezeti a felső ajtó felső szintje fölötti kivezető csőcsatlakozóhoz, bármelyik sarokban! Felső ajtó aljáig berakunk 5 veder lignit brikettet, lehetőleg vizeset, vagy locsoljuk meg! Az izzó, visszafojtott szén, amit az alsó ajtó reteszén állítunk be, (kisujjnyi lyuk), elveszi a víz oxigénjét, így CO és H keletkezik, ezt
kell a szekunder levegővel elégetni, kék lánggal(3-5cm)(a lyuk akkora mint a primernél, de mm-es állításokkal beállíthatjuk a kedvező hőt. A kéménybe a hideg CO2 távozik, a víz kicsapódva a hamuban marad! A COH, a városi gáz régebben ezen főztek, gázálarc nélkül!!!!!!
süti beállítások módosítása