Lakásfelújítás - 1. fejezet: Az „új” lakásba költözés kétségei

2013.05.27. 09:45 | Írta: -nos-

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy új lakásba költözhet, különösen, ha szűkösek az anyagi lehetőségei. Márpedig ilyen esetekben számos körülményt kell figyelembe venni, hogy jusson is, maradjon is.  A lakhatás ugyan a legfontosabb, a központtól való távolság, a beszerzési lehetőségek is fontos tényezők. Ezen túlmenően azonban a lakás nagyon alapos állagfelmérése legalább ilyen fontos, mert egy elhanyagolt lakás rendbe tételéhez vagy nagyon sok pénzre van szükség, vagy ennek híján a fokozatos rendbetétel sorrendjét kell ésszerűen meghatározni.

DSC02788 (1).jpg

Így járt az a fiatal pár is, akinek csak egy lepusztult kis lakótelepi lakásra futotta a pénzéből. Ráadásul gyorsan szerették volna lakhatóvá tenni „új” otthonukat. Első dolguk természetesen egy alapos takarítás volt. Ez főként a fürdőszoba kádjának, mosdójának radikális letisztítását, a padlók feltakarítását és a konyhai mosogató, valamint a gáztűzhely lesikálását jelentette. Így már a kis szobába be lehetett tenni a kinyitható heverőt, lehetett tisztálkodni és a főzést is meg lehetett oldani. Ezt követően már ott lehetett lakni, amíg a további alapvetően szükséges felújításokra sort keríthetnek.

DSC02822 (1).jpg DSC02789 (1).jpg

A felújítás sorrendjét a barátok tanácsainak figyelembe vételével alakították ki. Első a hálószoba élhetővé alakítása, majd a nappali szobát kell rendbe tenni, utána következhet a falatnyi előszoba és a konyha, majd végül a fürdőszoba alapos, ám fokozatos felújítása lett a cél. A hálóban a falak tapétáját nedvesítve lekaparták, kiglettelték festették, ám a kopott padlószőnyeget is ki kellett cserélni. A szalagparkettás nappaliban viszont csak a falakat kellett átfesteni. Ez a tapétázásnál gyorsabban megvalósítható és olcsóbb is. A régi PVC padlók sorsát még nem döntötték el, mert e téren is a költségkímélő, ám gyorsan és lehetőleg saját kezűleg kivitelezhető megoldások kerültek előtérbe. A nyílászárók állapota csak kívül volt lehangoló, de erre később is sort lehet majd keríteni, belül elég egy felújító mázolás, majd résszigetelés a tél beállta előtt. A konyhában csak a gáztűzhely marad, a festésen túl kell új munkapult, mosogató, a magukkal hozott néhány konyhai fali szekrény még egy ideig megteszi.

DSC02828 (1).jpg

A fürdőszoba állapota volt a legelhanyagoltabb, de a régi, már avitt fehér csempeburkolat egyelőre alapos tisztítással elviselhető és a kádat, mosdót is rendbe lehet hozni egy alapos polírozó tisztítással. Ezzel a helyiséggel lesz a legtöbb gond, mert a közművezetékeket rejtő akna fedele helyett valami esztétikusabb megoldást kell kialakítani. E munkák javarészét azonban segítő barátok közreműködésével, és saját kezűleg is elvégezhetik, bár sok esti és hétvégi munkára lesz szükség, hogy a kis lakótelepi lakást otthonuknak mondhassák.

DSC02832 (1).jpg

Egy héttel a névleges beköltözésük után már ott tartanak, hogy az alapos takarítást követően a hálószoba falait átfestették, a szőnyegpadló helyett laminált padlót kapott, az ablak belülről tiszta, bár még nem újra mázolt, így az éjszakai pihenést, az alapvető tisztálkodást és a főzést is biztosították. Kissé szomorúan ugyan, de lemondtak a minőségi alapanyagokról, mert rájöttek, hogy szerény körülmények között is lehet élhető és tiszta otthont teremteni, továbbá, hogy a hozzáértő baráti segítség mellett saját kezűleg is sok mindent meg lehet oldani. A fokozatosság nemcsak a helyiségek felújításának sorrendjében lényeges, hanem a beépítendő anyagok tekintetében is. Így viszonylag kevés pénzből is lehet olyan otthont kialakítani, ahol öröm lakni.

E rövid bevezető után, jövő hétfőn elkezdjük sorra venni a felújítás lépéseit. Elsőkét a tapéta eltávolításának mikéntjében és a glettelés tudományában merülünk el.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr945319262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacsla 2013.05.28. 19:52:01

"szomorúan ugyan, de lemondtak a minőségi alapanyagokról"
Szerintem sok esetben kifejezetten jó befektetés az alapanyagokra áldozni, mert rossz anyaggal és rossz szerszámmal dolgozni szívás, több időbe telik, rosszabb minőséget ad, és a végén akár többe is kerülhet.

kzolika 2013.06.24. 20:53:38

Nem akarom elkeseriteni oket, de ezt meg a koztudottan hazudos ingatlankozvetitok is felujitandonak hirdetnek...

Lakásfelújítás1 Kft 2013.09.25. 04:08:27

Sajnos a hazánkban nem fordítanak elég figyelmet a minőségi alapanyagok beépítésére! Majdnem minden megrendelő a legolcsóbb anyagokat kénytelen megvenni, a kialakult pénztelen állapotok miatt! Lehet ilyen anyagokból is építkezni, de a végeredmény sokszor többe kerül, mint a minőségi alapanyagok beépítése után! Az anyagon nem célszerű spórolni, minden esetben érdemes kikérni egy szakember véleményét a későbbi problémák kiküszöbölése érdekében.

Egy egész litániát lehetne írni például a megfelelő szakember kiválasztásáról, de inkább megmutatom:

www.lakasfelujitas1.hu/epitesi-tanacsok-a-megfelelo-szakember-kivalasztasahoz.html
süti beállítások módosítása