A hét műtárgya: lámpa

2013.06.06. 10:00 | Írta: Tarrasque

Remek lehetőség lenne arra, hogy elmenjen a téma a hagyományos vs LED lámpák irányába, de mivel jobbára mobil kialakítású, időszakosan használt, akkuról működő lámpákról lesz szó, a LED győzelme vitathatlan.

Miért szeretik a gyártók a LED lámpákat? Kis fogyasztással erős fényt állítanak elő, alacsony hő kibocsátással, és emellett kevéssé érzékenyek az ütődésekre és a ki-bekapcsolgatásra. A LED-eknek emellett az élettartamuk is hosszabb, míg egy hagyományos izzó 1-2000 üzemórát bír, egy halogén izzó 3-4000-et, addig egy fehér színű LED akár 30-50.000 órát is; igaz, addigra már csak kb. 70%-os fényerővel működik.

Amit az ellenzők leggyakrabban fel szoktak hozni ellenük, a fény hőmérséklete. Az alábbi skálán a LED-ek 2700-5500 között szórnak, a meleg fehértől a hideg fehérig:

image001.pngForrás: svetila.com

Szokták még a színskálát emlegetni, vagyis hogy az izzók által kibocsátott kevert fény melyik színből mennyit tartalmaz. Ehhez kiindulópontként Zelandeth oldalát érdemes tanulmányozni. Sajnos mostanában nem frissült, de rengeteg izzótípus mérése megtalálható itt.

image002.png

Milyen lámpákat használunk?

Zseblámpa

Ezek a lámpák jellemzően hosszú, hengeres testűek, a testben található a beépített vagy szabványos elem/akkumulátor, a fejükben pedig az izzó. A felhasználási kör széles: sötét erdőben, táborozásnál, utcai járőrözésnél, világítás nélküli épületekben, autós pihenőknél, lépcsőházakban, áramszünet esetén, és még lehetne sorolni.

 Jellemzően mobil használatra valóak, bár néhány kivitel fixen is rögzíthető. A lámpa karakterisztikáját az izzó típusa és mennyisége mellett az izzó(k) fényét tükröző reflektor és a fényt irányító lencse adja.  A Streamlight oldalán három szcenáriót vázolnak fel, a megvilágított környezet alapján csoportosítva az elemlámpák típusát:

image003.jpg

Az elemlámpák mérete változatos:

image004.jpg

A mérettel általában egyenesen arányos az akkumulátor kapacitása és a fényerő.

Nagy népszerűségnek örvendenek manapság az extrém igénybevételt bíró elemlámpák: porvédett, csepp- és páravédett, ütésálló kivitelek. Ezek a lámpák általában a formatervük és a felhasznált anyagok miatt vonzóak lehetnek a hétköznapi felhasználásra is, még ha nem is használnánk kalapács helyett őket:

Egy összehasonlítás ugyanannak a gyártónak a xenonos és ledes lámpája között:

image005.jpg

Aki esetleg jobban el szeretne merülni az elemlámpák világában, annak ajánlom a rendkívül tartalmas Elemlámpa blogot.

Fejlámpa

Ezek a zseblámpához hasonló technológiát tartalmazó lámpák, amikkel a felhasználó mindkét kezét szabadon használhatja. Biciklizéshez, futáshoz, barlangászáshoz és hasonló sportokhoz, vagy sötét környezetben történő szerelési munkákhoz érdemes használni őket.

image006.jpg

Munkalámpák

image007.jpg 

Sötét, rosszul megvilágított munkákhoz (pince, szerelőakna, stb.) érdemes fixen rögzíthető lámpákat használni. A fix rögzítés lehetséges kampóval, mágneses csatlakozóval vagy akár megfelelően kialakított aljjal.

Egy hagyományosabb, fénycső-szerű kivitel (természetesen ledes):

image008.jpg

 

Ennek a lámpának nagy előnye, hogy az energiaellátást a termékcsalád vezetéknélküli gépeinek egységesített akkumulátora adja, bármikor cserélhető például a kézi csavarozóéval:

 image009.jpg

Ennek továbbgondolása az akkumulátor beépített lámpával:

image010.jpg

A lámpa használható akkor is, ha az akkumulátor épp csatlakoztatva van egy eszközre.

 

Szerszámok beépített lámpákkal

Kézenfekvő, hogy a megvilágítandó terület leggyakrabban ott található, ahova a szerszámmal mutatunk: csavarozás, fúrás, forrasztás, vágás, stb.

Világító fogó, csavarhúzó és Weller-páka:

image011.jpg

image012.jpg

image013.jpg

Emlékezzünk meg az elektronikai szereléseknél használt nagyítós lámpáról is, ami szintén kapható világító kivitelben is. Játékfigurák festésénél is jól jöhet:

image014.jpg

Megemlítendő még a kurblis lámpák családja. Az elemlámpák a háztartások megszokott kellékei, áramszünet esetén jól jöhetnek. Amerikai fórumokon – a többszörösen katasztrófa sújtotta területeken élők – a napokban többen írták, hogy az igazi megoldás a dinamós lámpa:

image015.jpg

Ezek a lámpák ledes izzókkal egy perc tekerés után kb. 20-30 percig világítanak.

Elterjedtek a lámpás-szerű kivitelek is:

image016.jpg 

Gyakoriak a hibrid kivitelek is, amikben nem csak a dinamó, de napelem is tudja tölteni az akkumulátort.

Végezetül pár fura lámpa:

image017.jpgGorilla

 image018.jpgRitkaföldfém mágneses lámpa a Strikertől

Ez pedig egy remek dal még remekebb feldolgozása a témában

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr365345966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.06.06. 11:05:01

A LED-ket a gyártók nem csak ezért szeretik, hanem azért is, mert hypeolt cucc, azaz jó áron el lehet adni. Kevés ember ért hozzájuk, ezért bármilyen bullshitet lehet hozzájuk csatolni. Elég gyakran látok olyanokat leírva reklámokban, hogy a hajam égnek áll.

Punk Trek · http://www.facebook.com/punktrek 2013.06.07. 09:54:16

A led nagy előnye, hogy nem melegszik, legalább is nem olyan mértékben mint a normál izzók. Ezért én is ezt használtam több lámpámnál. Hátránya, mondjuk egy régi stílusú Edison izzóval szemben, hogy nem annyira hangulatos... szépnek sem nevezhető... és a led szalagoknál és moduloknál ráadásként még külön trafó is kell a meghajtáshoz.

Nagymoli 2013.10.05. 21:05:50

LED nagy előnye, hogy olcsón, kevés anyag felhasználásával gyártható. És drágán eladható. ezért szeretik a gyártók. Én meg gyerekkorom óta LED mániás vagyok, erről az én "gyártóm" tehet. Egyre jobb az energiahasznosításuk, a fényspektrumuk még nem olyan, mint az izzóé, de hasznosak, ha a villanyóra felől nézzük. :-D Olvasáshoz azért izzót használok inkább.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.06. 08:42:30

Őszintén remélem, hogy mihamarabb olcsóbbá válnak, elterjednek és kiszorítják az "energiatakarékos neonlámpákat". A EU szégyene, hogy egy drága, rendkívül környezetszennyező, rövid élettartamú és sérülékeny eszközzel váltották ki a jó kis hagyományos izzószálas égőket, amit frappánsan betiltottak.

Nem tartozik ide közvetlenül, de a betiltás is bizonyítja, hogy az EU máshonnan kiselejtezett inkompetens barmok és bűnözők gyűjtőhelye.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.06. 09:46:39

@Morgan kapitány:
Ezzel nincs igazad. A kompakt fénycső (CFL) nem környezetszennyezőbb, mint a hagyományos izzó. Inkább csak máshol jelenik meg a szennyezés. A CFL-nél a fénycső anyaga az, az izzónál az elpocsékolt energia, a LED-nél meg az előállítása.
Az USA-ban vizsgálták, ahol nagyobb a széntüzelés aránya a villamosenergia előállításban és azt tapasztalták, hogy élettartam alatt több higanyt juttat a környezetbe az izzó használata.
Ami az élettartamot illeti ott a vevő a hibás. A legtöbb gyártó gyárt magas és alacsony minőségű fénycsöveket is és a vevők az alacsonyakat preferálják.
Illetve személyes tapasztalatom, hogy nagyon gyakori a nem rendeltetésszerű használat: pl. kompakt fénycső mozgásérzékelőre kötve.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.06. 10:18:56

@Lord_Valdez: Akkor vajon miért óvnak attól, hogy összetörjön? A fénycső belső felületén lévő por gyilkos anyag. Arról nem is beszélve, hogy éveken keresztül havonta-kéthavonta kiégett egy ilyen csövem, mert a tranziens áramlökéseket nem bírják.
Bocsánatot kérek, hogy csak egy 1200 forintos eszközt vásárolok az eddig 90-es izzó helyett a budimba, igazi proli vagyok, tényleg, vehetnék 4000,- Forintért is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.06. 11:13:14

@Morgan kapitány:
Azért óvnak, mert a higany nem kimondottan egészséges, illetve ez egy teljesen visszanyerhető anyag. (Szemben a kőszén elégetésekor levegőbe került higannyal.). Egyébként egy ilyen CFL-ben néhány mg higany van mindössze, ha lenyeled se lesz tőle bajod.

Ez egy tévhit.
A fénypor zömében ittrium-oxid, ami teljesen ártalmatlan. Ez a vörös komponens.
A kék és zöld komponens típusonként és gyártónként különbözik.
Az egyik leggyakoribb a BAM, Bárium-Magnézium-Aluminium oxid, ez mérgező, de ha nem szándékozol megenni egy egész fénycsövet, akkor ettől se kell tartanod.
Egy másik cérium-terbium-magnézium-aluminium oxid, semmi, fogyaszd egészséggel.
A lantán-foszfát, mérsékelten mérgező (, de egy fénycsőnyit nyugodtan megehetsz). Ritkább a kalcium-volframát, ebből akár többet is.

Ami a kiégést illeti ott érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy ezek a olcsó fénycsövek valóban nem bírják a túlfeszültséget. Az a bekapcsolási inrush az az életük része.
A másik, hogy budiba tényleg nem való. A fénycsőnek az a jó, hogy ha folyamatosan üzemel. A ki-be kapcsolgatás gyorsan legyilkolja. Egy tisztességesen előfűtött katóddal gyújtó fénycsőnél (ezeknél tapasztalható 1-2 másodperc késés mielőtt világítani kezd) kb. 3 óra élettartamot használ el bekapcsolásonként. Egy azonnal gyújtónál számolhatsz akár 10-zel is. Ezért egy 6000 órás xar 600 bekapcsolás búcsúzik.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.06. 11:47:06

@Lord_Valdez: Tudományosan nagyon alátámasztott vélemény, meghajlok az érveid előtt. Azonban továbbra is bízom benne, hogy a LED jobban elterjed, mert valahogy nem preferálom a konyhai-fürdőszobás kiruccanásaimat 3 órányi időre elnyújtani, hogy a kis fénycső megfeleljen a gyártó elvárásoknak.
Másrészt egy fél milliméteres vastagságú üvegtárgy biztos nem fog tízezerszámra törni a háztartásokban évente és kerül a környezetbe néhány liter BAM, lantán-foszfát.

De hadd legyek őszinte. Szarok a környezetvédelemre, sokkal jobban irritál, hogy TELJESEN betiltotta néhány - ki tudja honnan szabadult - idióta a hagyományos izzót, miközben a budikban igenis van létjogosultsága, ezáltal korlátozott a döntési szabadságomban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.06. 12:28:20

@Morgan kapitány:
El fog abban biztos lehetsz. A fénycsövekben még kb. 30%-t lehet hozni, ha sikerül megfelelő fotonkaszkád fényport kifejleszteni. A LED-nél egyelőre nem ismerünk semmit, ami miatt ne lehetne akár 200 lm/W-t elérni. Idővel, persze.
És, persze nem is törékeny, nem zavarja a szakaszos üzem.

Értem. Sajnos, maguktól nem akartak kipusztulni, mert annyira olcsók. (pont, mint a higanylámpa, azt is úgy kellett agyonverni)
Igazából nem teljesen tiltották be. Az általános célú izzók közül a hagyományosakat tiltották be, viszont ezeknek vannak halogén helyettesítői. Kicsit hidegebb, illetve koncentráltabb a fényük, meg drágábbak, egyébként teljesen jók, bár hogy teljesen őszinte legyek, igazából a halogén izzók se valók szakaszos üzemre, mert a körfolyamathoz el kell érni egy hőmérsékletet.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.06. 16:02:03

@Lord_Valdez: Ó, tudom, hogy nem sikerült kiirtani. Magam is betáraztam 80-100 darabot a negyven wattosból, de aztán láttam, hogy egyszerűen kicserélték a feliratot: ipari használatra. Így már lehet legálisan árulni :)
süti beállítások módosítása