Lakásfelújítás - 8. fejezet: A fürdőszoba rendbetétele

2013.08.27. 09:12 | Írta: -nos-

A lelakott, kis lakótelepi lakás lakóhelyiségeit az új tulajdonos pár nagyjából már lakhatóvá tette, ám a fürdőszobát eddig csak annyira takarították ki, hogy a mindennapi tisztálkodásra alkalmas legyen. A felújítás utolsó felvonásaként most erre a helyiségre kerítettek sort. Oka, hogy e kis helyiségben számos problémát kellett úgy megoldaniuk, hogy az anyagi lehetőségeik már jelentősen megcsappantak. Így kénytelenek voltak lemondani az igényes változtatásokról, a cél csupán az volt, hogy tiszta és szolidan tetszetős legyen. A posztban látható fotók illusztrációk.

furdo01.jpg

Első fázisban természetesen a falat hozták rendbe. Lekaparták a régi festéket, glettelés után pedig tetszésük szerint egész halvány moha zöldre festették. Így a régi fehér csempe burkolattól visszafogottan válik el a fal színe. A csempeburkolat masszív volt, nem lett volna célszerű a leverése és még a csempelapok is sértetlenek voltak. A rárakódott szennyeződéseket, pl. a ragasztott szegély matricákat szintén több lépcsőben, vakarással tudták eltávolítani és a burkolólapokat is csak többszöri vízkőmentesítés után sikerült letisztítani az egyéb lerakódásokkal együtt, ám ezt követően már szép, csillogóvá lett a kerámiaburkolat felülete. Sajnos a burkolatot nem kimondottan a mostani igényeknek megfelelően hálóba, hanem kötésbe rakottan ragasztották a falakra, ám a leverése jelentős plusz kiadással és nagy felfordulással járt volna, így „kibékültek” a jelen állapotával. Az elkoszolódott fugák letisztítása elég aprólékos munka volt, de tisztítása és impregnálása után már nem volt meghatározó az összkép szempontjából.

furdo02 (1) (1).jpg

Ezt követően a vízhálózatot vizsgáltatták át egy szerelő barátjukkal. Javaslatára maradt a régi, ám alaposan kitisztított és felpolírozott felületű mosdó, amire viszont új csaptelep került, olyan amelyre a kézi zuhanyozót is fel lehetett erősíteni. Ez a „specialitás” különben jellemző a házgyári lakásokra, szerencsére a szerelvény szaküzletben könnyen ráleltek az e célra is megfelelő új és korszerű kerámia betétes csaptelepre. A mosdó szifonja is cserére szorult, mivel az egyenlőre még csak kinézett, kis méretű mosógépnek a vízelvezetését is ebbe kell majd becsatlakoztatni. Ez egy kicsit megnehezítette a szifon kiválasztását, ám végül ez is sikerült és a helyére került.

Fogósabb munka volt a kád helyrehozatala. Ezt előbb a vízkő lerakódásoktól szabadították meg, majd többszöri polírozó kezelés árán sikerült a zománc felületének szinte az eredeti fényességét visszaadni. Csupán a lefolyónyílás környékén maradt némi mattulás, de ez még elviselhető, ha minden használat után szárazra törlik a kádat, na és természetesen a tusoláskor lespriccelt csempe felületét sem szabad vizesen hagyni. A kád előlapja is zománcozott lemez, így ezt is kitartó polírozással tették fényessé és könnyen tisztíthatóvá. A falak és a kádszélek közötti hézagot előbb akril tömítővel töltötték ki, majd a kád peremére a konyhapultokhoz használatos és rugalmas szélű ferde vízvető idomból kialakított kerettel kívánták elejét venni a perem melletti vízszivárgásoknak.  A mosógép vízellátását szolgáló és a kád előlapja mögött elvezetett csöveket ötrétegű műanyagcsövekkel építették ki és a csőkiállásokat a lemezelőlap alatt „átbujtatva” vezették ki, várva a majdani mosógép bekötésére.

A régi flexibilis csőbekötéseket is újakra cserélték és ezt követően alaposan kitisztították a lefolyórendszer csövét is. Előbb duguláselhárító-szerrel lazították fel a lerakódásokat, majd többszöri kézi pumpálással és forró vizes átmosás után már akadálymentessé vált a víz lefolyása. Volt még egy probléma, mégpedig a padlóburkolat. Ide PVC burkolatot ragasztottak fel. A víz esetleges kád alá folyását és a kád előlapja mögé és a fal mellé beragasztott íves, 5 cm magas műanyag idom előzetes leragasztásával oldották meg. A PVC burkolatot pedig már ezekre az idomokra ívesen felragasztva rögzítették. A sarkokban az illesztéseket szaniter tömítővel zárták le. Akad ugyan még néhány hiányzó berendezési tárgy, pl. a mosdószekrény és a tükör megvilágítását szolgáló világítótest beszerzése és felszerelése, ám a fürdőszoba használata most már kimondottan élvezetessé vált és jöhetett a felújítási munkákat követő általános nagytakarítás, majd ezt követően a kis lakás teljes „belakása” és a saját kezűleg végzett munkák fáradalmának a kipihenése.  

Lakásfelújítós sorozatunk végére értünk. Az előző részeket ITT olvashatjátok.

furdo03 (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr175469177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.27. 17:40:24

a csempe " leverése jelentős plusz kiadással és nagy felfordulással", valamint a leendő szomszédok évekre szóló, kitartó gyűlöletével járt volna. Meghökkentően messzire hallatszik, mikor az ember csempét ver le a betonfalról.
És persze olyan, mint Thoreau pincéje. Néhol egy köhintésre leválik a réteg, máskor vésni kell az egészet.

2013.08.27. 20:54:48

Ilyen címmel cikket írni arról, hogy pénz hiányában nem csináltak semmit?! Nemá' !

négykarika 2013.08.27. 21:32:39

A kád szélére miért akrilt? Érzésre szilikon lenne célszerű: rugalmasabb, és van gombaölős, szaniter változata is. Szól valami az akril mellett?

prolee 2013.08.27. 22:33:47

Tehát lényegében kitakarították a dzsuvát a fürdőszobából és ezt nevezték felújításnak.

Carlsbad 2013.08.28. 01:20:19

Lehet olyan festéket kapni, amivel a csempét le lehet kenni. Szerintem nagyon jól néz ki. Érdekes felületet ad.

Alternatív 2013.08.28. 08:02:07

A cimkéket nem kell vakarni. Lehet kapni (csak sajnos már elfelejettem, hogy hol) egy olyan spray-t, ami egyetlen fújással elintézi a cimkét: pár másodperc várakozás után egy mozdulattal lehúzható, és tiszta marad a helye is.

A spray neve egyszerűen "cimke eltávolító spray". Zseniális, nélkülözhetetlen, csak sajnos már kezd kifogyni...

Morgan kapitány (törölt) 2013.08.28. 10:28:19

@Alternatív: Haha!
Én is használom a hideg zsíroldót, aminek a neve "Hideg zsíroldó". Mennyivel egyszerűbb, mint a fantázianeveket találgatni.
Gerotex meg Vakarin.

voodoux 2013.08.28. 11:42:41

rózsaszín fal zöld csempével? gratulálok!

felporssívóztam, ezzel gyorsan felújítottam a nappalit!

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.08.28. 11:49:57

@Alternatív: Label Off 50 a pontos neve. Kurva erős citromos illattal, budiba is simán jó. Egy áldás a cucc.

mirx 2013.08.28. 12:37:38

a rózsaszín-zöld kombináció valóban a nyolcvanas évek rettenetes balatoni nyaralóira meg zimmer ferijeire emlékeztet, és ezen a csillogós krómbiszbasz sem lendít

Doryyka 2013.08.28. 14:39:07

Anyosom evente kinyir egy ilyen lakotelepi csaptelepet. Vagy a kifolyocso lazul le menthetetlenul, vagy a zuhanyvalto gomb megy tonkre. Tudom, nem (csak) a csap hibaja...

Szzzz 2013.08.28. 18:01:48

Valahol érdkes cikk.

Lássuk be, egy lakótelepi fürdőszoba felújítás általában arról szól, hogy meguntuk nézegetni a régit, és kell valami változás...
leverjük a régi "ódivatú" mázas csempét, felszedjük a régies módon nem diagonálba fektetett metlakit, kivágjuk az egyébként hibátlan vaskádat...
és helyette bekerül az épp trendi nyomtatott egyen márványmintás falicsempe (1999ft/nm) műanyag élvédőkkel, akril kád, adott esetben krómfestett műanyag seggbugyogtatónyílásokkal (mert azért kell egy kis kényeztetés), ami egy év után beszarik, kettű múltán pedig elkezdi ereszteni a a vizte az elöregedett tömítés...

Diamonddyke 2015.03.04. 12:18:23

Szerintem nagyon klassz hír a panel felújításban, hogy ma már bontás nélkül is megoldható a vizesblokkok, mint a fürdő, WC átalakítása folyékonycsempével.
Ezzel a technikával akár sajátkezűleg is megoldható a csempefelújítás, de kérhetjük a szakemberek segítségét is, akik velünk együtt, igényeinknek megfelelően alakítják ki a csempe méretét, beosztását, színét, struktúráját. A teljes folyamat interaktívan, közös munkával folyik. Én a folyekonycsempe.hu oldalon találtam róla segítő videókat és referencia képeket is.
süti beállítások módosítása