Ötrétegű műanyagcsövekből kialakítható vízvezetékek

2013.09.09. 10:04 | Írta: -nos-

Lakásfelújításoknál, vízvezeték bővítéseknél a hagyományos fémcsöveknél előnyösebben használhatók az ún. ötrétegű műanyagcsövek. A csövek viszonylag olcsók, és alkalmazásukkal a vezetékhálózatok, vagy bővítések gyorsan kialakíthatók akár saját kezűleg is.

otretegu02 (1).jpg

Ami e korszerű csövek előnyös tulajdonságait illeti, azt főként a kompozit anyagösszetételüknek köszönhetik. Ezek gátolják a különféle lerakódások kialakulását, kedvezőbb áramlást biztosítanak a szállított közegnek, és bármilyen hagyományos szerelésű és anyagú csőrendszerhez, minden nehézség nélkül – megfelelő csatlakozóidomokat alkalmazva - csatlakoztathatók. A különféle gyártmányú csövek (PEX, PE RT, HDPE, Proidea, Rehau, Haka, Henco, Valsir stb.) alig eltérő tulajdonságúak, és a különféle szállítandó anyagokhoz megfelelő típusválasztékukkal ideálisan kialakítható, tartós csőhálózatok kiépítését teszik lehetővé.

A műanyagcsövek szinte mindenféle anyag szállítására alkalmasak. Az ilyen csövek kimondottan előnyös tulajdonságúak a kialakításuk miatt. A belső csőfelület PE rétege olyan sima, hogy jelentős mértékben csökkenti az átfolyási veszteséget, ami pl. a régebbi acélcsöveknél igen jelentős. Ezen kívül nem alakul ki a felületükön vízkövesedés, vagy egyéb káros anyag lerakódás és a tartós használat során is megtartják nagyon kedvező átfolyási jellemzőiket. A többrétegű csövek további előnye, hogy hőtágulásuk kicsi, és oxigéndiffúzió-mentesek. Ezek a csövek minden tekintetben megfelelnek a higiéniai előírásoknak, és normatíváknak, melyek az ivóvízvezetékekre és akár folyékony élelmiszerek szállítására szolgáló csövekre vonatkoznak.

otretegu01.jpg

Az ötrétegű csövek – mint ahogy az a meghatározásukból is kiderül - öt egymásra épülő rétegből állnak (fenti ábra). A belső PE csőre speciális ragasztóréteg rögzíti az alumínium réteget, amely biztosítja a cső nyomásállóságát 10 bar nyomás mellett és  95 °C folyamatos hőmérsékleten, egészen 110 °C csúcshőmérsékletig. Az újabb ragasztóréteg szükséges a külső polietilén és az alumínium csőburok rögzítéséhez és ez a öt réteg szinte elasztikus együttese alkotja együtt magát a csövet. A tartósságukra jellemző hogy a laboratóriumban végzett próbák 50 évnél hosszabb élettartamot garantálnak és akár méterben is beszerezhető a szerelvényboltokban. A csövek önmagukban az átmérőjük ötszörösével azonos sugárban hajlíthatók alakra, ám hajlító készülékben ez a méret akár a felére csökkenthető. Az ötrétegű PE csövek 12, 16, 18, 20, 26, 32, 40, 50, 63 mm-es átmérőben is beszerezhetők a szaküzletekben.

A különféle csőrendszeri egységekhez, szerelvényekhez való csatlakozást a "fittingek" különféle választéka biztosítja. Több változatuk ismert, a gyorscsatlakozós,  a préseléses és a szorítógyűrűs csatlakozós fittingek, ám mindegyiknél alapfeltétel a palástra merőlegesen levágott csővég és a megfelelő csőhossz betartása. Ezt csővágó szerszámmal lehet igazán biztosítani, ám. A gyorscsatlakozós – és préseléses fittingeket főként a szakemberek használják, és a csőbe erősítésük után nem oldhatók. A különféle szorítógyűrűs csatlakozó elemek viszont oldhatók, és a nyomásbiztos kötés kialakításához elégséges két megfelelő méretű villáskulcs. Hátrányuk, hogy a szorítóanya miatt a csatlakozóidomok a cső átmérőjénél nagyobb helyet igényelnek. Főként falon kívüli vezetékek kialakításánál előnyösek. A fittingek mérete miatt a vezeték azonban nem futhat közvetlenül a fal előtt, viszont falba is fektethetők , ha kellő helyet alakítanak ki a csatlakozó fittingek számára. Előnyük, hogy a kapcsolat nem igényel számottevő helyet, és bárhol jól alkalmazható akár saját kezű vezetékbővítésnél is.

otretegu03.jpgGyorscsatlakozó

 A többrétegű polietilén csövekből kialakítandó csőhálózathoz azonban nyomvonal terv szükséges és a különféle leágazó csatalakoztatásokhoz és csőkiállásokhoz szükséges fittingek méretét és számát is ajánlatos meghatározni. Beszerzésüket követően még bonyolult csővezetékrendszerek is viszonylag gyorsan elkészíthetők, üzemszerű használathoz azonban elengedhetetlen a nyomáspróba, és az esetleges szivárgások megszüntetése, amire gondos szerelés esetén ritkán van szükség.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr65497670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.09. 14:55:19

Költségekben is barátságos, drágább helyen árult KPV-cső árban van.

pushup 2013.09.10. 09:00:55

a középső képet ki feliratozta? aThézió, mi? Grétsy László meg forog a sírjában, pedig még meg sem halt a fószer ...

Lally(örökre kitiltott) 2013.09.10. 11:49:25

"átmérőjük 5x-rösével" - és ehhez mit szólna a magyartanárod?

2013.09.10. 12:47:57

ez meg mán milyen mondat már?

"Az ilyen csövek előnyös tulajdonságai kimondottan előnyös tulajdonságúak a kialakításuk miatt"

nemáááááááááááá

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.10. 13:13:24

A dolog árnyoldala, hogy igaz, hogy a cső olcsó, de a fittingek drágák.

springbok 2013.09.10. 14:46:16

Azt is leirhatna, hogy hogyan illeszted ossze a csovet a fitting-ekkel. Pont at kellene raknom egy radiatort a fal masik felere, az pedig 4x konyok meg a vegukre a csati.
Remlik, mintha egy "roppanto" fogo kellene hozza..

springbok 2013.09.10. 14:51:16

Naigen, miutan leirtam latom, hogy van menetes verzio, azzal elboldogulok amennyiben Ubul, a futesszerelom a kovetkezo 2 hetben sem talal ide.
De lehet, hogy csak azert huzza az idot, mert tudja, hogy nemsoka kesz lesz a palinka...

Átrágó 2013.12.11. 23:51:01

@Lord_Valdez: Lehet, hogy drága a fitting, de egy csomó könyököt megspórolhatsz azzal, hogy viszonylag hajlékonyak ezek a csövek. Szerintem.

duguláselhárító mester · http://www.dugulaselharitas.co/ 2014.02.07. 11:19:21

Mint duguláselhárító egyben vízvezeték-szerelő is vagyok. Már dolgoztunk ilyen csövekkel, és mivel eddig nem jött visszajelzés partnereinktől azt gondoljuk, hogy jó, megfelelő termékcsaládról van szó. (visszajelzést akkor kapunk, ha gond van)

xvmx 2018.07.09. 12:33:59

Valóban előnyös ez a technológia a fűtés,-ivóvíz-rendszerek kiépítéséhez, meglévő rendszerek kiegészítéséhez. Maga a cső megmunkálásához egy KPE olló (aki fűrészlappal vágja annak legszívesebben rávernék a kézfejére), ha nem komolyabb márkával szerelünk (Viega, Uponor) akkor kalibrálóval + szilikonzsírral érdemes a csővégeket előkészíteni. Egyrészt megkönnyítjük az idomok felillesztését, másrészt az O-gyűrűk nem tolódnak el az idomban a felhelyezés során.
Ha a csöveknél gyártónként a minőségben nincs annyira nagy eltérés, a fittingek terén már nagyobb a szórás. Kezdjük a polgárok kedvencével, a "kulcsos idomokkal", amely nevét a arról kapta, hogy az cső külsejére ráhúzunk egy hollandit, egy szorítógyűrűt, és ezzel felszerelve beletoljuk az idom "tömlőcsatlakozójába". Eztán a hollandert egy villáskulccsal meghúzzuk, és a gyűrű ennek hatására rászorítja a tömlőre a csövet. Ajánlott felkalibrálni + szilikonozni a cső belsejét a procedúra előtt. Semmiképp se építsétek falba, mert ha az O-gyűrű elpattan, elkezd szivárogni, nem kis kellemetlenséget, port és sittet okozva ezzel.
A másik a farkasfogas "bedugod-kész" idom. Ez a kötési mód gyors, bontógyűrűvel roncsolásmentesen bontható, újra felhasználható. Ismertebb márkák itthon: John Guest, Itap. Nem annyira elterjedt, nem tudom miért, de úgy gondolom, hogy itthon nagyon sok szerelőben él a szegénység mentalitása, inkább dolgoznak egy idomon plusz 3 percet, csak legyen 120 forinttal olcsóbb (kulcsos idomhoz képest viszonyítva), vagy egyáltalán nem tudnak erről a technológiáról. Ezt is érdemes megszilikonozni, kalibrálni annyira nem szükséges. Egyes idomok aluPEX csövek mellett rézcsöveket is be tudnak fogadni, a rézcsövet mindenképp sorjátlanítani kell, mert elvághatja az O-gyűrűt. Ezt se érdemes falba építeni.
A harmadik, a préskötés, amelyhez már spéci présszerszám kell. Itt az idom egy palást és egy tömlő közé megy be, O-gyűrű tömítéssel vagy csak a műanyag tömlő tömít a cső rásajtolása által. Ha bemégy egy szerelvényboltba azzal az eltökélt céllal, hogy te ilyet szeretnél vásárolni, akkor visszatámadnak egy "Úsvagytéhás" kérdéssel. Sok gyártó sok kontúrral gyártja ezeket a présidomokat. Ez lehet U-s (Uponor, Wavin, stb...), TH-s (Comap, Henco, Valsir, stb..) V (Viega). Egyes gyártók univerzálisra alakítják ki (Cu Impex-féle távolkeleti Technik Therm idomok) a kontúrt.
Ha a préselést választjuk, ügyeljünk hogy a cső mérete kompatibilis az idommal (a Viega 25x2,8-as csöve nem kompatibilis a Henco 26-os présidomjával, amely 26x3-as csőre tervezett. De a 26x2,5-ös cső se passzol bele és vica versa).
Préselhetjük géppel vagy kézi krimpelővel. Nagyobb, 100-as átmérők felett már 3-as áttételes pofával préselnek.
süti beállítások módosítása