Kerámia- és egyéb burkolatok szegélyidomai

2013.09.16. 10:54 | Írta: -nos-

Az igényesen kivitelezett kerámia burkolatok kialakításánál ma már elengedhetetlen a különféle anyagú és színkombinációjú szegélyidomok használata. Ezek akár a barkácsáruházakban is könnyen beszerezhetők és alkalmazásukkal megoldható a különféle külső sarkok lekerekítettsége, vagy a kád pereme mellé beépített vízvetőkkel a szivárgó víz elvezetése, illetve a különféle anyagú padlóburkolatok elegáns szegélyezése is.

LP35__99355.jpg

A csempeszegélyek többnyire műanyagból készült idomok, amelyek igazodnak a felragasztandó kerámialapok vastagságához és egyik oldalról általában ívesen lekerekített oldalukkal zárják le ezt a burkolt felületet. A másik oldalukkal viszont az erre merőleges oldalfelület csempelapjainak élére csatlakoznak és így alakíthatók ki a lekerekített függőleges vagy akár vízszintes külső sarok. A szegélyidomokat mindenkor a ragasztóanyagba ágyazva kell rögzíteni, majd következhet a lapok felragasztásakor élükhöz, illetve szélükhöz illesztése. Felső lezáró szegélyként is használhatók és így a kerámia lapok máz nélküli élét teljesen elfedve tüntetik el. Ezek az idomok igen sokféle színvariációban kaphatók, így akár  egyedi kialakításokhoz, kiemelő szegélyezésekhez is kiválóan alkalmasak. Egy szintben történő sarok szegélyezéskor 45 fokban levágva illeszthetők egymáshoz a képkeretekhez hasonlóan. Így akár a falon egy különállóan csempézett felület is elegáns és korrekt keretbe foglalható.

higieniai_profil_4.jpg

Lényeges azonban, hogy a kerámia lap vastagságához igazodó méretű szegélyidomot válasszunk. A szegélyidomok általában 2, 2,7, 3 m hosszúságúak, finomfogú fűrésszel könnyen darabolhatók, még az alumíniumból készültek is. A domború oldaluk magassága általában 8 mm, ám padlólapokhoz a 10 mm magasságúak a megfelelők. Az anyagukban színezettek egyszínűek, színválasztékuk bőséges, ám vannak fóliázott felületű változataik is, amelyeknek csak a domború felületüket fedi a mintás fólia. Az alumíniumból készült idomok felülete eloxált bevonatú, ám ezt a durva szemcsés tisztogatás gyorsan tönkre teheti, ezért tisztításukhoz krémes tisztítószerek használhatók. A szögletes alumínium élvédő idomok főként díszítő szegélyezéshez használatosak amelyeknek hornyolt széle 6, 8, 10 mm szélességű, de ugyancsak a burkolatragasztókba ágyazva rögzíthetők a falra

Az élvédők  másik fajtája kimondottan padlókerámiával burkolt lépcsőkhöz kialakított idom, amelyeknek beépítésével biztonságosabbá tehető a lépcsőfokok használata és a  burkolólapok szélét is megvédi a sérülésektől. A finoman bordázott szegélyrész szélessége 10-20 mm, magassága 10 mm és az idom szárát a vízszintes burkolólapok alá kell ragasztani. A nagyobb felületű kerámia lapos padlókba alumínium  T-profilok is beépíthetők, amelyek köztes díszítésként, illetve felületosztó dilatációs elemként is szolgálnak. A bordák magassága többnyire 10 mm, és 3 m hosszú szálakban kaphatók.

Csempeelvedok.jpg

A különféle hidegburkolati szegélyidomok között azonban léteznek speciális kialakítású, esetleges eltérő anyagú és nem feltétlenül szintben azonos magasságú padlófelületek áthidalására és szegélyezésére szolgáló idomok is. Ezek mintegy lehatárolják és egyben védik is az esetleg eltérő anyagú padlórészeket, amelyeknek fedőelemei oldhatók, pontosabban az alapbetonra erősített rögzítő elemek fogócsapjaira  pattinthatók, vagy egyszerűen lecsavarozhatók. Különféle szintmagasságok áthidalására alkalmasak és nagyon dekoratívak, feltéve ha igényes minőségű gyártmányokat (pl. Alfter, Döllken, stb.) választunk ilyen célokra.

athidalo.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr515516310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.16. 17:19:03

Kora délelőtt óta tűnődöm, hogy kommenteljek-e és hogy írója ne vegye fanyalgásnak... de ha a derékszögű szegélyek olyan árban vannak, mint a konyhai munkalap szegélyek, akkor én ugyan nem vásárolnék egy darab fröccsöntött lécet, ami többe kerül, mint maga a munkalap. Forrás: OBI
Laminált padlónál persze szükséges a fali illesztés és nem annyira költséges, viszont egy marék derékszögű idom szintén többe kerül, mint az egész szegélykészlet.

Ami viszont tényleg bevált és árban is korrekt., az a csempeszegély.
süti beállítások módosítása