Új csempeburkolat a régire

2013.09.20. 08:29 | Írta: -nos-

A lakásfelújítások során gyakran felmerül a kérdés, hogy a régi, már megunt, avítt kerámiaburkolatok cseréjét nem lehetne-e elkerülni. Az eddigi gyakorlat során ugyanis ezeket el szokás távolítani az új burkolat felrakása előtt. Ezért is adódik a kérdés: nincs-e a burkolat felújításnak egyszerűbb kivitelezési módja? Nos, van erre is lehetőség, ám megfelelő kompromisszumok mellett. Ha a régi burkolatot ugyanis alapként lehet használni, lehetőség van erre új kerámialapos burkolatot ragasztani, természetesen bizonyos kötöttségekkel.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Először is azt kell megvizsgálni, hogy a burkolt felületek minden lapja elég szilárdan tapad az alapra. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ilyen esetekben aligha lehet eltérni a meglévő felületek tagoltságától, pontosabban ezeket a részeket majd másként kell kialakítani, burkolni. Az sem mellékes, hogy a régi lapburkolat szilárd, mód van arra, hogy minden bontás nélkül az új lapburkolatot a régi felületére ragasszuk fel. Így elmarad a régi lapok levésése, a sitt szállítás és nem utolsó sorban az ezzel járó piszok, felfordulás nagy része. Az is bizonyos fokú megkötés, hogy a vezetékek nyomvonalán, azok kiállásainak helyén lehetőleg ne akarjunk változtatni. Kisebb igazítások ugyan e téren is megvalósíthatók, de még az új burkolat felrakása előtt.

Továbbá azzal is számolnunk kell, hogy az új burkolat síkja legalább 10 mm-rel beljebb fog kerülni a réginél, ami némi térvesztést okoz. Ennyivel  pedig megrövidülnek a vízvezetékcsövek kiállásai, és a szakaszoló csapok is mélyebbre kerülnek. Egyáltalán minden szerelvény helyzete bizonyos szempontból megváltozik. Ezért minden szerelvény további használhatóságát erre a körülményre ügyelve vizsgáljunk meg. Ha ez nem akadály, akkor az egyéb berendezési tárgyak helyigényét is célszerű ellenőrizni, mert a belső tér szűkülése ezeket is érintheti, különös tekintettel a beépített berendezésekre, azokat magukba foglaló bútordarabokra és energia csatlakoztatásukra is. A flexibilis csatlakozások természetesen megkönnyítik a helyzet megoldását, ám ezeket jobb elkerülni. És ha ezek a szempontok nem jelentenek akadályt, kezdődhet az új csempe burkolat kialakítása.

Hogy az új lapok kiváló szilárdságú burkolatot adjanak, a régi burkolat minden darabját kopogtassuk végig. A laza lapok mindig kongó hangot adnak, ezeket ajánlatos eltávolítani, és helyüket kiegyenlítő habarccsal szintbe E hozni. A kiegyenlítő habarcsot egy munkamenetben 2 cm vastagságig lehet bedolgozni, ám másnap rátöltéssel növelni lehet. A meglazult lapok kiemelendők és az sem baj, ha közben a szomszédos lapok széle megsérül. Ezeket a hibákat majd az új ragasztóréteg kiegyenlíti.

csepe01.jpg

A következő lépésben a régi kerámialapok felületéről le kell tisztítani a különféle szennyeződéseket. Ez intenzív tisztító folyadékkal, vagy hígított sósavas lemosással végezhető el, majd a felületeket le kell öblíteni. A már letisztított felületeket nem árt csiszolással is felérdesíteni, ami a tapadásjavító bevonat tapadását növeli. Ez általában vizes diszperziós bevonat, amelyet hengerelve vagy felecsetelve hordható fel a letisztított alapfelületre és megkötése után különösen jó tapadó felületet biztosít a vékonyágyazású flexibilis csemperagasztó és minden más kiegészítő bevonó anyag számára. A zuhanyozók, kádak, mosdók mögött a fokozott a vízterhelés miatt ajánlatos még 1 mm vastagságú folyékony fólia réteget hengerelni. Ezt követően már 24 óra múlva burkolható az előkészített felület.

Ragasztóként csak flexibilis csemperagasztó használható. Ezt a vékonyágyazású anyagot, bekeverése után előbb egyenletesen elterítve célszerű felhordani, majd 6-8 mm-es fogazott lappal áthúzva lehet kialakítani az ideális, 4 mm-es rétegvastagságot. Belső térben elégséges a lapok hátoldalának 65 %-os fedettsége, ami a 4 mm-es ragasztórétegbe nyomásával könnyen biztosítható, és még a szintbehozásra is módot ad.
A lapok felrakását a lapburkolásnál megszokott módon, hálóba rakva, síkba állításukat egyenes léccel átlós és kereszt irányokban is ellenőrizve, kell végezni. Az egységes fugákat hézagoló keresztekkel könnyű biztosítani, így a munkával tempósan lehet haladni. A sarkoknál és a legfelső lapok élének lezárásánál mindenképpen ajánlatos élzáró idomokat alkalmazni, amelyekkel korrekt sarok- és élzárások alakíthatók ki. A fugázáshoz vízlepergető és flexibilis anyagot, az alsó éleket pedig szilikon szigetelő anyaggal kitöltve kell a vízszivárgások ellen védekezni. E technológiához csak speciálisan e célra kifejlesztett anyagok (pl. a Mapei, Murexin gyártmányai) használhatók ám a gyártók rétegrendjét szigorúan be kell tartani.

csempe02.jpgKép: csempedoktor.hu

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr475520550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.09.20. 08:42:23

a legtrébb felújítás szerintem ez, a rágányolás.

volt szerencsém padlónál ilyenbe. 4 rétegű szendvics volt, öröm volt kiszórni minden szart, 10 centit ment le a padlószint.
-párnafa
-parketta
-hajópadló
-padlószőnyeg
olyan volt mint egy torta. persze mindig amikor rákerült egy réteg, akkor vagdosták az ajtó alját. nyilván én nem tettem rá még egy réteget, hanem kibontottam minden szart, még a párnafát is, és csináltattam rendes aljzatbetont.

a legviccessebb az volt, hogy ahol nem volt párnafa (egy közfal kivétele miatt), ott teleküldték betonnal a legfelső szintitg. mindent elbontva ott maradt a betoncsík, szóval még 1-2 köbméter betont is ki kellett bontani.

itt is fasza lesz majd a következő felújítás, mert 3. réteget nem fognak rátenni, így visszabontják, de ahol az első rétegnél a hibás lapokat kitöltöd kiegyenlítő habarcscsal azt öröm lesz visszakaparni a 0. szintig.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.20. 13:19:48

@Hurrá Torpedó: Na jó, de ez a cikk nem fapadlóról szól.
Régen tettek bele anyagot az építkezésbe. Nálunk 2 centis, atombiztos kőpadló habarcsba ágyazottan volt az alap a konyhában és az előszobában -/+3-5 cm dombocskákkal. Fél óra alatt egy negyed lapot tudtam kézzel kivésni, mert a ragasztás tartott. Ilyenkor nincs sok válogatási lehetőség. Géppel szétvésni vagy rárakni az új padlót. Két helyiségben már négy éve rendületlenül áll és eltűntek a szintkülönbségek.

A szobákban (régi ház) nagyjából az általad felvázolt helyzet van. Párnafa, hajópadló, laminált parketta. Egyesek szerint sokkal melegebb, mintha szigetelt aljzatbetont kapna.

vasvirag (törölt) 2013.09.20. 14:58:52

Nem szimpatikus, ennek az egymásra gányolós módszernek a kerti változatát volt már szerencsém élvezni, pár nm erejéig. 3 réteg + az első drénrétege, eredmény: közel 50-60 centis gödör, mire újra termőtalajig érsz. Elhiszem, hogy aki készíti, nagyon jó neki, de gondoljon arra, hogy még holtában sem lesz nyugta, amikor valakinek, ugye, előbb vagy utóbb, de csak fel kell bontania. Fogják emlegetni. Az édes jó szüleivel együtt.

vasvirag (törölt) 2013.09.20. 15:02:06

@Hurrá Torpedó: Pontosan, ez annak szívás, akinek muszáj hozzányúlnia. Nekem is még vagy 40-50 négyzetméter ilyen örökölt betonjárdám. A jövő évben a korábbi tulaj felmenőinek nyugtalan évük lesz, akárhol is "vannak". Lesznek emlegetve.

Megfogadtam, hogy ilyet nem csinálok, engem ismeretlenül se szidjon senki porló mivoltomban sem. Tipikus gány megoldás, itt a nyugati balkáni térségben sajnos még mindig népszerű, mi több: propagált megoldás.

áfonyáspite (törölt) 2013.09.20. 16:25:22

A jelenlegi lakásom felújításakor jópár álmatlan éjszakám volt, ( V. ker. leválasztott, emeleti) különböző okok miatt. Ahhoz képest igazán semmiség, hogy most megajándékozom a következő tulajt, egy dupla hidegburkolattal az előszobában. Minimum ennyit küzdhet ő is, és örüljön neki, hogy egy végtelenül elhanyagolt romhalmazból barátságos, igényes, szép otthont csináltam. Tehát áldja a nevemet a Mindenhatónál amíg csak él :-)

kokoro 2013.09.20. 16:34:21

Küszöbökett újra szintbe tenni + az ajtók alját fűrészelni nagy élmény lehet.

Olyan ez mint amikor a pincében feljön a talaj víz az egyszeri ember betonoz rá 10centit újra és újra, amikor már guggolva kell közlekedni elkezdi vakarni a fejét...

pushup 2013.09.20. 17:49:02

ez passzol ahhoz a "kandallóhoz", amit a parkettára (parketta mintás járólapra) épített az egyik blogger (furdancs.blog.hu/2013/09/06/jon_a_tel_epitsunk_kandallot)
kendács, na! csinálni is gáz, de hirdetni?!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.20. 20:53:06

@vasvirag: Egy igazi barkácsoló nem hisz a halál utáni életben. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.20. 20:57:51

@pushup: Ez már lerágott csont, nincs ráépítés, tessék visszaolvasni a kályhás posztban. Hanem: A fekvőtámaszok haladnak? Megritkultak a posztok... :(
Elvileg valami példafélét kéne adjál...

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 09:06:01

Kibaszott linóleummal jártam így.5 rétegben volt leragasztva brutál erős ragasztóval.A végén apró kockákban lehetett csak felszedni és vésni is kellett közben folyamatosan.

pushup 2013.09.21. 16:05:16

@Thoreau: aham, hát a kommentokat csak akkor olvasom, ha én is hozzá akarok szólni. hát bocs :)
a fekvőtámasz még csak-csak, de blogot írni ...
morfondíroztam itt a dolgokon és arra jutottam, hogy van olyan, amikor az ember nem kezd bele valamibe, mert tudja, hogy nem lesz képes rendesen megcsinálni. nincs pl ideje, szerszáma felverni a követ a konyhában, úgyhogy hagyja is a picsába az egészet és bámulja a padlót még 8 évig, mire elköltözik. szóval ja, értem én, hogy van ennek is létjogosultsága, hiszen sokkal olcsóbb és csak kicsit szarabb.
én meg az az ember vagyok, aki szerint ez akkor is kendács és 5-ből 4-szer inkább bele sem kezdek, ha nem tudom tisztességgel megcsinálni.

Hogymit 2013.09.22. 21:27:45

A cikk címe "Új csempeburkolat a régire", és nem "Új hajópadló a régire", vagy nem "Új linóleum a régire", tehát néhány kommentelő nem tud olvasni, vagy csak fontosabb a köpködés.
Ez a módszer pedig nem gány, nem véletlenül gyártják a tapadóhidakat a segédanyaggyártó cégek-nem csak balkáni felhasználásra.
Amennyiben a régi burkolat nem mozog, megfelelő minőségű, és korrekten van leragasztva, nem javasolt felbontani, mert a véséssel csak az aljzatbetont/esztrichet gyengíted, és nagyobb lesz az esély, hogy az új burkolat sz@rabb lesz mint a régi. Ha nincs küszöb a helyiségek közt, és síkbeli eltérést semmiképp nem akarunk, akkor van értelme bontani. Egy ajtó aljából levágni egyáltalán nem ördöngősség-persze nem fém ajtókra gondolok-aki szerint nem lehet, neki se álljon, mert nem fog menni. Aki meg a 1,5 cm belmagasság csökkenésen fröcsög az hüjje, ennyi erővel kisebb légköbmétert kell befűteni, tehát gazdaságosabb.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.23. 07:03:06

@vasvirag: Nem is értem, miről beszélsz. Az előző tulajdonos úgy gondolta, neki szüksége van arra a betonfelületre. Ha te így megvetted az ingatlant, akkor ne rinyálj itt a szüleit emlegetve, hanem bontsd fel, ennyi az egész. Ti nem járdán jártok különben, hanem lebegtek?

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.23. 11:44:59

@vasvirag: Sorry, nem személyeskedni akartam.
Viszont tény, az ingatlanban rejtőző további munkák észrevétele a vevő feladata. Én is örököltem két betonból (szerencsére murvás betonból) öntött szabadtéri budit, freestyle csirkeólat, gyanús betonépítményeket földszint alatt és egy olyan növénydzsungelt, hogy mikor dühösen beledobtam a széteső obis talicskát, alig találtam meg benne. Ez azután történt, hogy rájöttem, azért talicska kell :)

De ez benne volt az árban. Másrészt szerintem nem érdemes lemenni azon mesterek szintjére, akik ránézés nélkül elkezdik ócsárolni elődjük művét.

vasvirag (törölt) 2013.09.24. 23:37:25

@Morgan kapitány: Nem sértődök meg, különben is, ez itt egy blog, a hozzászólok 90%-a troll, még annak is elszakad a cérna, aki normális user. Már a facebookon is tiltok többeket, s az ismerőseimet meg "megkilencedeltem", lehet, rosszul mondom. Vagyis 10% marad meg. Ez is sok, minek?

Sajnos a "betonomból" nem sajnálták a cementet. Ráadásul iparosember volt a tulaj, iparos a másik iparost kevésbé veri át. Ezért lehetne az én betonomra kamionnal is ráállni ... De egy év alatt végzek vele, remélem. Mikor ráérek. (Sajnos) nem szalad el.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.25. 07:37:21

@vasvirag: Arra gondolj, ha meghagyod, akkor azt már nem kell kapálni vagy nyírni. 2700 m2 udvarom van...elhiheted, hogy hálás vagyok minden m2 biológiailag steril területért.
Ja igen, a fent felsorolt építményeket persze lebontottam/betemettem szó nélkül, azonban az elásott (jelek szerint '70-80s években) 2-3 m3 szemén felhúztam magam. Azért annyira nem lehettek szegények...

vasvirag (törölt) 2013.09.28. 22:26:57

@Morgan kapitány: Nekem jól jön minden nm. A nem oly nagy kert több mint fele most még beton. Csökkenteném :)
süti beállítások módosítása