A hét műtárgya: perforált fal

2013.10.10. 10:00 | Írta: Tarrasque

Rend a lelke mindennek.

fa-szerszamtarolo-szekreny.jpg

www.woodworkersworkshop.com

Szerszámosműhelyek, garázsok, munkahelyek és kiállítások egyik legnépszerűbb szerszámtároló eszköze a perforált lemez. A lyuggatott lemezeket a rögzítjük a falra, majd speciális kampókra akaszthatjuk fel a szerszámainkat. Olcsó és gyors megoldás. Vagy lassú és drága, de gyönyörű (pdf).

fali-rogzites.jpg

http://www.organizeit.com

A perforált lemez készülhet fából, műanyagból vagy acélból is. Farostlemezből akár magunknak is legyárthatjuk otthon, csak egy fúró és némi idő kell hozzá:

fa-perforalt-fal.jpg

harborfreight.com

Ezeknek a falapoknak már egy nem túl nagy méret fölött is érdemes merevítést készíteni, ez mind a rögzítés, mind a teherbírás előnyére válik.

A boltban vásárolható, tároló célú megoldások általában műanyagból vagy acélból készülnek. Ezek előnye lehet a kisebb súly, a nagyobb teherbírás, az esztétikum (bár a fa lapot és meg lehet szépre csinálni, később lesz még kép róla), jobb szállíthatóság és a modularitás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a lapok egymáshoz illeszkednek, így átfedéssel, folytatólagosan rögzíthetőek a falon:

modularis-tabla.jpg

WallControl.com

Ha megvan a perforált falunk, elkezdhetünk felpakolni rá, ehhez többféle rögzítőelemet használhatunk.

Leggyakrabban kiállításokon találkozhatunk velük, de saját célra is hasznos lehet a kábelkötöző. Ezzel fixen rögzíthetünk tárgyakat a falon, elrejthetjük például a számítástechnikai arzenálunkat az asztal mögött/alatt:

szamtech.jpg

decluttered.com

A szerszámokat viszont – amennyiben nem dísznek tartjuk őket - érdemes mozdítható állapotban tárolni. Erre a célra mindenféle kampót lehet használni:

 kampok.jpg

A kampókat kicsit megdöntve kell a betolni a lyukba, majd a beakasztás után szépen rásimulnak a falra. Bármilyen szerszámot tudunk így rögzíteni, kalapácsot, fogót, csavarhúzót, kisgépeket, csak jól ki kell találni a tartópontokat, és figyelni kell a fal teherbírására.

kampotipusok.jpg

harborfreight.com

Ezekkel a kampóval az szokott lenni a probléma, hogy amikor felemeljük róla a szerszámot, akkor gyakran jön vele a kampó is. Erre több megoldást is találhatunk.

A szomszédos lyukakon keresztül például gyorskötözővel rögzíthetjük a kampókat. Ennek az a hátránya, hogy egy egylyukú kampó rögtön három lyukat foglal (persze egy hosszabb kötözővel egyszerre több, egymás melletti kampót is leszoríthatunk).

 

tartorogzito.jpg

 

Használhatunk olyan kampókat is, amik két ponton is kapaszkodnak a falba. Az alábbi megoldás ráadásul rendkívül esztétikus is:

pegmate.JPEG

hartvilletool.com

De a legstabilabb megoldás a csavarral is rögzített kampó:

csavaros-kampok.jpg

A kampók mellett könnyen beszerezhetünk speciális tartókat is:

 specialis-tarto_1.jpg

 

 

Aki esetleg lát benne fantáziát, az támogathatja a SmartJars Kickstarter kampányát is. Ez egy perforált laphoz tervezett, hengeres dobozokkal működő tárolórendszer:

sj1_1.jpg

 smartjars_1.jpg

 

Ha sikerül egy jó elrendezést kitalálni a szerszámainknak, akkor érdemes azt használni. Ebben segíthet ez a sziluettes festés:

szerszam-helye.jpg

http://mangomommycrafts.blogspot.hu/

A perforált lemezeket egyébként a lakberendezés is megtalálta magának, tele van az internet szép és praktikus megoldásokkal, még Martha Stewartot is megihlette, egy ajándékcsomagoló munkahelyet találtunk nála:

 ajandekozos-fal.jpg

 Konyha (http://www.pinterest.com/ewserk/):

konyha.jpg

Könyvespolc (squidoo.com):

konyvespolc.jpgÍrószerek (http://shesureissketchy.blogspot.hu):

ceruzak.jpg

További hasonló ötletek kifogyhatatlan tárháza a Pinterest.

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr225560283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.10. 19:13:18

Ez tényleg aranyos és praktikus, nekem is hasonló felépítésű van fából. Azonban tegye fel a kezét, akinek a képen látható rendezettség két napnál tovább tartott :)

Varsányi Martina 2013.10.10. 20:22:03

Router és hasonló kütyüket raktam már én perforált falra, de valaki árulja már el, hogy Európában ezeket az aggatókat hol lehet beszerezni emberi áron? Még azt se várom, hogy HU legyen, nekem speciel jó lenne egy német forrás is, de csak nagyon kevés féle kampót és abból is csak a nagyobbakat találtam eddig.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.10. 23:15:02

A nyitóképen a kis csavartartó-dobozkák a szerszámfal alatt rém helyesek. Miután én most épp átalakítok, - a hétvégén épp szerszámfalat - egész kísértésbe estem. De az az igazság, hogy folyton teleszóródnának forgáccsal. Úgyhogy bájosságuk ellenére marad a külön csavartartó szekrény.

Tarrasque 2013.10.10. 23:46:39

@Varsányi Martina: Írtam emailt.

Viszont ne vesszen kárba a tudás:

magyarul: perforált fal/lap
angolul: pegboard (állítólag márkanév volt eredetileg, erről nem találtam többet)
németül: Lochwand
franciául: panneau perforé

magyarul: kampó
angolul: peg hook
németül: Lochwandhaken
franciául: crochet au panneau perforé

Az orosz és kínai fordítást Mr. Furdancs holnap hozza.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.11. 07:27:45

@Thoreau: Igen! IBO-ban (nincs reklám) a pult melletti polcon árulják 160 Ft-ért darabját. Nagyon bevált. Tényleg porosodik, ezért építettem nekik szekrényt, azóta ott laknak. Egyébként sem volt nagy probléma, lefújtam a port és kész.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.11. 08:01:35

@Mr. Furdancs: Ismerve a jelenlegi ipari struktúrákat, a kínai volna a legfontosabb. (Mint egyetlen megfizethető alternatíva, különösen ha több kampó is kéne.)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.11. 12:31:13

@Morgan kapitány: Lehet, de ha én mondjuk motoros kézigyaluval az asztalon gyalulok valamit akkor pont oda fújja a forgácsot, és másfél centis forgácsokkal teli dobozkákban turkálni a 20x3-as facsavarocskák után nagyon macerás.

Varsányi Martina 2013.10.11. 16:01:33

@Tarrasque: Köszönöm, megkaptam az emailt (is) :)

A szótár viszont remek dolog, nekem egy barkácsbolt látogatás hozta meg a Lochwand szót, hiába a német nyelvtudás :P

Varsányi Martina 2013.10.11. 16:02:41

@Morgan kapitány: Ez jó ötlet! Nálam is elkellene egy (kettő), de nincs kedvem 5-10.000 Ft-okat áldozni valami full műanyag vacakért.

Untermensch4 2013.10.11. 20:34:52

@Thoreau: ha több kampó is kéne érdemes lenne neked barkácsolni még ha hegeszteni kell akkor is egyszerűbb mint mondjuk kandallót építeni :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.11. 21:33:11

@Untermensch4: A hegesztés rendkívül bonyolult tevékenység, majdnem annyira mint a gitározás. Jól funkcionáló kandallót építeni viszont - mint tudjuk - gyerekjáték. :)

Untermensch4 2013.10.12. 08:29:40

@Thoreau: saját hegesztési (nem)tudásom alapján az otthon elkészített alkatrészeket elviném hegesztő ismerőshöz hogy gyógyítsa össze. de esetleg kifúrt lemez+hajlítgatott (pala)csavar használata lenne a legegyszerűbb

PCS 2017.07.13. 22:18:48

@Varsányi Martina: Erre a kérdésre én is szívesen olvasnám a választ...

PCS 2017.07.14. 09:35:48

@Thoreau: Köszönöm a linkeket! :)
süti beállítások módosítása