Nagy hétvégi műhely téliesítés - 2. nap

2013.10.19. 09:00 | Írta: Gyökösi Attila

Felvirradott az második nap reggele. A nap sütött, de nem volt valami meleg. Mindenesetre folytatni kellett, ha már belekezdtem. A tegnap készült szerkezetekből semmi nem dőlt össze, sőt, egész fickósan áll. Jó érzés volt belépni a műhelybe. Még a reggeli kávém ittam, mikor megjöttek az ablakokba való üvegek, úgyhogy azoknak a behelyezésével kezdtem.

müh2-0.5.jpg

Leszabtam a már tegnap lekent üvegezőléceket, amelyekkel belülről beszorítottam az üvegeket a keretbe. Ez hipp-hopp megvolt. A külső oldalon persze körbenyomtam a keret és az üveg találkozását üvegező szilikonnal, ez fontos, mert a fakeret és az üveg közé így biztos nem juthat be az eső. Belülről nézve egész elegáncsosra sikeredett a megoldás.

müh2.jpg

Ezután kezdtem összerakni az ajtószárnyakat. Az ajtólapok ragasztása megkötött éjszaka, most már fel lehetett zsanérozni a tegnap felcsavarozott ajtófélfákra. (Amelyek végül átmenőcsavarokkal - M8 méretű menetszálakkal - lettek rögzítve, mert a tiplik nem akartak tartani a lukacsos téglákban.) Felkerült a felső ajtófélfa is, kialakítottam rajta az ajtószárnyak ütközési pontját és felfekvési síkját. Miután itt azért eredetileg semmi nem pont vízszintes és függőleges, biztosabbnak tűnt a már felkerült ajtólapokhoz illeszteni az ajtófélfa kialakítását. Van amikor célszerűbb a gombhoz alakítani a kabátot...

müh2-1.jpg

Segítség persze mindig akad egy ilyen népes háztartásban: (Lehetséges, hogy itt még azt gondolták, egy extra méretű macskaajtó-nyílást hagytam direkt nekik.)

müh2-1.5.jpg

A pontos magasságméret csak a felrögzítés után lett meghatározva, az alsó vízszintes deszkacsík egy később elkészülő beton rámpa tetejéig fog érni. Ez is - hasonlóan a felső ajtófélfához - a már felszerelt ajtólapokhoz képest lesz kialakítva.

Ezután már csak be kellett kenni mindent barnára:

müh2-2.jpg

Végül is elég jól sikerült, olyannyira, hogy egész kedvet kaptam a műhely további csinosításához. Készül belül néhány új munkapad és szerszámtartó fal is. Ráadásul akkor már rendbe szedem a másik oldalon lévő régi ablakot és ajtókat is, szóval tennivaló van még. És a kutyának is kell még egy ajtónyílás, mert ő most az egyik munkaasztal alatt lakik egy polifoam és széna fészekben, és ez a kapu nagyban akadályozza a műhely/hálószoba rendeltetésszerű használatában. Az elkészült kapura persze még kell egy zár, és a fix (baloldali) szárny belső oldalára alulra-felülre egy-egy kis tolózár, ha elkészül alá a küszöb-rámpa betonozása. Végül is két nap ment rá, szerintem annyit megért a huzatmentesség kialakítása. 

És ilyesmit barkácsolni amúgy is jó móka, próbáljátok ki ti is.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr515562534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.19. 09:27:21

Ez nagyon jó, nem kell ezer wattos lámpákat égetni, hogy láss is valamit. A nap nem fog erősen besütni, vagy teszel fel műhelyfüggönyt?

Látszik egy sárga láncfűrész részlete a képen. Ez valamilyen "B" verzió része? :)
A zárhatóság hiánya nem lesz probléma? Nem ismerem a közbiztonságot arrafelé, de ha más nem, a biztosító felé egy gesztus, hogy próbáltad védeni az értékeidet.
Másrészt tüstént látszik, messziről, hogy feltörték a zárat.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.19. 09:45:49

@Morgan kapitány: A biztosítókkal sosem próbálkoztam, maximum a villámcsapás ellen lehetne biztosítást kötni, ahogy tudom, minden vagyonbiztosításnak mindenféle rácsok, ablakfóliák, riasztók meg mittudomén mik a feltételei. Én meg azokat nem szeretem. A láncfűrésszel az ajtófélfákat szabtam ügyesen méretre. Amúgy van azóta belül tolózár, de persze valamit, amin ekkora ablakok vannak, úgysem lehet védeni. (A filozófiai megközelítés nyilván az, hogy a problémákat és bajokat az ember maga vonzza az életébe, ha rettegnék a betöréstől be is törnének, de így nincs ezzel probléma.) Ez ugye egy viszonylag zárt kis külön világ, idegen nemigen jár ide, ha mégis, az itt lévő kastélyban strázsáló őrök kiszúrják hamar.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.19. 19:47:01

@Thoreau: Akkor marad a medvecsapda és az ölésre kiképzett macskák. Én sem valami nagy reményekkel tekintek a biztosításomra az apró betűs részek miatt, de legalább van hozzá felelősségbiztosítás is.
Példákat hallgatva a rádióban, azok majdhogynem felesleges pénzkidobásnak minősültek. Évekig tartó kínos és megalázó procedúra után fillérekkel kiszúrták a károsultak szemét.

Kastélyban strázsáló őrök, haha. Al-Kaida kiképzőtábor?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.19. 20:00:33

Azért annyira nem profik. De van zseblámpájuk. :) Volt már hogy becsöngettek azzal, hogy hallottak valami zajt, nincs-e baj, meg persze az is hatásos ha a reptéri fényszórójukkal "odalőnek" a kertbe egyet... Persze ez inkább télen, a lombhullatás után hatásos.
süti beállítások módosítása