Szegezve, vagy csavarozva?

2013.11.27. 09:32 | Írta: -nos-

A kérdésre nem is olyan könnyű felelni, ha nincs némi szakmai ismeret e két rögzítési módról. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Alapvetően a megoldandó feladathoz igazodva célszerű egyik, vagy másik kötési mód mellett dönteni.

nails-and-screws2.jpg

A szegezés nagyon régi módszer. Előnye, hogy csak megfelelő méretű kalapács és szeg szükséges hozzá. Gyors kötést biztosít, ám nemcsak különféle alkatrészek rögzítésére szokás szeget használni, hiszen a képeket pl. a falba ütött szegre, vagy ezekkel felerősített akasztókra szokás függeszteni. Mégis főként famunkáknál alkalmazzák elég széles körben a szakemberek. Elég durva „technika”, de adott esetekben nagyon is hatásos. Ahol pl. nem szembeötlő a szegfej látványa, nagyon is jól alkalmazható a szegezett rögzítés. Ám a szeg méretét és fajtáját mindig a célnak megfelelően kell megválasztani. A mindennapi gyakorlatban többnyire szegélylécek és egyéb vezetőlécek rögzítésére szokás használni. Nagyon fontos a szeg hosszúsága, amely a rögzítendő anyag vastagságának a 2,5-szerese legyen. A feje pedig lehet lapos-, vagy ún. bognárfejű, amit a felszín alá lehet ütni, így szinte észrevétlen marad.

bognarszeg.jpgBognárfejű szeg

A laposfejű szegek azonban jobban rögzítik egymáshoz a különféle fa alkatrészeket, illetve a különféle rögzítő lemezeket is. A bútordarabok hátoldalának rögzítésekor is fontos szerepe van a szeg széles fejének. Ám mivel a szegek tartóereje az acél szár és a fa közötti tapadási súrlódástól függ, nem árt a kihúzódását ferdén beütve megnehezíteni, esetenként  ferde irányba történő beütésükkel. Durvább famunkáknál, pl. kerítéslécek felerősítésekor célszerű a kelleténél hosszabb szeget használni és a kinyúló szárvéget visszahajlítva újból a faanyagba ütve növelhető a rögzítés tartóssága. A szegelt rögzítések tartósságát a hosszuk és az átmérőjük helyes megválasztásával, továbbá a szegek számának növelésével célszerű erősebbé tenni. A faanyagok beütéskori elhasadása pedig a szeg hegyének megütésével és eltolt sorba való beütésével csökkenthető. A szegezés tehát még ma sem nélkülözhető, de általában csak durvább munkákhoz, vagy ideiglenes  gyorskötésekhez célszerű használni.

szeg.jpgLaposfejű szegek

A facsavaros kötéseket főként nagy tartóerejű tartós rögzítésekhez célszerű használni. Alkalmazásukhoz előfúrt lyukak szükségesek, amelyek a facsavarok magátmérőjénél néhány tizeddel kisebb átmérőjűek. A facsavarok méretválasztéka igen nagy és a fejkialakításuk sem egyforma. A legáltalánosabbnak mondhatók a süllyesztett fejű facsavarok, amelyeknek még külön süllyesztéket is kell készíteni. A fejük általában már ún. kereszthornyolású, amihez megfelelő, lehetőleg cserélhető betétes csavarhúzó nyél szükséges. A kötések kialakításánál nemcsak a megfelelő csavarátmérőt, hanem a szárhosszúságukat is helyesen kell megválasztani.

A csavarfejek célnak megfelelő kiválasztása is lényeges szempont. A munkadarabtól függően  a süllyesztett fejűeken kívül dekoratív célokat szolgáló fejűeket is lehet használni pl. a látható helyeken történő kötéseknél. Ilyen esetekben a lencse- vagy akár a félgömbfejű fényes csavarok is előnyösek lehetnek. A nagy méretű fa alkatrészeket pedig a nagyobb méretű állványcsavarokkal lehet masszívan egymáshoz rögzíteni. A méretüket azonban  mindig a darabok méretéhez igazodva célszerű megválasztani.

heads.jpgNéhány példa csavarfej-típusokra

A kereskedelemben kaphatók galvanizált bevonatú facsavarok is, amelyek alkalmasak dekoratív kötésekhez, illetve szabadtérben is ellenállnak a korróziónak. Kültéri kötésekhez csak ilyen facsavarokat ajánlott használni, különben az acélcsavarok rozsdásodása a fa alkatrészeket is károsítja.

Szegelés és/vagy csavarozás közben mindenképpen hallgassunk zenét. Eszünkbe jutott több szeggel és csavarozással kapcsolatos dal és előadó. Végül Alice Cooper 1989-ben megjelent Trash névre keresztelt albumán hallható Bed of Nails című dalát választottuk. Jó szórakozást!

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr725641340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.28. 08:05:22

Zavarbaejtően és szerintem feleslegesen sokfajta csavarfej létezik. Nem kedvencem a mindössze 2 mm horonyszélességű csillagcsavar, amiben pillanatok alatt gödröt váj a csavarhúzó. Ránézésre nem tud megbirkózni a forgatónyomaték nyíróerejével, nemhogy gyakorlatban.

A bognárszeg felszín alá ütéséről tudsz valami gyakorlati fogást mondani? Takarólécekre, díszlécekre tényleg hasznos, ha még egyszer van esélye leszedni (mert különben ragasztanánk), és még derékszögben beleverve sem feltűnő.
Nemrég szerencsém volt egy zaklatott és fáradt üvegeshez, akinek végül kénytelen voltam mondani, hogy a vadonatúj díszléceket nem tudom kijavítani, ha szétveri nekem kalapáccsal. Erre elővett egy félgömbfejű kalapácsot. Na, így kellett volna az elején :)

John Doe3 2013.11.28. 08:47:36

Most ez az egész egy nagy nulla. Sorolom: csillagcsavar -- mint olyan -- nincs, a csillagokat ui. nem csavarokkal rögzítik. Kereszthornyú csavarfej sincs. Ehelyett létezik Philips(a rajzon van, de a posztoló nyilván nem érti) és pozidriv fej, amelyhez még a csavarhúzó is más. Nem részletezte a posztoló a facsavar, a pozdorjacsavar (Spanplattenschraube) és a látszatra összetéveszthető lemezcsavar különbségeit. A csavarfejek angol megnevezéséből sajnos a hazai terminológia nem vezethető le, pl. Raised countersunk = lencsefejű csavar, cheese = hengeres fejű csavar stb. A csavarhúzó és a csavar összjátéka is igen fontos. Továbbá: ha a szög vastag, ott sem árt az előfúrás (hacsak nem a repesztés a cél). Szóval a poszt többet hallgat el, mint amennyit mond.
És akkor még ott vannak a klf. biztonsági fejű csavarok, torx tüskével, stb.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.28. 09:30:32

@John Doe3: Még használható infókat is közölnél, ha nem lenne nyakon öntve egy adag személyeskedéssel.
"de a posztoló nyilván nem érti" Ezzel neked most szebb lett a napod?
Szerinted ha valaki bemegy a kötőelemek boltba (remélem szakszerűen fogalmaztam), akkor értetlenül állnak és széttárják a kezüket, hogy "Csillagcsavar, hát az mi? Ja, spanplattenschraube-t keres, így már értem!" - mondja ő és tarkón lő egy szögbelövővel, mert csak az MTA terminológiáját fogadják el a kereskedők...

John Doe3 2013.11.28. 09:43:06

@Morgan kapitány: nagyon kevered. A fent vázolt szituáció értelmetlen, mert a "csillagcsavar" a csavar fejére vonatkozik, a Spanplattenschraube (különben odaírtam magyarul is) pedig a menet kiképzésére. Úgyhogy nem kötekedni kéne...
A "posztoló nyilván nem érti" nem személyeskedés, hanem arra utal, hogy a posztban használt pongyola magyar és az illusztrációként használt angol terminológia között nem épült fel semmiféle logikai kapcsolat. Ez pedig hiba, ami a megértést veszélyezteti.
Én úgy gondolom, emberek azért posztolnak, mert információt akarnak közölni. Ennek van egy megértési oldala is. Ha tévedtem, sorry...

John Doe3 2013.11.28. 11:17:12

Ja, és még nem is szóltam forgácslapcsavar önmetsző változatáról...

Egyébként mindenkinek joga van saját terminológiát használni pl. az üzletben, de akkor kéretik nem csodálkozni, ha nem azt kapja az illető, amire gondolt. Ez a vita egyébként már a XIV. szd-ban megnyugtatóan eldőlt :-) John Barth: Az út vége c. műve szellemes fejtegetést tartalmaz erről.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.28. 11:57:30

@John Doe3: Rutinos, elméletben nem felkészült user mintát visz a kívánt csavarból, hiszen a fejen kívül még a szár vastagsága sem mindegy. :)

robertkalicz 2013.11.28. 19:08:25

:) Ne összekeverendő még az önfúró és önmetsző sem. :D

Untermensch4 2013.11.29. 23:51:39

@John Doe3: nekem az elolvasása után több információm lett mint előtte. az elnevezések használata meg nyelvészeti kérdés. akkor pedig a csillagcsavar realitás ha sokan nevezik így (ahogyan a sarokcsiszolónak is köznyelvi neve a flex, a tolómérce pedig "tolómérő" stb...)
süti beállítások módosítása