Zsenik otthon I.

2013.12.09. 09:02 | Írta: Tákolmányi (törölt)

Mi csak álmodtunk róla, ők megcsinálták…
A kisipari készítésű, manuális kezelésű vagy CNC gépek alkotói igazi hősök, az ipari forradalom időszakának feltalálóihoz hasonló polihisztorok. A sorozatban látható szerszámgépek megkonstruálásához gépészeti-, gyenge- és erősáramú ismeretek szükségesek, a CNC-vezérlők felprogramozása is külön tudomány. Feltételez fémipari jártasságot összerakni és működésre bírni a berendezéseket, sőt, a megmunkálni vagy feldolgozni szánt nyersanyag viselkedését is illik tanulmányozni, legyen az bükkfa vagy törni szánt dió.

Eszterga.JPGKép forrása cnc.hu

Az egyedi gépek megtervezése, a cél megfogalmazása, összeszerelése, működésük tökéletesítése igazán alkotó folyamat, mely csak keveseknek adatik meg, de ők biztosan élvezik. E sorozatban ötletes kisipari berendezések közül szemezgetünk a világ minden tájáról. 
Első alanyunk programvezérelt faeszterga a Youtube-ról.

A faesztergálás laikusok számára bonyolult és rettentően veszélyes dolognak tűnik. Nagyjából két perc kell a megvilágosodáshoz, hogy ez csak részben igaz és a következő fél órában igazi élményesztergálásra kerül sor. Minden további kísérletezés egy konkrét, megtervezett munkadarab kialakítására viszont ismét megacélozza önnön tudatlanságunkba vetett hitünket, mert általában nem úgy sikerül, ahogy azt elképzeltük. De ha nem is merészkedünk túl a hengernél bonyolultabb formák kialakításának reménytelen ösvényén, akkor is megfigyelhetjük, hogy sosem tudunk két egyforma darabot létrehozni. Oly sok buktató van, s oly pontatlan a kéz, mely a kést tartja.

Szóval, mit tegyünk, ha KÉT (vagy hatvanezer) ajtótartó famanót szeretnénk előállítani a minimális formai egyezés megfelelése mellett? Másoló- vagy CNC-eszterga a válasz. A videón látható, flexbe fogott körfűrészlap egy számítógép vezérelte bölcsőn nyugszik (bal oldalon láthatjuk a szorgalmasan dolgozó léptetőmotoros tengelyt). 

A következő videón a körfűrész-eszterga manuális változatát látjuk a mester narrációjával. Nagyoló és másolóeszterga funkcióban működik, de köztünk legyen szólva, instabilitása mellett veszélyesnek is tűnik. A többkilós forgó munkadarabok és kézi körfűrész nászából származó gépeknél jobb ha követjük az óvatos taktikát: bekapcsoljuk, aztán arrébb megyünk.

Még egy adalék a kisipari szerszámgépekről. Tudomásom szerint termelő tevékenységet vállalkozás keretében csak gyári, tanúsítvánnyal ellátott gépekkel lehet végezni. Munkabaleseti statisztikákat kellene elemezni, hogy ez a jogszabály megalapozott-e, vagy szerszámgépgyártó-bérencek népesítik be a mindenkori parlament széksorait, így gátolván a kisipar elterjedését. Épp csak ki nem írják, hogy 20 millió forint beruházás alatt ne is kezdj vállalkozásba. Mindenesetre a hirdetésekben látott kisipari gépek zöme ránézésre rendelkezik mindazon védőfelszerelésekkel, amivel az amúgy silány, derékszöget hírből sem ismerő gyártók termékein is láthatunk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr405671470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.12.09. 16:34:06

Jók a videók! Engem inkább a sík CNC marás izgatott mindig. Manapság persze már egy csomó cég használ ilyen gépet (ezzel készülnek az MDF konyhaajtók). Arra lyukadtam ki, hogy az Alibabán vagy az Aliexpress-en lévő gépárak alatt azért nemigen lehetne kihozni ezeket házilag sem, ráadásul egy - mondjuk egy négyzetméteres - munkaasztalon korrekten és pontosan megvezetni egy elég nagy teljesítményű maróorsót azért komoly mechanikát igényelne, amit én házilag nemigen tudnék honnan összelegózni...
Konkrét munkát persze mindig meg lehet csináltatni valahol, az asztalos magazinban mindig több oldalnyi kapacitás-hirdetés van, vagyis olyan cég, ahol megvették a nagy teljesítményű célgépet, de nem tudják kihasználni. De azért "játszani-próbálkozni" jó volna itthonra is egy ilyen...

Tákolmányi (törölt) 2013.12.09. 17:53:43

@Thoreau: Már fogalmazgatom a bevezetőt ahhoz az íráshoz, hogy bármennyire is kézenfekvőnek tűnik felhasználni golyós fiókvezetőt, M10 menetes rudat, mindenféle kismotorokat, ha nem pusztán makettet készítünk, csúnya vége lehet.
Mindenki rájön idővel, hogy rendes léptetőmotor, 16-25 mm köracél megvezetők, trapézmenetes orsó, lineáris csapágy nélkül terhelés alatt szánalmasan kotyog az egész.
Nem hiába 8 millánál kezdődik egy CNC gép, bár az a többszerszámos megoldásokban is többet tud, mint egy háromtengelyes síkmaró.

Lesz majd 2m2 munkafelületű asztalos maró is.

Gerilgfx 2013.12.10. 01:36:29

van konkrétan egy magyar weboldal, ahol házi gyártmányú cnc gépeket árulnak a készítők néhány százezer forintért. sajnos nem tudom a címüket fejből, de a google biztos útba igazít minden érdeklődőt.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.10. 06:21:34

@Gerilgfx: Ó persze, a hobby CNC fórum. Oda igazán nagymenők írnak. Lényegében minden információt és néha anyagokat is be lehet szerezni róla.
Betonnal kiöntött nyolcas zártszelvény váznak és hasonló nyalánkságok.

kulzol60 2013.12.10. 13:01:35

Sziasztok

Nem érezzük magunkat " nagymenök"-nek , sött rengeteget tanulunk most is .
Szivesen látunk minden érdeklödöt .
Segitünk bármiben ha kel , és a fioksinek sem állnak messze tölünk .

Legyen egy konkrét elképzelésetek és együtt megépitjük azt .

Tákolmányi (törölt) 2013.12.10. 16:43:22

@Elegem Van: NC: Norton Commander :)

@kulzol60: Szia! Elég ha mások tartják rólatok, hogy nagymenők vagytok :)
Mikor utánaolvastam a neten a CNC-nek, előbb-utóbb a CNC fórumra lyukadtam ki, Igazán olvasmányos és részletekbe menő leírásokat találni.
sgforum.hu/forum.php3?ujsag=hobbycnc

Különösen a "Segítség, béna vagyok!!!" és az " Épül a gépem" sorozat mutat be tanulságos részleteket az építés körülményeiről vagy olyan problémákat vet fel, ami fel sem merül az emberben, mikor lenyűgöző videókat bámul a Youtube-on. Mint a rezonancia vagy lépésvesztés.

kulzol60 2013.12.10. 18:38:23

@Tákolmányi: Mindjárt ellágyulok mint a vaj a kenyéren :)

Valojában arrol van szo hogy 2005-ota gyurjuk egymást és iszonyat mennyiségü tudás és gyakorlati tapasztalat gyül össze a lehetö legtöbb szinten .
Probáltuk valamennyire specifikálni a topickokat de még igy is közel 200 topick van , ezekben aztán lehet a cnc-vel kapcsolatos dolgokat kérdezni és irni dögivel .
Egyre népszerübb az épül a gépm xxxx topick lehetöség , ezekbe lehet igazán célra mutato tanácsokat adni és kapni .
A segitség , béna vagyok mindenre jo ami a forumozokat érdekli ( Pc konfig , vásárlás vagy éppen valami kifelyezés magyarázata , szinte mindenki használja aki aktiv ) .
Tudomásom szerint több mint 2000 regisztrál tagunk van és ennek ( valamilyen modon ) kb 8-10% aktiv , ugy hogy bátran lehet kérdezni és infot meriteni az ottani dolgokbol .
Sokunknak ez a hobbink is és mindent beleadunk hogy egy "álombol " müködö projekt lehessen !!

kulzol60 2013.12.10. 18:45:23

@kulzol60: Még valami

Lehet nem tudjátok de évente minimum négyszer szoktunk kiállitást szervezni .
A helyszinek : Hatvan - Debrecen - Székesfehérvár - Budapest .
Legközelebb Debrecenben lesz 2014 áprilisában ( 2 vagy 3 napos ) info folyamatosan a találkozok elött kb 2 honappal már gyüjthetö .Érdmes naprol napra olvasni mert lehetnek érdekes változások , szállás , utiköltség vagy akár tombola nyereményben .( áprilisban pl egy kissebb komplett gép lesz az egyik dij , ezt éppen én adom ezért is tudom :)

Gerilgfx 2013.12.11. 15:00:08

@Morgan kapitány: azt nemtom, miért baj. az itthoni gáztűzhely alja is betonnal van kiöntve :P

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.11. 15:23:19

@Gerilgfx: Haha! Nem mondtam, hogy baj. A rezonancia kiküszöbölésének brutális, de hatásos megoldása. Más dolog, hogy nehezebb feltenni a pótos IFA-ra. :)

Tákolmányi (törölt) 2013.12.11. 15:23:36

@kulzol60: Megnézem és veszek tombolát.
Igazán nagylelkű felajánlás.

zsoci 2013.12.11. 19:43:35

Azért az első videobeli gép készítője tudott valamit, mert elég robosztus védőt szerkesztett a forgó tárcsa köré.

Tákolmányi (törölt) 2013.12.11. 20:34:00

@zsoci: A körfűrész nem játék, se a medve.
Ha ez tudatosan lett ilyen vastag, oka lehet, hogy a fűrész tőled befelé forog, ezért az esztergának lentről felfelé kell. Így ha kiszakad egy darab az anyagból, az berepül a fűrészbe és ki tudja, hová vágja.
De lehet, hogy csak nem volt vékonyabb lemez otthon :)

Untermensch4 2013.12.14. 00:12:57

@Morgan kapitány: úgy tudom a "gyári" cnc-kben is van beton

Tákolmányi (törölt) 2013.12.14. 09:41:20

@Untermensch4: Sőt, a mosógépben is :)
Ismétlem, azért írtam a betonos példát, mert fejet kívántam hajtani a mechanikai stabilitás tökéletességére törekvés eme szép példája előtt.
süti beállítások módosítása