Szabadban futó csővezetékek szigetelése

2013.12.11. 09:11 | Írta: Gyökösi Attila

Manapság a legtöbb esetben a lakás/ház fűtését biztosító kazán a lakás valamelyik helyiségében van elhelyezve. A modern gázkazánok és kombinált fűtőberendezések viszonylag kicsik, esztétikusak és biztonságosak. Azonban kertes házak esetén - főképp vidéken - még mindig sok a fa- vagy más szilárd tüzelésű kazán. Vagy mert nincs is elérhető gázszolgáltatás, vagy mert fával fűteni bizony manapság a legolcsóbb megoldás. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a kazán nem a lakásban kerül elhelyezésre, hanem egy külön kazánházban lakik.  Ilyenkor pedig a forró vizet szállító csövek  egy szakaszon a fűtendő lakáson kívül haladnak, hőszigetelésük tehát igen fontos.

cső1.jpg

Általában erre a feladatra csőhéjakat célszerű használni, ezek különböző átmérőben kaphatóak, a csőre akár több réteg ilyen "kabátot" is felhúzhatunk. Sokféle anyagból készülhetnek, ennek megfelelően eltérő tulajdonságaik és persze áruk lehet. Készülhetnek polietilénből (PE), puliuretánból (PUR) és szintetikus kaucsukból (EPDM) is. Az olcsóbb csőhéjak persze éghetőek, és a hőmérsékletet is csak bizonyos fokig bírják. A normál üzemi hőmérsékleten, ami a kazánok esetében általában 60-80 celsius fokos vizet jelent, ezekkel a héjakkal sincs baj, azonban ha esetleg e fölé emelkedik a hőmérséklet (ami azért néha megesik, akár figyelmetlenségből, akár valami műszaki probléma miatt) akkor ezek a héjak bizony ráolvadhatnak a csőre, ami nyilván kisebb-nagyobb mértékben csökkenti a szigetelő hatásukat. További probléma lehet, hogy ezek a csőhéjak öregednek, különösen ha szabadban futnak, és érheti a felületüket napsugárzás (UV-sugárzás). Valamint a rágcsálók sem igen hagyják békén, egy ilyen csőborításban bizony remek járatot tud rágni egy egér, de akár a darazsak is választhatják utódnevelőül.

cső2.jpg

A csőhéjak között vannak persze rugalmas anyagúak is, amelyek képesek lekövetni a csövek kanyarulatait.

Így aztán az én tapasztalatom azt mutatja, hogy ezt a szigetelés fajtát néhány évenként nem árt cserélni. Én is ennek fogtam neki a minap. (Előrelátó ember ilyesmit nyilván nyáron csinál, de az én esetemben ez most lett esedékes, és szerencsére volt pár fagymentes nap.) Leszedegettem a régi szigetelés maradványait, a felmenő ágon (ahol ugye forró a víz) lekapargattam a csövekre olvadt műanyagot.

csőhp3.jpg

Látható, hogy a felmenő ágon van pár igazából lekaparhatatlan ráolvadt szigetelés darab...

Azt már az elején eldöntöttem, hogy az új szigetelőhéjak alá mindenképp akarok valami plusz bevonatot is. Miután korábban igen jó tapasztalatot szereztem a HP4 hővisszaverő bevonattal, és miután ezt használják komoly távhővezetékek szigetelésére is, azt gondoltam, ezzel vonom be a csöveket, és erre jön majd rá az új héjazat. Ennek főképp a kanyaroknál és a különböző szerelvényeknél lehet előnye, ahol a merev és állandó átmérőjű csőhéjak kevésbé tökéletesen fekszenek fel a felületre.

Ezt a bevonatot a vékony rézcsövekre persze nem egyszerű felvarázsolni. Szórni kellett, igaz, hogy így a kazánház fala is összespriccelődött, de ez ebben az esetben nem jelentett gondot. Természetesen lehetett volna maszkolni/borítani a falat, és akkor ilyen probléma nincs. A csövek közel mennek a falhoz, tehát a fal felőli oldalukat fújni nemigen lehet. Itt az ecseteléssel próbálkoztam, ami valamennyire működött is, bár a felület nyilván nem lesz túl esztétikus. Viszont arra rájöttem, hogy ha elég vastag rétegben fújom a cső tetejére az anyagot, akkor az szépen körbefolyik a csövön, bevonja a hátsó, nem látszó oldalt is. Igaz, hogy alul szépséges cseppkőszerű megfolyások keletkeznek, de miután úgyis rámegy a csőhéj, ezzel megint csak nem érdemes foglalkoznunk. 

csőhp1.jpg

Ilyen lett az első réteg...

A bevonat száradása után végeztem egy próbafűtést, hatvan fokig engedtem felmenni a vízhőmérsékletet, a kazánból közvetlenül kijövő csöveket simán, kézzel meg lehetett fogni. Tehát ez a plusz réteg mindenképp hasznosnak tűnik. Ezután - és a cseppkövek megnyirbálása után - felkerültek a csőhéjak, méghozzá két rétegben, a csövekre illeszkedőkre egy plusz nagyobb méretű héj is került. Így most kielégítőnek tűnik a hőszigetelés, olyannyira, hogy a házba átmenő csőszakaszon, amelyik két méter hosszon a szabad ég alatt fut, a ráesett hó nem olvadt el, hanem festői hódombocskákat alkotott. (Miközben belül 60-80 fokos víz folyik a csövekben.).

Egy családi ház esetében persze millió ilyen apró javítás adódik gyakorlatilag folyamatosan. De azért jó érzés, hogy ennyivel most kevesebb az elvégzendő feladat. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr805684201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.11. 13:31:59

Több esetben olvastam, hogy napokig nem gyújtottak be a kazánba, a csövekben megfagyott a víz és fel is robbant. Halálos áldozat is volt. Már csak ezért érdemes szigetelni.

Az üveggyapot profil + alumínium héj eszedbe sem jutott? Vagy üveggyapot bálamadzaggal körbetekerve? :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.12.11. 15:27:24

@Morgan kapitány:
Nézzük csak:
1. A fagyás errefelé valós veszély, bár az már kiderült, hogy amíg "áram van, minden van" ha megy a keringetőszivattyú, itt lehet hagyni a házat 2-3 napig is, mert a legdurvább mínuszokban sem esik a lakás belső hőmérséklete +10-12 celsius fok alá, és ilyenkor a radiátorok fordítva működnek, a szoba hőmérsékletét adják át a bennük folyó víznek, így a rendszerben sehol nem csökken fagypont alá a hőmérséklet.
2. Mindent lehetne, de én lusta vagyok és szegény. Az első hőszigetelés a rendszer kiépítésekor készült (ügyesen, télen lett kialakítva, mert akkor volt ideje a vízszerelőnek) akkor az első utunkba került megoldást választottuk. Amúgy most, hogy kivágták a fákat, rém huzatos lett a környék, tehát nyáron végre egybe építem a műhely-kazánház részt a házzal, így elvileg fűtötté válhat minden, ez a szigetelés onnantól kezdve kisebb jelentőségű lesz.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.11. 16:43:22

@Thoreau: Áramszünet dupla szívás. Kb. négy éve a Várpalotával szomszédos falukban nem volt 4-5 napig áram, mert leszakadtak a vezetékek a hó alatt. A hús megrohadt a fagyasztóbam viszont fűtés nem volt. Ekkor mondtam, hogy az EON-t addig kell gyötörni, mag vagy ki nem vonul, vagy ilyen többé nem fordulhat elő.
Vasanyagárban megkapták az ország elektromos hálózatát és nem voltak képesek addig eljutni, hogy egy ilyen hibát elhárítsanak, illetve kiküszöböljenek.
Épp ezért kibírom sírás nélkül, mikor rezsidémonnal küszködnek.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.11. 17:48:08

Szóval a kérdés:A nyáron felújíttattuk a fürdőszobát és konyhát, melyek a hátsó, hideg fal mentén helyezkednek el. A fal kőből van, igen gyorsan lehűti a meleg vizet.
Szóval, kapott a fal egy belső szigetelést, melyen kívül (mármint a hidegen maradt falban) helyezkedik el a vízvezetékcső. Nem lett volna értelme kivésni a kőfalat és leszigetelni a csövet. A leszigetelt falak között van egy szigeteletlen 2 méteres rész, az talán visszamelegít valamennyit. A belső szigetelés igen érezhetően hatékony, de attól tartok, ez a vízvezeték melegen tartását jócskán nehezíti.
Szerinted van esélye elfagyni a csőnek -15 fokban?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.12.11. 18:34:46

@Morgan kapitány: Az a feneség, hogy bizony van. Minél jobb a belső szigetelés, annál inkább. Sajnos én már jártam így, az emeleti fürdő külső falában megy egy vízcső, az bizony szépen benőtt egy mínusz 10 fok alatti időszakban. Szerencsére itthon voltunk és rögtön észrevettem a hibát, így nem okozott kárt, némi extra melegítésre és azonnali csapnyitásra, no meg a vele párhuzamosan futó melegvízcső "fűtésre" használatával (elfolyattam egy csomó melegvizet) kiolvadt, nem történt nagy baj. De azóta télen rakok az elé a fal elé belülre egy termosztátos hősugárzót, hogy ha vész van, azért inkább fűtsön rá egy kicsit.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.11. 20:35:52

@Thoreau: Köszi, tartottam ettől.
Következő stratégiát követem. Veszek egy lottószelvényt, megnyerem a milliárdot, kiköltözöm Argentínába, a házat pedig elajándékozom a szegényeknek, kezdjenek vele ők valamit. Addig pedig figyelem a jelenségeket. Nem ez az egyetlen, ami a frászt hozza rám ebben a házban.

gelsystem 2013.12.11. 20:38:04

@Morgan kapitány: szünetmentes tápegység................nem a hűtőre persze
eon-hoz bemenet ajtó letép, pultra felbasz, ..............
persze ez csak egy utópia, de szépen hangzik

Tapmancs 2013.12.11. 21:08:55

Egy olyan témában szeretnék felvilágosítást kérni hogy épített zuhanyzó esetében a csempe alá kell-e, célszerű-e valamilyen vízszigetelést (kenhető) tenni.

teddybear01 2013.12.12. 00:55:36

@gelsystem: szünetmentes csak pár percig bírja, benzines/dízel generátor kell, ha elég nagy, az elviszi a hűtőt/fűtést/tévét.
Persze csak akkor éri meg, ha gyakori az áramszünet.
süti beállítások módosítása