Már megint a minőség?

2014.01.03. 10:00 | Írta: Gyökösi Attila

Legtöbbünknek vannak olyan álmai, amelyeket azzal a bizonyos legendabeli lottóötössel lehetne megvalósítani. Ezek persze sokfélék lehetnek, álmaink házától egy extrém drága gitáron át a saját repülőgépig sok minden beleférhet ebbe a kívánságkosárba. Azonban azok esetében, akik végeznek valamilyen fizikai jellegű „alkotómunkát” és ezt szeretik is csinálni, alighanem tartalmaz ez a kosár néhány gépet is. Olyanokat, amelyek esetleg az adott hobby végzéséhez ugyan túlságosan profik (értsd: drágák), ugyanakkor az általuk nyújtott minőség, és a velük végzett munka egyaránt különleges és csábító lenne. Mint gyakorló asztalos, nekem is vannak ilyen gondolataim, időnként én is körbenézek a neten, mit is vennék abba a képzeletbeli álom-műhelybe. 

f8491ee92f7126a69d684f30edbe69148578a31b.jpg

A minap egy ilyen gépet mutattam egy nem teljesen kívülálló, a szerszámgépek világát azért valamelyest ismerő kollégámnak, aki a gép árát a valós ár harmadára taksálta. Majd mikor mondtam hogy mennyi is volna az ára, azt válaszolta, hogy igen, a faipari gépek túlértékeltsége ismert tény. Ebből a megjegyzésből lett ez a poszt.

Én ugyan ebben a szakmában dolgozom jó ideje, de ezt a tényt én még nem hallottam. Viszont számtalanszor találkoztam azzal az állásponttal, hogy korunk embere rettentő könnyen mondja bármire: túl drága. Mindeközben ugyanezektől az emberektől mást sem lehet hallani, mint hogy a mai termékek nem jó minőségűek és nem tartósak, hogy biztos eleve „tervezett avulás” belekalkulálásával készülnek. És sajnos nagyon ritka az a beszélgetőpartner, aki önmagától belegondolna abba, hogy egy, az igényeinek megfelelő kivitelű, megfelelően masszív felépítésű, kellően stabil kivitelű gép vajon mennyibe is kellene kerüljön. Pedig, ha bármelyikünk kimegy a sarki vasboltba, pontosan láthatja, hogy egy marék jó minőségű metrikus csavarért, vagy épp egy darab SKF csapágyért simán ott hagyhat több ezer forintot is akár. Mégis megveszi a boltban mondjuk 40000.- pénzért a no-name barkácsméretű szalagfűrészt, amelyik aztán persze nyeklik-nyaklik, és igazából egyszer sem képes kompromisszummentes minőség előállítására. Ugyanezt a méretű fűrészt persze márkás gyártótól megvehetjük mondjuk 140000.- forintos áron is. És tudom, mert láttam ilyet, abban "benne is van" a használathoz szükséges minőség. Persze, erre sokan mondhatják, hogy de hát az rengeteg pénz, és hogy lehet ennyit kérni egy hobbyszerszámért? Szerintem nem ez a jó kérdés. A minőségnek igenis ára van, pénzbe kerül a tervezés, a megfelelő anyaghasználat, a minőségbiztosítás, stb-stb. (Kedvenc példám erre persze a kerékpár, a boltok teli vannak 25000.- forintba kerülő kerékpár formájú tárgyakkal, miközben használható kerékpárok belépő árszintje valahol 50000.- forint körül van, az alatt nyilvánvaló hogy nem lehet tartós és minőségi alkatrészekből álló kerékpárt gyártani.)

Véleményem szerint a mai kor embere el van rontva azáltal, hogy a divatos - főképp szórakoztató elektronikai – termékek ára sokszor irreálisan alacsony szintre van lenyomva. Amikor egy 80 centis full HD tévé (aminek az megalkotása mind szellemi, mind technológiai értelemben is rengeteg magas szintű tudást tartalmaz) már jóval a százezer forintos határ alatt elérhető, nyilván kevésbé érthető, hogy egy 1500 wattos kis asztali körfűrész hogy kerülhet ugyanennyibe. 

mdt_img_138_2_162.jpgEzen a képen egy elővágós körfűrész (az ilyenekkel lehet kitöredezés-mentesen vágni mondjuk a bútorlapokat) mechanikája látható. Csupa acél és csapágy. 

A helyzet az, hogy a mechanika, egy mechanikus szerkezet jóval kevesebb „mellébeszélésre” ad lehetőséget a gyártónak, mint egy elektronikus eszköz. Aki szedett már szét példaként egy mai olcsó dvd játszót, az tudhatja, milyen mértékű spórolást valósítanak meg ezekben a készülékekben, akárcsak mondjuk egy 20 évvel ezelőtt konstruált cd lejátszóhoz képest is. A készülékház, a belső kialakítás az anyagtakarékosság diadala. A kapcsolók igazából csak leheletfinom fóliából állnak, az elektronika a legszükségesebb méretű gyufásdoboznyi fólianyákra van rányomtatva, minden alkatrész miniatür SMD technológiával készül, az egész belső kialakítás inkább tűnik egy nyomtatott origami kartonjátéknak, mint valódi eszköznek. A mechanika fröccsöntött műanyag, a szerkezeti részek bepattintható műanyagfülekkel vannak összeállítva, stb-stb…

Azonban egy vasból-acélból készült gép, amelyik megfelelően méretezett csapágyakat, megfelelő munkaasztalt, igényes szerszám megvezetéseket, masszív belső szerkezetet tartalmaz, egész más történet. És itt bizony nincs mód mellébeszélni, ezt valódi anyagokból, valódi csavarokkal kell összeállítani. 

min1.jpg

Itt egy FELDER körfűrész formatizáló-tolóasztalának a keresztmetszete látható. A teljes szerkezet nagy szilárdságú aluötvözetből van, szerszámacél betétekkel és végig csapágyazva. Egy ilyen tolóasztal gyakorlatilag kisujjal mozgatható, ugyanakkor kibírja, ha rádől egy palló. 

Ez persze nekünk, mint Európának ezen a felén élő, zömében nem túl tehetős barkácsolóknak nem túl jó hír. Saját tapasztalatomból tudom, hogy akár csak 30-40 éve rengeteg olyan munkafázis volt az asztalosságban, amit mondjuk apám – mint aranykezű hobbyasztalos – kézi szerszámokkal végzett, miután egyszerűen nem voltak elérhetőek a kisméretű elektromos gépek. Aztán ránk köszöntött a fogyasztói társadalom kora, és most már - látszólag - minden elérhető. Azonban most is csak azt lehet mondani, ne hagyjuk befolyásolni magunkat az üzletek színes választékától. Használjuk a józan eszünket, nézzünk utána a paramétereknek, amennyire tudunk. Kételkedjünk! A gyanúsan jó árú berendezések használata közben mindig beigazolódik, hogy a gyanúnk nem volt alaptalan. Át kell gondolni, mire is van feltétlenül szükségünk, és össze kell spórolni az adott gép árát. Már írtuk korábban is más posztokban, hogy bizonyos fokú műszaki érdeklődésre és műszaki érzékre azért szükség van egy gépekkel végzett barkács tevékenység esetén is. Ha valakiben megvan a minimálisan szükséges érdeklődés, utána olvashat egy-egy témának, apránként akkor is fogalmat alkothat arról, mitől is jobb egyik gép a másiknál, ha az iskolában ahol tanult, nem volt a tantárgyak között általános gépészet, vagy épp anyagismeret.

Persze egy barkácsolásra buzdító blogon nem igazán célszerű azt írni, hogy igazából csak drága és minőségi gépen érdemes munkát végezni. Ugyanakkor mindenképp legyünk tisztában azzal, hogy egy olcsó mechanikus szerkezet, mondjuk esetünkben egy gyanúsan olcsó faipari gép abban is eltér mondjuk a fentebb említett olcsó szórakoztató elektronikai eszközöktől,  hogy míg azoknál inkább csak az élettartam sínyli meg a takarékosságot (például amíg nem kopik el az a bizonyos fóliakapcsoló, addig remekül működik) hanem már az első használatkor sem lesz képes megfelelő minőségben „termelni”.

Remélem nem vettem el a kedvét senkinek. Az biztos hogy nem haszontalan, ha legalább egyszer elmegyünk egy olyan bemutatóterembe, ahol profi faipari gépeket árulnak, és kicsit körülnézünk, esetleg hagyjuk, hogy az eladó-üzletkötő ecsetelje a gépeik előnyeit. Biztos, hogy utána sokkal jobban meg fogjuk tudni ítélni, hogy egy megfizethető barkácsgép adott műszaki megoldása vajon hozza-e azt a szintet, amire szükségünk van.    

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr965698676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torkosborz.hu 2014.01.03. 18:49:56

Érdekes és megfontolandó írás. Jómagam úgy választottam gérvágó fűrészt, hogy a barkácsáruházban kiállított darabokat próbálgatva megnéztem melyik az, amelyiket a lehető legkisebb munkával lehet elfogadható állapotba hozni (új gépről beszélek), majd vásárlás után pár óra barkácsolással sikerült egy olyat összehozni, amivel már mertem egymás után kettő egyforma 45 fokos vágást ejteni... Rosszabbak, mint a Dacia volt annak idején, mert ott ha sikerült az átvétel után összerakni, akkor elég jól szolgált még sokáig.
Vannak persze olyan gépek, amiket nem lehet pár pontosan illesztett alátéttel "rendbehozni": eddigi legszörnyűbb tapasztalatom a 20eFt körüli asztali állványos fúrókkal volt: a kiállított darabok közül az összes kotyogott már fél cm előtolás után. A névleges 50 mm esetén 1 mm-rel nagyobb lyuk garantált... Így ebből ipari lett, 60-ért, ami még mindig nem a nekem is tetsző kategória, de hát az anyagiak :(

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.04. 00:15:05

vasbol es acelbol...
na persze a II vh kornyeken meg elhiszem, amikor meg nem ismertek a muanyagot de manapsag...

flexem is van 3e -s jo vele elezni a kertben a szerszamokat, elozoleg meg kibirt par m2 -nyi csiszolast a keritesen, en elegedett vagyok vele, pont azt tudja amit elvartam tole, igaz ha nem poracelbol sajtolassal csinaltak volna a fogaskerekeket, ugy sose lett volna masodik flexem es egy nem sajnalando szerszamelezom a kertben...
napi 8 oras melora meg meg kell venni a rendeset ez valo igaz, de hadd essen mar jol az hogy van gagyi is...

hungarisztan 2014.01.04. 04:51:27

Szerintem nagyon kevesen vannak azok (ha egyáltalán), akik kételkednének abban, hogy jó szerszámmal jobb dolgozni. Viszont elég sokunknál tapasztalati tényező, hogy az ár egyáltalán nem szükségszerűen korrelál a minőséggel.
Múltkoriban szükségem volt egy kis vésőre, betértem hát a Bauhaus-ba. Annyiért kínálták, hogy már-már kerestem rajta a királyvizes próba nyomát, meg hogy hány karátos... (Jó, ez hülye túlzás volt, mert az arany nyilván nem alkalkmas vésőnek, de a lényeget értitek.) S ehhez képest még nem is volt olyan érzésem, hogy jó kézbevenni, ez egy olyan szerszám lesz, amit évekig-évtizedekig lehet majd használni – horribile dictu a fiamra hagyhatom majd... (mint ahogy nagyapám némely 60-70 éves szerszáma még 1-2 generációt simán ki tud majd szolgálni – pedig ő sem volt Rotschild, és két frontszolgálat meg országujjáépítés között éppenséggel neki is akadt hova tenni a pénzt a drága szerszámokon kívül).
Lényeg az, hogy átmentem a konkurrenciához. Első ránézésre kb. 10x minőségibb termék kínálta magát negyedáron (!). Forgattam jobbra, forgattam balra, kerestem, hogy mi a trükk, biztos valami béna ötvözet, biztos puhafa a nyele, biztos kijár belőle a fém, biztos nem éles, biztos szétroncsolódik a vége a kalapács alatt, biztos... semmit nem találtam, mégis hezitáltam, mert ugye „túl olcsó” volt a másikhoz képest. A drága cuccot hatalmas csomagolás, kőkemény marketingduma, német minőségnek beállított szöveg körítette, emez szerényen és névtelenül húzódott meg, végül azonban mégsem tudtam a drága, „német minőséget” (mintha legalábbis Németországban nem élnének link kóklerek!) előnyben részesíteni, pedig ugye az ára azt sugallta, hogy itten most egy prémium termékkel állunk szemben. És nem bántam meg, jó használni, azóta is ketté lehet vele vágni a hajszálat hosszában, és az elhasználódás legkisebb jelét sem mutatja.
Ebből nyilván nem lehet általánosítani (márcsak azért sem, mert azért többnyire mégiscsak igaz az, hogy ha arányaiban nem is annyival jobb egy drága szerszám, mint amennyivel többe kerül, azért mégiscsak jobb), viszont rávilágít arra, hogy pusztán az árcédulát figyelve bizony lyukra lehet futni, és ez akár a legdrágább gyártók termékeivel is előfordulhat. És egy-egy ilyen „megvettem ménkü drágán, oszt' szart sem ér” jellegű tapasztalat viszont az egyszeri barkácsolót könnyen elviheti abba az irányba, hogy a kiciócó kínai is szar, a márkás drága is szar, akkor tulajdonképpen miért is fizessek többet...

Jelzem, a Black & Decker fúrómban 3 év alatt másodszor (!) megy tönkre a fordszámszabályzós-irányváltós kapcsoló. Az új alkatrész ára (amúgy full műanyag, gyártási költség szerintem kábé 300 forint, számoljunk rá még szállítást, raktározást, logisztikát, legyen 600 forint) pariban áll a fúró árával, tulajdonképpen már az első javítás is „gazdasági totálkár” lett volna, ha nem lett volna még garanciális 3 naposan (!). Másodszorra körberöhögött a szakszervizes, azt mondta, hogy több fog fájni nekem a beszerzés, javítási költség, mintha vennék egy új fúrót. Kérdeztem, hogy akkor most egy amúgy tökéletesen üzemelő gépet dobjak el? Széttárta a kezeit... Beszereztem az alkatrészt, valóban új fúrót vehettem volna belőle, alighanem újabb modellt is, ami talán (?) jobb is, mint az, ami most van, a szerelést megoldottam házilag, így picit volt csak drágább, hogy a régi, tökéletesen működő fúrómat újra üzemképesnek tudjam, mintha vettem volna egy zsír újat.
A lelkiismeretemnek jót tett, hogy nem termeltem egy csomó fölösleges szemetet, és nem járultam hozzá egy csomó egyéb környezetszennyezéshez, amivel az új gépet legyártották volna nekem, no de akkor is bolond egy világ ez így...

És mindezt a B&D csinálta velem, ami gyerekkoromban a minőség szinonimája volt. De mennek le ők is kutyába, a nem profi gépeik hajmeresztően gagyi megoldásokat tudnak produkálni, ami persze mind arról szól, hogy romoljon el, vedd az újat és a drágábbat. Amiről azt állítják, hogy minőségi(bb), na de ezek után higyjem el nekik bemondásra? És különben is, miért vegyek ipari fúrót, ha évi 5 alkalommal használom, főként fához?

De sorolhatnám a példákat. Az termékeket legtöbbször nem a minőség árazza be, hanem a marketingosztály. Jó esetben stimmel, hogy a drágább jobb, de az már a legritkább eset, hogy az 5x drágább 5x jobb is. Márpedig a profi szerszámokhoz közelítvén az árak exponenciálisan nőnek. (Amivel nem az abszolút értékük a problémám, hanem az, hogy ezek az árak sem garantálnak ma már minőséget.)

peetestveer 2014.01.04. 08:53:54

Jó a poszt és teljesen egyetértek a szerzővel. Nem csak a faipari szerszámok, hanem szinte minden olyan eszköz amely vagy komoly erőhatásoknak van kitéve, vagy nagy precizitással kell müködnie - a kettő kombinációjáról nem is beszélve - hosszútávon és jól csak komoly befektetés árán érhető el. Csodák persze előfordulhatnak - lásd a fenti kommentben - van szórás az olcsó kategóriában és néha kifoghatsz pozitív előjellel valami olcsó masinát, de nekem ez még nem túl gyakran jött össze. Leírhatatlanul jó érzés falat lyukasztani egy 5 év garanciával és 150000 Ft vételárral rendelkező fúrókalapáccsal és ez nem vicc, pedig undorító munka. Nemrég selejteztem ki a kb. 20 éves Hilti-met, valami elképesztő hogy mit bírt ki!
A gitár is jó példa - vastag húrokkal, jó hangzással, kényelmes húrfekvéssel és mindezt még esztétikusan is, hát igen, ez általában nem adják ingyen!

2014.01.04. 09:27:20

Igen érdekes kérdések ezek. Én a laptop szervizeléshez kerestem anno egy olyan nem akkus csavarhúzót, ami nagy fordulatú és könnyű, hog gyors legyen a gépek szerelése, hiszen nem ritka, hogy 30-40 hosszú menetű csavar ki-behajtás kell egy gép szerelésénél.
100.000 Ft-os nagyságrendben láttam 1-2 szerszámot, annyit azért mégsem gondoltam, így megoldottam egy huszárvágással. Egy 2.000 Ft-os tescosnak lefűrészeltem az akksi tartó részét, így könnyű és rövid lett, egy kicsit nagyobb feszültségű tápot direktben rákötöttem a kapcsolóra és azóta is vígan forog ezerrel, éves szinten napokat spórolva kb.
Egyszer kellett benne kapcsolót cserélni 3 év alatt, de hát egy komplett másik cucc 2.000 Ft ugye :)

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.04. 12:07:24

Sziasztok! Bocs, most értem ide.
Én tettem a megjegyzést, de inkább a konkrét gépre értettem. A mindent bele eszköz kb. 4 egységet (fűrész, felsőmaró, gyalu, elszívó) tartalmazott. Ha rászánunk 100e forintot a vázra elosztjuk a maradékot 4 részre és , még így is 100 ezerre jön ki egy egység ára, ami már lassan Makita minőségű árat jelent. Ráadásul a folytonos cserélgetés elvesz egy csomó időt, így tényleg barkács szekciónak tekinthetjük. Ehhez mérem a másfél milliós árat némileg túlértékeltnek.

Két dolgot megjegyzek a szerszámokra szánt árakhoz. Szerintem az én korosztályomba beleégett, amit a nyolcvanas években látott, hogy még a legolcsóbb, boltban kapható eszköz is tartalmazott annyi fémet és volt annyira erős, hogy simán használható manapság is, javíttatni mindenképp megérte. Az ember a beidegződés miatt nem is tételezi fel, hogy kínai nehéziparra jellemző eszközöket (nevezzük összefoglalóan Einhell minőségűnek) mernek gyártani és árulni a tettesek, pedig de. Persze, tanul az ember, általában a saját kárán.

Most vegyes érzésekkel tekintem a szarszámvásárlás költségvetését, mintha az Einhell főmérnöke szakadékba zuhant volna az új sportkocsimmal. Van ugyanis egy evolúció, melynek elején a kezdő barkácsoló sem annyi szaktudással, önismerettel, sem annyi pénzzel nem rendelkezik, hogy berendezzen egy csak Makita (nálam ez a minőség és ár origója) lakta műhelyt. Tudjuk, hogy a számos célgép nem csak megkönnyíti a munkát, de esetenként nélkülözhetetlen is az adott feladathoz. Itt következik, mikor az egyszeri barkácsember kompromisszumokra kényszerül, vagy pedig erősen leszűkíti lehetőségeit a kevesebb, de jobb géppel. Egy háztartási barkácsolás inkább az egyedi, különböző kialakítású tárgyak készítését jelenti (ez benne az öröm). Szintén a házi gyártás jellemzője, hogy nem eladjuk, azaz nem kell versenyre kelni a gyári pontossággal és tűrésekkel. Egy toleráns család akkor is értékeli művedet, ha nyilvánvalóan fél milliméteres illesztési hézagok láthatóak rajta. És akkor mi van?

Tehát a kérdés ember- és helyzetfüggő. Mindamellett az apróhirdetéseket böngészve látható, hogy a minőségi szerszámok messze nem vesztenek annyit árukból, mint egy autó vagy pláne egy elektronikai eszköz. Ezért ha valaki úgy érzi, hogy van érzéke a faipari munkákhoz (most nem gyakorló asztalosokra gondolok, persze, hanem nullkilométeres hobbistákra), akkor továbbléphet a használt vagy új félprofi gépek vásárlásához. Addig pedig érdemes a még elérhető árú gépeknek utánanézni a neten.

Untermensch4 2014.01.04. 14:54:10

az akciósan vett hobbista panelfúrómat kivégeztem egyszer (mea maxima culpa). szerelő ismerős mondta hogy mai gépeknél nem csak az a baj hogy kiciócó műanyag sz@rsgokból csinálják hanem hogy szerelhetetlenre is. a kettő pedig nem feltétlenül kellene hogy együtt járjon (lásd fenti példa a dacia)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.04. 17:12:16

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Hát, pedig a hivatásszerű használatra készült gépek bizony fémből vannak manapság is. De értem amit mondasz, persze. A gagyi szerszámok birtoklása pedig minden polgár alkotmányban rögzített joga, ez vitathatatlan.
Az viszont nyilván egyéni elbírálás alá esik, hogy kinek mi a gagyi kategória ismérve. Önmagában az, hogy a szerszám nem márkás gyártótól való, és még ráadásul olcsó is, nem biztos hogy elég a kategória meghatározásához. Szinte mindenkinek van otthon olyan szerszáma, amelyik durvábban kidolgozott fröccsöntésű, új korától kezdve fura hangokat ad, kicsit lötyögős, és a precízsége sem az igazi, de mégis 5-6-10 éve használhatóan működik. Ugyanakkor arról is milliószor hallunk (akár itt a blogon is) hogy a jónevű gyártó eszköze milyen hamar megadta magát. Nehéz kérdések ezek, anno olvastam egy felmérést arról, hogy a VW Golf vásárlók jóval nagyobb száma elégedetlen (különböző mértékben) az autójával vásárlás után, mint mondjuk a feltörekvő de olcsóbb márkák hasonló méretosztályú autóinak a vásárlói. Erre a felmérés készítői szerint az volt a magyarázat, hogy - miután a Golf a kategória etalonja - a vásárlók sokkal nagyobb elvárásokkal, sok esetben túlzott elvárásokkal vették meg, míg az olcsóbb típusoknál a vevők tudták mire számíthatnak. Néha azt hiszem az elektromos szerszámoknál is van hasonló hatás, egy belépőszintű Bosch gépet megvéve sokan gondolják azt, most aztán az elérhető legjobbat vásárolták, ami mindent kibír. Aztán kiderül hogy mindent nem bír ki az sem.

hungarisztan 2014.01.07. 18:02:55

@Thoreau: „egy belépőszintű Bosch gépet megvéve”
Látod, számomra itt kezdődnek a problémák. Nevezetesen, amikor egy amúgy a minőségről ismert márka (tökmindegy, hogy Bosch, B&D vagy bármi más) elkezdi skálázni és marketing szemszögből kiporciózni (belépőszint, otthoni barkács, félprofi, profi, ipari stb.), hogy melyik szintű modellbe mit rak bele. Ez az én szememben egy fokkal még annál a kínai kiciócó gyártónál is rosszabb, amelyiknél nincs meg a megfelelő technológia, anyag, szakértelem, K+F, gyártáskultúra, minőségbiztosítás stb., és ezek hiánya miatt gányol össze szart.* Mert ez a kiciócó gyártó ennyit tud, pontosan be tudod lőni, milyen híg fost fogsz kapni a pénzedért.

Na de mit érdemel az a bűnös, amelyik amúgy kiváló szerszámokat (is) tud csinálni, de pillanatnyi piaci erősödése érdekében (ugye az megvan, hogy az összes közgazdász/marketinges mindig és folyamatosan NÖVEKEDNI szeretne, ami óvodásoknak is szemet szúró nonszensz) gyors pénzzé teszi és feléli a márkaimidzsét? Mit érdemel az a vezető, amelyik arra utasítja a fejlesztőmérnökeit, hogy na gyerekek, akkor most azt csináljuk, hogy elfelejtjük, amit csinálni tudunk, és lemegyünk kutyába, Zolikám, te olyan műanyagot keresel, ami a kulcsfontosságú, fém biszbaszt fogja helyettesíteni, Petikém, te meg leülsz a számítógéphez, és lemodellezed, hogy amit eddig örök élet +1 nap méretezéssel csináltunk, azt milyen méretezéssel kell csinálni úgy, hogy pontosan 50 használat során törjön el, ha meg készen vagy, akkor ugyanez a feladat a félprofinak marketingelt termékcsaládunkhoz is, csak ott 200 használatkor kell eltörnie, Béluskám, te meg beszélj a grafikussal, hogy tervezzenek egy félgagyi és egy nagyon gagyi csomagolást...

Értjük? Mérnöki munkaórát ölnek a VISSZAFEJLESZTÉSBE! Extra pénzt fektetnek abba, hogy rosszabbat (is) gyártsanak, mint amit sok évtizedes munkával kifejlesztettek, és persze paradox módon ezen visszafejlesztés minden költségét (a tervezéstől az új gyártósoron/szerszámgépeken át a marketingig) is valahol ki kell termelni, tehát még drágább lesz a profi termék (mert a gagyin többet már nem lehet spórolni, így is a Kínai Népi Egyesült Műanyag és Spiáter Művekkel gyártatják) azért, hogy szart is tudjanak kínálni...

(Engem, mint vásárlót meg szétb@sz az ideg, hogy már egy nyavalyás metszőollót sem lehet anélkül megvenni, hogy az ember ne kezdené el böngészni a specifikációt, meg hogy melyik termékvonal milyen anyagból készült és melyikből milyen extra fícsört hagytak ki szánt szándékkal...)

* Azért @Untermensch4 kollégának is igaza vagyon abban, hogy attól, hogy valaki spiáterből készíti a nagyfordulatszámú csiszológépmotor tengelyére az azonos sebességgel forgó hűtőlapátokat, ami természetesen a második használatkor szilánkosra robban, nos attól még nem kellene szétszerelhetetlenre is csinálni a gépet, hogy csak szétfúrással-szétvágással-szétroncsolással tudjam kideríteni, mi is okozta a gyors és zajos halált, és hogy vajon konkrét életveszélyben voltam-e, vagy fölöslegesen rottyantottam a gatyába... :o)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.08. 06:37:40

@hungarisztan: Nem mondom hogy nincs igazad... Ha megnézzük, szinte minden posztomban előjön hogy nézzük meg milyen gépet veszünk. Ez pedig, ha úgy nézzük, teljesen nonszensz tanács, hiszen egy jobb világban természetesnek kellene legyen az, hogy amit fúrógépként árulnak, az fúrásra alkalmas is. Így jártunk.

Morgan kapitány (törölt) 2014.01.08. 10:46:20

@Thoreau: A Bosch fúrógép hiteles bizonyíték rá, hogy nem neurointeraktív szimulációban élünk, hiszen a Mátrixban semmi értelme sem lenne fémként eladott műanyagot gyártani.

Vagy inkább mégsem. Az első Mátrixban, a tökéletes világban meghaltak az emberek unalmukban, ezért a V2.0 már kihívásokkal és szenvedéssel teli szimuláció lett Morpheus szerint. Tehát Mátrixban élünk és ilyen fúrógépet kapunk, hogy ne haljunk meg a teljes elégedettség miatt.

öregbuksi 2014.01.08. 12:30:45

@hungarisztan: Metszőolló és társai, kategorizálva, "ezeknek ez is jó" jelszóval ügyködő marketing. Azt hittem ez lesz az alsó színt! De nem!

Kobászolva a nagy építő, háztartási és háztartást felújító eszközöket és anyagokat, meg munkaruházatot forgalmazó áruházban, a gumicsizmák elé értem. Most fogódzkodjunk erősen: mindeniken a címke, mérsékelten vízálló...

EzVan:) 2014.01.08. 13:49:57

@hungarisztan: az a szomorú az egészben, hogy mondanám, hogy vegyünk akkor már zöld Bosch-t a kínai helyett, hiszen a legtöbb épp itt Miskolcon fejlesztődik és gyártódik. De valószínűleg úgy jön ki az ára, hogy sok kínai alkatrész van bennük.

A poszterrel egyetértek, aki évi 1-2-nél több alkalommal barkácsol otthon, legalább fúrógépet vegyen rendeset. Igaz, a jó fúráshoz kellenek drága fúrószárak is.

EzVan:) 2014.01.08. 13:58:49

@öregbuksi: barkácsáruházban: nem volt rendes öntött vas vagy mittudomén milyen ásó a kertészeti osztályon, mondom a komának, hogy nem a játszótér homokozóját gondolnám kultiválni, széttárta a kezét, hogy csak ez van, és mutatott egy lemezből préseltet. Kifele menet a cementes osztályon mégis találtam rendes ásót, igaz a nyele héttörpésre volt méretezve.

Amúgy szerintem ezeknek a barkácsáruházaknak előbb-utóbb vége lesz mind. Sose azt árulják, ami neked kell, vagy megkönnyíti a bütykölést, hanem amit az importőr, vagy kínai rájuk sózott. Az a modell már tuti nem megy, hogy beugrasz, mert akciós a százforintos flexkorong és ezresért van a csemperagasztó, akkor veszel mellé kalapácsot nyolc rugóért meg hangcsillapítós vécéülőkét.
süti beállítások módosítása