A spéci csavarok is kihajthatók

2014.01.27. 09:52 | Írta: -nos-

Nagyon sok háztartási- és egyéb használati eszköz, ha bizonytalanul működik, vagy egyszerűen elromlik, az öntevékeny emberek először megpróbálnak maguk rájönni a hiba okára. Ám ehhez a legtöbb esetben bizonyos szerkezeti egységeket meg kell bontani a készülékeken. Ez viszont a felerősítésükhöz használt különböző speciális csavarok miatt akadályt jelent.. Ám a kíváncsiság az egyéni ötletességgel párosulva – az általánosan használt szerszámok kisebb átalakításával – többnyire az ilyen akadályok is megoldhatók. Íme néhány megoldás.

osszes-csavar.jpg

Nagyon gyakori az olyan csavarfej, amely ugyan hosszában hornyolt, az általánosan használtakhoz hasonlóan, ám a közepükön van egy csapocska, ami miatt az ilyen csavarok a normál csavarhúzókkal nem hajthatók ki. A megoldás e problémára, hogy egy megfelelő méretű csavarhúzó pengéjébe kis hornyot kell köszörülni. Ez egy kis multiszerszámba fogott vékony speciális vágótárcsával (pl. csapos Dremel szárra fogva) egy pillanat alatt elvégezhető és a felréselt pengéjű csavarhúzóval máris oldható a csavaros rögzítés. Ezzel ugyan egy kissé csökken a csavarhúzó átalakított pengéjének terhelhetősége normál csavarok kihajtásakor, de azért még továbbra is használható marad, ám most már „kétfunkciós” szerszámmá vált. Vannak ennél cselesebb fejkialakítású csavarok is, mint pl. a belső kulcsnyílású és hatszögű, csillag kialakításúak. Ezek oldásához viszont csak egy megfelelő szélességű csavarhúzót kell keresni és azt már a szemben levő csúcsok közé illesztve azonnal kihajtható az ominózus csavar. A hasonló csavarhúzó bitek (cserélhető betétek) viszont ritkán illenek az ilyen csavarok fejnyílásába, ezért célszerűbb a hagyományos kis méretű acélpengés csavarhúzók használata, legfeljebb a penge szélességét kell némi köszörüléssel „méretre” munkálni.

Hasonló a helyzet a hatszögű, de csillag kiképzésű, ám azoknál nyitottabb, azaz tágabb méretű belső kulcsnyílású csavarokkal. Ezeknél azonban vastagabb pengéjű csavarhúzó némi átalakítása a jó megoldás, amelynek méretre csiszolásakor az oldalak finom lekerekítésével lehet szorosan a nyílásba illő pengét kialakítani. Az így átalakított szerszám azonban már kevésbé alkalmas a normál csavarok kihajtására, mert a lekerekített élszélek könnyen kifordulnak a normál kötőelemek hornyából. Ezért e célra egy régebbi, már kopott pengéjű szerszámot érdemes a célnak megfelelően köszörüléssel átalakítani.

haromszogu_1.jpg

Az előbbieknél cselesebbek a háromszögű, mélyített fészkű csavarok. Ezek kihajtását meg lehet ugyan próbálni egy normál és a háromszögű nyílás egyik oldalába feszülő csavarhúzóval is, ha az pontosan illeszkedik a nyílás egyik oldalába. A szerszámot ebben az esetben excentrikusan forgatva lehet megkísérelni a csavar kilazítását és ha ez sikerül, a kihajtása már gyerekjáték. Visszaszerelésekor azonban nehezebb a szorosra húzása. Ha ez a kísérlet nem sikerülne, olcsó hatszögű imbuszkulcsból köszörüléssel lehet a nyílásba illeszkedő célszerszámot kialakítani. Az IKEA Z-alakú szerelőkulcsainak egyik vége jól megfelel erre a célra és a másik még mindig használható hagyományos imbuszkulcsként.

kea.jpg

Van azonban egy olyan furmányosan kialakított csavarfej, amelyet szinte csak behajtani lehet, kihajtása spéci szerszám nélkül szinte lehetetlen. Ezeken két átlós menesztőlap van a csavarfejbe mélyesztve, amelyek előtt ferde lap emelkedik a csavarfej széléig. Ezt szemmel láthatólag csak behajtani lehet, mégpedig gyári hüvelyes szerszámmal és általában olyan elektromos kapcsoló egységek fedelének rögzítését szolgálják, amelyeknek a bontását eleve meg akarják akadályozni. Mivel azonban esetenként mégis szükség lenne az ilyen csavarok oldására, ezt csak nagyon hegyesre köszörült pontozóval és a csavarfej széléhez közel, kis erővel ütögetve, fokozatosan kihajtható. A visszahajtása előtt azonban nem árt egy kereszthornyot fűrészelni a fejbe, vagy egy azonos méretű csavarra cserélni, hogy már normál csavarhúzóval is „kezelhető” legyen.

Azt azonban mindig figyelembe kell venni, hogy garanciális készülékeket a szervizbe kell vinni hiba esetén! A saját kezű bontásokkal ugyanis megszűnik a készülék garanciája, ezért csak ennek lejárta után célszerű az ilyen spéci csavarokkal „védett” egységekbe meggondoltan belenyúlkálni, természetesen csak áramtalanított készülékeken. Ehhez pedig hasznosak lehetnek a fenti trükkök.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr775784498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PITTA 2014.01.27. 10:28:13

Aldiban szokott lenni sok sok részes csavarhúzó készlet 3-4000 forintos áron. Van hozzá racsnis váz is. gyakorlatilag minden létező fej van benne. src.discounto.de/pics/Angebot/44415/64524_WORKZONE-Ratschen-Bit-Set-44415_xxl.jpg

Bobby Newmark 2014.01.27. 12:37:57

A nem egyedi spéci csavarokhoz piacon fillérekért lehet kapni igen szar minőségű, de legalább paszentos cserélhető fejkészletet. Koppintás első lépése, hogy szét tudd szedni, kínaiak ebben menők. :P

WildBear 2014.01.27. 13:36:56

Én nem szeretek gányolni.
Spéci csavarhoz kell venni egy hozzá illő kihajtót, vagy kérni valakitől, akinek van.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2014.01.27. 14:14:36

Pár ezresért lehet kapni speciális bit készletet, abban van mindenféle alakú és méretű bit.

Algopirin 2014.01.27. 14:54:08

A bitekkel az a baj, hogy sok ilyen csavar mély lyukban van, ahová ha a bit be is fér, a "csavarhúzószár" már biztosan nem.

Néhány ilyennél egyszerűen lefúrtam a fejet. Nyugodtan, lassan odafigyelve egy 2-es vagy 2,5-ös fúróval meg lehet a csavart szabadítani a fejétől, a készülékház bontása után a maradék csavarcsonk csípőfogóval kihajtható. Arra kell vigyázni, hogy a lefúrásnál túl lehet melegíteni a csavart, ami szétolvasztja a műanyag házat. De egy kis odafigyeléssel nincs gond. Összeszerelni pedig már mezei csavarral kell.

WildBear 2014.01.27. 17:01:36

@Algopirin: Vannak direkt hosszított (asszem 40mm) bitek.
Több háztartási cucchoz ilyenek kellenek.
A Proxxon bitkészletét ajánlom mindenkinek.

Algopirin 2014.01.27. 17:07:47

@WildBear: törtem már ez ilyet, nagyon minimális erőkifejtéssel. a fúró olcsóbb volt :)

Clearvoyance 2014.01.27. 18:27:40

@PITTA: Ha már linkelted a képet: A doboz előtt fekvő háromágú izé mire való? Még nem sikerült rájönnöm, pedig a racsnim már laza, a gumimarkolat meg kopik.

Witlok 2014.01.27. 18:39:53

@Clearvoyance: Az a "háromágú izé" horog/gyűrű/kampó végződésű csavarok behajtására szolgál.

Clearvoyance 2014.01.27. 19:12:47

@Witlok: El se hiszem, hogy ilyen gyorsan érkezett a megvilágosodás. Köszönöm, most már nem (annyira) hülyén halok meg. :)
Lehet, majd talán ki is próbálom egyszer, valahogy elégedett vagyok a kombinált fogóval ilyenkor. :)

lutria 2014.01.27. 19:48:30

Én azt nem értem hogy a gyártók szerint mi értelme van egy készüléken/szerkezeten belül többfajta fejkiképzésű csavart használni-esetleg nem akarják hogy azokat civilek piszkálják?-nekem azért kellett torx készletet vennem hogy a 22 éves Citroenem műszerfalában visszajelző izzókat tudjak cserélni-a csillagfejűeket takaró díszlécet torx csavar rögzíti,alatta csillagfejű,+hátulról két szárnyas anya... 20 centivel arrább a fűtésszabályzó konzol szintén csillagcsavarral van tele-azt lehet piszkálni...
Az autórádió rögzítése szintén csillag-amivel ki lehet szerelni a rádiót-pedig pont ott kellene valami speciálisabb lopásgátlási célból-huszonéve jobban lopták a rádiókat,viszont ritkábban/drágábban lehetett hozzájutni mondjuk torxkulcshoz.

]{udarauszkasz 2014.01.27. 20:20:27

@lutria: a specko csavarral behajtod a radiodat, a sima csavarokkal meg visszateszed az izzokat.

lutria 2014.01.27. 20:26:28

@]{udarauszkasz: Persze a hosszuk és az átmérőjük nem azonos.

kisf 2014.01.27. 20:38:59

@PITTA: A Ganzos kínain megkapod kb. 1000-ért. Nekem van három is...:))

]{udarauszkasz 2014.01.27. 21:13:29

@lutria: naja, a francia gondolt erre is. En nem vagyok szerelo, de az unokatesomek a muhelyben szidtak is a francia autokat. A "fos kotla csirkeol" a szigetkozi tajszolasnak meg csak a finomabb valfaja volt, amivel jellemeztek oket..:)

Espl 2014.01.28. 09:51:31

Jókor jött a cikk, épp lopásbiztos csavarokat keresek tavaszra a kertben elhelyezett dolgokhoz.
De melyik a legjobb a célra és mi kapható itthon?

Witlok 2014.01.28. 10:53:29

Kollégám mesélt ma egy régi története kávézás közben. Réges-régen egy csápos autóemelő lebontása egy napos munka volt fél órás helyett a csavarok (pontosabban a megfelelő szerszámok hiánya) miatt. Az emelőn biztonsági okokból egy tucat speciális fejű csavar volt (pl. hexa (imbusz) két furattal megbolondítva) és nagyméretűek is voltak. Nagy küzdelemnek volt tanúja, reszelték, fúrták, kalapálták a kulcsokat, szerszámokat - a megoldás mégis az lett, hogy a csavarfejekre ráhegesztettek vasdarabokat és fogóval kihajtották.
A cikkben szereplő módszer kis méretű csavaroknál, műanyag burkolatoknál egyszer-egyszer jól működhet.
Ipari berendezéseknél, szerviz munkáknál szerintem jobb beszerezni a megfelelő szerszámokat - a szerszám alkotásra fordított plusz munkaórák és a tönkretett csavarok pótlása, kiesett gépidő jóval többe kerülhet...

WildBear 2014.01.28. 11:04:07

@Algopirin: Hát azért egy bitet eltörni elég nagy erő kell. Egy Proxxon bitet kézzel biztosan nem tudsz eltörni, max géppel, de ott előbb törik a csavar.
Nem a csavar tört ?
A csavarhoz megfelelő bitet használtál ?

Algopirin 2014.01.28. 11:12:30

@WildBear: Igen azt, de tény, hogy gagyi olcsó bit volt. A Proxxon biztosan jó, de olyan sűrűn nem kell hogy 20 ezer körül adjak egy készletért amit évente max egyszer használok. Mivelhogy nem iparosként javítok csak saját részre meg nagyritkán barátoknak. Szóval egyelőre nincs erre szükségem. :)

WildBear 2014.01.28. 13:40:23

@Algopirin: Én is csak egy "lelkes amatőr" vagyok, otthoni, és barátoknál végzett javításokhoz vannak szerszámaim, de gagyi olcsót soha nem szabad venni, mert végül mindig többe kerül. :-/
Egy jó minőségű bitkészlet 15e Ft körül van, és ez az egyik leggyakrabban kellő szerszám. Érdemes egyszer megvenni.

Algopirin 2014.01.28. 13:47:31

@WildBear: Igazán sosem volt rá szükségem. Bitkészleten kívül mindenből remek és jól használható cuccom van. Persze nem ipari kategória, de nem is arra kell.

WildBear 2014.01.28. 19:32:41

@Algopirin: Nem vagyunk egyformák. :-)
Nekem a leggyakoribb, hogy szét kell szedni valamit, vagy felcsavarozni, lecsavarozni.
Turmix, mikro, kocsi ajtaja, számítógép.
A bitkészletes doboz van a szerszámokon legfelül, mert az kell a leggyakrabban. :)

Algopirin 2014.01.28. 19:38:45

@WildBear: jó ez persze, de az is hozzátartozik, hogy erősen korlátozottak az anyagi lehetőségeim, szóval sokkal fontosabb dolgok vannak amire kell ez a tizenpárezer forint. :)

zooltek 2014.01.29. 14:34:17

@Algopirin: Esetleg a kifúrásnál hasznosabb a kihajtás. Van ilyen 3 db-os készlet (anno a Lidl-ben vmi 1500 HUF volt), ami direkt "lenyalt" fejű csavarok kihajtására való. Befogod a fúrógépbe, balosra állítod, és előbb-utóbb belekap a csavar fejébe és szépen kihajtja. Bőven nem olyan drága, mint egy bitkészlet, és a csavar szárát se kell még utólag kibányászni.

Algopirin 2014.01.29. 14:36:35

@zooltek: spéci fejjel ilyen olcsót még nem láttam, akkor tuti megveszem. :)

zooltek 2014.01.29. 14:39:17

@]{udarauszkasz: Franciák: egyszer aláfeküdtem egy Renault Mégane I-nek, emelő nélkül kellett a féknyerget leszedni. Kitapintottam (jó kis rászáradt sár persze), 19-es csillagkulcs, körbeforog. Kimászok 17-es, alámászok, nem megy rá. K@#& franciák, 18-as lesz. Kimászok, vissza, nem jó. Bmeg ötlapfejű csavar volt O.o

zooltek 2014.01.29. 14:41:14

@Algopirin: Nem spéci fej, csak olyan mint egy széles fejű fúró, ami balos. Ami nem fúr, csak "beleakad" a csavar fejébe, aztán kihúzza.

Algopirin 2014.01.29. 14:50:21

@zooltek: ja, ez a törött csavar kihajtó cucc? Azt akarok venni ha lesz keretem :)

zooltek 2014.01.29. 15:11:38

A beletört csavarokhoz ez nem igazán megoldás, inkább az elkopott fejűekhez való. Meg az ilyen idióta csavarokhoz, amiről a poszt szól. Persze ez sem megoldás a műanyagba mélyen süllyesztett csavarokhoz. Oda csak hosszú bit, vagy speciális felű csavarhúzó marad :/
Ja, meg akkor a poszthoz: ha már beáldozunk egy régi csavarhúzót vagy imbuszkulcsot, és elköszörüljük, hogy egy ritkábban használt spéci szerszám legyen belőle, a köszörülés eléggé ellágyítja az anyagot. Ha jó lett a méret, nem árt legalább házilagosan egy kicsit beedzeni, hogy minél tartósabb legyen. Ez csak saját tapasztalat.

fda 2014.02.10. 22:11:18

A fenti speckó csavarokhoz egy ezresért lehet kapni bitkészletet, és akkor nem kell gányolni, sőt a csavar is ki fog jönni.
Egyébként a gányolás is pénzbe kerül, ha a hülye tanácsokat megfogadva elkezdek jó szerszámokat szétbarmolni egy csavarért.

fda 2014.02.10. 22:15:04

@Espl: Erre a célra az a legjobb, ha a betekert csavarok fejét flex-szel lekerekíted.

Ha a tolvajnak is van hasonló szerszáma, az ellen meg csak egy harapós kutya véd, nem a speckó csavar.

A tárgyalt csavarfejek egyébként pármillimiéteresek szoktak lenni, nem lopás ellen valók, hanem hogy ne tudd olyan könnyen szétszedni a borotvát vagy a turmixgépet.

WildBear 2014.02.14. 15:49:04

@fda:" Egyébként a gányolás is pénzbe kerül, ha a hülye tanácsokat megfogadva elkezdek jó szerszámokat szétbarmolni egy csavarért. "

Pontosan.

Kós 2015.03.08. 07:37:10

Ilyen képet a köszörülésről nem szabad feltenni!! A tárgy asztal távolsága nagy és a bemutatott köszörülés teljesen baleset veszélyes! Ne ezt sugalljuk másoknak!
süti beállítások módosítása