A hét műtárgya: az antisztatikus csavarhúzó

2018.07.04. 05:00 | Írta: Tarrasque

image4_1.jpg

Az ESD mozaikszó az elektrosztatikus kisülést jelentő angol kifejezés ("electrostatic discharge") rövidítése. Ez a fizikai jelenség két, eltérő elektromos potenciállal rendelkező tárgy között lép fel. Normál esetben az elektromos töltés a tárgyak felületén, lassan sül ki. Olyan esetekben azonban, amikor az elektromos potenciáli különbsége túl naggyá válik, felgyorsul az elektronok áramlása, és ennek eredménye képpen hirtelen átmeneti túlfeszültség keletkezik. A túlfeszültség kisülése (amikor kiegyenlítődik a potenciál a két test között) pedig meghibásodást okozhat az elektronikai eszközök integrált áramköreiben.

Az elektrosztatikus feltöltődés leggyakoribb okozója a súrlódás, ami a mindennapi életben is megfigyelhető jelenség, akár egy egyszerű séta közben is. A 3000V-ot meghaladó elektromos kisüléseket már megérzi az ember, a 4000V fölötti már hallható, illetve az 5000V-ot meghaladó kisülés látható is (a villámlás példul egy elektrosztatikus kisülés, látható is, hallható is). E jelenség miatt az elektronikai alkatrészeket a tárolás, szállítás, árukezelés, és elsősorban a szerelés során meg kell védeni a véletlenszerű elektrosztatikus kisülések károsító hatásától. Erre szolgálnak az ESD (ellen védett) szerszámok.

Ilyen példul az ESD csavarhúzó:

Az ESD kínálatban népszerűek a kerámia szerszámok is:

Az elektronikai munkákhoz szükséges csipeszek is megvásárolhatóak antisztatikus kivitelben:

image5.jpg

Mint látható, az ESD logó sárga-fekete színvilága a jellemző.

Elektronikai területről lévén szó, általában kisebb méretű, precízebb munkához kialakított csavarhúzókat gyártanak ESD védelemmel, ellentétben mondjuk az asztalosoknak szánt, nagy erő leadására tervezett csavarhúzókkal. Az ESD szerszámok azt biztosítják, hogy még ha a használójuk és a szerelt alkatrészt közti elektromos potenciál különbsége akkora is, hogy az elektromos kisüléshez vezetne, akkor sem történik baj: a szerszám nem veszi át a töltéskülönbséget. Egyből látszik, hogy mi itt a gond: szerelés közben szinte elkerülhetetlen, hogy kézzel is hozzáérjünk az alkatrészhez, ezért bár az ESD szerszám hasznos, a megfelelő környezet nélkül félkarú óriás.

Ez vezet a következő hárombetűs mozaikszóhoz: EPA, vagy elektrosztatikusan védett terület (Electrostatic Protected Area). Ezt a kifejezést olyan munkakörnyezetre használjuk, ami széleskörűen, jó esetben teljeskörűen védett a sztatikus kisülés ellen. A minimális elvárás, hogy ESD védett csuklópántot viseljen a dolgozó, ami a munkaasztalhoz van csatlakoztatva, egy egységet alkotva így vele. A szerszámok szintén ESD védettek, de a ruházat is (ruha, nadrág, cipő, sapka, névtábla), a padló, a szemetes, a törlőkendők és a tárolódobozok is.

(Omstat.gr)

Gyárakban az EPA beléptetőkapukkal van felszerelve: a dolgozó csak egy előzetes tesztelés után léphet be a területre. Otthoni használatra ebből az a tanulság, hogy figyelni kell az elektronikai szerelés közben a sztatikus feltöltődésre és a kisülésre – a számítások alapján viszont speciális szerszámokra beruházni csak azoknak éri meg, akik rendszeresen szerelnek elektronikát. Itt az alkatrész meghibásodásának esélyét és az okozott kár mértékét kell felmérni.

Tárolásnál és szállításnál viszont kis beruházással érhetünk el nagy biztonságot: 

image7_1.jpg

Az ESD zacskók egy része Faraday-kalitkaként működő fém réteget is tartalmaz,
árnyékolva ezzel az elektronikai alkatrészt. 

Gyárakban kicsit más a helyzet: a tömeges gyártásnál már az 1%-os meghibásodás is számottevő kárösszeget jelent, ami viszont ennél is fontosabb, hogy az elektrosztatikus kisülés által okozott hiba gyakran nagyon nehezen felderíthető, könnyen átcsúszhat a tesztelésen. Ha az 1%-os meghibásodásnak egy része a tesztelés során nem szűrhető ki, akkor a hibás termék garanciális útvonalon fog visszakerülni a gyártóhoz. Ez viszont több helyiértékkel költségesebb hiba, mint a gyártási folyamat során kiszűrt. Emiatt költenek elképesztő összegeket a gyártók az EPA kialakítására és folyamatos ellenőrzésére.

 

 

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr128764102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása