Visszapillantó - heti Furdancs-válogatás

2014.03.28. 13:39 | Írta: Mr. Furdancs

Heti összefoglalónban ezalkalommal szó lesz gáztűzhelyről, kerti gépekről, univerzális kulcsokról, régi festékek likvidálásáról és szigetelésről. Olvassuk együtt!

Régi festék eltávolítása ajtókról, ablakokról

Ez a munka főként a régi, agyon mázolt nyílászáróknál okoz gondot. Ezeknél ugyanis többnyire néhol olyan vastag a fedőfesték rétege, hogy az már szinte páncélnak mondható. Sajnos, úgy is viselkedik. A felülete elég rideg, viszont az évek múlásával rendkívüli módon kikeményedett és meglepően ellenálló is. A mázolók ezért is nem szívesen vállalkoznak a teljes festékrétegek eltávolítására, mert nagyon időigényes és fárasztó is. Könnyebb és előnyös is, ha csak a felületet csiszolják át alaposan és ahol szükséges, a felületi sérüléseket tapaszolással tüntetik el, majd jöhet rá az új alapozó festék, arra meg a két vékony rétegben felkent, vagy még inkább hengerelt új festékréteg, közbenső finomcsiszolást követően. Az újramázolt felületek így kellően simák lesznek és eltűnnek a faanyag összeszáradásából adódó repedések, és a használatból adódó leverődések, amelyeket a tapaszolással könnyű szinte teljesen eltüntetni. Ez a többfázisú munka sem könnyű és eléggé jelentős időt is igénylő feladat, feltéve, ha minőségi munka a cél. Aki maga vállalkozik erre, rámehet akár a szabadsága is, hiszen az egymást követő munkafázisok között a tapasz és a felvitt festékrétegek kiszáradásához is legalább 24 óra szükséges.

Folytatás: http://furdancs.blog.hu/2014/03/27/regi_festek_eltavolitasa_ajtokrol_ablakokrol_791


A hét műtárgya: az univerzális kulcs

A lakatok lényege, hogy minél kevesebb embernek legyen hozzá kulcsa. Van viszont olyan zár, aminél a cél az, hogy könnyen lehessen sok embernek kulcsa hozzá.

Ilyenek például a kapcsolószekrények.

Egy karbantartó cég felügyelete alatt rengeteg, akár több száz ilyen szekrény lehet. Ha egyedi kulccsal záródna mind, akkor - mivel nyilvánvalóan szerelőből is jónéhány áll a cég alkalmazásában - erős logisztikai problémát jelentene az, hogy az aktuális feladatra kirendelt szerelő hozzájusson a kulcshoz. Mivel valamivel mégiscsak zárni kell ezeket az ajtókat, kitalálták az univerzális kulcsokat:

Folytatás: http://furdancs.blog.hu/2014/03/26/a_het_mutargya_az_univerzalis_kulcs_689


A rugalmas szigetelés

Aki sokat néz amerikai filmeket, tapasztalhatta már, hogy arrafelé mi mindenből építenek házakat. Teljesen általánosak a különböző könnyűszerkezetes építési módok, fa- és OSB lemezektől a különböző acél- vagy épp alumínium lemezekig bezárólag. Ennek arrafelé sokszor nem takarékossági okai vannak, hanem a praktikum, az egyszerűbb belső kialakítás, vagy épp a gyorsabb építés miatt választják ezeket az anyagokat.

Európának ezen a keleti felén, ahol kis országunk található a nagybetűs HÁZ azonban még mindig téglából épült épületet jelent. Vannak persze könnyűszerkezetes megoldások is, azonban ezek szinte minden esetben mint olcsóbb alternatíva kerülnek a képbe.

Folytatás: http://furdancs.blog.hu/2014/03/26/a_rugalmas_szigeteles_894


Motoros kerti gépek karbantartása I.

A házi kertekben használt kisgépek ma már szinte nélkülözhetetlenek a kertben végzendő munkákhoz. Ám, hogy kellő hatékonysággal legyenek használhatók, ezeket időnként ápolni, karban is kell tartani. Az ilyen feladatokhoz nem feltétlenül szükséges szakember, csak némi műszaki tapasztalat és gondosság. Ezzel elkerülhető, hogy idő előtt komolyabb javításra szoruljanak és a velük végzett munka is optimális lesz.

Folytatás: http://furdancs.blog.hu/2014/03/24/motoros_kerti_gepek_karbantartasa_i_874


Tisztítsunk fúvókákat!

Blogunk kedvenc témái a maihoz hasonlók. A közvélekedés szerint a gázzal kapcsolatos eszközök még az elektromosságnál is veszélyesebbek, az ilyenekhez képesítés nélküli embernek nem volna szabad 5 méternél közelebb mennie. A biztonsági megfontolások iránt igazán érzékenyek azt mondják, maga a gáztűzhelyek használata is veszélyes és külön szakembert igényelne.

Folytatás: http://furdancs.blog.hu/2014/03/24/tisztitsunk_fuvokakat_160

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr278764084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása