Páramentes fürdőszobatükör

2014.05.21. 10:38 | Írta: -nos-

A kis alapterületű fürdőszobákban tusolás, fürdés után többnyire a tükör felületét pára homályosítja el. Különösen a tavaszi, őszi évszakban, amikor már a helyiség nem fűtött és a levegőben gyorsan felgyűlik a vízpára. Ez érthető, mivel a tükör felülete hideg így ott csapódik le leginkább láthatóan a vízpára. Ezt azonban meg lehet előzni, mégpedig nagyon egyszerűen, elektromos tükörfűtő fólia felragasztásával.

A művelet egyszerű, csak megfelelő méretű fűtőfóliát kell beszerezni és a tükör hátsó oldalára ragasztani. A készletben kapható vékony fűtőfólia öntapadó védőfóliával ellátott, és különféle méretben kapható. Az sem baj ha a tükör mérete nem azonos a fűtőelem méretével, akár oldalanként 10-10 cm-nyivel kisebb méretű is páramentesé teszi a tükröt, ha a fűtését a fürdés előtt bekapcsolják.

A fűtőfólia 230 V-os hálózatról működtethető és célszerű a tápkábelét a tükörvilágítás kapcsolójára párhuzamosan csatlakoztatni. A felvett teljesítménye mérettől függően még a 70x90 cm-es méretűnek is csak 120 W, a legkisebbé pedig 25W-ot fogyaszt óránként. 

A fóliák téglalap alakúak, de van két szabályos kör alakú változata is. A fóliák azonban utólag nem vághatók méretre, ezért mindig a tükörnél kisebb méretűt kell választani. (Beszerezhetők még 12 és 24 V-os  feszültségről működő változatok is, amelyeket személygépkocsik tükreinek a fűtéséhez lehet használni.)

Az öntapadó, hálózati feszültségről üzemeltethető tükörfűtő fólia felszereléséhez természetesen azt előbb le kell szerelni a helyéről és a hátulsó oldala alaposan letisztítandó. Ezt követően a tükröt hátoldalával felfelé takaróval lefedett asztalra fektetve - az öntapadó tapétákhoz hasonlóan - lehet a felületére simítani a vékony fűtőfóliát. Ezt azonban előbb a védőfólia eltávolítása előtt ajánlott az oldalélektől egyenlőtávolságra elhelyezni és a sarkait bejelölni egy filctollal. A védőfóliát ezt követően a rövidebb oldalról kezdve célszerű kisebb sávról lehúzni, majd a fólia sarkait a bejelölt helyekre illesztve lágyan a tükör hátoldalára nyomva ráncmentesen rögzíteni az adott kis sávban. A felillesztés után már a védőfólia folyamatosan és lassan lehúzható a fűtőelemről és lágyan középről a szélek felé haladva gyűrődésmentesen, folyamatosan a felületre simítható. A fűtőfólia hátsó oldala ugyan hővisszaverő tükörrel is védett, ám felragasztásakor nem árt az óvatosság, mert a fóliát nem szabad felsérteni meggyürni.

 A tápkábel ugyan elég kis keresztmetszetű, ám ennek is helyet kell a tükör mögött biztosítani, ezért a tükör visszaszerelésekor távtartó alátétekre is szükség lesz. A tápkábel ki- és elvezetését úgy célszerű megoldani, hogy az a legközelebb legyen a tükörvilágítás kapcsolójához, mert ebbe bekötve nem lesz szükség a külön kapcsolóra. Szükség esetén a tápkábelt kis méretű műanyag kábelcsatornába rejtve ajánlott a hálózatra csatlakoztatás helyig vezetni.          

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr988763994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása