Nézzünk a mester körmére! - 3. rész

2014.11.21. 09:19 | Írta: Mr. Furdancs

Ott hagytuk abba, hogy a hőszigetelő táblákat felragasztottuk a homlokzatra. A következő lépés a felületet becsiszolása. Erre azért van szükség, mert egy egész háznyi felületen nem lehet milliméter pontosan dolgozni - de az ilyen kis eltéréseket is észre fogjuk venni. Hogy ezt elkerüljük, a táblák illesztéseinél előforduló kisebb eltéréseket egy durva smirglivel le kell csiszolni. Ez a munkafázis nem hagyható el. A Grafit® Reflex használatánál a védő festéket is ilyenkor távolítjuk el.

Amennyiben új építésű, tiszta beton- és téglafalak hőszigetelése a feladat, úgy a ragasztás kellően rögzíti a hőszigetelő anyagot. Minden más esetben viszont további rögzítés szükséges (dübelezés), különösen régi épületek vakolt falai esetében. Négyzetméterenkén legalább 6, a falazat anyagának megfelelő, és a falazatban kellően tartó dübelt kell választani. Utóbbiba az is beletartozik, hogy a vázkerámia téglában a dübel helyét nem ütvefúróval fúrják ki, mert az ütő igénybevétel szétroncsolja a tégla vázát, és alaktalan, rögzítésre alkalmatlan üreg keletkezik a hőszigetelés mögött.

A következő fázis az úgynevezett hálózás. A két ragasztó réteg közé elhelyezett üvegháló erősíti, védi a hőszigetelést. Az alkalmazott üvegháló, csak speciális, "lúgálló" üvegszálból készített termék (a lúgállóság azért szükséges, mert a ragasztó lúgos kémhatása különben tönkre teheti a hálót). Szúnyogháló, csirkeháló (megtörtént esetek) nem alkalmazható! A hálóbeágyazás legfontosabb része a ragasztó alákenés. Eszerint az első fázisban mindig a beágyazó rendszerragasztót kell felhordani, majd abba ágyazni az üveghálót a min. 10 cm-es átfedéses toldásokkal, majd átkenjük az egész felületet friss ragasztóval. Nem a lelógatott ragasztót kenjük be sárral - akarom mondani ragasztóval, mert az nem lesz hosszú életű védelem. Mindig rozsdamentes szerszámmal kell dolgozni (a következő munkafázisnál, a vakolásnál is!), ha el szeretnénk kerülni, hogy a leváló apró fémdarabok rozsdás levet eregessenek az évek során a homlokzaton. A, jól elkészített  ragasztó rétegen nem üthet át a háló színe, de még a mintázata sem látható. Ez már csak azért is fontos, mert a sík felület érdekében a megkötött ragasztót megint be kell csiszolni, és ha vékony a ragasztó a háló felett, úgy a csiszolással megsérülhet a háló is.

A végső, látható felületet a vékonyvakolat (köznyelvben a színezés) adja meg. Sokféle vakolat van ma már forgalomban, ennek kiválasztása szakember feladata, de műszakilag a leggyakoribb EPS hőszigetelésekre minden vakolat felhordható. A vakolás előtt alapozóval át kell kenni a felületet, és annak megszáradása után lehet vakolni. Várható alacsony (+5 oC alatt), vagy igen magas hőmérséklet (30 oC felett), csapadékos idő (eső, köd) erős, viharos erejű szél esetén, ajánlott halasztani a munkát. A munka megkezdése előtt ajánlatos minden vödrön ellenőrizni azok tartalmát (típus, színszám, szemnagyság, gyártási sorozatszám, stb. szerint), hogy azok egyezőek legyenek! Sorozatszám-eltérés esetén, fel kell bontani az eltérő számozású vödröket, alaposan át kell keverni, majd összehasonlítást kell végezni színükben, szemszerkezetükben, konzisztenciájukban. Különbözőség esetén, (azonos vakolat típus, -színszám, -szemcseméret mellett!) javasolt egybekeverni az anyagokat, vagy egymástól határozottan elkülönülő felületekre hordani fel! Érdemes még vakolási próbát is végezni, mert kültérben, nagy felületen másképpen hatnak a színek mint egy kis mintán vagy színkártyán.

A leggyakoribb vakolatfajta a 2 mm-es gördülőszemcsés dörzsvakolat. A gördülő szemcsék, barázdákat húznak a tömör, finom szemcsézetű felületbe, a dörzsölési (vízszintesen, vagy függőlegesen egyenes, körkörös, ferde) iránynak megfelelően. A homlokzatszínezést föntről lefelé kell végezni. Egy homlokzati egységet egyhuzamban, leállás nélkül kell elkészíteni. Elválasztani színhatárképzésnél, tagolásoknál, ereszcsatorna ejtővezetéke mögött, vagy tudatosan beiktatott leragasztott elválasztásnál lehet.

És végül amit nem lehet másra lőcsölni: a karbantartás

Az elmúlt évtizedek tapasztalati azt mutatják, hogy a hőszigetelő rendszerek várható élettartama meghaladja a 75 évet. Ezt azonban csak a jó gazda gondosságával járunk el. A  legnagyobb igénybevételnek a felületi kéreg van kitéve.  Az egyszerű porlerakódás lemosással megszüntethető. Olajos, kormos szennyeződések (kipufogógázok, tüzelő berendezések égéstermékei, stb.) mosószeres vízzel, vagy gyári homlokzattisztító oldatokkal távolíthatóak el. Algás, penészgombás, mohás, zuzmós falak tisztítása történhet egyszerű nagynyomású hideg vizes lemosással (max. 20 bar), szükség esetén mechanikai (kefés) segítéssel kiegészítve és/vagy gombaölő hatású vegyszeres kezeléssel. Abban az esetben, ha a homlokzati felület felújítása szükségessé válik (műszaki-, esztétikai, vagy más okból -pl.: új szín, vagy textúra iránti igény-) akkor el kell dönteni, hogy átfestés, vagy újravakolás történjen.

A cikkek megírásában jelentős mértékben támaszkodtam a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség gondozásában megjelent "Bevonatréteggel ellátott, többrétegű ragasztott táblás homlokzati hőszigetelő rendszerek (ETICS-THR) kivitelezése - Kivitelezési irányelv" című kiadványára.

Az összefoglalót az Austrotherm szállította.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr438763586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása