Fémfelületek tisztítása, felületkezelése

2014.12.01. 17:07 | Írta: kkm.furdancs

Egy szakszerűen előkészített és lefestett fémtárgy hosszú időn keresztül ellenáll a környezet hatásainak. Csiszolása és alapozó festése után stabilan tapad rá a festék és ezek az előkészítő műveletek kitöltik a durvább karcokat, mélyedéseket. Azonban ha galvanizálással, eloxálással vagy egyetlen réteg festékkel fedjük a puszta fémet, bizony finomra kell munkálnunk a felszínét, mert az egyenetlenség itt fokozottan meglátszik.

csisz02.jpg

Otthonunkban előforduló, puhafémből készült tárgyaink is tisztításra - polírozásra szorulnak alkalmanként, idővel az oxidált felületek elvesztik csillogásukat. Természetesen nem eshetünk nekik drótkefével, fémgyapottal vagy agresszív vegyi anyagokkal. Most egy kímélő, de hatásos megoldást mutatunk be visszaadni elvesztett fényüket.

csisz00.jpg

Egy jelentéktelen alumíniumrudat látunk a fotón. Annyira szürke és átlagos, hogy kettőt kellett egymás mellé tenni a figyelem felkeltéséhez. Az oxidált réteget könnyen lecsiszolhatjuk róla gyakran cserélt smirglidarabokkal. Sajnos a könnyen kopó réteg eltömi a vászon apró mélyedéseit és rohamosan csökken csiszolóhatása. Nagyobb felületeknél nemcsak kényelmetlenség és egyértelműen megmutatkozó költség mutatkozik, de fárasztóbb a munka is. Aztán ott a sík felületű csiszolóvásznak hátránya is, miszerint csak lapos felületen hatásosak igazán, a mélyedésekbe nem hatolnak be.

brite.jpg

A gyakorlati elvárások nyomán jelent meg a szintetikus szálakból álló, nyitott hálós csiszolószivacs, melynek flexibilis anyaga behatol a mélyedésekbe, de rugalmasan visszanyeri alakját. Több márkanéven elérhető a kereskedelemben, erre az előnyökre tett rá egy lapáttal a 3M, mikor a csiszolóvásznaknál bevált önélező kristály technológiát alkalmazta új kézi lapkájánál.

Az anyagában dörzsi szivacshoz hasonló a kétféle finomságban kapható Scotch-Brite™ kézi lapka anélkül kitölti a réseket, hogy a közelebbi felületeket erősebben igénybe venné. Nem törik meg összehajláskor, mint a csiszolóvászon, felveszi a tenyér alakját, van húzása, rugalmas helykitöltés jellemzi és nem ereszti szálait.

csisz01.jpg

A pőre alucső négy állapota. Először egy hagyományos vászonnal próbálkoztam - villanyfúróba fogva - a teátrális második fotó természetesen durva szemcsés smirglizést mutat, hogy a szemmel látható karcolódást demonstrálja. Harmadik állapot a durvább, az utolsó a finom szemcsézetű Scotch-Brite™ kézi lapkával végzett megmunkálás eredményét mutatja. A finom vásznak vagy durva rongy szintén csillogó felületet ad. Viszont a lapkát egy laza mozdulattal kirázva ismét tisztán és ugyanolyan csiszolóhatással használhatjuk, mint újonnan.

Napi tipp rovatunk különkiadása következik a dísztárgyak tisztításáról. A stilizált PI (3.14) jellel díszített tradicionális japán kardokat másfél évtizede vásároltam. Fontos: nem Facebook-profil pózoláshoz. Alapvetően zombi apokalipszisre tartogatom, addig szükségszerűen betörőre is jó. Az idő patinája nemesít, de most legjobb alanyok lesznek demonstrálni a hatásos, mégis kímélő bánásmódot, amit a kézi lapkával elérhetünk.

csisz04.jpg

Utána - előtte (így készülnek talán a fogyókúrás reklámok is) állapot. Kézzel finoman masszírozva egy perc alatt elérhető a kívánt hatás. Látható, hogy a rugalmas szivacs behatolt a sűrűn tagolt felületek mélyére is. Ezután következhet a polírozás, ha tökéletesen sima felületre vágyunk.

csisz03.jpg

A kézvédő két oldalán csiszolt felület, a középső érintetlen és látszik rajta a gyárilag karcos kialakítás. Nem vall szégyent a háziasszony vitrinje, jöhetnek a vendégek.

csisz06.jpg

Most lássunk egy keményebb fémből készült tárgyat, melyet kissé meglepett a rozsda, de mégsem smirglizhetjük ész nélkül. A finoman vésett skála lehetőleg maradjon érintetlen, még ha nagyobb erővel is kell csiszolnunk a tolómérőt.

csisz05.jpg

 Bizonyíték kell, nem ígéret, a célt szemmel láthatóan sikerült elérni. A vegyi rozsdátlanítással szemben még előny is, hogy a rovátkákban maradt sötét anyag (ez a kosz csillagászati megfelelője) és látható a skálabeosztás.
  nyak.jpg

Ha egy rézfelülettel igazán finoman kell bánnunk, az a nyomtatott áramköri lapok forrasztása előtti- vagy maratás után bemattult felületének lecsiszolása, hogy a fémtiszta felületre biztosan tapadjon a forrasztóón. Az igen vékony vezetőréteget nem szabad karcolgatnunk, csak éppen végigsimítanunk. Nálam bérelt helyet szerzett erre a célra a tesztelésre kapott termék, mert jut is, marad is. A kézi lapkáért köszönet a 3M-nek.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr238763552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása