Új padlóburkolat a konyhába

2015.01.04. 09:30 | Írta: kkm.furdancs

Hideg van mostanában, ezért frappáns ötlettel hidegburkolási gyorstalpalót indítunk Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyve felhasználásával. A kötet anyagismerettől a gyakorlati kivitelezésig végigvezeti olvasóját a hagyományos és modernebb burkolási technikákon, mint például a hálóra ragasztott greslap. Néhány részen keresztül a gyakorlati kivitelezés fejezeteiből szemezgetünk.

cs1.jpg

Anyagszükséglet: Fényes greslap (hálóra ragasztott közepes mozaik), elszórtan elhelyezett dekorcsempék, por alakú ragasztó, diszperziós ragasztó, epoxiragasztó, szürke fugázóhabarcs, szilikon fugázómassza, mosogatószer.

Konyhákban, ahol a higiéniának nagy jelentősége van, továbbá naponta dolgozunk vízzel, zsírral és sok más anyaggal, könnyen tisztán tartható falakra, padlóra és munkafelületekre van szükség.  A  padlóhoz  a  IV.  kopásállóságú padlólapot válasszunk. Kis konyhákban a padló jobban igénybe van véve, hiszen minden munkát igen szűk térbe beszorítva kell elvégezni. A konyhapadlók nap mint nap elkerülhetetlenül vizesek, ezzel együtt pedig csúszósak lesznek. Ebből a szempontból a kisebb formátumú burkolólapok előnyösebbek, mert a több fuga miatt kevésbé csúszós a felület.

Kis konyhákhoz és saját kezű munkához ideálisak a hálóra ragasztott közepes formátumú lapok, amelyek 5×5, 7,5×10 és 10×10 cm méretekben kaphatók. Az aránylag kis formátumok a kis felületeket nagyobbnak mutatják. A 300×500 mm méretű táblákban hálóra ragasztott panelekkel a lerakás gyorsan megy, egyben az  egyenletes  fugaképet  megoldja a következő tábla pontos elhelyezése. Ezek a formátumok nedvesen is viszonylag csúszásmentesek.

cs1_01.jpg

A hálóra ragasztott és így könnyen kezelhető táblákat a látómezőbe eső részen beállítjuk, majd leragasztjuk. A ragasztót előzőleg vízzel felhasználásra alkalmas állagúra kell bekeverni.

cs1_02.jpg

A munkalapok és a falra függesztett szekrények közti falfelületeket szintén mázas, 10×10 cm méretű mozaikkal burkoljuk. A hamuszürke falszegélyek jól mutatnak, és kellemes összhangot teremtenek a konyhaberendezés világos színeivel. A csempéket diszperziós ragasztóval, vékonyágyazatú technikával ragasztjuk fel. A burkolat szélére kerülő, méretre vágott darabokat a teljes burkolat elkészülte után illesztjük be.

cs1_03.jpg

Fugázzuk ki a csempézett munkalapot. A kétkomponensű ragasztó mint fugázóanyag, nem kényes a zsíros szennyeződésekre, és tömör fugákat hoz létre.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr578763460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása