Nyakunkon a madárszezon!

2015.02.27. 08:38 | Írta: Gyökösi Attila

Napokon belül vége a télnek. Ráadásul az idő is enyhére fordult. Persze nyárig még sok minden történhet, azonban van néhány olyan kerti tevékenység, aminek mindenképp muszáj akár már most hétvégén nekilátni, mert könnyen kifuthatunk az időből.

Az egyik ilyen a madárodúk kérdése. A kertekben előforduló madaraink jó része április környékén kezd költeni, de ha az időjárás kedvező, akkor már akár március végén is birtokba vehetik a fészkelőhelyeket. Tehát ha madárbarát kertünk van, vagy azt szeretnénk létrehozni, nem árt már március elején kihelyezni az odúkat. Ha vannak az előző szezonban már használt odúink, akkor azokat ilyenkor kell kitakarítani, a régi fészekanyagot, hulladékot kidobálni belőle, esetleg átnézni magát a szerkezetet is, ha szükséges egy új réteg bevonattal ellátni a tetejét. Különösen akkor fontos ez, ha az előző szezon végén (vagyis tavaly ősszel) elmulasztottuk ezt, de sok madár téli szállásként is használhatja az odúkat, és persze rovarok, vagy akár odúlakó emlősök (mondjuk pelék) is birtokba vehették a hideg téli hónapok alatt, tehát a tavaszi nagytakarítás mindenképp indokolt.

Egy költési szezon alatt is jó csomó fészekanyag és ürülék gyűlik össze, ez például egy három fiókás seregélycsalád után maradt.

Fontos, hogy a madarak jelentős része minden költéshez új fészket épít, tehát ha elmulasztjuk az odúk takarítását, akkor még a korábban népszerű és kedvelt odú is könnyen üresen maradhat!

Ha olyan odúnk van a kertben, amit eddig tüntetőleg elkerültek a madarak, ilyenkor érdemes elgondolkodni az okokon, esetleg áthelyezni és/vagy átalakítani (mondjuk változtatni a tájoláson, vagy esetleg a bebújó nyílás méretén). A bebúvó nyílás mérete tapasztalatom szerint fontos kérdés. Az MME oldalán pontos ajánlásokat találunk arra nézvést, melyik madárfaj milyen méretű bebúvó nyílást kedvel, azonban ott is megjegyzik, - és ez az én tapasztalataimmal is összecseng - hogy a madarak bizony nem olvassák ezeket a táblázatokat, tehát egyáltalán nincs garancia arra, hogy valóban azt a méretet részesítik előnyben, amit a szakemberek ajánlanak számukra.

A nyitott költőtálcákból is ki kell dobálni a használt fészekanyagot, tapasztalatom szerint viszont az hasznos, ha a kitakarítás után oda teszünk (készítünk) egy-két marék tiszta szénát, vagy más puha fészekanyagot.

Az odúk takarításakor persze bukkanhatunk érdekes dolgokra. Például lelhetünk tekintélyes méretű darázsfészket az odúban. Ezt ilyenkor, a hűvösebb időben még veszélytelenül tudjuk eltávolítani, később már a lakók túl aktívak és mérgesek lehetnek. Ha azt szeretnénk, hogy ne is költözzenek vissza a hártyásszárnyúak az odúba, több dolgot is tehetünk. Szóba jöhet az odú áthelyezése. De igen jó megoldás lehet a majd mindenhol kapható molyirtó kazetták használata is. Ezek hatóanyaga a madarakra nem veszélyes, viszont a rovarok kedvét tartósan elveszi a beköltözéstől. A lapos fóliatasak/kazetta felragasztható vagy rajzszöggel rögzíthető a fészekodú tetejének belső oldalára, és típustól függően hetekig-hónapokig biztosítja a nem kívánt odúlakók távol tartását.

Ez a mini lakótelep verebeknek készült tavaly, de ők továbbra is inkább a tető széldeszkája mögött élik a családi életük. Most kicsit nagyobbra veszem a bebúvónyílásukat és pótlom az elmaradt űlőrudakat a fészkek előtt. (Bár ilyen a tető széldeszkájánál sincs és azt mégis megtalálják...)

Ha új odúkat készítenénk, mindenképp érdemes végigolvasni a már említett MME (Magyar Madártani Egyesület) oldalait. Rengeteg tanácsot, információt találunk ott.

Nálam jelenleg ez a legmutatósabb odú, bele is költözött egy lódarázs-familia. De majd most teszek ellenük...

Amennyiben szeretnénk kicsit egyedibb, különlegesebb odúkat a kertünkbe, ilyenekről már itt a blogon is többször írtunk, érdemes újra átnézni a képeket, talán szolgálhatnak ötletadóként. Persze a madaraknak teljesen mindegy, mennyi díszítés lesz a fészkelőhelyek külső oldalán. A fontos, hogy legyenek ilyen odúk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr998763342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása