Falazóhabarcsok

2015.04.30. 08:14 | Írta: kkm.furdancs

falazas01.jpg

A falazóhabarcsoktól elsősorban azt várjuk el, hogy kellőképpen terhelhetők legyenek. Emellett küszöböljék ki az egyenetlenségeket, és egyenletesen adják át a nyomást.

A falazóhabarcsok szilárdsági csoportjait a táblázat foglalja össze:
• Hf 3 habarcscsoport: különleges szilárdsági követelmények nélküli mészhabarcs. Kis terhelésű falakhoz alkalmazzuk.
• Hf 5 és Hf 10 habarcscsoport: nagyobb szilárdságú és jó rugalmasságú    mészhabarcsok. Ezeket minden falhoz alkalmazni lehet.
• Hf 30, Hf 50 és Hf 100 habarcscsoport: minden célra alkalmazható, nagy szilárdságú cementhabarcsok. Kevésbé rugalmasak és kevésbé jól feldolgozhatók. Ezeket a habarcsokat akkor alkalmazzuk, ha különleges szilárdsági követelményeket kell kielégíteni.

habarcst.jpgA táblázatban a keverési arányokat szabványos mértékegységben adjuk meg. Az építkezés helyszínén általában lapáttal szokás mérni. Ez a mérési eljárás azonban nagyon pontatlan, mert egy lapát homok a nedvességtartalomtól függően nagyon eltérő mennyiségű lehet. Kézi  keverésnél  a  homok  mennyisége kevesebb legyen. A gépi keverés jobb átkeverést biztosít.

Az összes felsorolt habarcs készhabarcsként is kapható. Csak készhabarcsként lehet beszerezni a vékonyágyazatú habarcsot, amely fogazott kenőlappal felhordható, ragasztószerű habarcs. A hőszigetelő könnyű falazóhabarcs szintén csak készhabarcs formájában kapható.

Így biztonságos: A kötőanyagok, azaz a meszek és cementek maró hatásúak és csakúgy, mint az éles szemcséjű homok, súlyos szemsérüléseket okozhatnak. Ezért amikor ezekkel dolgozunk, feltétlenül viseljünk védőszemüveget. Ha az említett anyagok mégis a szemünkbe kerültek, szemünket több percen át öblögessük bőséges tiszta vízzel és forduljunk orvoshoz!

Építőipari sorozatunkban Max Direktor „Falazás, betonozás, vakolás” című könyvéből idézünk részleteket a kiadó engedélyével. A kötet a gyakorlatban számtalanszor kipróbált, hasznos ötleteken és mesterfogásokon keresztül mutatja be a szakterületet. Lépésekre bontva, ábrákkal és szöveges részekkel ismerteti az egyes műveleteket.  

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr48763242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása