Újraposzt - Furdancs Minőségügyi Osztály - elektromos kéziszerszámok 2/1

2015.06.17. 12:51 | Írta: Gyökösi Attila

Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik barkácsáruház reklámkiadványát, rögtön feltűnik, hogy akár tízszeres különbség is lehet két azonos funkciójú és hasonló névleges teljesítményű elektromos szerszám ára között. Ha hozzá vesszük a kérdéshez azt is, hogy ráadásul az áruházakban az igazán jó nevű márkák profi termékei általában nincsenek is jelen, még érdekesebb a helyzet. Sokan mondják persze azt, hogy ők csak keveset használják az adott gépet, ezért nekik felesleges a drágább márkát választani. Az különben is csak a név miatt kerül többe, belül mind egyforma.

Meg kell mondjam, ez a vélemény nálam mindig „kiveri a biztosítékot”. Több okból és megközelítésből is:

  • „Filozófiai” megközelítésből:

A szerszám munkára való. Jó munkát pedig csakis jó szerszámmal lehet végezni. Az hogy egy szerszámot csak ritkán használunk, nem jelenti azt, hogy amikor szükség van rá, ne szeretnénk hogy 100%-ban megfeleljen a céljainkra. Egy átgondolatlan tervezésű, olcsó anyagokból összerakott szerszám időzített bomba.

  • A „műszaki” megközelítés felől nézve:

Aki már szedett szét ilyen szerszámokat, pontosan tudja mennyire nem mindegy, hogy egy adott alkatrész mennyire masszív, hogy mondjuk a csapágy a gép nyeklő-nyakló műanyag házába van belepréselve, vagy esetleg van egy masszívabb, fémből készült tartószerkezet belül? Mennyire van túlméretezve a motor? Mennyire figyeltek oda a motor hűtésére, a szennyeződés kizárására?

  • De nézhetjük „közgazdasági” megközelítésből is:  

Ha kimegyünk a sarki villanyszerelési vagy csavarboltba, tapasztalhatjuk, hogy egy fél marék csavarért vagy csatlakozóért simán otthagyunk egy-két ezrest. Akkor hogy gondolhatja bárki, hogy mondjuk 3000 forintért lehet fúró- vagy csiszológépet venni, ahol a 3000 forintos eladási árból nyilván lejön a bolt és az importőr haszna, a szállítás költsége, meg még ki tudja mi minden. Komolyan van aki azt gondolja, hogy ez egy használható szerszám lehet? Én hajlamos vagyok már automatikusan visszafelé számolni fejben. Ha látok valamit nagyon alacsony áron, rögtön elkezdem levonni a fenti százalékokat. Hamar észre lehet venni, hogy az adott termék vélt előállítási költsége olyan alacsony, hogy ép ésszel szóba sem kerülhet a megvásárlása.


Egy sima akkus gépben is ennyi alkatrész található. Bármelyik elkopása megállíthatja a masinát. Ennyi alkatrészt egyformán jó minőségben legyártani viszont nem filléres tétel, ezt bizony tudomásul kell vegyük.

Persze ha nem ismeri valaki közelebbről a gyártókat, akkor nem könnyű eligazodni. Rengeteg mutatós, ám gagyi szerszám van a piacon, és sajnos vannak olyan nevesebb gyártók is, akik, hogy versenyben tudjanak maradni a saját szerszámaikon is elkezdtek spórolni, néhány esetben valóban alig jobbak ezek mint a noname gyártmányok. És persze vannak gyártók akik tartják a színvonalat, esetleg külön brandet hoztak létre az olcsóbb termékek számára, az eredeti márkanév pedig esetükben továbbra is a minőségi termékekre kerül rá.

Rengeteg szempont lehet ami alapján választunk. Maga a szerszám fajtája sem közömbös, egy hagyományos elektromos fúrónál kevésbé lehet mellényúlni, ott egy 4-5000 Ft árú darab is lehet használható ideig-óráig. Ugyanakkor egy felsőmarónál a 25-30.000 forintos árszint alatt esélytelen használható szerszámot találni. A 20000 fordulat/perc körüli sebességgel forgó marófej megfelelő csapágyazása elengedhetetlen a pontos munkához, ezt az olcsó változatok már új korukban sem tudják biztosítani.  Érdemes jól átgondolni, mire is van szükségünk, és mire elegek a lehetőségeink. A nagyobb nem feltétlenül jobb is!  Saját tapasztalat, hogy egy neves gyártó kis méretű fúrókalapácsa, amikor egy ízben egy extrém méretű betonalapot kellett szétbontani, sokkal jobban teljesített (és a mai napig működik) mint a háromszor akkora méretű és teljesítményű, de érdekes módon ugyanolyan árú, noname távolkeleti gép. (Ami a munka közben gyakorlatilag meg is adta magát…)

Itt a Furdancsnál úgy gondoljuk, van néhány „ökölszabály”, ami segíthet a választásban. Hogy melyek ezek, és hogy a sok buktató után mégis mi alapján lehet választani, azt a következő cikkünkben járjuk körbe.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr408763186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása