Az otthoni bár

2016.01.05. 11:12 | Írta: Gyökösi Attila

Bárszekrényekről, legalábbis egy régebben készült, konkrét saját darabról már írtam itt a blogon. Az, hogy a kulturált alkoholfogyasztáshoz adott esetben hozzátartozhat egy megfelelő, a a szemnek és a használat céljának egyformán megfelelő berendezési tárgy, talán nem képezi vita tárgyát.

Hogy elegendő-e egy asztalka, amilyet a Southfork ranch életéből ellesett filmkockákon láttunk (többnyire Jockey Ewing töltött magának rajta) vagy egy jóval stílusosabb antik földgömb, netán egy egész falat beborító pult az ideális, az mindenképp a saját elképzelésünkön múlik.

bárszekrény otthoni bárpult mixer alkohol

 

Ehhez az íráshoz segítséget kértem barátomtól, Balogh András Pétertől, aki a Gozsdu Manó klub bármixere, és az alkoholtartalmú italok avatott szakértője. A továbbiakban az általa elmesélteket írom le: 

Egy kerti sütögetés, házibuli, lakásavató, vagy „csak mert“ alkalmából, mindig jól jöhet egy otthoni bár kialakítása. Ha nem is gondolkodhat mindenki egy komplett bárpult kialakításában, egy alap italkészlet mindenképp fontos lehet. Aki persze megteheti, annak ajánlom, hogy alakítson ki egy speed rack-es, jéggépes, 5 méter hosszú pultot. De aki nem, annak vannak remek tanácsaim.

Először is, jó ha van egy könyvespolcunk. Ha esetleg nincs is tele könyvekkel az még jobb. A könyvespolc remek tárolóhely, és épp úgy ahogy a polcokról levett jó könyv olvasása is megnyugtatással töltheti el az ember, szintén lehet ilyen hatással ránk, egy jól szervírozott spirit, vagy egy jól elkészített kevert ital.

bárszekrény otthoni bárpult mixer alkohol

Egy ilyen 'mindent elnyelő' bútordarab valóban már önmagban is mutatós alkotás.

Alap szeszeket könnyű ott tartani, és ugye egy shaker sem túl nagy beruházás. Remek szetteket lehet már kapni mindenhol, otthoni felhasználásra, amiben benne van maga az eszköz, bárkanál, szűrő, mérce stb., de én akkor is azt javaslom, hogy inkább egy profikra szakosodott üzletből vegyük meg a sajátunkat, hiszen ott sokszor kedvezőbb áron, jobb minőségű eszközöket találunk, mint egy lakberendezési áruház edényosztályán. A magasabb alkohol tartalmú italok elállnak, nem jár le a szavatosságuk, így mondjuk (nagyjából...) addig lehet tárolni amíg el nem fogynak. Persze azért fontos hogyan tároljuk. Nem szabad őket kitenni nagyobb hőhatásnak és direkt, szűretlen fénynek. Beopálosodnak. Krémes likőröket felbontás után jobb ha a hűtőben tároljuk, mert a lehetséges tejszíntartalom miatt változhat a minőségük. Az italokhoz illő poharak és a jég megléte elengedhetetlen! Sok-sok jégre lesz szükségünk. És a citrom, lime, menta, narancs sem elhanyagolható. Persze ezeket nem tudjuk a könyvespolcon készenlétben tartani, és itt jön az otthoni bár kialakításának egyik komoly hátránya, vagyis hogy ha nem állandóan használjuk, nehéz tökéletesen feltöltött állapotban tartani, hiszen sok olyan hozzávaló lehet (főképp a kevert italoknál) amelyek nem állnak el. Megveszünk egy mentabokrot, használunk róla két levelet, és mire egy hét múlva megint szükség volna rá, pont tönkremegy.

bárszekrény otthoni bárpult mixer alkohol

A klasszikusnak mondható antik földgömb nem minden lakásba illik, és nem is fér bele túl sok minden...

Az alap italválaszték összeállításában András barátom segített, aki főállásban is ezzel foglalkozik. A továbbiakban az ő szavait olvashatjátok:

Alap szeszek:

  • Vodka: Nem akarok egyik italnál sem márkákra kitérni, de ki kell emelnem, hogy a jobb alapanyagok többe kerülnek. Mindenkinek más az ízlése, mást szeret, és éppen ezért nem szeretnék kiemelni egyet sem. De a jó vodka ismertetője, az, hogy nincs erős élesztő vagy „körömlakk lemosó“ íze. Az ember azt gondolná, hogy egy koktél esetében ez nem fontos, de ez nem igaz! Ételeknél sem lényegtelen, hogy bors vagy borsó!

  • Whisky/Whiskey: Scotch, Ír, Bourbon, Tennessee, kanadai vagy akár japán a típus, (ízlésnek megfelelően) illik, hogy legyen otthon, magunk örömére, vagy mások megkínálására.

  • Rum: Hahaa! Barna, sötét, világos, arany, fűszeres, agricole, melaszos... Minél több annál jobb... Ide írnám még az én egyik kedvenc italomat a Cachaça-át (nem csacsacsa, sem cacsasza!! Hanem „kásásza“), bár az nagyon nem rum, az alapok megegyeznek. Csúnyán mondva, cukornád pálinka...

  • Gin: Nagyon nem mindegy, hogy milyen a gin típusa, vagy márkája... Érdemes odafigyelni vásárláskor, hogy mi az alapszesze a ginünknek és milyen, különleges fűszert használtak még hozzá...

  • Cognac, Brandy: Hűha! Veszélyes vizek. Nehéz olyat találni, amely valóban minőségi és megfizethető. De itt is, mint mindennél, olyat kell választani ami ízlik nekünk. Nagyobb márkák hosszabban érlelt változatait is meg lehet már kapni, viszonylag jó áron, csak nem biztos, hogy érdemes, ha nem érezzük ki a különbséget egy V.S. és egy X.O. között. Kísérletezni kell, amíg megtaláljuk a saját italunkat.

  • Vermouth: Egy olyan likőrbor, amihez fehér ürmöt és egyéb fűszereket adnak, így az ízük is meghatározó tud lenni egy jobb kevert italnál. Érdemes megkeresni a nekünk legjobban megfelelőt...

  • Liquor: Keserű, édes, tejszínes stb. Kell! Főleg a kevert italokhoz jó ha van, de magukba is tudnak kellemes élményt nyújtani.

  • Szirupok: Rettentően sokféle szirup közül lehet választani, és vannak érdekesek is, de szerintem a legjobb ha magunknak készítjük. Egységekben: 1 e íz (gyümölcs, vagy aroma, de abból kevesebbet kell használni...), 1,5 e cukor, 2 e víz. Ezeket összekeverjük, felforraljuk – ha kell szűrjük!! - és palackozzuk. Ha például mogyoró vagy mandula szirupot készítünk, az fantasztikus lehet kávék ízesítésére is.

  • Bitterek: Itt nem a keserű likőrökre gondolok, hanem az általában kisebb üvegekbe, - mintha valaki New York utcáin akarna alkoholos italt fogyasztani és beletekerte egy újságpapírba – palackozott ízesítőkről beszélek. Érdemes belőlük is több félét otthon tartani, de ami nélkülözhetetlen, az az Angostura...

Persze stílusosabban néz ki ha van egy valódi bárpult az otthonunkban, és le is egyszerűsíti munkánkat, de valójában nem ez a legfontosabb. Viszont jól mutat, és kifinomult ízlésről árulkodik, ha van egy olyan része a nappalinknak (vagy mint nekem: egyből az ágyam mellett...) ahol megtudjuk kínálni a vendégeinket italokkal, vagy csak magunk szórakoztatására „összedobunk“ valamit...

bárszekrény otthoni bárpult mixer alkohol

Az egyedi, különleges megoldások itt is muttósak, ilyen szekrény biztos egy ismerősünknél sincs...

Ha már itt tartunk, egy pár receptet leírok gyorsan, amelyek IBA sztenderdek és a kevert ital választékunkhoz jól jöhetnek:

  • Americano: 3 cl Campari, 3 cl vermouth rosso. Egy old fashioned pohárban, sok jéggel, összeöntjük és egy kevés szódával felhúzzuk... elengedhetetlen egy citrom peel.

  • Manhattan: 5 cl kanadai rozs whiskey, 2 cl vermouth rosso, 1 öntés Angostura. Ezeket egy jéggel teli keverőpohárba belerakjuk és jól elkeverjük majd egy hűtött Y pohárba, duplán leszűrve szervírozzuk...

  • Martini: Ízlésnek megfelelően lehet variálni a hozzávalókat. 5.5 cl gin, 1.5 cl száraz vermouth. Keverőpohárban jéggel elkeverjük (vagy rázva, nem keverve...) és egy hűtött Y pohárba, duplán szűrve szervírozzuk...

Ez csak 3 a rengeteg közül, de bárokba járva és az internetet böngészve biztosan megtaláljuk a saját kedvencünket...

És miután rájöttünk arra, hogy nem is olyan egyszerű rendesen szervírozni, elkészíteni vagy díszíteni az italunka, onnan kezdve nagyobb becsben tartjuk a kedvenc bárunk bártenderét.

Aki kedvet kapott az otthoni bár kialakításához, és szeretne tippeket kapni az italok kiválasztásához, néha látogasson el Andrással közösen írt, kifejezetten a röviditaloknak szentelt blogunkra. Itt pedig, a furdancs blogon rövidesen jövünk néhány valóban ötletes bárszekrény és bársarok kialakításához szükséges leírással.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr898763000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása