Készítsünk mini ZEN kertet!

2016.01.15. 07:28 | Írta: Gyökösi Attila

A japánban játszódó, japánról szóló filmekben többször láthattunk már homokkal borított kerteket, ahol láthatóan a nyugalom nagyon magas fokán álló kertész gereblyével rajzolt szépséges mintákat a homokba. De láthatunk ilyesmit akár New York-i menedzserekről szóló filmekben is, ahol a csúcsmenedzser az íróasztala szélén álló kis kertben végzi ugyanezt a nyugtató tevékenységet. Egy barátunk kért most tőlünk egy ilyen kis kertecskét, és ha már megcsináljuk, gyorsan meg is írjuk...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

 

A japán sziklakert (枯山水, kareszanszui), más néven zen kert a tradicionális japánkert egy fajtája, egy körülzárt, sekély homokdoboz, ami homokot, fövenyt, sziklákat, és néha füvet vagy más természeti elemet tartalmaz. A kareszanszui fő részei a sziklák és a homok, benne a tengert nem víz, hanem a hullámzó vízre emlékeztető alakzatban elgereblyézett homok jeleníti meg. Sok kareszanszui kertben a növények cseppet sem fontosak, sőt egyáltalán nincsenek is jelen.

A japán sziklakertek nyugaton Zen kertként váltak ismertté. Ezt a szakkifejezést talán 1935-ben Loraine Kuck amerikai írónő használta először „100 kiotói kert” (100 Gardens of Kyoto) című könyvében, és azóta a japán nyelv is átvette (zen niwa). A zen kertek kifejezést ma már a naturalisztikusan beültetett, sziklás tájakra is használjuk.

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

A kertek építéséhez felhasznált elemeknek sokféle magyarázata van. Ezek néha nagyon eltérnek egymástól, íme néhány példa:

  • A legáltalánosabb, hogy a sávosan, hullámszerűen gereblyélt föveny az óceánt jelenti, a sziklák pedig Japán szigeteit

  • Mások szerint a kert sziklái egy anyatigrist jelentenek a kölykeivel, amint éppen egy sárkányhoz úszik

  • Megint mások szerint a sziklák a kanji részei, és a szívet vagy az elmét szimbolizálják

Persze sziklákon kívül is tehetünk bele sok mindent, mécseseket, mini méretű keleti szobrokat, vagy épp apró japán stílusú épületeket.

Egy ilyen kert szobai méretben való elkészítése szerencsére jóval egyszerűbb, mint a fenti magyarázatok közül kibogarászni az igazit.

Nem kell hozzá más, mint egy megfelelő méretre szabott fenéklemez, ami kisebb kerteknél lehet csak 3mm-es HDF lemez, nagyobbaknál vastagabb, 5-8-10mm-es rétegeltlemez. A doboz oldalai pedig egyszerű fenyőlécekből készülhetnek, nyilván itt is a doboz méretéhez illő szélességű léceket kell választani. Esetünkben egy kicsi, 35x25 cm méretű kertecske készül, ehhez 5x1cm keresztmetszetű fenyőléc elégséges lesz. Akinek van kedve, szabályos fogazással is összeállíthatja a felszabott lécekből a keretet, de a feladatnak (végül is itt gyakorlatilag semmilyen fizikai igénybevételre nem kell számítani, és a homok is száraz lesz, nedvesség sem éri a szerkezetet) elegendő, ha a pontosan felszabott lécecskéket összeragasszuk, esetleg két-két apró szeggel összerögzítjük.

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

Az igazi japán kert csak japán fűrésszel készülhet...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

De a szögek és a ragasztó esetében használhatjuk más náció termékeit is...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

Természetesen a kerthez szükséges egy apró gereblye is. Hurkapálca fogakkal, evőpálcika nyéllel. 

A fenéklemezt szintén ragasztóval rögztjük a kerethez, esetleg ezt is megfoghatjuk pár szegecskével, amíg megköt a ragasztó. Ha ez megvan, csinálhatunk a maradék lécekből négy kis lábat a tálca alá. Ezután már csak pácolni és lakkozni kell, majd feltölteni homokkal, és keresni bele pár úszó tigrist, vagyis szép csiszolt követ. Ha valaki szeretné a kertjét több részre osztani, tehet a dobozba a keret anyagával egyező méretű osztóléceket is.

Ezután már csak néhány apró kertészeti eszközre lesz szükség, egy apró fafogú gereblye, egy apró kis simító, és kész is a lelkünk békéjét szolgáló kert.

A fenti alkotmányt sajnos nem tudtam lefotózni már belakott, homokos-köves-gereblyézett állapotában, mert csak a hétvégén kerül a tulajdonosához. Addig is itt egy neten talált kép:

zen zen kert japán kert mini kert mini zen


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr348762890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.15. 23:25:39

Épp most kerestem ilyen kis kertet, de amik vannak a neten azok kissé giccsesek. A keretnek és a gereblyének feketének "illik" lenni szerintem ha már Japán. Azt nem tudom hol lehet fehér finom szemű homokot venni?
És a furdancs mennyiért készít egy ilyen dobozt + gereblyét+ simítót?

Untermensch4 2016.10.16. 08:08:09

@Diorella Queen: Legyél már alkotó ember és csináld meg Te. Főleg hogy zen kert.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.10.16. 09:23:33

@Diorella Queen: Hát, igen. Igazából ez tényleg annyira egyszerű. Meg kellene barkácsold magadnak. Kis gereblyét találsz készen kertészboltban, vagy méginkább egy játékboltban. Ha muszáj, szerintem fatálcát is találhatsz készen valami konyhafelszereléses boltban, vagy épp egy fekete műanyagtálcát. A fehér homok beszerzése az akvarista boltokban a legegyszerűbb, de vannak a neten is ilyen webáruházak, millió színű homokot kínálnak. De mondom, fehér és fekete szokott lenni a nagyobb akvarista boltokban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.10.16. 09:31:55

@Diorella Queen: A finom szemű homok amúgy "vakolóhomok" névre hallgat, általában világosabb szürke, nem olyan, mint a sárgás normál folyami homok. Ilyen vakolóhomokot bármelyik építőanyag telepen találsz, vagy akár barkácsáruházban is, zsákolva.

Untermensch4 2016.10.16. 11:35:58

@Thoreau: Sztem arra gondolt hogy egy műanyag tálca meg játékbolti műanyag gereblye erősen lerontja a zen hangulatot. Hogy csak egy nézőpontot emeljek ki, a japános lakkozás hiánya... Egyszerűbb ugyan kis gereblyét venni (meg vszeg olcsóbb is), én mégis, ha már zen kert, inkább csinálnám. Mondjuk fakanálból meg hurkapálcából. A minimális szerszámigény hozzá kb csiszolópapír, egy fűrészlap, (hurkapálca-átmérő -méretű) furdancs.
A gyártás hangulatának megteremtéséhez ajánlom azt a japániai művészeti ágat amikor tökéletes földgolyócskákat csinál az ember kézzel.

2016.10.23. 18:23:35

Rajta vagyok a zen kert projekten, köszi a tippkelet, köszi a lecseszést. A sziklák különböző színes ásványok lesznek benne, csak ne lennének olyan drágák. De úgy lesz szép és tökéletes.

2016.10.23. 18:26:04

@Untermensch4: Ha már olyan okos vagy, akkor azt is elárulhatnád hogy milyen festékkel lesz japános lakkos hatású? :)

Untermensch4 2016.10.23. 19:06:37

@Diorella Queen: Fa esetén nem tudom (ebből látszik hogy tényleg okos vagyok. Ha művelt lennék, tudnám... :) ), de fémen azt tapasztaltam hogy a "matt" minősítésű akrilfesték is lakkozott hatást tud kelteni. Ez dísztőrnél jó, táblácskánál amire krétával írna a gyerek, nem annyira. Ha nem felejtem el, holnap lenyomozom melóban hogy a cég kapujának léceit mivel festették, az eléggé lakkozott hatású és sztem megfelelő faanyagon japános is lehet. :)
A színes ásványokhoz képest a saját kezűleg gyűjtött kövek zenebbnek tűnnek (de ezt csak az aurám súgja, nem kell rá hallgatni) :)
Egyszer láttam egy sziklakertet, kb folyami partfal-megerősítésre uszályszám odaöntött kövekből volt vmennyi, de nagyon jól elrendezve. Még a betervezett kövirózsák meg egyéb biodíszletek nélküli állapotában láttam, jól nézett ki.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.10.23. 19:16:10

@Diorella Queen: Az van, hogy 2016-ot írunk. :) Az, hogy szegény japánok milyen macerás technikákkal álljtották elő 6-8000 évvel ezelőtt a fényes és ellenálló fekete felületet, mindenképp érdekes, márcsak technika-történelmi nézőpontból is. De mi már vehetünk fekete akril lakkspray-t. Ami egy szépen csiszolt felületen borotválkozásra alkalmas tükörsimaságú felületet eredményezhet. Nem első próbálkozásra, talán, de ha hibázunk, akkor hagyjuk megszáradni, majd finom csisolópapírral megcsiszoljuk és mehet az ujabb réteg. Valamilyen fényes fekete autólakkot kell keresni, van ezer féle a boltokban.

Untermensch4 2016.10.23. 21:01:37

@Thoreau: mastro akrilfesték fényes fekete ral 9005. Mégsem matt... Szerinted jó lehet fára is?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.10.24. 09:44:02

@Untermensch4: Fára bármi jó. Maximum le kell alapozni, hogy telitődjenek a rostok, bármilyen impregnáló család alapozójával, vagy akár magának a maestronak az alapozójával. (De akkor sem árt valamivel előtte át ecsetelni a nyers fatárgyat. Xylamon/xyladekor/sadolin/vagy bármilyen bútor lakk/stb alapozójával) Ha egy ilyen alapozás megvan, teljesen semleges a felület, bármivel festheted, temperától a kályhaezüstig. :)

Untermensch4 2016.10.24. 16:24:31

@Thoreau: Aha. Éreztem én hogy lusta vagyok... A "jó fára" így lustászatilag az "alapozás nélkül, egy-két rétegben jól fedi a fát" jelentéssel bír nálam. :)
süti beállítások módosítása