Az elvesző tudás

2021.04.27. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Friss hír, hogy a kecskeméti Mercedes gyárban is leáll a munka egy időre, mert az autóiparban tapasztalható félvezetőhiány már itt is érezteti a hatását. Egy ilyen hírről persze sok minden juthat eszünkbe, merenghetünk a globalizáció hatásairól, az egyre összetettebbé váló termelési folyamat egyre komolyabb sérülékenységéről, de most nem erről írnék. Barátokkal erről beszélgetve megint eIőkerültek a dolgozó emberről, és annak tudásáról szóló elmélkedések. Tudjuk, a gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari forradalom óta mindenképp) célja és vágya volt az embereknek. Halad is a dolog szépen, tudjuk, ma már szinte emberi érintés nélkül készülnek a legbonyolultabb ipari termékek is. Azonban az otthoni munkák esetén és az igényesebb kézműves tevékenységeknél ez a legutóbbi időkig nem volt jellemző. Gépeket, vagyis motoros szerszámokat persze használtunk, de azért a végeredmény az adott ember kézügyességén múlott. Mostanában viszont ez megváltozni látszik. És hogy ez jó-e, azon azért lehet talán merengeni egy sort...

cnc 3d gépesítés kézi munka mesterség hagyomány tudás szerszám

 

Ha megnézünk egy néhány száz éve készült míves bútort, vagy más dísztárgyat, netán egy bonyolult óraszerkezetet, mindig ott van a csodálatunk mögött a tudat, hogy hát ezeket bizony kézzel, pontosabban kézi szerszámokkal készítették. Egy tökéletes furnér illesztésnek, egy leheletfinom fémcsipkének nyilvánvalóan plusz értéket ad, hogy ezt bizony igazi mester, kézben fogott szerszámokkal hozta létre.

Manapság már nagyüzemi termelésben is minden korábbinál bonyolultabb és aprólékosabb termékek készülnek. Ezeket azonban gépek gyártják, és amikor rájuk nézünk ezt tudjuk is. Lehet csodálni egy prémium telefon illesztéseit, ahogy az üveg előlap és az alumínium hátlap találkozik, de hát ezt gépek gyártották, igazából az volna baj, ha nem ilyen lenne a végeredmény.

cnc 3d gépesítés kézi munka mesterség hagyomány tudás szerszám

Azonban egyre több olyan egyedi, művészinek mondott alkotással is találkozunk, amelyet bizony számítógép vezérelte marógéppel, vagy újabban 3D nyomtatással előállított alkatrészekből építettek. És bár ezek sokszor minden korábbinál bonyolultabbak és összetettebbek, azért nem hagy nyugodni a kérdés, vajon egy kategóriába tartoznak-e ezek a tárgyak mondjuk egy az 1600-as években készült művészi bútorral? A megalkotásuk inkább szellemi teljesítmény, és még ebben sem kifejezetten csak az emberi, mérnöki vagy művészi teljesítmény van jelen, hiszen sok esetben tervezőprogramok segítik a munkát, amelyek adott esetben jelzik, hogy mi az, ami később a szintén programok vezérelte automatákkal meg is valósítható.

cnc 3d gépesítés kézi munka mesterség hagyomány tudás szerszám

Persze egyfelől nincs ezzel baj, ezt hívják fejlődésnek, nyilván nem járhatnánk euro 6 környezetvédelmi besorolású, 100 km megtételéhez 4 liter üzemanyagot használó autókkal, ha még mindig kézzel reszelnénk a motorok alkatrészeit. Ugyanakkor viszont kétségtelenül elveszhet a kézműves munka varázsa, és ami még nagyobb baj, maga a tudás is. Itt a blogon már többször szóba került, hogy például egy fémmegmunkálással foglalkozó szakiskolás a gyakorlati tanórákon kézi reszelővel kell kalapácsfejet gyártson. Ami a 100 forintért kapható kész kalapácsfejek világában nyilván nem tűnik túl értelmes dolognak. Azonban ez a tanuló legalább tudja, hogyan is kell reszelni. Saját példám ugyanezt mutatja a famegmunkálás területén. Igenis megtanultuk, hogyan kell egy kézi vésővel csapozást készíteni, hogyan kell kézi fűrésszel vágni. És ez nem felesleges tudás.

cnc 3d gépesítés kézi munka mesterség hagyomány tudás szerszám

Most viszont arrafelé halad a dolog, hogy elegendő ismerni a tervező programokat, elegendő tudni hogy mit akarunk készen látni, a többit a programok és az automaták megoldják. Persze amíg van áram, és vannak automaták, ez nem jelent gondot. De közben elvész a tudás... Vannak példák, amelyek azt mutatják, hogy a már megszerzett tudás bizony el is tűnik, ha nincs folyamatosan hasznosítva. Elég csak az ókorban épített monumentális épületekre tekinteni, amelyek építéséről ma már csak különböző teóriáink vannak. De van ennél közelibb példa is, biztos többen olvasták pár éve a cikket, amely a bakelit (pontosabban vinyl) lemezek reneszánszával kapcsolatban megjegyezte, hogy lesznek ám gondok, mert a lemezek gyártásának technológiája, és az ahhoz szükséges tudás az elmúlt néhány évtized alatt komoly veszteségeket szenvedett. Például a mesterlemezek vágásához szükséges tudást már csak néhány, nyugdíjas korú ember birtokolja...

Ezek speciálisnak nevezhető példák, de én bizony el tudom képzelni hogy ugyanígy elveszhetnek ma még általános fogások szinte minden szakmában.

Persze lehet hogy ez a fejlődés. A taxisok helyett itt az uber, az alkalmazottak helyett a 'sharing economy' olcsó emberei. A szakemberek helyett pedig a 3D nyomtatók.

Szép új világ... 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr978762848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2021.04.27. 09:47:37

A bakelit lemez azért rossz példa, mert ahhoz teljes iparág kell. A fa és fém finommegmunkálása nem tud elveszni, mindig lesz egy-két ember legalább az 1000,000-ból aki hobbiszinten csinálni fogja és azért 15-20 év alatt mesterfokra jut belőle. Van egy "asztalos" barátom, aki hobbi faszobrász. Megkérdeztem, a bútorait miért nem díszíti ilyen intarziákkal, vagy legalább faragásokkal amilyenekből tucatjával hányódik a műhely sarkában. Azt mondta hogy senki nem hajlandó fizetni érte, elkótyavetyélni pedig nem fogja. Ajándékba mindig szívesen ad.

Wildhunt 2021.04.27. 09:49:39

De ismerek ilyen lakatost is, fegyvereket készít reszelővel és természetesen félig tömör csővel és závárral.

Untermensch4 2021.04.27. 10:32:02

@Wildhunt: " A fa és fém finommegmunkálása nem tud elveszni, mindig lesz egy-két ember legalább az 1000,000-ból aki hobbiszinten csinálni fogja és azért 15-20 év alatt mesterfokra jut belőle."
Ha jól tudom a rómaiaknak sikerült elfelejteniük még összeomlás előtt a llegionárius páncél készítésének a mikéntjét...

Ha 15-20 évente újra fel kell találni vmit, az nem túl hatékony.

Untermensch4 2021.04.27. 10:34:42

Volt egy "lengyelpiaci" késkészlet-féleség a családi raktárkészletben, kb 15 év alatt tűntek el apránként költözések során. Egy dokumentumfilmből tudtam meg hogy fa vesszőkből dolgokat fonó szakinak való szerszámok voltak.

Wildhunt 2021.04.27. 10:58:48

@Untermensch4: a hatékonyság az a cnc marógép.

Untermensch4 2021.04.27. 13:00:35

@Wildhunt: Tudom, az egyik szakmám a CNC... viszont pont ennek gyakorlati tanára mondta hogy amikor először beengedhetik a diákokat a műhelybe (15 év fölött, balesetvédelmi túlszabályozás*) akkor a reszelő meg a fűrész feltétlen reflexként váltja ki a "Flex nincs?" kérdést.
Egyébként pont cnc-esztergánál utolsó tized-körüli korrekcióra használható a digitális részek mellőzésével csiszolópapír is... :) gyorsabb és egyszerűbb ha nagyon kevés darab készül.

Amator 2021.04.28. 20:56:03

Szerintem az elvesző tudással nincs semmi baj, ez a fejlődés velejárója. Persze egyben egyéni tragédia is, amikor egy hagyományos marógépen dolgozó marós büszke rá, hogy 0.02 mm pontossággal tud rajta dolgozni, a belépő fiatalok meg kiröhögik, hogy CNC gépen ezt 2 sör után is tudják, sőt pontosabban. Az idő, a pénz, az igény az egyedire fogják eldönteni. hogy szükség lesz-e még kézügyességgel bíró szakikra, vagy jó lesz a konfekció is. Egyébként felmerül a kérdés, kinek a munkája értékesebb, a szobrászé, vagy azé a 3D-s modellezőé, aki ugyanazt le tudja modellezni valamelyik tervezőrendszer segítségével. Mindkettőhöz speciális érzék kell.

Untermensch4 2021.04.29. 00:45:36

@Amator: "értékesebb" piaci szempontból az amit jobban megfizetnek... a gyémánt pl ilyen, a marketing csinált neki divatot de kinézetre ugyanazt a látványt ki lehet hozni üvegből. Ipari célra használt meg nem "szép" de olcsó. Melyik ér többet, ami "szép" (mint egy olcsóbb "hamisítvány") vagy amivel vmi gyakorlati eredményt is elő lehet állítani..?

Az én bajom az ha a technológia bonyolultsága miatt nagy a ráutaltság az infrastruktúrára, a dolog nem eléggé autonóm. A szobor kapcsán, a 3D-s fickó rá van utalva a szakszervizes háttérre, szoftvertámogatásra és a 3D-nyomtatója nehezen helyettesíthető alapanyagának a szállítására a középső birodalomból. A szobrász eléggé változatos alapanyagokból tud dolgozni "egy vésővel és kalapáccsal" (amit ugyan vszeg szintén a középső birodalomban gyártottak de eléggé "faék egyszerűségű", könnyebben pótolható)

Wildhunt 2021.05.02. 13:04:19

@Untermensch4: hát ezzel kicsit elkéstél. A lakosság 90%-a minimum nem tud hatékonyan kapálni. Pedig ha kiveszed a képletből az infrastruktúrát az kicsit fontosabb mint a lakatosmesterség.

Untermensch4 2021.05.03. 20:40:23

@Wildhunt: Az autonómiával ez csak kocsmafilozófia részemről, én sem élném túl a középkori szintre visszaeső társadalmat... :)
süti beállítások módosítása