A fehér bőrönd

2016.02.23. 14:02 | Írta: Gyökösi Attila

Rendszeres olvasóink tudhatják, hogy itt a blogon viszonylag sűrűn olvashatóak az otthonaink hőszigetelésével és úgy általában az energiahatékonysággal foglalkozó írások. Ez a téma egyrészt valóban szívügyünk, másrészről persze az sem titok, hogy - többek között - a Knauf Insulation is támogatja a blogunkat, így sokszor első kézből kapunk tájékoztatást egy-egy új fejlesztésükről, vagy új termékekről. És persze közvetlen közelről követhettük végig a „Nálamszigetelnek” programjukat is.

knauf heraklith ecose üveggyapot szigeteés fagyapot

 

Sokszor írtunk már új termékekről, és bár ezek érdekesek és nyilvánvalóan hasznosak, de be kell valljuk, pusztán a katalógusokat vagy a sajtóanyagokat böngészve nem mindig érezzük át, valóban mi is egy-egy fejlesztés kézzel fogható haszna. A kivülálló számára az sem mindig egyértelmű, hogy egy új fejlesztés vajon már megvásárolható, vagy még csak most jelent meg a kínálatban, és időbe telik, amig a kereskedésekben is elérhető lesz.

Egy nemrég a kezünkbe került bőrönd sok mindent más megvilágításba helyezett. De ne szaladjunk ennyire előre.

Szóval, itt a blogon volt már szó a Knauf ECOSE szigeteléseiről, ami egy modern üveggyapot szigetelés. A hagyományos üveggyapotot persze sokan ismerjük. Kissé szúrós, bár azért puha anyag, amit azonban ha egyszer is megfogunk kézzel, vagy pláne bejut valahogy a ruházatunk alá, napokig fogunk vakarózni, az apró üvegszálacskák nagyon törékenyek, és a pici darabok roppant mód irritálják a bőrünk, vagy épp a szemünk.

No, ez az anyag nem ilyen. Azt írja a gyártó:

A Knauf Insulation üveggyapot termékek az ECOSE® Technology-val nem úgy néznek ki, és nem is olyan a tapintásuk, mint amit eddig megszokhattunk. Forradalmian új, formaldehid-mentes kötőanyag technológia, amely könnyen megújuló anyagokat használ a kőolaj alapanyagú vegyipari anyagok helyett, melyeket más szigetelőanyagokban használni szoktak. Az ECOSE® Technology, a bio-alapú kötőanyag 5 évig tartó kutató-fejlesztő munka eredményeként született, mely szuper puha tapintást és természetesen barna színt kölcsönöz az ásványgyapot szigetelőanyag új generációjának.”

Ez igazán jól is hangzik, de már annyi ilyet olvastunk. A minap a Knauf-nál járván, felfigyeltem egy fehér kartonbőröndre. Pontosabban nem egyre, volt belőle egy csomó. A külső oldalán mindenféle szigetelőanyag-nevek voltak olvashatóak. Rákérdeztem mi ez, és elmesélték, hogy ez egyfajta mintagyűjtemény, vagyis hát katalógus-féle, a forgalmazóknak (építőanyag kereskedések, szigeteléssel foglalkozó cégek) készült, hogy a vásárlók saját szemükkel láthassák, saját kezükkel tapinthassák a különböző szigetelés fajtákat.

knauf heraklith ecose üveggyapot szigeteés fagyapot

Több se kellett, rögtön elkunyeráltam egy bőröndöt. Itthon aztán szépen végigtapogattam benne minden szigetelés fajtát. És kiderült, hogy ez az ECOSE valóban nagyon más, mint amit én mostanáig üveggyapotnak gondoltam. Sokkal puhább, lágyabb anyag, gyakorlatilag a legselymesebb állatszőrökkel vetekszik a tapintása. És nem szúr, nem irritál. Egészen döbbenetes. (Pláne abba belegondolni, hogy ez ÜVEG, tudják, az az anyag, ami az ablakban is van. Az a kemény, törékeny valami...)

A ládában többféle ECOSE termék is van, különböző laminált bevonatokkal, nyilván különböző célokra. Tényleg érdekes így, közelről, tapintható távolságból végignézni, mi is a különbség köztük.

knauf heraklith ecose üveggyapot szigeteés fagyapot

Ráadásul kiderült, ez csak a bőrönd egyik fele. A másik oldalában a cég fagyapot alapú szigetelései találhatóak, amelyek ráadásul a Knauf itthoni gyárában készülnek. Ezek ránézésre némileg hasonlítanak a jól ismert OSB lapokra, de ez csak nagyon távoli rokonság, ugyanis ezek a Heraklith családba tartozó fagyapot szigetelések sokkal lazább szerkezetűek, rostjaik között bőségesen van a szigetelést biztosító levegő. Kötőanyaguk cement, és általában többrétegű, szendvics-szerkezetű táblákban elérhetőek. Előnyük, hogy abszolút önhordóak, vagyis megfelelő méretezés esetén akár válaszfalakat is képezhetünk belőlük. Egy fúrfarag barkácsoló számára ez az anyag maga a csoda, szinte ugyanúgy használhatjuk, mint az OSB vagy más fahelyettesítő lapokat, azonban az elkészült alkotás hő- és/vagy hangszigetelt lesz, külön munka nélkül. Természetesen azért át kell tanulmányozni a műszaki specifikációkat, figyelni kell a mechanikai tulajdonságokra és mondjuk a nedvességgel szembeni ellenállóságra. Találunk a választékban rendkívül könnyű, polisztirol maggal bíró terméket épp úgy, mint kiváló hőállóságú kőzetgyapot maggal bíróakat is.

knauf heraklith ecose üveggyapot szigeteés fagyapot

knauf heraklith ecose üveggyapot szigeteés fagyapot

Ami miatt ez az egész most az eszembe jutott, az a készülő légkollektor. Már írtam, hogy ehhez kerestem megfelelő szigetelést. Találtam is, erről majd jön a poszt. Ez a bőrönd viszont ráébresztett, hogy mennyi olyan ház körüli barkácstevékenység van, ahol megszokásból használunk megszokott alapanyagokat. Például mindenféle lemezekből építünk kutya- vagy macskaházat, amit aztán utólag szigetelünk, majd a szigetelést is eltakarjuk, béleljük valamivel. Pedig lehet, hogy némi töprengéssel, és az ilyen új anyagok bátrabb megközelítésével, ugyanolyan eredményt érhetnénk el, sokkal gyorsabban és egyszerűbben.

Szóval én csak arra buzdítok mindenkit, ne kezelje máshogy a mindenféle újdonságokról beszámoló posztjaink, és mondjuk a gyakorlati tevékenységeket bemutató írásaink. Bátran forduljunk az új fejlesztések felé, nyugodtan vegyük fel azokat is a képzeletbeli alapanyag listánkra. Az új anyagok végül is azért vannak, hogy használjuk azokat... és ha netán új funciót találnátok ezeknek az anyagoknak, nyugodtan osszátok meg velünk is a tapasztalatokat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr528762834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása