Újragondolt klasszikusok - MPN 037

2016.03.22. 08:32 | Írta: Gyökösi Attila

A különböző modern szigetelőanyagokról már számos esetben írtunk. Beszéltük fújható, tapasztható, vagy akár szerkezeti elemként is használható hőszigetelésekről.

Azonban a legtöbbünk számára, - különösen, ha az elmúlt 30 évben volt szerencsénk saját tetőteret beépíteni - a hőszigetelés szót meghallván, még mindig a padláson és a tetőtérben lefektetett, vagy a szarufák közé behelyezett szálas, üveg- vagy közetgyapot anyagú, paplan vagy tábla jellegű szigetelőanyagok ugranak be.

Knauf Szigetelés hőszigetelés MNP037 Ásványgyapot

 

Ezeknek az anyagoknak számos előnyük van, az áruk is kedvező, ugyanakkor saját emlékeim szerint a velük való munka, nem túl gyakorlott amatőrként, sokszor kicsit macerás, kellemetlen volt. Különösen igaz ez a régi, klasszikusnak mondható üveggyapot szigetelésekre. Itt komoly irritáló tényező volt a rengeteg por és üvegszál-darabka, az anyag vágása sem volt mindig problémamentes, és bizony sokszor nehéz volt rávenni a szigetelést, hogy ott is maradjon, ahová szántuk. Épp ezért örömteli a hír, hogy azért a fejlesztés az ilyen klasszikusnak számító anyagokat sem kerüli el. Bár nem szakmabeliként ez tisztán szemrevételezéssel nem biztos hogy megállapítható, de az ilyen felépítésű termékek is sokat fejlődnek.

A Knauf Insulation termékpalettájában is komoly részt képeznek ezek az anyagok, természetes hát, hogy ezek fejlesztésére is hangsúlyt fektetnek. A cég ez év tavaszán új fejlesztésű terméket vezet be az ásványgyapot könnyűlemezek piacára.

Az MPN Plus 037 ásványgyapot összehasonlítva a hasonló, általában rosszabb Lambda értékkel rendelkező könnyű kőzetgyapotokkal, alacsonyabb kiporzású, könnyebben kezelhető, rugalmas és tartós termék. Könnyen vágható, jól illeszkedik, egyszerű dolgozni vele, és a már jól ismert, felhasználóbarát ECOSE technológiával készül.

Kiválóan alkalmas az említett klasszikus feladatokra, tehát magastetők, padlásfödémek, válaszfalak hőszigetelésére. A képen is látható szarufák közötti szigetelés (15 cm) a könnyed illesztés után, kiegészítő rögzítés nélkül is megállja a helyét roskadás, vetemedés, összecsúszás veszélye nélkül.

Knauf Szigetelés hőszigetelés MNP037 Ásványgyapot

Szintén a tetőtérben kialakított válaszfalak esetén is jól használható (a hideg padlástér és a fűtött tetőtér között) hő és hangszigetelésként is megállja a helyét. Ilyen felhasználás esetén akár összesen 25 cm vastagságban is beépíthetjük.

A termék már elérhető a kereskedőknél, aki idén tavasszal/nyáron látna neki a tetőtere kialakításának, már nyugodtan számolhat ezzel az anyaggal is.

Knauf Szigetelés hőszigetelés MNP037 Ásványgyapot

Knauf Szigetelés hőszigetelés MNP037 Ásványgyapot

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr418762798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása