Gázos határidők (de mi az az ErP?)

2016.06.03. 07:00 | Írta: Gyökösi Attila

A különböző gázzal működő kazánok és fűtőberendezések szabályozásának változásáról sokat olvashattunk az utóbbi időben. Alapvetően arról van szó, hogy nálunk is bevezetésre kerülnek a 813/814 EU Energiahatékonysági rendeletek, amelyek többek között sok, korábban engedélyezett, de messze nem korszerű és energiahatékony berendezésfajta további forgalmazását is megtiltják. Behoztak viszont a közhasználatba egy új kifejezést, az ErP-et.

A rendelet itthoni bevezetésének volt persze türelmi ideje, majd 10 hónap, azonban most már a véghatáridő közeleg. Ez pedig pontosan 2016 július elseje. Erre a türelmi időre igazából a zökkenőmentes átállásért volt szükség, és hogy a kereskedők megszabadulhassanak a még rendelkezésre álló készletektől. (Amit persze valakik megvettek, így most nagy boldogan még évekig rossz energiahatékonyságú berendezéseket használhatnak. De most hagyjuk ezt...)

497_z_genus-premium.jpg

Elsőként nézzük át, mi is az az ErP, vagyis az „Energy related Products Directive”:

Az Európai bizottság megalkotta a 811/812/813/814/2013/EU rendeletet és tanácsi irányelvet a helyiségfüggő berendezések és a kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó követelmények tekintetében történő végrehajtásról (ez lett köznapi néven az „ErP”), azaz az energiával kapcsolatos termékek irányelvét. Az energiahatékonyság illetve a hatásfok alapján gyakorlatilag tiltja azoknak az olaj- és gázkazánoknak a gyártását és forgalmazását, amelyeknek az éves átlagos hatásfoka nem éri el a 86%-ot, amennyiben névleges hőteljesítményük 400 kW alatt van. Miután a megadott, 86%-os hatásfokot a kondenzációs kazánon kívül más nem tudja teljesíteni, mást nem is lehet értékesíteni 2015. szeptember 26-tól az EU tagállamain belül. (Fontos tudni, hogy a hatásfok mérése is változott.) A rendelet alól kivételt képez azoknak a gyűjtőkéményeknek a használata, ahol nincs arra lehetőség, hogy kondenzációs kazánt használjunk. Ott a nyitott égésterű készülék használata megengedett. A rendelet a hőszivattyús és napelemes rendszereket is szabályozza.

És akkor a gyakorlati tudnivalók:

A héten egy, az Ariston által szervezett sajtótájékoztatón jártunk. Az előadók között volt Versits Tamás, aki a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. És mondott néhány igazán érdekes dolgot, amely kicsit más megvilágításba helyez több, nem pontosan ismert tényt. 

ErP Gázkazán kondenzációs kazán Erp

ErP Gázkazán kondenzációs kazán ErpA képen a három úriember közül a jobboldali Versits Tamás

Tehát a hazai jogszabályi keretek:

1.

Legfeljebb 400 kW mért hőteljesítményű helyiségfűtő berendezések és kombinált fűtőberendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalomba-hozatali, illetve üzembe-helyezési követelményeket állapítja meg, helyiségfűtő berendezésből, hőmérséklet-szabályozóból és napenergia-készülékből álló csomagba vagy kombinált fűtőberendezésből, hőmérséklet-szabályozóból és napenergia- készülékből álló csomagba vannak beépítve.

813/2013/EU rendelet, Magyar Közlöny 134. szám – 2015. szeptember 21. hétfő :

A Kormány 276/2015. (IX. 21.) Korm. rendelete az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Kormányrendelet módosításáról. Türelmi idő: 2016. július 1.

2.

A legfeljebb 400 kW mért hőteljesítményű vízmelegítők és a legfeljebb 2 000 liter tárolási térfogatú melegvíz- tároló tartályok környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalomba hozatali, illetve üzembe-helyezési követelményeket állapítja meg, ideértve azokat az ilyen típusú berendezéseket.

Ez a hatékonysági rendelet érinti a napkollektoros és a hőszivattyús melegvíz-készítő berendezéseket is!

814/2013/EU rendelet , Magyar Közlöny 134. szám – 2015. szeptember 21. hétfő :

A Kormány 276/2015. (IX. 21.) Korm. rendelete az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Kormányrendelet módosításáról. Türelmi idő: 2016. július 1.

Van azonban néhány fontos kivétel is, az alábbi grafikán látható, az első az általános előírás, a második azt mutatja, hogy mely esetekben elfogadható a C besorolási osztály.

ErP Gázkazán kondenzációs kazán Erp

ErP Gázkazán kondenzációs kazán Erp

 

ErP Gázkazán kondenzációs kazán Erp

ErP Gázkazán kondenzációs kazán Erp

Mint látható, az éles választóvonal, és az egyetlen igazán fontos kritérium mostantól a hatékonyság foka leszen. Ide kapcsolódik még egy fontos változás, ez pedig az

Általános címkézés:

Ezentúl kötelező az energiahatékonysági címke alkalmazása valamennyi forgalmazott termékre. A 811-es és 812-es törvény tartalmazza a fűtőberendezések és vízmelegítők címkézéséről szóló szabályzatokat; a hűtőgép vagy villanykörte vásárláskor megszokott címkével fog eztán a vásárló találkozni. Meg fog lepődni, hiszen várhatóan csak olyan kazánt fog találni, ami minimum A kategóriás lesz, hiszen a hatásfok-kritérium az összes hagyományost kizárja. Tartalmazni fogja a címke külön fűtésre és használati meleg vízre a hatásfokot, a zajkibocsátás mértékét és a névleges teljesítményt. Természetesen fel lesz tüntetve a gyártó és a termék pontos típusa is. Továbbá az eladás vagy a beüzemelés során az eladó köteles lesz kiállítani egy „RENDSZERCÍMKÉ-t” is, egy bonyolult számítás alapján meg kell határozni magának a fűtési rendszernek az energetikai szintjét. Ezen a rendszercímkén be kell ikszelni, hogy például a kazánhoz milyen indirekt tároló, hőszivattyú vagy napkollektor-rendszer tartozik, és ezek összessége fog meghatározni egy rendszerosztályzatot.

ErP Gázkazán kondenzációs kazán Erp

ErP Gázkazán kondenzációs kazán Erp

A jelenlegi magyarországi helyzet:

Rendkívül fontos, hogy 2016. július 1-ig a már forgalomba hozott, az ErP követelményeit nem teljesítő gáz- és olajtüzelő berendezéseket üzembe lehet/kell helyezni! Ezt sajnos a kereskedők talán nem minden esetben emelik ki, de a végdátum a beüzemelésre vonatkozik, nem pusztán az értékesítésre!

Tudni kell, hogy a létesítés történhet:

- tervköteles eljárásrend keretében (a Tervező nyilatkozik)

- készülékcsere (a Kivitelező nyilatkozik)

- egyszerűsített készülékcsere (a Kivitelező nyilatkozik)

Ez pedig mind ügyintézést kíván, vagyis időbe telik! Tehát rendelkezésre állt 9 hónap, illetve áll még 1 hónap (!!!) a raktáron lévő készletek és már a felhasználóknál lévő, de fel nem szerelt, be nem üzemelt készülékek legális műszaki átadására! Ne feledkezzünk meg az engedélyeztetési eljárások ügyintézési idejéről, ami több hét, még ha minden simán megy, akkor is.

Mi következik? A piac társadalmi hatásai és a várt nehézségek:

Amit a rendelet bevezetésekor várt a jogalkotó, nagyjából stimmel, bár nem minden alakult a tervek/félelmek szerint. 

  • Várható volt, hogy mindenki „szabadulni” akart a készletektől, vagyis a még nem ErP berendezésektől – ez 85%-ban meg is történt.
  • Azt is várták, hogy a tudatos vásárlóknál csökken az igény a nem ErP-s készülékek felszerelésére, cseréjére – ez is bejött, már a türelmi időszakban is 60%-ot érte el az új, ErP készülékek aránya.
  • Szintén várható volt, hogy a forráshiány a hagyományos készülékek forgalmán még lök egyet, aki tudja hogy hamarosan muszáj lesz cserélnie, az valahogy gyorsan megveszi a még nem ErP, tehát jóval olcsóbb berendezést – ez persze igaz, a kiadott kéményseprő műszaki nyilatkozatok is alátámasztják
  • Számítottak egy olyan járulékos hatásra is, hogy a korszerű, drága berendezések esetében többen kérnek számlát, így fehéredik a gazdaság – ez végül nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, illetve marginális a hatás. Sajnos még mindig nagyon sok a nem legalizált készülék felszerelés, vagyis azok a teljesen szabálytalan beszerelések, ahol a frissen beszerelt kazánt semmiféle hivatalos személy többet nem látja, semmiféle műszaki átadás, bejelentés, ellenőrzés nem történik. (Ez természetesen a legrosszabb elképzelhető megoldás.)
  • Az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók legszélesebb tájékoztatása, ami nem csak a gázszakma kötelessége, hanem a kereskedőké is. Mind a szakmai tájékoztatás, mind a marketing csak felelősséggel volna végezhető, sajnos itt sem alakult minden jól, látható akárcsak a július elsejei végdátum körüli félreértésekből is.
  • Továbbra sem történt meg a kivételek eljárásrendjének tisztázása – a gyűjtőkéményes társasházak esetében nincs műszaki lehetőség az új, ErP kazánok csatlakoztatására a meglévő rendszerhez, de hogy ezekkel mi lesz később, az nyitott kérdés továbbra is.

Végezetül persze annyi még ide tartozik, hogy az új készülékek valóban sokkal takarékosabbak, mint a korábbiak. Igaz, jóval drágábbak is, de ez nem csak a bonyolultabb műszaki megoldásoknak köszönhető, hanem annak is, hogy egy hagyományos egyszerűbb gázkazánhoz képest hihetetlen mértékben nőtt az új berendezések használati komfortja is. Ezen a sajtóeseményen bemutattak több egészen futurisztikus, az "okos otthon" témakörébe illő fejlesztést, amelyek már benne vannak az Ariston piacon kapható kazánjaiban sőt, elektromos bojlerjeiben is. Programozhatóság, távirányítás, a használók szokásaihoz való alkalmazkodás, egyfajta tanulási képesség is elérhető már. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr558766752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spike60 2016.06.03. 13:19:56

Elolvastam, ez volt a rizsa.....azt miért nem írták bele, hogy a kondenzációs kazán előnyei akkor élvezhetők, ha a fűtött víz kb. 50c fokos, ha melegebb, ugyanazt csinálja, mint az eddigi kazánok.
Arról nem beszélve, hogy a jóval magasabb ár és üzembe helyezés miatt (lévén ici-pici a megtakarítás) hány év(tized) alatt térül meg a befektetetett pénz.???

Spike

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.06.03. 13:56:12

"hogy a kereskedők megszabadulhassanak a még rendelkezésre álló készletektől. (Amit persze valakik megvettek, így most nagy boldogan még évekig rossz energiahatékonyságú berendezéseket használhatnak. De most hagyjuk ezt...)"

Valóban hagyjad a marketingrizsát.

A kondenzációs kazán a tulajdonosnak általában semmi megtakarítást nem hoz. Drágább a kazán, sokkal drágább kémény kell hozzá, évente kell karbantartani (míg a turbókazánokat nem szükséges), és csak új háznál éri meg, különben az alacsonyabb előremenő miatt az egész fűtési rendszert át kell építeni. Ez együttesen rendszerint több kiadást jelent, mint amennyit a nem lényegesen jobb hatáfoknak köszönhetően belátható időn belül meg lehet takarítani.

L von Richthoven 2016.06.03. 17:55:25

@Spike60:
Miért zavar, ha nem égeted meg magadat a radiátor mellett állva?
Tapasztalataim szerint, (persze mindig a Lajtától nyugatra) ha egy nyitott égésterű kazánt váltanak fel egy kondenzációssal, általában 5 fűtési szezon után már megtérülnek a csere teljes költségei. Mivel ez a hatásfoknövelés, növekedés már a 90-es évek közepén elkezdődött, gyakori, hogy már az első szériákat cserélik.. Az időközben még javított hatásfok még mindig jelent valamelyes megtakarítást, bár ez már csupán néhány százalék...
Ami ellenben igaz, hogyha egy ilyen akciót csak végtelen engedélyeztetés-tervezés-kiviteleztetés során lehet véghezvinni, akkor az nagyon megemelheti a költségeket... Dehát Magyarország nem lehetne az ami, ha csak jönne a fűtésszerelő és minden hókusz-pókusz nélkül kicserélné a kazánt!

L von Richthoven 2016.06.03. 18:08:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ezt azért nem mondanám, de te sem, ha egy év alatt mondjuk 4000 m³ gáz helyett 3000m³ lesz a fogyasztásod....
Miért pont a Magyarországon felszerelt kondenzációs kazánok nem hoznának megtakarítást a tulajdonosnak?
Ezenkívül jobb, ha tudod, hogy nem csak a kondenzációs kazánt kell karbantartani hanem a turbót is, de még a legelavultabb hulladékot is... Sőt minél primitívebb a technika, annál inkább szükséges a karbantartás... Ennyit megér a család élete szerintem!
Egy modern készülék legtöbbször be sem indul, ha valami gond van vele... mondjuk nem is tudja a házmester fia életre kelteni!
Mellesleg egy jól kivitelezett fűtési rendszer képes negyven fokos vízzel is fűteni, legfeljebb újra kell szabályozni (ha egyáltalán valaha is be volt, vagy lehett szabályozva.)

kkm.furdancs 2016.06.03. 18:09:54

@Spike60: Sajnos bennünket senki sem kérdezett, csak bevezették. Kamerákon kívül: hánynom kell a már napi gyakorlatban bevett módszertől, hogy anyagilag igen jól eleresztett dán, holland, stb. államokból jön az ötlet és direktíva, hogyan védhetnénk Föld anyácskát.
Most viszont úgy néz ki, ha nincs egymilliód kondenzációs kazánra, akkor megfagysz...

huhahuha 2016.06.03. 18:20:37

Idézet:
"Van azonban néhány fontos kivétel is, az alábbi grafikán látható, az első az általános előírás, a második azt mutatja, hogy mely esetekben elfogadható a C besorolási osztály."

Pont ez lenne érdekes. Meg az ábrából, hogy mi az a B1 kategória?

Természetesen a kazángyártó a drágább készüléket akarja eladni, a radiátorgyártó és a kéményes is örül, ha valakinek a régi gázkazánja tönkremegy és a teljes rendszert kell cserélni.

Sokaknak a "megemelt hatásfokú" kazán maximum 10-20 ezer forint éves gázszámla csökkenést jelentene, ezért nem érdemes milliós felújításba fogni.

Nem beszélve arról, hogy a jól működő lecserélt rendszer kidobása ÉS az új rendszer előállításához használt környezetterhelés sokkal nagyobb, mint a gázfogyasztás csökkenéésből adódó környezetkímélés.

Jó a propaganda és a lobbi elérte áldásos hatását.

Kedves Posztoló, ez csak egy reklámanyag, ami nem lenne baj önmagában, de a témát valójában nem dolgoztad fel, fölösleges volt.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.06.03. 19:00:47

@huhahuha: Köszönöm. Gyere zenéről olvasni, az érdekesebb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.06.04. 00:19:01

"Fontos tudni, hogy a hatásfok mérése is változott."

Akkor már azt is megírhattad volna, miben változott.

Nos, annyi a változás, hogy míg eddig a fűtőérték alapján számolták a hatásfokot, mostantól az égéshő szerint számolják. A fűtőérték sosem lehet nagyobb az égéshőnél, mivel levonják belőle az égésgázokkal együtt távozó vízpára látens hőjét is.

@L von Richthoven:

"Miért pont a Magyarországon felszerelt kondenzációs kazánok nem hoznának megtakarítást a tulajdonosnak?"

Meg is értetted a kommentemet vagy csak kötözködsz?

"jobb, ha tudod, hogy nem csak a kondenzációs kazánt kell karbantartani hanem a turbót is"

Ki hitte volna... :O Na de hol is írtam, hogy nem kell? Próbáld már értelmezni.

"egy jól kivitelezett fűtési rendszer képes negyven fokos vízzel is fűteni, legfeljebb újra kell szabályozni (ha egyáltalán valaha is be volt, vagy lehett szabályozva.)"

Ugye viccelsz? Egy 60-80 fokos előremenővel üzemelő fűtési rendszerben kisebb radiátorok kellenek, mert magasabb a fűtőközeg hőmérséklete. Nyilván anno kisebbeket is szereltek be, mert azok olcsóbbak. Tehát ha áttérnek kondenzációs kazánra, akkor vagy olyan forró előremenővel üzemeltetik, amelyen már nincs kondenzáció - és akkor elvész a k. kazán előnye -, vagy az előremenőhöz képest túl kicsi hőleadó felület miatt alul lesz fűtve a lakás/ház. Ha nem akarnak dideregni, akkor bizony gyakran előfordulhat, hogy nagyobb radiátorokat kell beépíteni, ami a csövek cseréjével is járhat, ha a meglévők esetleg nem bírják a szükséges nagyobb térfogatáramot - azaz bírják, de sokkal többet fogyaszt majd a keringtető szivattyú.

Jobb, ha tudod... :)

L von Richthoven 2016.06.04. 07:48:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ezt írtad:
"évente kell karbantartani (míg a turbókazánokat nem szükséges),"
ebben nem kell vitatkozz.
Magyarországon a radiátorok, vezetékek rendszeresen túlméretezettek, ugyhogy a "teljes ujjáépítés" problémája nem valóságos... 60/80 fokos vízzel nem folyamatosan, hanem szakaszosan fűtessz, gyakran a nem túlságosan érzékeny kazán(maximum)termosztáttal kombinálva, ami azért a XX. század elején számított újításnak....
Ha egy családi házban elérhető 1000-1500 köbméteres évenkénti gázmegtakarítás ellen a (ma már szintén követelményként modulált) keringtetőszivattyú 40 wattos fogyasztásával érvelsz, akkor félreteszem a kérdésben közel harmincéves tapasztalataimat és nem győzködlek a kondenzációs kazán előnyeiről...
Egy dolog feltűnik ebben az egész kazánvitában: Magyarországon képesek vagytok kb. 25 millió észak-nyugat európai felhasználó pozitív tapasztalatait és megtakarításait is kétségbe vonni... Sok sikert, fűtsétek az égboltot 150 fokos füstgázzal, süssetek tükörtojást a radiátoron, a magyar dzsentri mindig is tudta, hogyan kell mulatni!

Spike60 2016.06.04. 09:10:12

@L von Richthoven: A magyar dzsentrinek nincs erre a célra egy millió forintja....vesd össze a nyugat európai nyugdíjakat az itteni 300 eurós, vagy még kisebb nyugdíjjal, mindjárt látod a különbséget. A több százezer forintos tervezési, és engedélyezési költségről nem beszélve.

L von Richthoven 2016.06.04. 09:46:32

@Spike60:
Az alacsony jövedelmeket azt hiszem nem lehet a kondenzációs kazán számlájára írni...
DE: Lehetne kifogásolni a szinte mindig felesleges tervezési-engedélyezési díjakat, a kéményseprők akadékoskodását, hogy "de bizony kémény nélkül nem lehet ház", meg persze nem is beszélve az impotőrök/nagykereskedők olthatatlan szomját a százszázalékos árrésre... Ez pedig már rajtatok múlik!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.06.04. 11:53:39

@L von Richthoven:

"ebben nem kell vitatkozz."

Herr von Richthoven, würden Sie, bitte, etwas deutlicher formulieren? Dieser Satz hat nämlich keine Bedeutung. Ich nehme an, Sie haben die ungarische Sprache bereits teilweise vergessen, der deutschen jedoch noch nicht mächtig geworden.

"Magyarországon a radiátorok, vezetékek rendszeresen túlméretezettek,"

Ja, nem tudtam, hogy minden te építetted ki. Hát, akkor elég szar munkát végeztél, fölösleges pluszkiadást okozva a megrendelőidnek.

Amúgy ált. a kazánok vannak túlméretezve, azok is leginkább a melegvízigény miatt.

"Ha egy családi házban elérhető 1000-1500 köbméteres évenkénti gázmegtakarítás ellen....."

A megtakarítás messze nem ennyi. A kémény pluszköltsége és a magasabb beszerzési ár tőkeköltségét is figyelembe véve már nem olyan szép a leányzó fekvése.

Amúgy engem valóban ne győzködj, tisztában vagyok a k. kazánok műszaki előnyeivel. Azonban ezen előnyök Magyarországon nem feltétlenül jelennek meg jelentős gazdasági előnyként is, vagy csak a marketingrizsánál lényegesen kisebb mértékben.

"Az alacsony jövedelmeket azt hiszem nem lehet a kondenzációs kazán számlájára írni..."

Valóban nem. Azonban e poszt és a hozzá írt kommentek Magyarországon, magyar nyelven, magyar olvasók számára jelentek meg, a magyar jövedelmi viszonyokat figyelembe véve. Ha neked ez nem tetszik, akkor írj egy hasonló posztot Svédországban svédül, svéd olvasók számára, a svéd jövedelmi viszonyok között.

Untermensch4 2016.06.04. 22:43:41

"A rendelet a hőszivattyús és napelemes rendszereket is szabályozza."
Mintha későbben napkollektor szerepelne a cikkben.
Első eset, elgépelés. Kombinált rendszernél hogyan és miért is számítandó vajon a napkollektor? Tudtommal az egy eléggé tartós és környezetbarát holmi. Némi zavart érzek az erőben, ha a meglévő rendszerhez hozzákombinálnak egy napkollektort akkor mi lesz? Hatásfok-alapon spórolni kell a napfénnyel..?
Második eset, trójai. Újabb lépés a majdan illegális (=nem sz@rrá adóztatott) napelemek bekatlanozására jóval a megsemmisítő támadás előtt. Csak hevenyészett példaként, kitesz vki némi napelemet és a drótot direktbe köti egy, a melegvíz-tárolóban lévő fűtőszálra. Ekkor mi lesz, azon kívül hogy a plusz hő okán kevesebb gázt fogyaszt az egyébként változatlan rendszer?

kkm.furdancs 2016.06.05. 17:05:16

@Untermensch4: Ezen a direktbe 12 voltra kötött fűtőszál kérdésen már én is elgondolkodtam. Csak hallomásból tudom, hogy a sima 220V kivitel nem megfelelő, a speciális pedig drága és ritka.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.06.05. 17:30:51

@kkm.furdancs:

Direktben rákötni egy fűtőszálat a napelemre nem biztos, hogy optimális megoldás, mert ekkor nem tudod jól illeszteni a terhelést (fűtőszálat) a napelemhez. A rossz impedanciaillesztés pedig nemcsak energiaveszteséget okoz, hanem fölöslegesen melegítheti is a napelemet (olyankor, amikor az optimálisnál nagyobb áramerősséggel, vagyis kisebb ellenállású terheléssel terheled a napelemet, mert ekkor a napelem belső ellenállásán disszipálódik a teljesítmény nagyobb része).

A napelemnek van egy optimális munkapontja, aminek követésére az inverterekben egy külön áramkör szolgál: MPPT = Maximum Power Point Tracking. Több algoritmus létezik e célra, a legegyszerűbb a Perturb and Observe, ami folyamatosan változtatja a napelemet terhelő impedanciát és közben figyeli a kivehető teljesítményt: természetesen előbb-utóbb megtalálja a maximumot (peches, de ritka esetben csak egy lokális maximumot), és onnantól akörül táncikál, folyamatosan követve a megvilágítás változása miatt változó MPP-t.

Untermensch4 2016.06.05. 18:24:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: (Előrebocsájtva hogy nagyon nem értek a delejhez) Akkor ez nem azt jelenti hogy ha a fűtőszál túlméretezett a napelem max.teljesítményéhez képest akkor működhet a dolog? Esetleg vmi kiegészítő elektronikával (amihez szintén nem értek de a digitális izéket még utálom is).
Az ötlet onnan jött hogy egyszer találtam egy illető írásait ahol a hobbikertjébe 12V-os napelemes rendszert épített, kis teljesítményre, olcsón. Nagyon barkács de párhuzamosan kötött használt autóaksik voltak a tárolók, led a világítás, meg egyébként szerinte mindenféle szivargyújtós csatlakozású cuccok kaphatóak aminek az alap célközönsége az autósok. Ha már hűtő és kávéfőző is van autós/szivargyújtós kialakításban akkor egy alapabb technikának tűnő merülőforralót nem tartok lehetetlennek.

Untermensch4 2016.06.05. 18:26:34

@kkm.furdancs: Az ötlet onnan jött hogy egyszer találtam egy illető írásait ahol a hobbikertjébe 12V-os napelemes rendszert épített, kis teljesítményre, olcsón. Nagyon barkács de párhuzamosan kötött használt autóaksik voltak a tárolók, led a világítás, meg egyébként szerinte mindenféle szivargyújtós csatlakozású cuccok kaphatóak aminek az alap célközönsége az autósok. Ha már hűtő és kávéfőző is van autós/szivargyújtós kialakításban akkor egy alapabb technikának tűnő merülőforralót nem tartok lehetetlennek :)

kkm.furdancs 2016.06.05. 18:58:36

Sziasztok! Köszi a fáradságot, hogy válaszoltatok. A tűnődés megállt egy beszélgetés szintjén, mikor a vizet-villanyt-csatornát nélkülöző kis faházba költözött az ember, aki évente felszántja a telkem. Veszprém könyékén (és számos helyen) vannak zártkertekből kialakított lakónegyedek - nem jókedvükből - és ők küzdenek az alapvető infrastruktúra kialakításával.

Azonban, ha érdekel valakit a napelemes technika, nemrég megjelent egy könyvajánlónk. A kiadótól megkaptam, csak még nem volt időm elolvasni. Átlapozva nagyon profi mű.
furdancs.reblog.hu/na/

Egyébként igazán jólesik, hogy ennyi blog.hu kihagyás után is jöttetek kommentelni :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.06.05. 19:18:30

@Untermensch4:

Biztos volt neki valami egyszerűbb invertere, amivel a napelemről a 12V-os akkumulátorokat töltötte. Kicsit ellentmondok a korábbi kommentemnek, de egy házibarkács megoldásnál nem feltétlenül követelmény a 95%-os inverter-hatásfok, hasokkal olcsóbban megúszható az akkuk töltése. Kertészeti boltokban kaphatók napelemes lámpák, amelyek nappal töltik az akkut, éjjel meg világítanak. Nem hiszem, hogy nagyon kifinomult áramkör optimalizálja ezekben az akku töltését.

"Akkor ez nem azt jelenti hogy ha a fűtőszál túlméretezett a napelem max.teljesítményéhez képest akkor működhet a dolog? "

Mit értesz azon, hogy túlméretezett? A fűtőszálat a teljesítménye mellett jellemzi az üzemi feszültsége is, amelyen felveszi a megadott teljesítményt. Tehát egy 230V/2kW-os fűtőszál kisebb feszültségen jóval kisebb teljesítményt képes felvenni. Egy átlagos napelem-panel üzemi feszültsége 30V között szokott lenni. Viszont a kivehető áram nagysága a megvilágítástól függ, ez pedig csak változó impedanciájú terheléssel oldható meg.

Nézd meg ennek a panelnek a feszültség/áram görbéit különböző erősségű megvilágítás esetén:

www.canadiansolar.com/fileadmin/user_upload/downloads/datasheets/v5.4/Canadian_Solar-Datasheet-CS6P-P-v5.4C2en.pdf

A második oldal tetején, a CS6P-265P / I-V CURVES felirat alatt.

Kapcsolódva az előzőhöz és újra ellentmondva az előző kommentemnek, akár az is lehet, hogy a maximális erejű napsütéshez optimalizát ellenállású fűtőszálat alkalmazol. Ez esetben akkor, amikor nem tűz a nap, romlik a hatásfok, a terhelő áram jobban fogja melegíteni a napelemet, de ez nem okoz komoly gondot, mert ilyenkor eleve kisebb a napelem által leadott ill. leadható teljesítmény. Tehát mondjuk ha max. napsütésnél a 250 watt 10%-a fűti a napelemet, akkor félteljesítményen nem nagy baj, ha a 125 watt 15%-a fűti. :)

Untermensch4 2016.06.07. 06:53:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "maximális erejű napsütéshez optimalizát ellenállású fűtőszál... stb" Igen, kb erre gondoltam. Az olcsóbb napelemnek vszeg kisebb is a teljesítménye, kisebb melegítő hatás. Műszaki hatákonyság helyett költséghatékonyság.

Untermensch4 2016.06.08. 21:34:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Biztos volt neki valami egyszerűbb invertere, amivel a napelemről a 12V-os akkumulátorokat töltötte."
Sajnos nem tudom megtalálni de amennyire műszaki hozzánemértésem és rossz memóriám alapján próbálok emlékezni, vmi volt ami "egyszerűbb inverter". Arra emlékszem hogy azzal számolt, eleve olyan kis fogyasztókat akar üzemeltetni hogy az "akkupakk" nem sínyli meg mert keveset merít belőlük és a használtságuk miatt eleve "túlméretezte" az energiatárolást, de így is olcsóbb volt mint ugyanarra a fogyasztási mértékre optimális kapacitású "gyári új", minőségi aksikat venni.
süti beállítások módosítása