A harckocsiépítés aktuális kérdései

2016.07.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Fémipari sorozatunk már annyira bevezette olvasóinkat a fúrás, fűrészelés, köszörülés világába, hogy idei garázsproject keretében megfontolhatják akár egy harckocsi építését is. Miért pont harckocsit? Én is ezt kérdeztem, mikor rádöbbentem, hányan konstruálnak otthon hobbi harcjárművet. Videoválogatásunk a barkács lánctalpas járművekre koncentrál. 

Legtöbbjük terepjárásra, városnézésre alkalmas jármű, de egészen élethű, műhelyben összerótt Tigris replikát is találunk a kínálatban, hiszen nem mindenkinek telik rá, hogy saját gyári tankot vásároljon és szendvicset süssön rajta a barátaival.

Schwarzenegger esetében érthető a nosztalgia, sorkatonaként harckocsizó volt az osztrák hadseregben. Egyszerű, kevésbé milliomos polgárok esetében viszont kutatni kell a motivációt, mert nehéz vele parkolni és egy nagyobb gázfröccs árából vacsorázni lehet a Bakterban. Jobban lehet menőzni vele, mint a Bömbivel? Messze esik a tanya a buszmegállótól és sáros a bekötőút? Esetleg a tervezőnek van egy régi mániája?

Vágjunk a közepébe. Természetesen Oroszországból érkezett válogatásunk leghatásosabb szereplője, egy Tigris 1:1 arányú utánzata. Centikkel fér csak ki a garázsajtón, kicsit nyikorog a lánctalp, a zöld kártyát sem kapná meg, viszont egy ilyennel - reguláris gyalogságtól kísérve - végre pontot tehetnénk a szomszéd faluval fennálló évtizedes súrlódásokra például.

Hogyan építsünk otthon tankot? Teszi fel a nem is költői, hanem teljesen gyakorlati kérdést következő filmünk, majd fotósorozatot vetít az elkészítés fázisairól. Kell bele anyag, erre készüljön minden utánozni vágyó ezermester. Minimum kamionbontóba kell látogatni, hogy a megfelelően erős alkatrészeket összeválogassuk, utána jöhet a finom karosszériás munka.

Kicsit könnyebb kategóriában indul lenti versenyzőnk. Gazdája a "tanképítés kezdőknek kurzus" első fejezeteként méretezéstől-hegesztésig teljes útmutatót mellékel a lánctalp-szem elkészítéséhez. Feltűnik benne kedvencem, a piros mágneses szögbeállító, melynek előnyeit már többször ecseteltem a blogon. Ezek szerint a haditechnikában is nélkülözhetetlen.

Ez pedig már egy szinte mindenki számára elérhető szabadidő-jármű. Alacsony építésű, mint egy sportkocsi, modulokkal bővíthető. Bevásárláshoz, piknikhez, helyi háborúkhoz alkalmas jármű.

És akkor a redneckekről. Az amerikai déli államok lakóit sehonnai new york-iak lenézően "vörösnyakúként" emlegetik, magyarul ez nagyjából a "proli paraszt" kifejezésnek felel meg. Pedig a rednecket a természet és család, a szabadság és sör szeretete, a rozsdás alkatrészekből bármit összeállítani képes, született műszaki készség jellemzi. Mindezek szellemét tükrözi utolsó jelenetünk is. A redneck békés fajta, 0.45 Magnum és 12-es vadászpuska mellett csak ritkán jut eszébe hatcsövű gépágyút tenni a kocsijába, így ez a szerkezet is nélkülözi a lövegtornyot.

A végére egy megjegyzés. A híradóban és neten még több házi készítésű harcjárművet látunk a szíriai és más háborús helyszínekről, ahol harcolnak velük. Ez az éles felhasználás egyáltalán nem vicces, így ki is maradtak a válogatásból.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr108762896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.07.26. 18:21:57

Egy bizonyos haditechnikai érdekesség már egy ideje birizgálja a csőröm, érdekes lehet barkácsolásilag is de még keveset tudok.
Tábori tüzérség
(ISBN 963 326 368 9 Zrínyi Katonai Könyv- és Lapkiadó 1988)
című könyv 46. oldalán van egy rajz, "Talpas kerék (Krupp)" címmel, az adott fejezetben egy fél mondat kapcsolódik hozzá amiben lánctalphoz hasonló szerkezetű lövegkeréknek neveztetik.

szanalmas 2016.07.27. 00:10:18

A klasszikus vicc jutott eszembe erről:

A Szaratov hűtőgépgyár sztahanovistája nyugdíjba megy és ebből az alkalomból a TASSZ riportere interjút készít vele.
- Mondja elvtárs, van magának hűtőszekszénye?
- Nem, nekem nincs.
- De ember, maga harminc évig egy hűtőgépgyárban dolgozott, nem próbált meg ennyi idő alatt egyet darabokban hazavinni?
- Én hazavittem hármat is, de akárhogy raktam össze, mindig tank jött ki belőle.
süti beállítások módosítása