A kézi menetfúrás gyakorlata

2016.08.16. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

kk.jpg

Csavarmeneteket nagy tömegben gépi úton forgácsolással vagy forgácsolás nélkül hidegalakítással készítenek. Gyakran előfordul azonban, hogy kézi menetvágószerszámokkal kell előállítani őket. Gyakorlati ismeretekkel folytatjuk a kézi menetvágás elméletét ismertető írásunkat.

A belső furatméret megválasztásával kapcsolatban tudnunk kell, hogy az anyag menetfúrás közben kissé duzzad. Az anyag egy része begyűrődik a menetfúró menetei közé. Ezért a maglyuk furatát a névleges értéknél nagyobbra kell készíteni, egyébként a menet selejtessé válik, sőt a menetfúró el is törhet.

menetv14.jpg

A maglyukfuratok átmérői

Kismértékben feltüremlő anyagokhoz az I. oszlop, erősen feltüremlő anyagokhoz a II. oszlop fúróátmérőit ajánlatos használni. Kismértékben feltüremlő anyagok: öntöttvas, bronz, sárgaréz, rideg rézötvözet, magnéziumötvözet, fröccsöntés. Erősen feltüremlő anyagok: acél, acélöntvény, horganyötvözet, réz. Alumíniumötvözet kismértékben vagy erősen feltüremlő lehet, a furóátmérőt tapasztalat szerint kell választani.

A maglyuk elkészítése után a furat mindkét élét süllyeszteni kell. Á felső élt azért, hogy a menetfúró könnyebben bekapjon és a munkadarab felgyűrődését elkerüljük, az alsót pedig ugyancsak a felgyűrődés elkerülése végett.

menetv13.jpg

Kézi menetfúráskor a munkát rendszerint három fokozatban végezzük. Ehhez három menetfúróból álló készletre van szükség: elővágó, utánvágó és készrevágó menetfúróra. Az elővágó kb. 55%-át, az utánvágó kb. 25%-át, a készrevágó kb. 20%-át távolítja el a leválasztandó forgácsmennyiségnek.

Menetvágásnál a menetfúró négyszögletes végére ráillő fordítóvasat helyezünk. Az első menetfúrót pontosan merőlegesen a furatba helyezzük és enyhe nyomással az óramutató járásával megegyezően forgatjuk a fordítóvas segítségével. A menetfúró merőlegességét derékszöggel legalább két oldalról ellenőrizzük.

menetv11.jpg

A menetfúró merőlegességének ellenőrzése

A menetfúrót a forgatás következtében csavaró igénybevétel éri. A csavaró nyomaték mindig növekszik, amíg a bekezdő és a szabályozó rész teljes egészében behatol a furatba. Mihelyt a fúró vezetést kapott, a munkát nyomás nélkül folytatjuk. Nem  szabad  a fúrót  folytonosan  egy irányban  forgatni,  időnként  visszafelé is  kell,  hogy  a  forgács  letörjön.

menetv09.jpg

Az utánvágó és a készrevágó menetfúrót kézzel vezetjük be az elővágott menetbe, és azután helyezzük rá a fordítóvasat. A három menetfúróból álló készlettel többnyire zsák- és átmenő furatokba vágunk menetet. Fenékfuratokat 0,75d-vel mélyebbre kell fúrni, mint a menetes rész hosszúsága.

menetv06.jpg

Átmenő furatoknál a menetfúrást elvégezhetjük egy munkamenetben anyamenetfúróval. Az anyamenetfúró kúpos része jóval hosszabb, mint a készletfúróké, ez a menetfúró kúpos vége miatt szükséges.

ddd.jpg

Anyamenetfúró

Kifutás nélküli zsákfuratban keletkező forgács gátolja a menetfúrást, ezért a leválasztott és a furatfenéken összegyűlt forgácsot mágnessel vagy fúvócsővel a furatból időnként el kell távolítani.
Menetfúráskor - különösen képlékeny szívós anyagoknál - a súrlódásból eredő forgatónyomaték igen nagy.
Acélhoz és egyéb fémekhez mindig megfelelő kenőfolyadékot használjunk. Általában az öntöttvas és a bronz menetfúrásakor (tört forgácsot adnak) nem szokásos kenőfolyadékot használni, mert a forgács - különösen öntöttvasnál - a kenőanyaggal keveredve pépet alkot, ami eltörni a réseket, és az élek munkáját megnehezíti.

A menetfúró gyakori törésének az eléletlenedett menetfúró és a figyelmetlenségből eredő túlterhelés az oka. A túlterhelés adódhat a fordítóvas helytelen megválasztásából is. A beletört menetfúró eltávolítása a menetfúró összezúzásával, kilágyítással és ezt követő fúrással is történhet.

kkj.jpg

A menetfúrás munkaszabályai
- A furatátmérőt a menetmag-lyuknak megfelelően válasszuk meg. Ha a menetmag-lyuk túl szűk, akkor a menetfúró megszorul és eltörik. Ha viszont túl bő, akkor nem kapunk teljes menetprofilt, a csavarorsó kotyogni fog, a menetek nem illeszkednek jól, és a csavarkötés szilárdsága nem lesz kielégítő.
- A menetmag-lyukat mindkét oldalon (a be- és a kifutás oldalán) 90° alá süllyesszük. Ezáltal a menetfúró könnyebben „belekap” az anyagba, az utolsó menet pedig nem repedezik meg és nem türemlik fel.
- A menetfúrókészletet mindig az ismertetett sorrendben használjuk. Az elővágót merőlegesen állítsuk a munkadarab felületére. Az utánvágót és a készrevágót először kézzel „kapassuk” be, s csak ezután tegyük rá a fordítóvasat.
- Szívósabb anyagokhoz nagyobb menetmélység és zsákfuratok készítésekor a menetfúrást a menetfúró váltakozó oda- és visszaforgatásával végezzük.

kkk.jpg

- A menetfúró négyszögű végéhez pontosan illeszkedő és megfelelő hosszúságú fordítóvasat válasszunk. Ha túl lazán illeszkedik a fordítóvas, előre- és hátraforgatáskor a menetfúrót hirtelen (lökésszerű) igénybevétel éri, emiatt a menetfúró gyakrabban törik. Ha túl hosszú fordítóvasat használunk, a szükségesnél nagyobb forgatónyomatékot érünk el, s az eredmény ugyanaz.
- A fordítóvasat ne hagyjuk a menetfúrón, ha munkahelyünkről eltávozunk.
- Gondoskodjunk a menetfúró megfelelő kenéséről.
- Az élét vesztett menetfúrót cseréljük ki.
- A leválasztott forgácsmennyiséget az elő- és utánvágás után távolítsuk el a zsákfuratokból.

 Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7510408506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása