A hét műtárgya: Golyós fióksín

2016.08.23. 05:03 | Írta: kkm.furdancs

fioksin3.jpg

Ipari környezetben - ahol követelmény a nagyméretű fiókok könnyű járása és teherbírása - előszeretettel használják a teljes kihúzású fióksíneket. Találkozhatunk vele drága, kerekes műhelyszekrényekben vagy szerszámos fiókok oldalán. Lássuk tehát előző heti posztunk folytatásaként "nézését meg a járását" ennek a népszerű és profik által is kedvelt építőelemnek.

A kereskedelemben 250-700 mm hosszú kivitelben érhető el, és mivel teljes kihúzású, a három tag segítségével valóban ekkora távolságban nyúlik ki az asztalból. Teherbírása 40 kg, ezt a teherbírást vetemedés és szorulás nélkül kell teljesítenie. Szinte minden hobbi CNC-építő elgondolkodott már a drága lineáris hajtásban való alkalmazáson.  A valóban sima csúszás mellett a tökéletesen kotyogásmentes illeszkedés csak egyik irányban érvényesül, mikor állítva szereljük be. Így:


Két (de inkább három), egymással derékszöget bezáró sínnel megvalósítható a kotyogásmentes szerszámút, ha van helyünk rá, bár ennyi pénzért már vehetünk 16 mm lineáris tengelyt csúszócsapággyal.

fioksin5.jpg

Teljes hosszában számos furat könnyíti meg a felszerelését, melyekhez a három - egymáson csúszó - alkotóelem dacára is hozzáférhetünk. A furathelyek feletti tagokon akkora kivágás van, melyen keresztül átdugva belefér a csavar feje, ezzel a legalsó tagot csavarozzuk hozzá a fiókhoz / tartóelemhez, a csavarfejek felett pedig akadálytalanul átsiklanak az egymásba csúszó, felső tagok.

fioksin4.jpg

A fotón látható, hogy számos, nagy felületen elosztott csapágygolyó vezeti a csúszótagokat. Fém alkatrészei miatt meglepően nehéz tárgyak. Az itthon példányok közül az egysoros, 250 mm-es pár tömege 578 gr, a többi változaté kiszámolható. Párban árulják, hossztól függően (pillanatnyilag) 700-2500 forintos áron. Ennyit megér bármilyen fióksínre költeni, mert a léceken csúszó fiókok felszereléséhez felkészültség és pontosság kell, kínlódós és újrafúrós elfoglaltság.

image5.jpg

Az alábbi videó bemutatja a fióksín pontos és könnyű felszerelését egy többfiókos szekrény esetében:

Magam az amúgy is egyszerű felépítésű (és az esztétikai igényességet teljes mértékben nélkülöző) műhelyasztalomhoz nem a kimérés, fúrás, újrafúrás, izzadás módszert követtem, hanem alkatrészeinek természetes élőhelyükön való összepasszítását. Hátára fordítottam az asztallapot és ráhelyeztem olyan magas távtartó léceket, amivel az asztallap - fiók felső részének távolságát terveztem.

image8.jpg

Rátettem a fiókot, majd újabb léceket, melyek az asztallaphoz erősítve függőlegesen tartják a derékszögű idomokat. Az ábra megmagyarázza a felépítést, remélem. Láthatunk kihajtható füleket a hátoldalon, melyek még rugalmasabbá teszik a felszerelést, illetve kihajtva széles fejű csavarokat is beledughatunk a fióktesthez támaszkodó részébe, majd visszahajtjuk őket.

fioksin2.jpg

Ezzel az egyszerű, de hatásos felerősítési módszerrel stabilan, szorulás nélkül rögzítettem a 86 literes fa dobozokat. A teljesen betolt fiókot egy rugalmas ütköző tartja kicsit megszorulva, ezért lejtős padlón sem fog magától elindulni.

fioksin1.jpg

A fióknál néhány centivel szélesebb előlappal eltakarhatjuk (szemből nézve) a síneket, így a portól is jobban védjük a mozgó alkatrészeket. Gyári megoldásoknál a fiók oldalfalaiba süllyesztik őket, így néhány milliméteres távolság van csak a két oldalfal között. Összességében ha nagy teherbírású, részben porvédett és sima járású fióksínekre vágyunk zárt kivitelben, ez a típus jó választás.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5310595960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2016.08.25. 12:34:12

Pfff, ne is mondd. Nemrég szívtam vele orbitálisat. Gyári szekrényre nem pontosan jelölték a furatokat - még pontosabban: nem a rajz szerinti fióksínt mellékelték (2 teleszkópos) , hanem valami 3 teleszkópos extra csodát -, amit természetesen nem lehetett felcsavarozni az eredeti furatjelölésekre. Eredmény: 1 fiók patent, 2 fiók szorul.
Szóval én emiatt kedvelem inkább a hagyományos fehér, műanyag görgős, kibillenthetős sínt, amit a fiók alsó élére kell szerelni - könnyebb szerelni és cserélni is.

kkm.furdancs 2016.08.25. 13:25:22

@Mr. Waszabi: Sajnálom, hogy így jártál, de a posztban elsősorban a saját készítésű és komoly teherbírású fiókokhoz ajánlom. Már csak az ára miatt is.
Már rég fontolgatom egy gurulós műhelyszekrény elkészítését fémlemezből, na, majd ott kipróbálom a zárt térbe történő felépítést.
süti beállítások módosítása