A menetmetszés gyakorlata

2016.08.31. 05:04 | Írta: kkm.furdancs

metsz1.jpg

Elmélet után a menetmetszés gyakorlatáról következik egy rövid, videókkal megtámasztott írás. Menetet talán ritkábban metszünk, mint fúrunk, hiszen a számtalan formában és méretben megvásárolható csavarokat könnyebben alakíthatjuk, mint az általában egyszeri próbálkozást engedő menetfúrást valami drága alkatrészbe.

Fontos, hogy menetmetszéshez a csapátmérőt megfelelően válasszuk meg. Ha a csapátmérőt túl nagyra hagyjuk, az erős felduzzadás miatt nehezen indul meg a forgácsképződés, a menetek kiszakadnak, a menet felülete érdes lesz. A menetvágás megkezdésének megkönnyítésére a csaplyuk végét kissé kúposra reszeljük. Legmegfelelőbb a 60°-os lesarkítás, ez a metszőlap vágóéleinek illeszkedéséhez és a forgácsolás megkezdéséhez a legkedvezőbb.

A menetmetszőt merőlegesen ráhelyezzük az orsóra és egyenletes nyomással forgatjuk. A metszőlap irányban tartását munka közben többször is ellenőrizni kell. Ha az első menetet már rávágtuk az orsóra, a forgatás nyomás nélkül folytatható előre és visszafelé felváltva.

Kétpofás menetmetsző
A kétpofás menetmetszőkkel tökéletesebb menetet készíthetünk. Ezek nagyobb átmérőjű menetek készítésére használhatók. A két pofát tartókeretbe foglaljuk. A két négyzet alakú pofa pontos összevetését prizma alakú horony biztosítja, ami a fordítóvas vezető részében csúszik. A metszőpofák megfelelő beállítására és összeszorítására a hengeres fejű szorítócsavar szolgál. Tekintettel a nagy forgácsleválasztásra, a kézi menetvágás rendszerint több munkamenetben megy végbe.

2w.jpg

Kétpofás menetmetsző

A kétpofás menetmetszővel a munkát több menetben végezzük el. A vágás megkezdésekor a menetmetszőt nem az orsó felső végére helyezzük, hanem valamivel lejjebb.

1w.jpg



 A kétpofás menetmetsző prizmás vezetése

A csavart kissé megszorítjuk. A kart visszafelé forgatva az első gyenge menetnyomokat alulról fölfelé előmunkáljuk. A metszőt addig forgatjuk felfelé, amíg csupán néhány menetnyi hely marad az orsón. A pofákat erősebben megszorítva felülről lefelé a menet teljes hosszában elvégezzük az első műveletet. A kart munka közben előre és visszafelé forgatjuk. A szorítócsavart mindig csak a legfelsőbb állásban szabad meghúzni, mert visszafelé forgatáskor a menetmetsző nem forgácsol. A csavarmenet méretét méréssel állapítjuk meg. Az utolsó munkamenetet elvégezhetjük egy darabból készült menetmetszővel is. Menetvágás közben a metszőt állandóan kenni kell.

Nem jelentjük ki egyértelműen, hogy ez a legprofibb videó tananyag a menetmetszés bemutatásához,
de elsőre mi is így kezdenénk.

A pofákat számmal jelölik. A keretbe való behelyezésükkor a sorrendre ügyelni kell. A kétpofás menetmetszők igénybevétele kisebb, és az anyagot kevésbé tömörítik. A menet igen tiszta lesz, de a munkaidő hosszabb, mint az egy darabból készült menetmetszők használatakor.

bbbv.jpg

Állítható metszőkeret

Nagyobb átmérőjű csövek külső meneteinek vágására az állítható metszőkeretet használják. A két fordítókaros metszőkeretben négy elforgatható spirális bordarész van, ebben csúsznak a megfelelő metszőpofák beállítóhornyai. A metszőpofák cseréjének megkönnyítésére mind a spirális bordarészek, mind a metszőpofák sorszámozva vannak, ennélfogva a metszőpofákat csak sorszám szerint lehet cserélni.

e1.jpg

Metszőpofa

A metsző pofák beszabályozására és utánállítására a spirális emelkedésű bordarésszel összekötött szabályozókar, rögzítésükre szárnyas csavar szolgál. A metszőkeret kétféle nagyságban 2" és 4" csőátmérőhöz használható.

A külső menetvágás munkaszabályai
- A csapátmérőt az anyag felduzzadásának figyelembevételével válasszuk meg.
- A csap végét menetvágás előtt kúposra munkáljuk meg.
- A megmunkálandó anyaghoz megfelelő menetmetszőt, ehhez a legalkalmasabb metszőkeretet használjuk.
- A menetmetszőt előírásszerűen fogjuk be a keretbe. Az első menet méreteit gondosan ellenőrizzük.
- A munkadarabot elmozdulás-mentesen fogjuk satuba.
- A metszőt a csap tengelyére merőlegesen állítsuk be, és rákapás után ellenőrizzük.
- Bekezdéskor gyakoroljunk nyomást a menetmetszőre. Rákapás után a keretet nyomás nélkül forgassuk.
- A menetmetsző előre és visszafelé forgatásával aprítsuk fel a forgácsot.
- Gondoskodjunk a szerszám megfelelő kenéséről.
- Az élét vesztett szerszámot cseréljük ki.

Csavarmenetek gépi megmunkálása
A gépen vágott menetek rendszerint pontosabbak, mint a kézzel vágottak. A géppel való megmunkálás az anyagot kisebb mértékben veszi igénybe, mivel kisebb forgácsokat nagyobb sebességgel választ le. Pontosabb meneteket eszterga- vagy köszörűgépen készítenek. Tömeggyártáshoz menetvágógépeket alkalmaznak.

 Menetmángorlással forgácsolás nélkül is lehet pontos, nagy szilárdságú meneteket készíteni.

Menetmángorlás

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3011654418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cso zsi 2016.09.26. 21:29:35

"Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet."
Minden bizonnyal.
De a kiadás éve körül abból tanulni... (pedig hasznos volt)
süti beállítások módosítása