Kompresszor a műhelyben – 2.

2016.09.01. 05:05 | Írta: Gyökösi Attila

Egy otthoni kompresszor üzembe állítása mellett az elsődleges érv nyilván a levegőigény lehet. Festékszóráshoz, dolgok felpumpálásához nem is nagyon van más alapberendezés. De ki tudjuk-e ezt használni otthon?

148045840_-1920x1224.jpg

A gyártók mindenesetre úgy gondolják igen, épp ezért kaphatóak is a kereskedelemben mindenféle alap készletek, amelyek a leggyakrabban használatos eszközöket tartalmazzák, Ezekben általában – a szükséges spiráltömlőkön, csatlakozókon kívül – három eszközt találunk:

  • Nyomásmérővel és flexibilis csővel rendelkező abroncsfúvatót,
  • lefúvató pisztolyt,
  • festékszóró pisztolyt.

Persze, némileg tisztában lévén a kereskedelem működésével, tarthatunk attól, hogy ezek az olcsóbb alapkészletek nyilván nem a legprofibb szerszámokat tartalmazzák. De vajon jogos-e ez a félelem? Én az Extol 99303 készletét próbáltam ki. Ennek ára igazán nem vészes, mindössze 10400.- Ft. Vajon ennyiért lehet-e használható? A lenti képen látható, mit tartalmaz. Egy spiráltömlőt, és az említett három szerszámot. Ami viszont nem látható: ezek a szerszámok fémből készülnek, meglepően masszív, jófogású darabok. ¼ colos gyorscsatlakozóval rendelkeznek. És most lássuk, mire is jók:

ex2-1.jpg

Az abroncsfúvató pisztolynál sok kérdés nincs. Persze a legtöbbünk csak akkor ellenőrzi a guminyomást az autóban, ha láthatóan laposodik a kerék. Pedig ez nem haszontalan és nem felesleges foglalatosság. És ha ott van a kompresszor a garázs sarkában, csak annyi a dolog, hogy leakasszuk a pisztolyt, rádugjuk a szelepre, ellenőrzünk, és ha szükséges, egy billentyű meghúzással rögtön fel is fújhatjuk a szükséges értékre az abroncsot. Olyannyira rá lehet erre szokni, és annyira kis munka, hogy esetemben még az is megtörtént, hogy amikor tudtam, hogy nagyobb súly kerül a kocsiba, elindulás előtt kicsit magasabb értékre fújtam az abroncsokat. Nyilván nem tesz ilyet az ember, ha emiatt külön elő kell venni egy nyomásmérőt, meg esetleg egy pumpát valahonnan, de ez a profi megoldás annyira egyszerű… Arról nem beszélve, hogyha már van egy ilyen szerszámunk, és beszerzünk hozzá többféle szelephez való végződést, akkor kerékpártól a labdákig, rengeteg dolgot tudunk felfújni, szintén egy pillanat alatt, épp az előírt értékre.

A lefúvató pisztoly előnye számomra már nem volt ennyire egyértelmű. Aztán kiderült, hogy ez az emberiség egyik legnagyobb találmánya. Tudni kell, hogy én asztaloskodom is, ami ugyan az egyik legtisztább mesterségnek tartatik, de port (száraz és tiszta fűrészport) azért termel a munka. Korábban én kefét és egy vastag nagy ecsetet használtam a munka közbeni portalanításra, például amikor precíz vágásokra (mondjuk képkeretgyártás) van szükség egy körfűrészgéppel, a körfűrész asztalát nem árt folyamatosan por- és forgácsmentesen tartani. No. Hát ez a lefúvató ezt a munkát hihetetlenül megkönnyíti. A 6-8 bar nyomású levegő minden kis résből kiviszi a fűrészport. Ráadásul a pisztoly csőre befér egész kis helyekre is, korábban hozzáférhetetlen helyekről is kitisztíthatunk mindent. Ugyanez igaz például az autó motorterére, vagy épp szellőzőrendszerére is. Aki sokat parkol szabadban, bizony összeszed jó sok fáról lehullott levelet, rovarmaradványt, stb. Na, ezek kitakarítására ez a levegős szerszám szintén hihetetlenül alkalmas. De például nagyon jó akkor is, ha lemosunk valamit (autót, biciklit, gépet) és a mosás után szeretnénk leszárítani. A sima felületek persze le is törölhetőek, azonban a szűk résekben akár órákkal a mosás után is ott csilloghat még a víz, ami mindenféle korróziókat indíthat el, de minimum hagy maga után némi vízkőlerakódást a felületen. Legalábbis, ha nincs lefúvató pisztolyunk… mert ha van, mindenhonnan kijön az utolsó kis vízcseppecske is.

lefuvatopisztolycmfuvokavalmaxbartomlocsatlakozo-i942.jpg

Lefúvató pisztolyból sokféle van, például ilyen csőrösek is. Mindenhová odaférnek...

A harmadik szerszám a festékszóró. Ha az előző két szerszámmal szerencsénk is volt, itt azért már tényleg számítani lehet arra, hogy egy ilyen alacsony árú készletben kapott szerszám nem a legprofibb. Ha kicsit jobban utánaolvasunk, láthatjuk, hogy a festékszórók egy külön univerzumot képeznek, a specialisták szerint minden bevonatrendszerhez, felhasználási területhez különböző festékszóró pisztolyokra lehet szükség. Itt nyilván fontos a pisztoly szórószelepének minél tökéletesebb megmunkálása, ehhez mérten a profi pisztolyok igen sok pénzbe kerülnek. Ez az elmélet. Valójában ez a készlethez kapott pisztoly igenis jól használható. Ez épp egy felsőtartályos modell. Próbáltam vizes bázisú zománccal, és alapozóval is, korrekt, szép, egyenletes szórásképet biztosít. Ház körüli munkára abszolút megfelelő. Ugyanakkor azért mondjuk autót, vagy nagyon igényes felületű bútort nem fényeznék vele.

Ezek a pisztolyok meglehetősen kényesek a megfelelő levegőnyomásra. Az ideális szóráskép egy többváltozós egyenlet révén jöhet létre. Az alap a teljesen egyenletes állagú, szilárd részecskéket nem tartalmazó, jól elkevert festék. A következő a megfelelő légnyomás, és a pisztoly levegő/festék arányának beállítása. És persze fontos, hogy a pisztoly szórást végző vége, a festéket porlasztó kúp (fúvóka) pontos megmunkálású, precíz legyen. A kialakításuknál arra is oda kell figyeljen a gyártó, hogy a festék még véletlenül se tudjon összegyűlni, megülni a pisztoly fúvókájának környékén, hiszen ez egyenetlen szórásképet, köpködést eredményezne. Ez persze a különböző tulajdonságú, különböző sűrűségű festékek/lakkok esetében eltérő megoldásokat igényel, ezért is van ennyiféle pisztoly. A profibb festékszórók esetében, - mint amilyenek például az Extol Premium HVLP pisztolyai – a paraméterek külön-külön is finoman állíthatóak, és az alkatrészek megmunkálása is kellően precíz. Itt például többféle fúvókaméret is van, ezek cserélgetésével lehet az adott feladathoz igazítani a szerszámot.

ex2-2_1.jpg

Mi az a HVLP? High Volume Low Preasure. - Az ilyen rendszerű festékszórók a magas teljesítményt alacsony levegő nyomáson teljesítik. Ezzel akár 30%-os festékmegtakarítás is elérhető. Viszont fontos kritérium, hogy az alacsony nyomás mellett viszonylag magas térfogatáramú (150-410 Liter/perc) táplevegőre van szükség a megfelelő működés érdekében.

 

A lényeg, hogy festéket szórni/fújni sokkal egyszerűbb, mint ecsettel mázolni. Nincs jelentősége az alap textúrájának, formai kialakításának. A jól beállított szórópisztoly ráadásul meglehetősen jól körülírható, precíz szórásképet ad, tehát nem kell attól tartanunk, hogy a festés körül minden csupa festékpára lesz. Ha rááll a kezünk meg a szemünk, akkor nagyon jól és gyorsan haladhatunk. Szükség van bizonyos határozottságra, mert a legkritikusabb mindig a szórás kezdete, és vége. Ilyenkor borulhat a pontos festék/levegő arány, és ilyenkor a legvalószínűbb, hogy esetleg nagyobb festékcsepp kerül a festett felületre. (A jobb pisztolyok előbb elzárják a festékáramlást, és csak utána a levegőt, ez jó megoldást jelent.)

Az biztos, hogy egy ilyen alapkészlet szinte napokon belül visszahozhatja az árát. Folyamatosan fognak eszünkbe jutni olyan ház körüli feladatok, amelyeket a benne található szerszámokkal elvégezhetünk. Tényleg sok mindenre alkalmas, például a festékszórót tiszta vízzel feltöltve lemoshatjuk a szobanövények leveleit a teraszon. Vagy épp tisztítószeres vízzel lemoshatjuk a kerti bútorok recés, hozzáférhetetlen részeit, majd a lefúvató pisztollyal szárazzá is varázsolhatjuk. Millió felhasználási mód, és csak néhány szerszám, meg a kompresszor kell hozzá. Jó móka, valóban.

fuvatopisztolytartallyal-bar-i18604.jpg

Egy ilyen tartályos lefúvatópisztoly nincs 2000 forint, és - lévén hogy fém a pisztoly és a tartály - gyakorlatilag bármilyen folyadékot porlaszthatunk vele, tisztító, rozsdátlanító, festéklemaró, alapozó, egyre megy...

A következő írásunkban megnézzük, milyen egyéb pneumatikus szerszámok vannak, és használhatóak-e ezek otthon?

A sorozat korábbi részeit ide kattintva olvashatjuk:

  1. http://furdancs.blog.hu/2016/08/18/hasznaljunk_levegot_amig_el_nem_lopjak
  2. http://furdancs.blog.hu/2016/08/25/kompresszor_a_muhelyben

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6011656990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása