Újrahasznosított írógépek

2016.09.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

polip2.jpg

Az emberiség írott történelme mínusz 40 év a számítógépes szövegszerkesztők nélkül telt. A kőbe vésés, nedves agyagtáblába rajzolás, papirusz és lúdtoll után komoly előrelépés volt a mechanikus írógép 1837-es feltalálása. Furdancs-szerzőnk birtokol egyet és nem kell sokáig magyaráznia, miért is az egyik leghatásosabb lakberendezési kiegészítő. Ezek a gépek szépek, látványuk sugallja belső bonyolultságukat, s hogy minőségi alkatrészekből, korabeli igényességgel összerakott műremekek.

Az ötvenes évektől elkezdtek áramvonalasodni és borításuk is műanyagra váltott, így az újrahasznosítók inkább az antiknak tekinthető Remington, Royal, Olympia, stb. modelleket kedvelik. A működőképes modellek ára pillanatnyilag 30-40000 Ft között változik. Azonban sokkal több javíthatatlan gép hever szerteszét, melyek kincsesbányái a mechaművészeknek, elsősorban a steampunk irányzat híveinek. Írógépalapú műtárgyakból és a használhatóságot megkérdőjelező, de működőképes billentyűzetekből készítettünk egy válogatást.

Elsőként egy látványos billentyűzet adaptáció tablethez. Hol van ezen a kukac jel és a szmájli? A linken három, különféle évjáratú,  átalakított írógépet találunk.

igep1.jpg

Hasonló vállalkozásról számol be az Energiaoldal cikke is, mely szintén írógép-replikákat gyárt és már speciális karaktereket is használhatunk. "Az elektronikával felélesztett Chipkerózsikák USB-csatlakozóval köthetők a PC-hez, vagy Mac-hez, de akár egy iPad súlyosan stílusos kiegészítőjévé is válhatnak. A készítők szerint a felhasználóknak a speciális billentyűk használatáról sem kell lemondani."

irgep2.jpg

"Hangfelismerő írógép létezik már 100 éve, titkárnőnek hívják" - kezdi mondandóját a hackaday.com cikke. Lineáris sín, tucatnyi szervó- és léptetőmotor gondoskodik róla, hogy az élőszavak diktálást mechanikára fordítsa. "Működik? Igen, meglepő, hogy igen. Ez hasznos?" - teszi fel a kétkedő kérdést szerzője. Van benne kihívás és a barkácsolás öröme önmagért való, egyébként nem - sietünk felvilágosítani készítőjét.

irgep.jpg

Magyar vonatkozású és ötletes Szilas Rita iparművész bőrre és írógépre hangszerelt műve, a valóban táskaírógépnek nevezhető írógéptáska. Hatásossá tehetjük fellépésünket újságíróbálban vagy minden alkalomkor, mely a zöld teszkós szatyornál vagy hamisított Guccinál eredetibb megjelenést kíván.

irgep3.jpg

Vegyes érzelmekkel tekinthetünk a fenti, kissé izzadtságszagú kreálmányokra (a táskát kivéve), de most dőljenek hátra, valódi kortárs művészet következik, mely tisztelettel nyúlik vissza a magában is műremek írógépekhez és puszta látványért alkot. Egy részük csak virtuálisan létezik, mint tervezőprogramok élethűen textúrázott grafikái, mások rengeteg kézimunkát és sárgarezet felemésztő valóságos tárgyak. A fotókra kattintva megnyílik eredeti forrásuk.

  
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3911673608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2016.09.06. 20:04:25

A fene. Ez egy tök jó gyűjtemény, mégsem került ki ajánlóba a poszt, ahogy nézem. Legközelebb a "10 legjobb írógép" vagy hasonló címet kell adni az írásnak, ezek a menők mostanában. Bár én ezekre elvből ne kattintok, de én amúgy is meglelem az itteni posztokat. Amúgy az én gépem épp nagyon poros, és nincs is ötletem hogy ezzel mit lehet csinálni. Nyilván nem véletlenül alkalmazták anno a mindenféle méretre készült takarókat az írógépeken... :/

kkm.furdancs 2016.09.07. 06:30:09

:) A hírszerkesztők útjai kifürkészhetetlenek.
süti beállítások módosítása