3DPrint: Hasznos holmik

2016.09.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ismét pihenőre küldjük 3D nyomtatós rovatunkat, mert helyében toporog sok más téma. Bő lére eresztett válogatással búcsúzom, melyek a sorozat hetei alatt készültek, de nem érdemeltek külön írást.

holmik04.jpg

Gombázgatunk? - kérdezhetné Dr. Zacher Gábor toxikológus. A Tim Burton és David Lynch ihlette dioráma kissé zsúfolt lett, de minden részlete a kompozíciónak egy rejtett utalás. A női alak festés után elég csinos lett szerintem. Ember-szkennelésből származik. Persze nem úgy, hogy odatartjuk az embert  a szkenner nyílásához, az behúzza és modellt készít belőle. Inkább olyasmi, mint a reptéri kézi fémszkennerek. Körbe kell tapogatni vele a tárgyat és egy szoftver leképezi modelljét. Kiábrándító eredményekkel találkozni az olcsó szektor gyártmányaival készített tárgyakon.

A népszerű Hollywoodoo zenekar logóját készítettem el egy pdf fájlból. Maga a konvertálás nem volt egyszerű. Úgy látszik, egyes szoftvergyártók másként értelmezik a dxf szabványt, ami elvileg egy tökéletes alakzatleíró nyelv. Végül a kétdimenziós ábrát "bevel" effekttel "kinyomtam". Ez a folyamat képes lekerekíteni a tárgy sarkait, miközben térbeli testté extrudálja az alaprajzot.

holmik02.jpg

Szintén a tervezőprogram szolgáltatása, hogy a 200 mm-nél (ami a nyomtatható maximális méret) nagyobb terveket elszeletelhetünk kisebb darabokra.

holmik01.jpg

Legszebb a szoftveres tervezésben, hogy ha egyszer már kész a terv, továbbiakban szabadon alakíthatjuk, például kitűzőt készíthetünk belőle.

holmik09.jpg

Egy ismerősöm megkezdte gépészmérnöki tanulmányait, ezért egy gyerekkora kedvenc pokemonjára alapozott kisplasztikát adományoztam a nehéz egyetemi évek sikerét meghitelezve. Hiába a jó szándék, minden probléma előjött kinyomtatása során. Például nem tapadt rendesen az olvadt műanyag és úgy húzgálja összegubancolódott gombolyagként órákon át a szálat, mintha mise történt volna (szólt a plébános).

holmik08.jpg

A nagy hőmérsékletkülönbség miatt akár meg is repedezhet a vetemedő alapanyag. Itt ennek tipikus példája látható. Természetesen nem állunk a nyomtató mellett az 1-20 óra nyomtatás során. Ezért mikor a negyedik óra végén az ember rápillant a nyomtatóra, annyira illetlen szavak hagyják el ajkait, amiért biztosan kivágnák a tánciskolából.

holmik07.jpg

De végül sikerült. Hogy miért? Fogalmam sincs, pont emiatt a kiszámíthatatlanság miatt orosz rulett az egész technológia és nemcsak az olcsó nyomtatóknál, de a milliós gépeké is - vigasztalt egy szakmabéli ismerősöm. Viszont ha sikerül, akkor van egyedi Pikachunk, ez pedig a szépségét adja a dolognak.

holmik06.jpg

 Az esztergatokmány részei és működésük - állhatna címként és más mondanivalóm nincs róla. Ilyen is van.

holmik14.jpg

Volt egyszer három lány, akik elindultak vízért a kútra. Az egyiket kiették a csizmájából a zombik, a másodikat megharapták és zombi lett (A lábát nézzék, a lábát! És az arcát!), a harmadik megúszta. Ő Kis Laura, a babaház projectem méretarányainak etalonja. Nem csúnya ő, csak érdekes az arca. A már említett 3DScannelésnél előforduló hiba, nem a nyomtatásé a változatosság kedvéért..

image1.jpg

Az ilyen praktikus dolgok miatt érdemes megfontolni egy (fejlesztéssel is foglalkozó) vállalkozásnak a nyomtatót. Vezetékszorító, ami primitív, filléres alkatrész, de el kell menni érte a boltba, ahol csak tízes kiszerelésben árulják és persze nem olcsón. Keresés a modell után 6 perc, file másolása, nyomtató bemelegedése 5 perc, nyomtatás 3 perc/db. Ha tucatot nyomtatunk, akkor az előkészítés ideje is osztódik, másrészt ennyi időt csak a pénztárnál eltöltünk a boltban.

holmik13.jpg

Képkereteket találtam a neten és a 3D tervek sajátossága, hogy tetszőleges mértékben nagyítani-kicsinyíteni tudjuk őket. Miniatúrának például egy könyv vagy dobozka fedelére megteszi. Tudom, tudom, kicsit eklektikus a barokk képkeret túlcizellált formavilága, de ha XIV. Lajosnak megfelelt... Egyben kipróbáltam a rézszínű spray-t, ami meglepően jól fed. Tudásszomjból fakadóan még a nyomtatáskor rajtamaradt műanyagszálakat sem takarítottam el, mielőtt festeni kezdtem.

holmik12.jpg

Nem szponzorunk nagylelkűségén múlik, hogy pihenni küldöm a sorozatot, de újat nem tudok felmutatni a témában. Jönnek az ötletek, megvalósítom vagy elvetem, felmerülnek problémák, melynek megoldására fórumokon keresgélek. Ezt ajánlom Önöknek is, ha technikai-üzemeltetési oldalát szeretnék megismerni a jelenleg kapható nyomtatóknak és nyomtatószálaknak. Sok sikert!

 

Sorozatunkat a Conrad webáruház szaküzlet támogatja.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8811686773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása