Így készül a mesekastély

2016.09.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

e3.jpg

Kerámiát készíteni nem gyerekjáték, tanúskodik egy korábbi gigainterjúnk Dudás Emesével, aki azóta is formázza-festi-égeti manóházait, függőit. Nemrégiben egy videósorozattal rukkolt elő, ahol betekintést nyerhetünk a gyakorlati folyamatokba. Ez a művészet-szakma nem lehet sikeres a puszta elméleti- és gyakorlati alapok elsajátításával, számos elrontott égetés és gyakorlati tapasztalat szükséges egy rutinosnak mondható keramikus (ön)képzéséhez. Írásunkat Emese legfrissebb munkáival illusztráltam.

Lássuk az eddig megjelent részeket:

 Az alapoknál kezdődik minden, itt az agyagdarabolással, tetőkészítéssel, ablaknyomással

 Retusálása és festése a megformázott, már száraz agyagkastélynak

 Egy hatalmas manótorony, levendulás mesekastély lett a végeredménye a festésnek, égetésnek

Ha folytatódik a videótanfolyam, az alapokat el kell sajátítani, hogy félszavakból értsük egymást és ne legyen akadály saját kerámiatárgyakat készíteni. Két könyvet ajánlok az elhatározáshoz (hogy merjünk-e belevágni egyáltalán), a szükséges berendezések beszerzéséhez és a szintén ismereteket kívánó festékek kiválasztásához. Innentől szabad tér nyílik elképzeléseik megvalósításához. A kerámia természetes, szép és tartós anyag, akár évszázadokra is megőrzi emlékünket, így elmondhatjuk: maradandót alkotunk.

e2.jpg

Kerámia készítés
A kötet bepillantást enged a kézzel épített tárgyak technikáinak kulisszatitkaiba, precízen szemléltetve, hogy mi történik pontosan az egyes munkafázisok során. A folyamatot lépésről lépésre bemutató fényképeken követhető a felrakás, az agyaglapból építés és a marokedény-technika minden fogása. A különleges metszetfotók szemléltetik a helyes kéztartást az agyag megmunkálása során, miközben kívülről és belülről is szemügyre vehetjük a készülő tárgyat. Az egyszerű, mégis inspiráló tárgyak elkészítése során az összes alaptechnikát elsajátíthatjuk. A könyv segítségével nem jelent majd gondot tetszetős vázák, edények, fedeles tálak és figurális alakzatok elkészítése.

e1.jpg

 Fazekasság - Az alapoktól a mesterfogásokig
Ez a kötet olyan technikákat mutat be (beleértve a nemegyszer magától értetődőnek hitt részleteket is), amelyek drámaian leegyszerűsítik a munkafolyamatokat, s így az agyaggal való szorgoskodás kreatívabb oldalaira koncentrálhatunk. Az itt közreadott alapismereteket olyan tippekkel egészítettem ki, melyekkel idő és energia takarítható meg. A könnyen érthető leírások segítenek a kerámiák szakszerű kivitelezésében.

Az egyes fejezetek logikusan és átláthatóan épülnek egymásra. Tartalmazzák az alapvető formák felépítésének, kialakításának folyamatát, de egyúttal alternatív javaslatokat is tesznek azok továbbfejlesztésére, és az esetleges hibák kijavításáról sem feledkeznek el. Az érdeklődő olvasó szabadon kísérletezhet a legkülönfélébb agyagokkal és eszközökkel. Azt is megtanulhatja, miként készítsen értékes szerszámokat mindennapi használati tárgyakból, részben takarékosságból, részben sajátos igényei kielégítésére. A kimerítő magyarázatokat az egyes munkafázisokat szemléltető fotók illusztrálják. Nem maradnak ki a tervezés titkai sem. A könyv végén megtalálja az olvasó a felületi formák jegyzékét, amelynek segítségével egyedi, izgalmas kerámiákat készíthetünk.

 


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5611691143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása