Mosdó felszerelése

2016.09.20. 06:13 | Írta: kkm.furdancs

image1.jpg

Látogatottsági adatok alapján Önök annyira szerették szaniterszereléses sorozatunkat, hogy még egy epizódot, a mosdókagyló felszerelésének leírását bemutatjuk. A munkához szükséges segédanyag: fugázószilikon, szerszámok és a mosdóhoz kapott szerelvények, csavarok.

Egy mosdóasztal, ill. mosdó felszereléséhez csupán két vagy három csavart kell elhelyezni a falban. A szükséges csavarokat - a megfelelő dübelekkel együtt - tartozékként adják a mosdóhoz. Az ugyancsak mellékelt használati utasításból megtudhatjuk, hogyan és milyen magasra kell a mosdót a falra erősíteni (a szerelési magasság elméleti irányértéke a mosdó felső szélétől mérve 82 ...86 cm). Itt az a legfontosabb, hogy a dübelekhez a lyukakat a lehető legpontosabban fúrjuk be a falba. A furatokat a legpontosabban csempével burkolt falon lehet elhelyezni, a legnehezebb pedig a puha és vastag vakolattal borított falak pontos megfúrása. Célszerű, ha a furatok készítésének folyamatát lépésekre bontva, közelebbről is szemügyre vesszük.

mosdoszer07.jpg

1.) A furathelyek kimérése. A furatok helyére vékony filctollal rajzoljunk kereszteket a csempére. Mindent legalább kétszer mérjünk meg, a végeredményt pedig a biztonság kedvéért valaki mással ellenőriztessük. Előzetesen minden családtagunkkal egyeztessük a mosdó optimális helyét és optimális magasságát.

mosdoszer09.jpg

2.) Csempék előfúrásához egy kb. 3...4 mm átmérőjű üvegfúrót (vakolathoz egy kb. 4 mm-es kőzetfúrót) használjunk. Amikor csempébe készítünk előfuratot, a fúrógépet nem szabad ütve fúrásra állítani, hanem csak normál fúrásra. Vakolt fal fúrásához a fúrógépet ne állítsuk túl nagy fordulatszámra, mert akkor a fúrót nem lehet pontosan vezetni és könnyen félrecsúszik.

mosdoszer08.jpg

3.) Készre fúrás. Az előfúrt lyukat fúrjuk tovább olyan éles kőzetfúróval, amely 1 mm-rel nagyobb, mint az előző üvegfúró. Igyekezzünk az előfúrásnál elkövetett pontatlanságokat is kijavítani úgy hogy fúrás közben a fúrógépet a kívánt irányban oldalra nyomjuk. Ameddig magában a csempében fúrunk, a fúrógépet csak fúró - nem pedig ütve fúró - üzemmódban használjuk. A csempét fúrás közben tartsuk nedvesen. Amikor a fúró áthatolt a csempén és már csak a falban halad tovább, a fúrógépet ütve fúrásra kapcsolhatjuk át. A furat csempén átvezető részének további fúrásához fokozatosan növekvő átmérőjű, éles kőzetfúrókat használjunk. Ha pl. egy dübelnek 12 mm-es furatra van szükség, akkor a csempébe kerülő lyukak elkészítéséhez sorrendben 5 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm méretű fúrókat kell alkalmazni. Minden lépcsőre érvényes, hogy a csempében csak simán szabad fúrni és a fúrógépet csak akkor lehet ütve fúrásra átkapcsolni, amikor a fúró már behatolt a falba (ellenkező esetben a csempe megrepedhet).

Fontos: Fúrás közben ügyeljünk arra, hogy a furatok (és ebből következően a dübelek) egyenesen helyezkedjenek el a falban, ellenkező esetben a mosdókagylót felerősítő csavarok a mosdó csavar alatti részét túl kis felületen nyomják neki a falnak. Ennek következtében a porcelánkagylóban nagy és kiegyenlítetlen feszültségek ébrednek, amelyek a csavar meghúzása során széttörhetik a mosdót.

A kisebb porcelánmosdóknak általában csak két felerősítőfuratuk van, a nagyobb mosdókagylókon, ill. mosdóasztalokon van három felerősítőfurat A porcelán mosdókagylók nehezek, és azokat általában M8...M12 méretű, műanyag dübelekben elhelyezett tócsavarokkal kell a falhoz erősíteni (kisebb porcelánmosdókhoz elegendők az M8 tőcsavarok, a nagyobb porcelán mosdóasztalokhoz azonban M12 csavarokat írnak elő).

mosdoszer10.jpg

mosdoszer11.jpg

Mosdókagyló hátul- és alulnézetben
1) furatok a falra szereléshez

Minden mosdóasztal, ill. mosdókagyló szerelési utasításában megadják, hogy milyen átmérőjű furatokat kell készíteni a dübeleknek, a mellékelt szerelőcsavarokból és alátétekből az is kiderül, hogy hogyan kell egy ilyen újonnan vásárolt mosdót felerősíteni. Így pl. néhány nagyobb mosdóasztalhoz gyakran olyan csavarokat adnak, amelyeket először tócsavarként be kell csavarni a falban lévő dübelekbe, a mosdót pedig csak ezután kell azokra felhúzni és anyákkal a falhoz erősíteni. Ehhez a szereléshez semmi esetre se használjunk vízpumpafogót, csak szabályos villáskulcsot.

mosdoszer12.jpg

A nagyobb mosdóasztalokat gyakran anyákkal erősítik fel a tőcsavarokra,
amelyeket már előzetesen becsavartak a falba

A felerősítés módja a különböző mosdóasztaloknál és mosdóknál nagyon eltérő lehet. Így pl. a különböző speciális kiöntő kagylókat csak speciális konzolokra kell feltenni. Szerelés után a porcelán mosdókagyló és a csempe közötti hézagot a mosdóval azonos színű szaniter szilikonnal ki lehet tölteni.

mosdoszer01.jpg

Műanyag mosdók falra szereléséhez sokszor kisebb facsavarok (és dübelek) is elegendők

mosdoszer13.jpg

A speciális porcelán kiöntőkagylót általában csak konzolokra teszik fel

mosdoszer14.jpg

Kiöntő kagyló konzoljai alulnézetben

A porcelánmosogató/-mosdó falra erősítésére a legmegfelelőbbek az ún. tőcsavarok, amelyeket akár egyedi alkatrészekként, akár komplett mosdófelerősítő készlet formájában, dübelekkel, alátétekkel és hatlapú anyákkal együtt barkács áruházakban és szaküzletekben lehet beszerezni. mosdoszer02.jpg

A fal egyenetlenségeit a porcelánmosdó felszerelése előtt speciális, puha,
öntapadó szerelőcsíkokkal (b) lehet kiegyenlíteni

mosdoszer04.jpg

A nagyobb porcelánmosdókat három (faldübelbe erősített) tőcsavarral kell a falra felszerelni
1 fal; 2 tőcsavarok a mosdó falra erősítésére

 

mosdoszer05.jpg

 A tőcsavart úgy lehet a dübelbe szilárdan becsavarni, hogy két anyát szorosan egymásra csavarunk, azután ezeket megfogva, a csavart villáskulccsal vagy racsnis hajtókarral könnyen be lehet hajtani 1) két anya; 2) tőcsavar a mosdó felerősítésére; 3) villáskulcs; 4) racsnis hajtókar

mosdoszer06.jpg

Egy alsó vízbekötésű fali mosdó tájékoztató, méretezett szerelési rajza
1 mosdó; 2 melegvíz-bekötés; 3 hidegvíz-bekötés; 4 lefolyó; 5 padló

Posztunk tartalmát a Cser kiadó jóvoltából a Szaniterberendezések szerelése és javítása című könyvből merítettük, mely kimerítő elméleti ismereteket és gazdagon illusztrált gyakorlati megoldásokat nyújt a háztartásban előforduló vízgépészeti-szaniter berendezések vásárlásához, felszereléséhez, javításához. 


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2011718475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.09.20. 18:59:47

" Csempék előfúrásához egy kb. 3...4 mm átmérőjű üvegfúrót..."
Nemrég vettem egy "gyémánt koronafúró fúrósegédlettel" nevű készletet (4, 6, 8, 10, 12 mm). A "fúrósegédlet" egy tapadókorongos, célzássegítő műanyag izé, ránézésre pont csempefúráshoz optimalizálva. Még nem próbáltam ki. Mivel nálam a "fal" ilyen házgyári gagyi gipszkarton-féleség, ahhoz dübelezésnél praktikusabbnak tűnik az átmenőcsavaros rögzítés. A túloldalon legfeljebb lesz két nagyon stabil wc-papír -tartó... :)

kkm.furdancs 2016.09.21. 05:55:10

@Untermensch4: Kérlek, vigyázz a falfúrással a panelben. Egyik ismerősöm üldögélt a klotyón, hallgatta, hogy valahol a közelben fúrják a falat, egyszer csak átszakadt a fal és 15 centis fúró bukkant elő...
Képzeld, hogy hosszú falfúróval fúrsz a másik oldalon, átszalad és mikor visszahúzod, valami piros, pépes dolog csöpög le róla :)

anonymouse. 2016.09.21. 12:57:02

Szerintem nem szükséges egy 10-es lyuk fúrásánál 4,5,6,8, fúrókkal előfúrni, plussz még üvegfúrót is bevetni. Ha ügyes valaki 10-es furatot akár egyben is meg tudja oldani, de ha óvatos, akkor előfúr egy 6-os vidiással és utána mehet a végső méret. A lényeg a csempénél, hogy éles legyen a fúró, ha nem akkor meg kell köszörülni. Ha pedig valaki "gyémánt" kemény, vastag, gress járólapot rakott a falra - mert miért is ne szívatná magát? - na ott jó az üvegfúró, de SOK HŰTÉSSEL!

Untermensch4 2016.09.21. 17:23:53

@kkm.furdancs: :) A mosdóm falának másik oldalán a wc-m van. A legnagyobb járulékos veszteség egy tekercs papír és a tartója lehet. :)

Épülnek a panelok. Öreg szaki mondja a kőműves tanoncnak:
- Menj át a másik szobába fiam. Hallasz?
- Hallom mester.
- Látsz is?
- Csak halványan.
- Akkor ez egy jó fal.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.01.06. 12:10:48

Gipszkarton falra kéne feltennem "láb nélküli" mosdót. Szerencsére pallóval van szerelve, de két ilyen fa belső távolsága kb. 70cm, sokkal nagyobb, mint a tervezett 40cm mosdó. Az a tervem, hogy egy 75*8 cm 3mm kazánlemezt rejtek a gipszkarton mögé, úgy rakom vissza. Ahhoz szerintetek rögzíthetek ilyen méretű mosdót ?
süti beállítások módosítása