Öntödei és erőművi múzeumok

2016.09.30. 05:01 | Írta: kkm.furdancs

muzeum_01.jpg

Egy őszi kirándulás valamelyik múzeumba jó program lehet a műszaki antikvitásokat kedvelők számára. Tekintettel a közelgő hűvös napokra, öntödei-, kovács- és erőművi múzeumokat szedtünk csokorba az ország minden tájáról.

muzeum_09.jpg

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény
Van egy szemet gyönyörködtető hely a budai Vízivárosban, ahol több mint száz évet lépünk vissza a történelemben. Ez a hely egy jellegzetes, fűrészfogas téglaarchitektúrás homlokzatú régi gyárépület, mely szerényen húzódik meg régi bérházak tövében, modern üvegpaloták szomszédságában. Ganz Ábrahám egykori gyára ez, melynek falai között még a ’60-as években is működött az öntöde. E falak között gyártották egykoron - Ganz szabadalma alapján - a világhírű kéregöntésű vasúti kerekeket, s itt dolgozott Mechwart András is, kinek nevéhez a Ganz ipari birodalom kiépítése fűződik. E falak között 1969-ben nyílt meg itt Közép-Európa első öntészeti múzeuma.
Az állandó kiállítások Ganz Ábrahám és Mechwart András munkásságát, az eredeti öntödei berendezéseket és a magyar öntészeti emlékeket mutatják be.

muzeum_03.jpg

Élő Kovácsműhely Múzeum
Az Élő Kovácsműhely Múzeum látogatóinak egész évben lehetősége nyílik a XIX. századi falusi kovácsműhely részletes megismerésére. A vállalkozó kedvű érdeklődőknek módjukban áll a látványos kovácsbemutató során személyesen is kipróbálni a régi szerszámokat, eszközöket miközben bepillantást nyerhetnek az ősi mesterség különböző technikai fortélyaiba.

Tarsoly László kovácsmester magánmúzeuma 2003 óta üzemel az 1970 óta folyamatosan működő kovácsműhely mellett. A hagyományos eszközökkel berendezett múzeumba előzetes bejelentkezés alapján várják az egyéni vagy csoportos érdeklődőket, akik 1 órás bemutató program keretében ki is próbálhatják a kovácsolás hagyományos technikáját és készíthetnek maguk is kovácsoltvas tárgyakat. A mesternek számos díjazott terméke megtekinthető ill. rendelhetőek kovácsoltvas termékek is.

muzeum_08.jpg

A Kohászati Múzeum (korábban Központi Kohászati Múzeum) a Bükk-hegység ölelésében, a festői Szinva-völgyben található. A fél évszázados múltra visszatekintő intézmény több, mint 200 éves műemlék épületben működik, környezetét a természeti értékek és a történelmi emlékek egyaránt vonzóvá teszik.
A Kohászati Múzeumhoz két kiállítóhely tartozik.

muzeum_07.jpg

A székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum a hazai alumíniumipar történetét mutatja be. A gyűjteményben nemcsak az alumíniumipar műszaki, technikatörténeti dokumentumai találhatóak, hanem sok egyéb érdekesség mellett, alumíniumból készült műtárgyak, plakettek, emlékérmek is fellelhetőek.

muzeum_04.jpg

Az Ikervári Vízerőmű és Múzeum
Eredeti állapotban láthatók az 1925-ben üzembe helyezett II-V. GANZ gyártmányú, valamint az 1959-ben üzembe helyezett I.sz. Ganz turbina és Klement-Gottwald generátor. Elsősorban bemutatásként – az V. gép ma is üzemel. A generátorsor végén eredeti kapcsolótábla látható. A sarokban áll a múzeum egyik büszkesége, a Thury-féle egyenáramú dinamó, amely a szombathelyi villanytelepen üzemelt 1896-tól. A falon lévő tablók az erőmű egy-egy kiépítési fázisát mutatják be. Az alattuk lévő tárlókban  eredeti, az építkezéssel kapcsolatos dokumentumok, emléktárgyak láthatók.

muzeum_05.jpg

Mátrai Erőmű, Visonta
A már messziről látható, Visonta határában lévő Mátrai Erőmű előzetes bejelentkezéssel látogatható. Nem mindennapi élmény ilyen hatalmas ipari monstrumok közt járni. Hazánk egyik legnagyobb széntüzelésű erőműve 930 MW beépített teljesítményű. Környékbeli energiahordozókból, elsősorban lignitből állítja elő a villamosenergiát. A világon egyedülálló füstgáz-kéntelenítő rendszer látványa a hatalmas Heller-Forgó-féle hűtőtoronyban már önmagában megéri a látogatást. Az erőmű bányaterületét egy, a látogatóknak kialakított kilátóból lehet megszemlélni. A lábunk alatt elterülő nagy területű külszíni fejtések monotóniáját a hatalmas speciális fejtőgépek törik meg.

muzeum_06.jpg

Bakonyi Erőmű Jubileumi Emlékháza
Az 1965-ben megnyitott múzeum Magyarország első szabadtéri technikatörténeti emlékmúzeuma, az ajkai szénbányászat műszaki és történeti emlékeit gyűjti. A szép környezetben, eredeti formában megőrzött épületegyüttes, - gépház, aknaház, kovácsműhely - kiállítótermek, földalatti tárók, az Erőmű Jubileumi Emlékház, az Őslény- és kőzettár egész évben várja az érdeklődőket. A múzeum kertjében található a helyi bányakatasztrófák áldozatainak tiszteletére felállított emlékoszlop.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9011745153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása