Műanyag ablakok és a párásodás

2016.10.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A műanyag ablakok gyártói és forgalmazói úgy hirdetik termékeiket, hogy nem igényelnek karbantartást. A jó minőségű műanyag ablakok napjainkban már valóban teljesen ellenállnak az időjárás hatásainak.

ablak1.jpg

A régebbi műanyag ablakok -10 °C alatt ridegebbé váltak, veszítettek rugalmasságukból. A felhasznált műanyag kezdetben nem volt elég kemény, ezért az ablakszerkezeteket fémmerevítőkkel erősítették meg. A merevítők feladata volt átvinni az ablak mechanikai terhelését az ablak felfüggesztésén át az épület tartóelemeire. Az évek során kifejlesztett műanyaggyártási technológiákkal megváltozhattak a profilok geometriái is, és ezeknek az alaktartása már megfelelő. 

A műanyag profil műszaki színvonalának javulásával nő a vastagsága is, ami kihatással van az árra is. A műanyag ablak árát befolyásolja a beültetett szigetelőüveg minősége és a beültetés módja is. Napjainkban hatalmas üvegválasztékból válogathatunk, a műszaki tulajdonságaik alapján az üvegezést valóban „testre lehet szabni”. Figyelembe kell venni az épület elhelyezkedését, tájolását. Szabványos megoldásnak számít a kétrétegű hőszigetelő üveg, de az utóbbi időben egyre inkább terjed a háromrétegű, kiváló hőszigetelő üveg. Egyes gyártók ragasztással rögzítik a szigetelőüveget az ablakkeretbe, ami a 10…20 %-kal javítja az ablak hőszigetelő képességét, optimális hangszigetelést, ill. nagyobb biztonságot  ad, és abszolút értékben is növeli a termék minőségét. A ragasztás elsősorban a rendhagyó  vonalú, valamint a nagy felületű ablakoknál indokolt, ahol fontos, hogy az ablak statikai terhelhetősége nőjön.

x1.jpgA műanyag ablakkeret profiljának alakjai

A nagyobb üvegfelületnek köszönhetően több fény jut be a helyiségekbe,  ami javítja a napenergia kihasználását, és ez által csökken az épület energiaigénye.  A korszerű, jobb minőségű műanyagokból készült ablakokkal energiát takaríthatunk meg, javul a hőátbocsátási mutatója, és csökken a levegő beszivárgása. A speciális többkamrás szerkezet biztosítja a hő-, ill. hangszigetelést. A gyártók által megadott kamraszám inkább csak marketingfogás, ennél sokkal többet árul el az ablakról az Uw hőátbocsátási tényező értéke. Ez megmutatja az ablak teljes felületének objektív hőszigetelési tulajdonságát. Az ablak hőszigetelési tulajdonságait elsősorban az üveg Ug együtthatója befolyásolja. Ha a szigetelőüveg Ug értéke jobb, mint a kereté, akkor a többkamrás rendszer hatása elenyésző. Gyakran azonban csak a szigetelőüveg Ug értékét adják meg, ami nem azonos a teljes ablak Uw értékével. Az ablak hőtechnikai tulajdonságaira befolyással van az ablakprofil beépítési mélysége, a belső kamrák szerkezete, részben a kamrák száma, a szigetelés minősége, a beültetett üveg típusa, a vasalás és a beszerelés minősége.

Párásodás
Mivel a helyiségekben emberek tartózkodnak, akik a jelenlétükkel és a tevékenységeikkel párásítják a beltér levegőjét, a műanyag ablakokat különböző szellőzőszerkezettel látják el. Ennek különböző megoldásai léteznek, amelyeket folyamatosan fejlesztenek, hogy beavatkozás nélkül biztosítsák a helyiségekben a folyamatos levegőcserét úgy, hogy közben minimális legyen a hőveszteség. Az egyre jobb megoldások ellenére javasolt legalább naponta egyszer gyors szellőztetéssel, sarkig nyitott ablakon át segíteni a helyiség levegőcseréjét. Ez főleg akkor indokolt, ha a helyiségnek a megszokottnál nagyobb a páratartalma, amit okozhat akár egyszeri, akár folyamatos tevékenység, mint pl. a főzés. A nedvesebb levegő hatására a hidegebb ablakkereten vagy az üveg felületén kicsapódhat a vízpára, az üveg vagy a keret bepárásodik. A folyamatos, hosszan tartó nedvesedés elősegíti a penész  kialakulását, ami megelőzhető a szellőztetéssel, vagy a kis hőátbocsátási tényezőjű ablakkal.

Az ablakok belső felületének párásodását a hibás beszerelés is okozhatja. A leggyakoribb hiba az, hogy az ablakkeretet a külső fal pereméhez illesztették anélkül, hogy a keret és a fal csatlakozását megfelelően hőszigetelték volna. Az ablakkeretet emiatt erősen hűti a falon átáramló hő. A hideg felületre pedig lecsapódik a levegőben lévő pára.

Jó tanács
Kerüljük az újrahasznosított műanyagból készült ablakok beépítését. Az ilyen ablakok kerete két rétegből áll. A külső réteg fehér, ami azt a látszatot kelti, hogy az ablak teljes értékű alapanyagból készült, de belül újrahasznosított műanyagból készült sötétszürke réteg található. Ezt azonban csak a profil metszetén látjuk, amit nem minden gyártó, forgalmazó hajlandó megmutatni. Az újrahasznosított műanyagból készült ablakokat elkerülhetjük, ha nem vásárolunk túlságosan olcsó terméket.

ablak4.jpg

Műanyag ablakok színválasztéka

A műanyag ablakok ma már a legkülönbözőbb színekben kaphatók. A gyakorlat megmutatta, hogy a PVC anyagának megfestése nem biztosítja a szín állandóságát, ezért más módszereket kezdtek alkalmazni. A leggyakoribb megoldás ma a vízbázisú akrilfestékek használata. A színezés másik elterjedt módja, hogy puha PVC-fóliát kasíroznak a profil felületére. A fólia lehet színes vagy mintás. Ezt a módszert elsősorban akkor alkalmazzuk, ha famintázatot akarunk kialakítani. A kasírozás hátránya, hogy a későbbi sérüléseket nehezebb eltüntetni. A műanyag ablakok színezésének egy újabb módja az ún. koextrúzió. Ennek során a profil gyártásának, préselésének utolsó fázisában a felületére olvadt akrilátot visznek fel, amely rendkívül hosszú ideig megőrzi eredeti színét: a gyártók 20 éves színállandóságot garantálnak. A karbantartása csupán annyiból áll, hogy időről időre tisztítószerrel le kell mosni a felületére tapadt szennyeződést.

x2.jpg

A műanyag profilok végtelen mennyiségű mintázattal és színben kaphatók

A gyártók ajánlják, hogy évente egyszer kenjük át a vasalás mozgó részeit finom olajjal, és ellenőrizzük, hogy a tartócsavarok nem lazultak-e meg. Figyeljünk arra is, hogy a vízelvezető nyílások ne tömődjenek el, ha szükséges tisztítsuk ki azokat. Egyes ablakprofilokat speciális, erős víztaszító anyaggal kezelnek. Az esővíz lemossa a szennyeződést a keretről, és mivel csepp formájában nem tud megtapadni a kereten, az a száradás után is tiszta marad. Ezt a módszert alkalmazzák az üvegek új generációjánál is, vagyis már az ablak egésze öntisztítónak nevezhető.

 A műanyag ablakok előnyei és hátrányai:
- az ár és a használati előnyök kedvező kombinációja;
- kiváló hőszigetelők, ezzel komoly energia-megtakarítás érhető el;
- széles formakínálat;
- nagy színválaszték;
- hátrány viszont, hogy a PVC felülete könnyen megsérül;
- a műanyag ablakok alaktartása gyengébb a fa- és alumíniumablakokénál.
 

Posztunk tartalmát a Cser kiadó jóvoltából az Ablakok beépítése és javítása című könyvből merítettük, melyben kimerítő elméleti ismereteket találunk az ablakok fajtáiról, felépítéséről és beépítésük gyakorlati tudnivalóiról. 84 oldal, puha fedeles kiadás. Most leértékelve kapható.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8811767917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PITTA 2016.10.05. 15:53:00

Ha jól látom kimaradt a 2 üveg közti távtartó említése. Ebből 2 féle van, a hideg és a meleg peremes. (alu/műanyag) A hidegperemesnél nagyobb a párakicsapódás esélye, megáll a víz az ablaküveg alsó részén.

kkm.furdancs 2016.10.07. 05:54:08

@PITTA: Igaz, de az egy másik fejezetben szerepelt és minden egyszerűen nem fért bele a posztba. Köszi a kiegészítést.
süti beállítások módosítása