Csavarkulcsok

2016.10.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image1.jpg

A csavarfejek és anyák alakja, valamint nagysága a felhasználás sokfélesége folytán igen változatos. Ennek megfelelően a csavarok és anyák meghúzására, ill. oldására szolgáló kéziszerszámok igen sokféle alakját fejlesztették ki. A csavarkulcsok két típusát, az állítható és nem állítható változatát mutatjuk be két részben. Ez alkalommal a konstans kulcsnyílású villás- és csőkulcsokat vesszük sorra.

Villás szerelőkulcs. Kulcsnyílása nem változtatható, így minden csavarmérethez más kulcs szükséges. A villás kulcs egy vagy két villával készül. Ha a villás kulcs kétvillájú, a villákat a két szomszédos méretű csavar kulcsnyílására készítik.

csavarkulcs02.jpg

 A  leggyakrabban  használt  hornyolt fejű  csavarok  szabványos  átmérője  és  horonyszélessége:

tabla.jpg

A villás csavarkulcsok hibája, hogy a hatszögfejnek csak két oldalát fogják. Mivel a kulcs és a csavar (anya) lapjai hézagmentesen nem illeszthetők, a csavaró nyomatékból származó igénybevétel a hatszögnek a csavarás irányába eső két élén összpontosul. Tehát arra kell törekedni, hogy a hézag minél kisebb legyen, nehogy a hatszögfej sarkai felnyomódjanak.  Mindig a csavar méretének megfelelő kulcsot kell használni.

A metrikus sorozatban a következő párosítású sorozat a legelterjedtebb: 6-7 mm, 8-9 mm, 10-11 mm, 12-13 mm, 14-15 mm, 16-17 mm, 18-19 mm, 21-23 mm, 20-22 mm, 26 mm, 28 mm, 30-32 mm. (A méretmegjelölés a kulcsnyílásra vonatkozik.)

csavarkulcs11.jpg

Zárt kulcs

A rátűző- (zárt) kulcsok feje zárt, és a csavarfejnek vagy az anyának mind a hat lapját körülfogja. Emiatt egy-egy lapra a forgatónyomatéknak csak harmadrésze esik. Nagy hibája a rátűzőkulcsoknak, hogy míg a villás kulcsok a csavarra vagy az anyára oldalirányban is rátolhatók, a rátűzőkulcsok csak tengelyirányban helyezhetők fel, s ez a munkát lassítja.

csavarkulcs01.jpg

E hátrány kiküszöbölésére, részben pedig, hogy a csavar kisebb ívben is meghúzható legyen, egyes esetekben a kulcsokat nem hat-, hanem tizenkét-szögűre készítik. Ezek az ún. csillagkulcsok.

csavarkulcs15.jpg

A csőkulcsok a csavarozást lényegesen meggyorsítják, mert anélkül is körbeforgathatok, hogy a csavarfejről vagy az anyáról le kellene venni őket. Akkor használunk csőkulcsokat, ha a csavart tengelyirányban közelíthetjük meg, és szerkezetileg nincs hely a szokásos kulcs használatára, elforgatására. A csőkulcsot az e célra készített furatokba helyezett forgatótüskével forgatjuk meg.

csavarkulcs09.jpg

Csőkulcs

A gépiparban széles körben használt belső kulcsnyílású csavarok (imbuszcsavarok) meghúzására és oldására használjuk. A kulcsszár keresztmetszete végig hatszögű, az egyik vége derékszögben hajlított. (Az imbuszkulcs 3 mm-es laptávtól 36 mm laptávig készül.)

csavarkulcs14.jpg

Hatszög imbuszkulcs

csavarkulcs21.jpg

Pipakulcs

A pipakulcs egyesíti a rátűzőkulcs és a csőkulcs előnyeit, amennyiben a meghúzókart lehetőleg közel viszi a csavarfej síkjához, ugyanakkor az azonos síkon a csavar közelében elhelyezett többi csavart vagy más kiálló géprészt kikerüli. 

csavarkulcs04.jpg

Kerepes rátűzőkulcs

Kerepes rátűzőkulccsal folyamatosan lehet a csavarokat (anyákat) meghúzni. A kerepes kulcsot rátűzzük az anyára, és olyan szögben forgatjuk el, amilyet a kilincsmű meghatároz. Ha a kilincsmű tárcsája sűrű osztású, akkor a csavar egyébként hatszögfejű csavar meghúzására nem alkalmas helyen egészen kis szögben (pl. 20°) is meghúzható.

csavarkulcs05.jpg

 Egy komplett dugókulcs készlet a műhelyemből

Hengeres anyák szerelése
Egyes esetekben nagyméretű csapokra vagy tengelyekre vágott menetre kell anyát szerelni. Ilyenkor az anyát nagy mérete vagy a jobb helykihasználás végett hengeresre készítik. Hengeres anyák .kerületére vagy homlokfelületére hornyokat vagy furatokat készítünk. E hornyok vagy furatok segítségével húzzuk meg, ill. oldjuk a csavaranyát. Az ilyen anyák meghúzására, ill. oldására a következő kulcsokat használjuk:

- a kerületén sugárirányban elhelyezett furatú anyához a csapkörmös kulcsot:

csavarkulcs13.jpg

- a kerületén hornyokkal ellátott anyához, ha kormos kulccsal nem férünk hozzá, hornyos kulcsot:

csavarkulcs17.jpg

- a homlokfelületen furatokkal ellátott anyához csapos kulcsot:

csavarkulcs19.jpg

- a homlokfelületen furatokkal ellátott anyához, ha a csapos kulccsal nem férünk hozzá, akkor oldalcsapos kulcsot használjunk:

csavarkulcs08.jpg

 Folytatjuk!

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9311782371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.10.12. 11:06:20

Csuklós racsnis csillag-villáskulcsról még biztos nem írhatott a szerző 1976-ban, de ajánlom a következő cikkben. De van még elég sokféle, pl:
szerszamkell2.cdn4.shoprenter.hu/custom/szerszamkell2/image/cache/w900h500wt1/product/BGS-8665.jpg
i.ebayimg.com/images/i/270732837505-0-1/s-l1000.jpg

kkm.furdancs 2016.10.12. 17:19:57

@anonymouse.: Persze - persze. Én azért nem láttam szükségét beszerezni egy ilyennek, mert a racsni drágít az alap villáskulcshoz képest. Viszont ha csak egy racsni+csőkulcs betétek, az már az egész készlet árát lenyomja. Igaz, felülről csak korlátozott mélységig férünk hozzá az anyához.

anonymouse. 2016.10.13. 11:38:45

@kkm.furdancs: Pedig hidd el sokszor jól jön a racsnis csillag-villáskulcs, amikor nem férsz rendes villáskulccsal hozzá a csavarhoz. Pl: mosogató alatt, szűk helyeken hosszú csavaroknál. Pici pénzért vettem a Lidl-be anno, 4-5 körül volt a készlet, ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása