Matiné: WiFi-spray vagy antennazsír?

2019.07.23. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Blogunk célja barkácsolásra bírni olvasóinkat, de nem minden áron. Vannak olyan tartományok (a mikrohullámú tartomány ilyen például), ahol már nem érdemes próbálkozni, mert vagy megoldhatatlan vagy értelmetlen és csak pazaroljuk erőforrásainkat.

wifi0rter.jpg

Szkeptikusan figyelem azokat a próbálkozásokat, melyek egy eszköz teljesítményének kiterjesztésén dolgoznak, miközben ezt a gyártó is megtehetné. De nem teszi meg, hiszen adott költségből hozza ki a kategória leggazdaságosabb berendezését. Ha erősebb WiFi-jelet akar például, készít egy nagyobb teljesítményűt WiFi jeladót drágábban. Tehát a népmesei "Jött a csillagszemű juhász és egy félbevágott sörös dobozzal megduplázta a router teljesítményét" fordulatban kételkedve inkább vásároltam egy WiFi-hosszabbítót. Sikerült elkerülni ezzel lakásom ócskavastelephez való hasonlatosságát. Ennek gyakorlati tesztjét mutatom be azoknak, akik kacérkodnak - nem egy konkrét típus, hanem maga a technológia kipróbálásával.

Az ADSL Internethez adott routerek nem a csúcstechnológiát képviselik, ez tény. Mikor szélesebb sávra fizetünk elő, vagy az eddigi meghibásodott, szinte biztosan egy másik típust kapunk helyette. Ennek természetesen oka a legutóbbi csere óta eltelt számos év, illetve a szabvány is fejlődik. Összességében ne számítsunk brutális, páncéltermeken áthatoló rádiójel-teljesítményre. Nálunk például ki kell nyitni az ajtót hogy a szomszéd szobában elérje a négyes szintet a jelerősség.

wifi00.jpg

Hogy kis műhelyemben értesüljek az üzenetekről, levelekről, vásároltam egy WLAN hatótávnövelő készüléket. Nem volt drága. A három éve bemutatott készülék (ekkor íródott a poszt) már nem kapható, de kategóriájában ezen jellemzőket teljesíti bármelyik gyártó terméke. Olcsóbbak is lettek, tessék: árúkereső

wifi05.jpg

Mérőeszközként két mobilalkalmazást használtam. A WiFi analyser szigorú mérőműszer dizájnnal hódit, szemben a Reception Measure programocskával, ahol szemüveg nélkül is jól láthatóan egy macskaszerű kutya próbál arcmimikával és japán szöveggel kommunikálni. Szerencsére százalékban kifejezett értéket is mutat, ha bizonytalanok lennénk a kis állat arcjátékában. Most épp azon borong, hogy két nyitott ajtóval és 8 méterrel arrébb már csak 16 százalék a jelerősség (valószínűleg az ideálishoz képest). Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a messengeres beszélgetés már akadozik és visszhangzik, később megszakad.

wifi03cc.jpg

Csatlakoztatom a hálózathoz az erősítőt. Fejjel lefelé, de mindegy, ebben az állapotban még nem erősít semmit. Régi motorosként még mindig megörülök, mikor külön tápegység és kábeldzsungel nélkül, közvetlenül hálózatra csatlakoztathatok egy berendezést. Csinos benyomást kelt ívelt formájával és fényes fehér színével. A LED-kijelző éjszakai irányfénynek is jó szolgálatot tesz.

wifi01.jpg

Az igényes csomagolásban rejtezik egy gyors-installációs útmutató is. Folyamatábráját követve felkeresem WiFi-routeremet. Valahol minden ilyen eszközön kell lennie egy WPS gombnak, azt bekapcsolva indul az átirányítás (a számítógépbe dugott - szintén TPLINK WiFi vevőn is találtam ilyen nyomógombot). Szinte biztos, hogy a router előlapján van egy WPS LED, annak világítania kell.

wifi08.jpg

A lefedettségnövelőn a Range Extender gomb lenyomásával. a párosító gomb ismételt megnyomásával máris kialakíthat egy titkosított kapcsolatot a csatlakoztatott eszközökkel - írja az ismertető.

wifi09.jpg

Megnyomtam, kis idő múlva a jelerősségmérő LED-sor felpattant maximumra. Ennyi volt az installálás.

wifi06.jpg

Lakáson belül észrevehetően javult a vétel becsukott ajtókkal is. Leírása szerint a 300Mbps-os, vezeték nélküli, 802.11n sebesség ideális a folyamatos HD videózáshoz, zene hallgatáshoz vagy online játékokhoz. Immár szakadozás nélkül.

wifi0rter.jpg

Azonban nagyobb kihívás megoldására szántam, 30 méter távolság, azon belül összesen 2.5 m vastag kő- és téglafal csillapítóerejének áthidalására (amennyiben az egyenes vonalú terjedést számítom). Elképzelhető, hogy egy másik útvonalon, többszörös visszaverődéssel, az ablak közeléből sugározva eljut a célba. A műhely ajtajában száradó babágyra helyeztem a műszert.

wifi02.jpg

Odabenn kikapcsoltam a WLAN-hosszabbítót, itt az eredeti jelet tesztelem. No connected és -127 dBm, tehát nincs kapcsolat.

wifi03.jpg

A cica is ezt mondja. Miután odabenn bekapcsoltam a készüléket, már felismerte a hálózatot és működő kapcsolat jött létre. Sajnos a célhelyre (további 80 centi kőfal árnyékolta helyre) már ez kevés volt. Ezután kivittem szabadtérre, félútra a jelerősítőt, így már működött. Lehet játszani az egyensúllyal, hogy a jelerősítő vevőjének maximális hatótávolságáig helyezzük ki, ezáltal az erősítő maximális hatótávolságát is kitoljuk. Ez felvet időjárásállósági, érintésvédelmi kérdéseket. A folytatásban ennek megoldását  - vízálló kültéri burkolat elkészítését - mutatom be. Addig nem erőltetem külső elhelyezését.

wifi04.jpg

Elnézést, hogy laikus hozzáállással, elméleti leírásokat mellőzve mutattam be az erősítőt, de nem értek hozzá. Nem lehet mindenki rádiómérnök és rakétatudós polihisztor egyben. Ha adott egy feladat, melynek barkácsmegoldása nagyon komoly hozzáértést kíván, vegyük meg egy marék csipesz áráért, minthogy linkvadász videókról ellesett bádogdobozokkal mókolunk.

Egy idézet a sörösdobozos cikk komentjeiből:

"- Ez a megoldás a legjobb esetben csak nem ront sokat. Ha egy körsugárzó antenna mögé, kb. a hullámhossz 6-8-adára tükröző felületet teszel, az legjobb esetben nem árt, de akár meg is felezheti bizonyos irányokban a térerőt, miközben más irányokban sem növeli. A parttalan viták elkerülésére: szakmám villamosmérnök, mikrohullámú antennákat is terveztem.

- Egy jútyúbos szakemberrel szemben soha nem lehet igazad. " :)

A fenti írás egyébként nem reklám. Azért választottam a TPLINK-ert, mert ez jött szembe, illetve minden WiFi eszközöm ettől a cégtől való és problémamentesen működik. Bármelyik gyártó hasonló árú készüléke tudja a fenti paramétereket.

 


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr10011783529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.10.13. 15:53:31

A youtube-os sörös doboz jelerősítőt én is próbáltam, de nekem se jött be, pedig mindent meg tettem, hogy 30 métert átlőjek. Én is rámértem, de rosszabb lett a jel. Azután az egész gyártott vacakot kidobtam.

kkm.furdancs 2016.10.13. 17:14:30

@anonymouse.: Lehúztam 3 évet katonai lokátorok belsejében és közelében. Ez meggyőzött róla, hogy kevés hozzá a lemezvágó olló :)
Vajon Mythbusters-ék feldolgozták már a témát?

Viszont hadd vigasztaljalak egy tuti tippel, melynek hatásosságáról reggel győződtem meg. Ha borotvahabot kensz a tükörre és letörlöd, utána nem párásodik! Magam is megdöbbentem, de tényleg működik. Már ki is váltottuk a fűthető borotválkozó tükröt. Mi is mutattunk be ilyet, de már akkor túlzásnak tartottam.

Untermensch4 2016.10.13. 18:04:15

@kkm.furdancs: Nekem viszont van egy tplink-anomáliám (ha így híjják). Naszóval van a router. Ez eddig bármely eszköz számára felismerhető és használható volt itt a lakásban (a bolti eladó által saccolt hatótávon belül, panel de a belső falak gipszkarton). Kivéve a nyáron vásárolt tabletemet. Ami egyébként bárhol máshol ahol próbáltam, gond nélkül csatlakozik (vmelyik wifi-analyser szerint 22%-osnak mért jel már megfelelt neki play áruházhoz...), akár két téglafalon keresztül is, ám a saját routerem mellé az asztalra téve még másodpercnyi sikert sem ér el. Legutóbb a ház előtt (panel, harmadik emelet, az említett eladó fazon olyan tíz métert mondott mint a routertől várható hatótáv), egyik ismerősöm a (nem vmi különleges) telefonjával tudott csatlakozni...

kkm.furdancs 2016.10.13. 18:54:21

@kkm.furdancs: Ezt csakis valami WIFi szabványtól való eltérés okozhatja, nem? Illetve inkább az egymásra hangolás hiánya. Ami a tabletben jelentkezik, esetleg a titkosítási eljárásnak más van beállítva...

Egy probléma, amit új laptop telepítésénél vettem észre:
Ha Windows 8.1 vagy magasabb van a laptopon, az már nem támogatja a régebbi verziószámú bedugós USB Wifi vevőt. Nézzük meg a TPLINK honlapján, hogy van-e hozzá frissítés. Ha V1-es az eszköz (ezt a verziószámot megtaláljuk az eszközön a vonalkód mellett), akkor nem támogatják tovább, csak Win7-ig. Nem szép dolog.

anonymouse. 2016.10.16. 14:31:50

@Untermensch4: Én régebbi D-link routernél is tapasztaltam ilyet. Elég sokféle eszköz csatlakozott hozzá, de a tabletek gyakran megfeküdtek tőle. A fő gondot az jelentette, ha az SSID is rejtve volt a tabletek számára.

Untermensch4 2016.10.16. 18:50:17

@anonymouse.: Más tablet és telefonok (az említett legutóbbi próbálkozó elvileg a router hatótávján túlról...) csatlakoznak. Nem vagyok kapkodó típus (meg nem is igazán érzem hogy mire is használnám a tabletet), majd ha idő és kedv találkozik, kísérletezgetek.

MaCS_70 2019.07.24. 04:03:10

A cikkben is szereplő jelismétlők használata legyen az utolsó menedék -- amit tetszőleges, wifivel foglalkozó szakmai fórumon is olvashatunk. Az ugyanis a baj velük, hogy konkrétan megfelezik az átviteli sebességet. Nem erősítenek ugyanis semmit (az "erősítő" kifejezés megtévesztő), hanem a vett adatcsomagokat egyszerűen ismételten leadják, így a hasznos időtartam megfeleződik.

Ha azonban mégis ilyen eszközt kénytelen használni az ember, akkor is a konnektorhoz vezetékkel csatlakozó, külső antennás típusok az ajánlottak, mivel azokat nem a konnektorok általában eléggé előnytelen magasságában kell üzemeltetni, és a wifinél 10 cm is sokat jelenthet. Általános ajánlás olcsóbb, de repeater-üzemmódot tartalmazó router használata.

MaCS

Luiz Hemilton 2019.07.24. 08:27:55

@MaCS_70: Koszonom, hogy leirtad helyettem! :-)

MaCS_70 2019.07.24. 12:34:37

@Luiz Hemilton: Informatikával, különösen hálózatokkal foglalkozók számára ez nem nagy csoda, csak sajnos eléggé hiányosak a specifikusan nem ehhez értők számára elérhető ismeretek...

És hogy egy kicsit konstruktív is legyek:

1. A megbízható megoldás a kábelezés. Ha mód van rá, és fontosak a paraméterek, hálózati kábelt érdemes kihúzni, még ha az kényelmetlenséggel is jár.

2. Ha nem lehet dedikált hálózati kábelt használni, akkor alternatíva lehet már vezeték használata -- jelesül az elektromos hálózat 230-as drótjaié. Jó minőségű villamos hálózat és rajta használt jó és korszerű fogyasztók esetén simán hozHAT a wifinél akár sokkal jobb eredményeket is power-line adapterek használata (megfelelő kiegészítővel akár külön fázison is). Mivel mind ennél, mind pedig a wifinél idegen fizikai közeget használunk, az egész rendszer rendkívül sztochasztikus lesz, semmi sem garantálja az eredményt, de nem egy helyen tapasztaltam már, hogy a power-line sebességben, stabilitásban és PING-ben is sokkal szebben muzsikált, mint az amúgy jő eszközökből, a lehetőségekhez képest optimálisan kialakított wifi.

Ez sajnos lutri.

Amúgy meg, még ha csak a wifi marad, és van rá anyagi keret, akkor is ezerszer inkább egy mesh-rendszer (egyre elterjedtebbek, jobbak és olcsóbbak lesznek), mint egy jelismétlő. A jelismétlő a szükségmegoldás rettenetes veszteségekkel -- persze van, ahová pont megfelel, de mindezzel nem árt tisztában lenni.

MaCS

kkm.furdancs 2019.08.01. 07:12:50

@Czu bácsi: Most ugyan nem használom, de emelt konnektorba volt dugva teszteléskor. Kb 150 cm magasságban.

kkm.furdancs 2019.08.01. 18:49:19

@Czu bácsi: Nekem pedig a zongora tetején :)
süti beállítások módosítása