UTP már nem lakik itt

2016.10.14. 05:03 | Írta: kkm.furdancs

Az elektronika fejlődik, számítógép-hálózati szabványok mennek és nyomukban egy halom idejétmúlt vezeték és csatlakozó marad. Ipari körülmények között a zavarvédettség és biztonság megköveteli a vezetékes kapcsolatot továbbra is, de otthon a négy fal között már a kényelmes WiFi/Bluetooth dominál. Nem kell vezetékhornyot vésni a falba hálózati kábelnek vagy félni, hogy a tekergő porgyűjtő kábelek felzaklatják egységes megjelenésű lakásbelsőnk harmóniáját.

kut02.jpg

Felvetődik a kérdés, hogy mit kezdjünk a koaxiális, majd csavart érpár (UTP) kábelekkel, csatlakozókkal és hálózati eszközökkel. A BNC csatlakozókból megépíthetjük az ismeretlen Terminátor szobrát, az UTP-t pedig még ne dobjuk messzire, hiszen az alaplapok bőven szerepeltetik csatlakozóik között. Végső esetben egyenként használhatjuk jó merev, szigetelt rézszálait.

Ezt a szakítószilárdságot használtam ki pár éve, mikor nem volt 8 méter kötelem, hogy azon leeresztve próbáljam ki új búvárszivattyúmat. Fogtam egy tekercs UTP-8 kábelt és azzal engedtem le a szivattyút.

kut01.jpg

Innen származik mondásom:

Akkora paraszt vagyok, hogy kútból húzom az Internetet!


 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1011783707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2016.10.14. 05:16:53

Az ereket összesodorva ár/minőség arányban a legjobb hangszórókábel kimondottan jó árnyékolással.

zooltek 2016.10.14. 05:19:12

Az ereket összesodorva ár/minőség arányban a legjobb hangszórókábel kimondottan jó árnyékolással.

(ha duplán kommenteltem, a blogmotor vicceskedik.)

kkm.furdancs 2016.10.14. 05:57:19

@zooltek: Biztosan elviszi a magasabb teljesítményt is, mert a (tömör réz) keresztmetszet megvan hozzá. Majdan készülő elektronikus berendezéseim csodás vezetékanyaga lesz.

Voltam valaha villanyszerelő tanonc. Legzaklatottabb szakmai gyakorlatom az alumínium kapcsolószekrénybe telepített mágneskapcsolókat összekötni precízen meghajtogatott tömör vezetékkel. Mint egy nőgyógyász, komolyan. Ezért is tetszik az UTP-drót, ami annyira hajlékony és annyira, amennyire kell.
Gondolom, a te a szakmádban fokozottan fennáll ez a jelenség :)

Leooo 2016.10.14. 21:08:56

@zooltek: Ember! ---> UTP !! ---> Unshielded Twisted Pair ---> UNSHIELDED=árnyékolatlan...

Leooo 2016.10.14. 21:19:35

@kkm.furdancs: Jajj... Kétféle felépítésű kábel van, amit adatátvitelre használnak csavart érpár alapon. Falkábel ---> tömör erek, csatlakozót nem lehet rá krimpelni, csak aljzatot szerelni, ezt teszik a csőbe a vakolat alá, igen merev. Patch kábel ---> nem tömör, hanem elemi szálas erek, hajlékony kivitelű köpeny, csak csatlakozó dugót lehet rá krimpelni, márkás aljzattal nem kompatibilis kábel. Célja a fali aljzattól a gépig tartó szakasz, vagy a hálózati eszköz és a patch panel közötti távolság rugalmas áthidalása.

Namármost ki mit akar az UTP patch kábellel?? a 0.5 mm-es erekkel?

Leooo 2016.10.14. 21:29:01

Egyébiránt meg gratulálok, ha valaki sugárzott jelátvitellel (népszerű nevén Wifi) akar átvinni annyi sávszélességet, mint ami a kábeles kapcsolaton keresztül könnyedén átmegy. Manapság 10Gb rezes kapcsolatot lehet csinálni helyből és előkészítés alatt van a 60 Gb REZES hálózat. Mikor lesz a nyomorult 300-450 Mb-os - elméleti - Wifi sebességből 60 Gb?? Talán 5-10 év múlva. Ha valaki komoly videókat akar streamelni otthoni hálózaton 3 felhasználó között az Wifi-n reménytelen!

bandiras2 2016.10.14. 22:14:38

@Leooo: Szegény ember arra a kábelre szerel kábelfejet amilyen jut neki. Igaz, eleinte kicsit kényelmetlen összefésülni a színsorrendet a kemény rézdrótból, de kis gyakorlással rutinműveletté válik.

zooltek 2016.10.15. 04:46:59

@Leooo: Azért ne harapd le a fejem :) Tudom mi az unshielded, de itt a lényeg a twisted, mert minél jobban megpödörinted azt a drótot, annál nagyobb árnyékolással bír, köpeny nélkül is. Egy mezei hangszórókábelhez hasonlítva ez bizony sokat számít.
süti beállítások módosítása