Palackok újrahasznosítása

2016.10.19. 05:04 | Írta: Gyökösi Attila

A kiürült italos palackok hasznosítása nem könnyű dolog. Manapság gyakorlatilag már csak néhány sörös- és borosüveg ami betétdíjasként visszaváltható, ráadásul a borosüvegeknél tapasztalatom szerint figyelni kell arra is, hol vette az ember, mert a szemre nagyon hasonló formájú üvegek visszaváltásakor is belefuthatunk abba, hogy az üzletben nem fogadják be, mert az adott márkát ők nem forgalmazzák. A röviditalos palackoknál pedig végképp csak szemétként tudunk megválni a kiürült üvegektől.

bottle1.jpg

Pedig ezek sokszor egészen szép formájú palackok, elvileg sokféle célra jók lehetnének, vázának, lámpabúrának, pohárnak, tolltartónak és még sorolhatnánk. Csakhogy ezekhez általában el kéne vágni őket, vagy az aljukat, vagy a vékonyodó nyakrészt kellene eltávolítani. Méghozzá szép, tiszta és egyenes vágásvonallal. Ez pedig nem egyszerű.

A minap találtam egy hirdetést a Facebookon, ami aztán elvezetett egy oldalra, ahol az erre a célra szolgáló vágóberendezések garmadája található. Egy egész univerzum!

Az alábbi linken érdemes körülnézni:

https://www.amazon.com/s/ref=as_li_ss_tl?url=search-alias=aps&field-keywords=bottle+cutter&linkCode=sl2&tag=rtau-20&linkId=262ca744d7f7d8da797dd37a9b61970b

Az itt található eszközök működési elve azonos, egy üvegvágó hegyet mozgatnak pontos körpályán a palack körül, majd az ily módon bekarcolt üveget egy hirtelen hőhatással (forró vizet öntve a vágásra) elroppantják. Némi utómunka, (csiszolás) után meg is van a vágyott használati tárgy.

Egyszerű és nagyszerű!

Elvileg persze egy alkalmatos szerkezetet akár magunk is készíthetünk, üvegvágót lehet venni olcsón, és csak egy olyan állványt kell építenünk hozzá, amelyik forgatás közben pozicionálja a palackot. Ha valamelyik olvasónk esetleg már készített ilyet, írja meg nekünk, szívesen bemutatjuk itt a blogon. (Ha ötletet keresnénk, a 'bottle cutter' kifelyezésre érdemes keresni a google képkeresőjében.) 

Egy igényes példa egy házi barkácsra:

bottle2.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4211801259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-xy- 2016.10.21. 20:07:04

Ha valaki szeret kísérletezni, egy vékony erős zsineg és egy vödör hidegvíz segítségével, némi gyakorlás után egész jó eredményeket lehet elérni. :)
süti beállítások módosítása