Lyukfolyasztás és dörzshegesztés

2020.04.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

foly1.jpg

Fúrógép hirdetések közt tallózva találkoztam a "lyukfolyasztó" kifejezéssel. Legtöbbünk inkább egy kellemetlen orvosi beavatkozásra asszociálna az emésztés vagy nemi élet területéről, mint egy szerszámgépre. Kíváncsi voltam, mi kerül egy fúrógépen másfél millió forintba, egy fúróhegyen pedig 44000-be. Hajtás után kiderül.

Vékony lemezekbe, zártszelvényekbe maximum 2-3 fordulatnyi menetet vághatunk, ez kevés erős csavarkötés kialakításához. Próbálkozhatunk hegesztett vagy szegecsanyával, de sokkal termelékenyebb és szilárdabb a furat saját anyagából képzett anyával.

flowdrill.jpg
Általános esetben a fúrási művelet alatt szabályos szerszáméllel történő anyageltávolítást értünk. Azonban a folyatófúrás során azt az anyagmennyiséget, ami forgácsként távozna, nagy szilárdságú folyatott hüvely kialakítására használják, melybe menet készíthető.  A technológia szerszáma poligon keresztmetszetű keményfém fúró. A folyasztó fúrógép nem szükségszerűen célgép, megfelel bármilyen  állványos vagy asztali fúrógép 3.500 ford/perc fordulatszámig, 1.5-3.5 kW teljesítménnyel. A hangsúly a fúróhegyen van, tehát otthon is megvalósítható eljárás (már amennyiben akad három kilowattos fúrónk a műhelyben).

A folyasztó fúrás történetének és technológiájának, gyakorlati kivitelezésének igazán bőséges ismertetését erre a magyar nyelvű kézikönyvre hagyom: Flowdrill leírás

 Dörzshegesztés

Rokon eljárás a dörzshegesztés, azaz a munkadarab saját anyagából készülő hegesztés, amelynél a kötés létesítéséhez szükséges hőenergiát az egyesítésre kerülő felületeken súrlódással állítják elő. A videón látjuk kivitelezését. Lágy és képlékeny anyagokhoz elegendő 25 N/mm2, rideg ötvözetekhez és speciális acélokhoz viszont 280 N/mm2. Átszámolva 250-2800 kg/cm2, nem csoda, hogy ajánlatos fülvédő a gyárcsarnokban. A nyugdíjas dörzshegesztők leggyakoribb kifejezése lehet a Tessék?! Egyenesen egy doktori disszertációt ajánlok figyelmükbe a téma mélyebb megismeréséhez.


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1211810173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2016.10.20. 05:40:33

Sajnos egyre több elöltöltős mosógép műanyag üstje is "dörzshegesztéssel" készül (összerezegtetik a két felet). Ezeknél a csapágycsere lvl: hardcore.

kkm.furdancs 2016.10.20. 06:32:53

@zooltek: Ilyenkor kell godmode-ba kapcsolni és cseréltetni egyben a teljes készüléket :)

anonymouse. 2016.10.20. 10:32:33

Érdekes a technika, de dörzshegesztésnél szerintem esetenként sokkal jobb és praktikusabb a tompahegesztés és még hallókészüléket sem kell venni később.

kkm.furdancs 2016.10.22. 20:59:32

@anonymouse.: Sorozatgyártásnál biztosan van értelme és a hibalehetőség is kisebb, ezért használják.

zooltek 2020.04.17. 11:51:15

Nézegettem a lyukfolyasztás táblázatát. A legkisebb lyukhoz 3400-as fordulat és 0.5kW kell, a legnagyobbhoz (a táblázat szerint) 1000-es fordulat és 3.5kW. Ha az áttételezést nézzük, akkor egy 1.5kW-os 2800-as fordulatú motor bőségesen elég. Így nem nagyon értem, mi kerül másfél millába egy fúrógépen. Hacsak nem valami automatizált sorozatgyártásra való CNC-ről van szó. Akkor meg lehet, hogy kevés az összeg.

villanyember 2020.04.19. 06:52:28

@zooltek:

Nem ismerem részleteiben a technológiát, de biztos hogy nem csak arról szól hogy " nyomd meg Józsi, mint tót az anyját " . Az előtoláshoz anyagtól függően változtatható erő kell. Abban a pillanatban amikor a forgás megáll, még a kihűlés előtt nyomni kell egy jó nagyot a munkadarabon. A fordulatszám is anyagfüggő lehet, de mondjuk ezt a legkönnyebb megoldani ebben a folyamatban. Az egész vagy komoly szervórendszert vagy hidraulikát igényel. A forgást is nagyon gyorsan kell leállítani, ehhez is vagy bika fék vagy valamilyen kuplung szükséges. Elméletileg lehet " parasztvezérlésű ", odaállítod a Józsit oszt megoldja gombokért, de itt az állandó minőség kulcskérdés. Az meg a Józsival nem megy.

@anonymouse.:

Ennek a technológiának csak sorozatgyártásnál van értelme. Pl. a csőszereléshez szükséges csőperemeket is valószínűleg így készítik. A hegesztés legalábbis úgy néz ki. A tompahegesztéshez gyökölni kell, a kézi munka drága és lassú, a hegesztőrobot is drága de legalább gyors és egyenletes minőségű varratot készít. Sok segédanyag (hegesztőhuzal) kell ami tovább növeli az árat. Ehhez képest ez a dörzshegesztés olcsó és villámgyors folyamat, ha már egyszer beállítottad a gépet csak etetni kell.

Érdemes megnézni a YouTube-on a TWI Ltd. kisfilmjeit. Elképesztő hegesztési módszereket láthatsz. Az elektronsugaras hegesztés például.
süti beállítások módosítása