Szétszedtem: 400, ami 230...?

2016.11.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Befektetési célból vásároltam egy három fázisú villanymotort. A három fázis nem játék, az ipari csatlakozók viszont nem olcsók, így nem áll dobozszámra otthon. Lassan körbenéztem a műhelyben, miről lehetne leoperálni ideiglenesen a csatlakozó dugót.

hegtrafo_1.jpg

- Gyere csak ide, kis barátom - köszöntöttem hegesztőkészülékemet, melynek kihasználatlan 3 fázisú dugója feldrótozva pihent a doboz oldalán. Előrebocsátom, ez egy becsületes hegesztő trafó. Nem veri a 16A biztosítékot, mint az inverteresek és 2-3 mm pálcával meghegeszti, amit kell.

Kipróbáltam 3 fázissal, de elégnek találtam volt 230-ról üzemeltetni. Laikusoknak: három fázis sokkal erősebb, mint az egy, nem véletlenül használják komolyabb berendezések energiaellátására. Ennek megfelelően ára magasabb, viszont a leendő vásárló nagyobb bizalommal tekint rá.

hegtrafo_6.jpg

Ezen is különféle táblázatok, 230/400V átkapcsoló és nevezett ipari csatlakozó sugallja, hogy a benne rejtező transzformátor 400V-ról (is) működik.

hegtrafo_5.jpg

Leszedtem a lemezborítást. Van villanyszerelő képesítésem*, most viszont kissé elbizonytalanodtam. Az ötcsatlakozós dugóból már csak három vezeték ér be a készülékbe. Fázis, nulla, földelés.

hegtrafo_4.jpg

Hova lett két fázisvezeték? Akárhogy is nézem, itt 230/230 volt között lehet választani. Lehet, hogy németül rajta van: "Ne tévessze meg a látvány, Inside 230V!" De hát akkor miért a skálabeosztás és főleg az átkapcsoló? Ismerjük a kínaiakat, 5 centi kábel megspórolásáért az đ]{}íÄ@  is Đ@Ä, szóval beteg dolgokat képesek művelni, nemhogy egy ipari kivitelű, három állású kapcsolóért.

hegtrafo_7.jpg

Másrészt ez annyira átlátszó és kisstílű csalás lenne, hogy továbbgondoltam a problémát. Valami kreatív megoldás állna a háttérben? A belső oldalra ragasztott kapcsolási rajz szerint is ennyi kábel megy be a trafóba és valóságban tényleg két primer tekercset látunk.

hegtrafo_3.jpg

Kérem hát képzettebb olvasóinkat, rántsák le a leplet a rejtélyről.

hegtrafo_2.jpg

Egyébként így néz ki egy hegesztőtrafó belülről. Doboz, transzformátor, kezelőszervek és hűtőventillátor.

*De mintha nem is lenne.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2011933879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jaroslav001 2016.11.09. 05:34:11

Szervusz.

A kepek es a bekotesi rajz alapjan ez csak egy egyfazisu hegeszto. Nekem is ilyen van. Nappal meglesem, en is azt hittem hogy haromfazisu a cucc...

Amugy az lehet a magyarazata, hogy kepes olyan helyszinen is uzemelni, ahol csak 3F csatlakozo van, sot talan a nulla nincs is behuzva az alljzatig. Ilyenkor a fazisfeszultsegek kulonbsege all csak rendelkezesrre, ami 400V.

Osszegzes: Ez az egyfazisu hegeszto kulonfele dugaljakrol is tud mukodni, de ettol egyfazisu marad.

Jaroslav001 2016.11.09. 05:44:55

@Jaroslav001: Csak nem hagyott nyugodni, es megneztem: Es tenyleg, az enyem is csak egyfazisu, ami kepes 400Vrol is mukodni.

zooltek 2016.11.09. 05:51:26

Az ötpólusú csatiban a kék a nullához van bekötve? Ha szemből nézed, a vastag védőnulla tüskétől tán (úgy emlékszem, de jelölve is van N-el) jobbra az első tüske. Mert akkor csak egy fázist használ. Vannak egyébként hegesztők, amik a 3 fázisból csak kettőt kérnek, pl. régi Hetrák. A rajz szerint meg neked is lenni kellene még egy fekete vezetéknek.

kkm.furdancs 2016.11.09. 06:39:56

Sziasztok! Az van, amit láttok.
A fekete valószínűleg az egyfázisú dugóból érkező érpáron van.

Köszi a tippeket! Lássuk be, az ötfázisú csatlakozó és a 400V feliratok a vásárló számára mégiscsak azt sugallják, hogy 3 fázisról van szó, másrészt sokkal több helyen találunk 230V-os dugaljat, mint 400-asat. :) Jó ötlet, de végül is hiánypótló, ha van realitása.

Mint mikor a CD-s walkmanokra túlzottan nagybetűkkel írták rá, hogy 3MP (rázkódásmentes üzem), higgyék, hogy mp3-at is tud. :)

kkm.furdancs 2016.11.09. 06:44:53

@zooltek: Sajnos már nem tudom, mert átkötöttem.

Te értesz hozzá, nos kérdezhetek egyet?
Tegyük fel, csak négyeres kábelt kaptál a boltban. Három fázist viszel plusz nullát rajta. De mivel a védőföld amúgy is össze van kötve valahol a nullával, mennyi idő múlva üti agyon a kapitányt? Agyonüti?

zooltek 2016.11.09. 06:46:48

@kkm.furdancs: "A fekete valószínűleg az egyfázisú dugóból érkező érpáron van."
A rajz azt írja: BLACK 400V, ezért gondoltam arra, hogy esetleg ez is 2 fázissal is tud működni.

zooltek 2016.11.09. 06:52:04

@kkm.furdancs: Ha nagyon jó a védőföld és nincs fi-relé, akkor elméletileg össze lehet kötni a védőföldet a nullával, és lesz 230V a delikvensnek, de nagyon nem ajánlott! Bármi gebasz van, a villany megjelenik a testen/burkolaton, és nem mindenki szereti ezt a fajta bizsergést.

kkm.furdancs 2016.11.09. 06:56:19

@zooltek: Hű, de gyors voltál!
Köszönöm szépen a választ. Miért árulnak négyeres kábelt a boltban akkor? :)))):):):):
Nem, nincs FI-relé.

Már emlékszem, mennyit molyoltam, hogy szerezzek 3F aljzatot és hogy rá merjem-e kötni a hegesztőt puszta nullával a 3 fázisra. Megcsináltam, működött (csak a melegedést jelző lámpa világított megmagyarázhatatlanul bekapcsolás után azonnal) és aztán ráhagytam.

kkm.furdancs 2016.11.09. 06:58:15

@zooltek: Ezt azért írtam, mert a 3F csatlakozóból jön ki a barna. Kizárásos alapon csak a másikban találhatjuk a feketét.
Mindenki hibázhat, a gyártó is.

zooltek 2016.11.09. 07:03:32

@kkm.furdancs: A rajzon 2 barna és 2 zöldsárga van, mellette, hogy 230V vagy 400V.
A négyeres kábelnek is van létjogosultsága, van 4 pólusú csatlakozó is, 3 fázis + védőnulla, sok gépnek nem kell külön 0, mert nem használ 230V-os fogyasztót, vagy magának álllítja elő a trafó, amilyen fesz. kell.

GregDzsi 2016.11.09. 08:52:30

@kkm.furdancs: 4 eres vezeték értelmes ha tápot és vezértlést kell egy irányba vinni. Pl. RF termosztátok vevőegysége: N+L a vevő tápja, a másik kettőn kazánt kapcsol/szakít.
De ha kábelcsatorna nélkül akarsz alternatívan kapcsolni 2 fogyasztót, akkor is felmerülhet:)

villanyember 2016.11.09. 18:49:36

Szerintem a 400 V-os kábel már nem gyári. Nem lehetne benne kék nullavezető, csak két fázis meg a védőföld! Így működhet ipari aljzatról, a 400 V-os része. Lehet persze, hogy a kínai gyártónak csak ilyen 3 eres vezetéke volt és az egyik fázist a kéken vitte be, ami nálunk teljesen szabálytalan. A rajzon egyébként ott van: a 230 V barna - kék - zöld-sárga, a 400 meg barna - fekete - zöld-sárga. A 400 V-os villásdugó is hazainak tűnik. A váltókapcsolót meg azért nem spórolták ki, mert csak azon a csatlakozón lehet feszültség, amelyik ki van választva. Jól nézne ki, ha az egyik dugó csatlakoztatva, a másikra meg a trafó kiteszi a feszültséget.

kkm.furdancs 2016.11.09. 21:19:21

@villanyember: Szia! Köszi a tippet.
Használtan vettem, de kommunikálva az eladóval, nem feltételezem, hogy képes lett volna beavatkozást eszközölni az elektromos rendszerben, másrészt mikor szétszedtem, koherensen egybeépítettnek láttam a vezetékelést.
Kínai, eltérő kultúra, minden előfordulhat :)

Untermensch4 2016.11.09. 21:50:53

@kkm.furdancs: "Kínai, eltérő kultúra, minden előfordulhat :) "
Erről beugrott a kínai gyártmányú benzines rollerem esete. A meghajtó( eredetileg motorosfűrészbe valósinak látszó) motor gyújtását kivéve kihalt belőle a delej, még az önindítóból is (lehet ám röhögni, önindító és zsinóros berántás). Elvittem jó szakihoz nem sejtve hogy mi vár reá, olcsón elvállalta a gyógyítást. Meg is csinálta abból a szempontból jobbra mint a gyári állapota hogy a két kiciócó féklámpa közül az egyik a világítás lett, a másik meg a hátsó fék használatát jelezte. Viszont azt mondta hogy a drótoknál a szakmailag várható színkódokhoz képest a kínaiak más kiosztást használnak.

Szamócza 2016.11.10. 10:21:26

@kkm.furdancs:

Szia!

A kapcsolási rajzot megnézve a következő jött ki:

A trafó egy egyfázisú trafó kétféle feszültségre szóló betáppal, de a kínai jómunkásemberek elb...., vagy már nem az eredeti a kábel, és szar a bekötés. 230 voltos állásnál a null-fázis feszültséget használja, a normális 3 fázisú bekötésnél a két fázis közötti feszültséget.
Felesleges a három fázisra bekötni, ha bírja az egy fázis a terhelést. Nem lesz erősebb a gép, csak a fázisáram lesz alacsonyabb.

Ja, nem lenne az a pénz, amiért a nullát, és a földet összekössem, nálunk a utcáról bejövő nulla sincs földpotenciálon, van is vele bajom. Azt aki meg nem tartja a színkódokat, elevenen nyúznám meg, találkoztam a házban olyan világításbekötéssel, hogy csak egy kék, és egy zöld-sárga ment oda (és a FI relé nem panaszkodott érte)

kkm.furdancs 2016.11.10. 11:31:08

@Szamócza: Szia! Köszi a tanácsot, igen, erre jutottak a többiek is.

Mesélnél róla, hogy van bajod a földeletlen nullával? Mi jelenség és mit nem tudsz használni miatta?
Szerintem többeket is érdekel, engem igen.

villanyember 2016.11.11. 21:19:45

" utcáról bejövő nulla sincs földpotenciálon "

???. Az alaphálózat eleve csak 4 vezetékes, 3 fázis és a nulla. Földelve csak a hálózat kiinduló pontján, meg néhol útközben van, A házba bejövő nullavezető van szétosztva nullára és védőföldre. A bejövő ponton csatlakozik egy földelővezeték. Ez viszont csak "alátámasztó" földelés, szerepe inkább csak a környék "egyenpotenciálra" hozása, meg az FI relé stabilabb működésének biztosítása. A Te gondod esetleg az lehet, hogy a nulla elosztásánál valahol nem jó a kötés. Ilyenkor előfordulhat, hogy terhelés esetén a nullavezetőn a fölhöz képest megemelkedik a feszültség. Vagy nincs földelővezeték, ilyenkor is lehet a földhöz képest némi feszültség, ez a hálózat kialakítása miatt van.

njani258 2016.11.17. 11:30:17

@kkm.furdancs:
Mielőtt bármit csinálsz, javaslom kérdezz meg hozzáértőt, vagy tájékozódj az előírásokról.
Ugyan a szabványok mind fizetősek, de megfelelő keresőszavakkal van esély belőlük találni a neten.
Mindezt miért mondom? A szabályok tiltják a védőföld és a nulla összekötését, ha az már egyszer szét lett választva!
Ugyan valószínűleg akkor sincs semmi, ha újra összekötöd, de a szabályozásokat (már amelyeket szakmabeliek hozzák) igyekeznek úgy megalkotni, hogy minél kisebb legyen egy-egy baleset valószínűsége.

Amúgy létezik négypolusú háromfázisú csatlakozó. Ebben a három fázis mellett van egy védőföld.
Az ötpólusú háromfázisú csatlakozóban a három fázik, nulla, védőföld.
Attól, hogy egy transzformátornak egy tekercse van, még nem biztos, hogy egyfázisú!
Ha az a tekercs 400V-ra készült és két fázist kell rákötni, akkor az kétfázisú transzformátor, aminek az az értelme, hogy nagyobb feszültség mellett ugyanakkora teljesítmény esetén kisebb az áram.
Transzformátorok esetén az átvihető teljesítményt a vas keresztmetszet mellett a huzal keresztmetszet korlátozza.

kkm.furdancs 2016.11.17. 11:34:41

@njani258: Szia! Köszönöm a tanácsot, megfogadós :)

zooltek 2016.11.18. 05:20:47

@njani258: "Transzformátorok esetén az átvihető teljesítményt a vas keresztmetszet mellett a huzal keresztmetszet korlátozza."

Sajnos manapság hozzá kell tenni, hogy a huzal anyaga is, mert egyre több az alumínium tekercs :( Úgy értem, ugyanakkora keresztmetszet mellett az alu lényegesen kevesebbet bír a rézhez képest.

Joc123 2017.11.18. 17:01:38

Régi cikk, csak most tévedtem ide, de ha ezután olvassa még valaki:
Amelyik átkapcsolható az szinte biztosan nem valódi háromfázisú trafó. A valódi 3 fázisú (egyenirányítva) azért sokkal jobb, mert soha nem fut nullára a feszültség, mint az egyfázisú váltóáramúnál és ívet fogni is könnyebb vele. Sokkal jobb, stabilabb ívet ad. Apámtól tudom, aki kilométereket lehegesztett mindenféle trafókkal, a háromfázisú hetrát szerette a legjobban.

kkm.furdancs 2017.11.19. 08:28:03

@Joc123: Igen, megerősítették a villanyeberek, köszi! Reklámfogásnak nem rossz a gyártó részéről, de sajnos csak egyfázisú :)
süti beállítások módosítása