Ablakok szigetelése

2016.11.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A rosszul szigetelt csatlakozásokon hideg levegő jut a helyiségekbe, amit erősebb fűtéssel kell kompenzálni. 1 m rosszul szigetelt hézag egy tél alatt mintegy 50 kWh energiaveszteséget okoz. Az ablakcsere nagyobb felfordulással járó, komoly anyagi befektetés. Ideiglenesen és olcsóbban tömítőprofilokkal javíthatunk nyílászáróink szigetelésén.

14900495_10154737240414312_1816694599035275052_n.jpg

Az ablakok szigetelését követően a fűtés idején a beltér hőmérsékletét 1-2 °C fokkal csökkenteni lehet és minden 1 °C hőmérséklet-csökkentés 6 %-os fűtőenergia-megtakarítást jelent.

A lakóházak faablakait akkor éri meg javítani, ha az ablakkeret és az ablakszárnyak állapota megfelelő. Ha nem penészedik, nem érte mechanikai károsodás, ha a vasalás az ablakkeretet megfelelő erővel nyomja hozzá az ablaktokhoz, az esővíz sem az üvegezésen, sem az ablak beillesztésén át nem jut be a belső felületre. Az eredeti ablakok megfelelő átalakításával orvosolni lehet a hiányosságokat: a levegő és a víz bejutását, a rossz hő- vagy hangszigetelést.

ablaksz03.jpg

Az egyik megoldás lehet a szilikonprofilok alkalmazása az ablakkeret és az ablakszárnyak találkozásánál, ami mintegy 40…60 %-al csökkenti a nem kívánt légáteresztést. Ezzel együtt jelentősen, mintegy 25…30 %-kal javul az ablak hő- és hangszigetelési tulajdonsága.

A tömítőprofil megválasztáskor nem csak a szigetelendő hézag méretét kell figyelembe venni, hanem a hézag helyeit is. A fizikai tulajdonságok összehasonlítása alapján a legjobb minőségűek a szilikontömítések, valamint az EPDM mikroporózus gumitömítések. Mindkét anyag nagyon rugalmas, puha, remek az alaktartásuk és nagyon lassan öregednek. Főleg a szilikon puhaságának köszönhetően rendkívül könnyen zárhatók az ablakok. Az öntapadó profilokat mikroporózus gumiból készítik, alakjuk lehet: K, P, D, V és C profilú. A profilokat a nagyon jó minőségű tapadófelület rögzíti. Ez megakadályozza a profil zsugorodását a felragasztáskor. Ez az anyag nagyon jól tapad szinte minden felülethez: elsősorban fához, műanyaghoz és fémhez.

ablaksz02.jpg

A jó tapadás elengedhetetlen feltétele, hogy a felület tiszta és száraz legyen. A mikroporózus gumiból készült EPDM profilok használhatók –50…100 °C-os hőmérséklet-tartományban, az élettartamuk 10…15 év. A profilokat általában egy adott élettartamig használják, ez az az időszak, amelynek letelte után az ablakokat újra lefestik. Az időtartam hossza általában 7…9 év.

ablaksz01.jpg

A billenő ablakoknál a szigetelőprofilt az ablak felső részében az ablakszárnyra,
az alsó részében az ablakkeretre ragasszuk fel

Az öntapadó gumitömítéseknél fontos, hogy pontosan mérjük le az érintkező felületet, és ez alapján a tömítés hosszát úgy, hogy ne kelljen az anyagot megnyújtani. A védő papírfóliát fokozatosan eltávolítjuk a profil tapadófelületéről, és a profilt a lehető legnagyobb erővel a felületre szorítjuk. A tömítést fentről lefelé fokozatosan ragasztjuk fel, ügyelve arra, hogy ne húzzuk meg. A szigetelést a vízszintes felültekre is hasonló módon rögzítjük, ügyelve arra, hogy a sarkakban és a vasalás mentén is jól illeszkedjen. A szilikontömítést az erre a célra kialakított vájatba helyezzük el. A felszerelés egyszerű, a szilikon jól idomul a felülethez.

image1.jpg

Ha a tömítést egyedül végezzük, akkor előzőleg egy speciális anyaggal állapítsuk meg a hézag méretét, és ennek megfelelő tömítést válasszunk. A tömítést különböző méretekben gyártják. A méret a kör keresztmetszet átmérője, amely az ablakszárny és az ablakkeret közti hézagot biztosan kitölti. A tömítést az ablakkeretre ragasztjuk, esetleg az ablakszárnyon kialakított vájatba, amelyet speciális marókészülékkel készítünk el. A könnyebb hozzáféréshez a marás előtt az ablakszárnyat leszereljük. A szilikontömítést szilikongittel is rögzíthetjük a vájatban. A gittet egyenletes rétegben visszük fel, és a profilt fokozatosan ragasztjuk rá.

Posztunk tartalmát a Cser kiadó jóvoltából az Ablakok beépítése és javítása című könyvből merítettük, melyben kimerítő elméleti ismereteket találunk az ablakok fajtáiról, felépítéséről és beépítésük gyakorlati tudnivalóiról. 84 oldal, puha fedeles kiadás.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6611920989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis2 2017.01.06. 08:46:23

Kérdés: van valami módszer a nútba behúzható gumi tömítés berakására? Festés után tettem vissza, de csak csavarhúzóval tudtam visszatömködni. Az nem túl szapora, egy komplett lakásban maga lenne a halál. Különben meg részben az utcát fűtöm.
süti beállítások módosítása