LED-ek mindenhol

2020.07.03. 05:04 | Írta: qty108

A LED, azaz a világító dióda óriási fejlődésének köszönhetően, a világítástechnikában is széles körben elterjedt. Az interneten zavarba ejtően gazdag a választék a különböző kivitelű és teljesítményű termékek között. Nagyon sok tájékoztató anyag fellelhető a témakörben, ami eligazítást nyújthat a megfelelő anyagot a megfelelő helyre vezérelv alkalmazásához.
Az alábbiakban a LED szalagra esett a választásom egy világító rajztábla elkészítéséhez.

image001.jpg
A csomagoláson szerepel minden technikai adat, amit tudni kell vagy érdemes.

Belül pedig ezt találjuk:

image003.jpg

image005.jpg

Nevezhetjük akár méterárunak is, amit aztán hármas egységenként a kívánt méretre tudunk vágni egy egyszerű olló segítségével. A ráforrasztott vezetékvég és öntapadó ragasztó már gyárilag megtalálható a szalagon, így tetszés szerint tovább toldható a kialakított forrasztószemek segítségével, és könnyedén bármilyen alakzatban felragasztható. Azért a forrasztásnál ügyelni kell a nagyon vékony rézfóliára, mert könnyen túlmelegedhet. Kaphatóak hozzá forrasztást nem igénylő toldó és sarokidomok is, amikkel még egyszerűbb a szerelésük.

image007.jpg image009.jpg

 

A megfelelő fényerő megválasztásához irányadó lehet a következő táblázat, persze csak a nagyságrendeket illetően.

image011.png

Ahhoz hogy minden körülmények között megfelelő fényerővel lehessen használni, egy potméterrel fokozatmentesen szabályozható egységgel is elláttam. Ez egyben a ki-be kapcsolója is.

image013.jpg

image015.jpg

A rajzasztal kerete aluprofilból készült, az A3-as rajzlaphoz méretezve. A szélessége megadja a kellő távolságot a LED-ek és a plexi között, ami ahhoz kell, hogy ne látszanak egyenként, pontszerűen, hanem homogén átvilágítást érjünk el. A profil két szélén egy-egy horony található, amibe csavarozás nélkül bele lehet csúsztatni a műanyag aljlemezt és a felső fehér színű átvilágítható plexit. Ennek köszönhetően egy nagyon masszív, mégis könnyű (3 kg az összsúly) és nem törékeny dobozt kaptam, ami könnyen szállítható akár kézben is, és ha nem használjuk napi szinten, akkor praktikusan tárolható.
A LED-eknek köszönhetően nem melegszik, a 12 voltos tápegységgel az érintésvédelem is megoldott, és nagyon kis fogyasztással (16 watt/max. fényerő) működik.
A talpai csúszás és karcolásmentes gumiból készültek. A felhasználóbarátságot figyelembe véve a hátsó két lába állítható magasságú, ezáltal valamennyire dönthető a vízszinteshez képest.


Az első darab a lányomnak, az animációs kísérletezéseihez készült.
Azóta már különböző színekben, többet is rendeltek belőle. Hasznos kelléke lehet grafikusoknak, építészeknek, fotósoknak, tetováló szalonoknak, vagy akár ennek segítségével az unalmas családi albumunkat is feldobhatjuk a combnyaktörés, koponya, panoráma ill. egyéb röntgenképeinkkel.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr111947801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.17. 12:34:40

Szép a leírás, kár, hogy a keglényegesebb alkatrészről, a fényerőszabályozóról hallgat. Ha a képen jól látom, gyári PWM vezérlővel működik. Ilyet általában lehet ott kapni, ahol árulnak LED-szalagot és tápegységet.

Senki ne próbálja meg sorba kötött potméterrel állítani a fényerőt. Huzalpotméter kellene hozzá, ami nem olcsó, ráadásul a csúszkánál mindenképp előbb-utóbb kiég. Energiapazarló, mert elfűti a fölösleges energiát, és kisebb fényerőnél a LED-ek színe is megváltozik, általában zöldes-sárgás árnyalatot vesz fel. A PWM szabályozás előnye, hogy amikor a LED-ek kapnak áramot, akkor a nominális áramerősség folyik át rajtuk, ezért változatlan marad a színhőmérséklet.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2016.11.18. 13:22:06

És azt honnan lehet tudni, hogy:
- egy LED-sor épp dimmelhető-e
- egy táp az jó-e a LED-hez. (Mert van olyan, ami nem indul el, csak ha van mellette egy "rendes" fogyasztó is).

qty108 2016.11.18. 14:00:09

A webárúház honlapján megadták a dimmerelhetőséget ehhez a tipushoz, és a Dimmert is tőlük rendeltem. Egyébként nem tudom hogy milyen műszaki jellemző dönti el egy LED dimmerelhetőségét.
Kipróbáltam többféle tápegységet is, pl. számítógép táp, autó akku, és a nintendó wii tápjáról is működik. Csak arra kell ügyelni hogy min. 2A terhelhetőséget tudjon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.18. 14:09:03

@Meister:

Minden LED-szalag dimmelhető, mert tisztán ohmikus terhelésként működik. Általában LED-tripletek vannak párhuzamosan kapcsolva (ez adódik a fehér LED-ek üzemi nyitófeszültségéből), minden LED-triplet előtt áramkorlátozó ellenállással. Ez biztosítja a túláramvédelmet és az egyes tripletek közötti áramkiegyenlítést.

"Mert van olyan, ami nem indul el, csak ha van mellette egy "rendes" fogyasztó is"

Tudtommal ez inkább PC-tápoknál szokott előfordulni, bár én még nem találkoztam ilyennel. Meg kell kérdezni a boltban vagy el kell olvasni a tép adatlapját.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.18. 14:11:26

@qty108:

Egy kis nyelvtannáciskodás: nem dimmerelés vagy dimmerelhetőség, hanem dimmelés és dimmelhetőség. A dimmer OK. :)

qty108 2016.11.18. 14:28:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm a szakmai kiegészítést!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.18. 14:54:44

@qty108:

Szívesen. :)

Még egy apró kiegészítés, bár a posztból és a fenti kommentjeimből is kiderül:

A dimmelést természetesen CSAK a tápegység kimenetére kapcsolt PWM-vezérlővel szabad végezni. Tilos a régebben népszerű, fázishasításos elven működő dimmert a tápegység elé kötve próbálkozni, mert azok nem bírják a komplex terhelést, amit egy kapcsolóüzemű táp jelent. Jobbik esetben nem működik az egész, rosszabbik esetben a táp "visszarúg" és tönkreteszi a dimmerben található TRIAC-ot.

GyMasa 2020.07.03. 17:47:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Még rosszabb esetben pedig szikraesővel szórakoztatja a próbálkozót...
süti beállítások módosítása