3DPrint: Babaház

2016.11.24. 05:10 | Írta: kkm.furdancs

baba_02.jpg

Tegyük fel... - kezdődnek a teljesen életszerűtlen álproblémákra megoldást javasló írások. De tegyük fel, hogy Kedves Olvasó életét továbbiakban viktoriánus- vagy modern babaházak építésének szenteli, hogy örömöt szerezzen a gyerekeknek. Másrészt annyi dohányt keressen vele, ami már-már öngyulladással fenyeget a trezorban. Coelho sem ajánlana mást: Keress pénzt azzal, amit szeretsz csinálni!

3Dprint sorozatunk már elejétől deklarálta, hogy kerüli a kimerítő, szakmai leírásokat, inkább tippeket és felhasználási lehetőségeket ajánl. Most képregény formában egy leendő babaház prototípusát mutatom be. Tulajdonképpen ipari hulladékot látnak, mert végül két részletben módosítottam az alapkoncepciót.

baba_16.jpg

Az elkészült panellakás makett Kis Laura (ő méretarány etalon a tervezgetésnél (80 mm-es, fiktív személy)), a nagyreményű egyetemista bérelt lakását igyekszik modellezni M1:20 méretben.

baba_15.jpg

A lakás szerényen berendezett, de kezdő modellezők számára nem is szabad erejüket meghaladóan nagy feladatba vágni. Laura később hozzámehet egy pocokhoz vagy pornózásba fog és akkor megveszi viktoriánus stílusú villáját.

baba_13.jpg

Addig lomizásból egészíti ki ösztöndíját, ami nagyon fárasztó. Most éppen lepihent, hogy átgondolja a passzált zsírembólia hatásmechanizmusát (van ilyen kifejezés, a Törvényszéki orvostan tankönyvben bukkantam rá). A sok összegyűjtött holmi között azon is töpreng, hogy a szobafestő fejjel lefelé ragasztotta fel a szívecskés tapétát, mint sátánista a keresztet.

baba_10.jpg

 A szobák 14*18*14 cm méretűek, a bútorok ennek megfelelően apróra sikerültek. Játékhoz túl aprók. Persze, lavírozni kellett az anyagfelhasználás és nyomtatási idő, tehát üzemi költség valamint a kivitelezés finomsága figyelembe vételével.

baba_24.jpg

A végeredményt megszemlélve egy méretarány-növelés mellett döntöttem. Kiegészítve mindezt a nagy felületű, sík felületek kiváltásával valami más anyagra. Nemcsak a költségek növekedése, de a mindig visszatérő probléma, a vetemedés miatt is.

baba_21.jpg

Az íves felületű tárgyakat, mint mosdó vagy WC-csésze nem lehet kiváltani, de szekrényeket igen.

baba_09.jpg

A különálló elemek majd egy komplett babaházban fognak egyesülni. A kettős fal nemcsak a merevítést szolgálja, de lehetővé teszi lámpatestek elhelyezését és vezetékelését is. Rétegelt és HDF lemez vegyesen alkotja anyagát.

baba_22.jpg

Külső borítása és a tapéta kasírozott, színes nyomtatóval készült. Mondanom sem kell, mennyivel színesebbé, részletesebbé teszi az összhatást és rendkívül széles lakberendezési lehetőségeket kínál. Színek, formák, stílus... Ilyenkor döbbenünk rá, az ízlés milyen fontos és összeomlunk a döntés felelőssége alatt. Legjobb, ha koppintunk a Lakáskultúrából.

baba_12.jpg

Továbbiakban néhány elem felépítésének részleteit mutatom be. Elsőként az ágyat:

baba_17.jpg

baba_23.jpg

baba_19.jpg

baba_18.jpg

 A konyhaszekrény összetett konstrukció. Csak egy váz, melyre az ajtókat, azokba pedig kartonból a belső ajtólapokat. Minden külön kerül nyomtatásra, hogy könnyebb legyen festeni. Takarékos megoldás, de a merevítésre oda kell figyelni.

baba_14.jpg

baba_01.jpg

baba_08.jpg

baba_03.jpg

baba_06.jpg

baba_07.jpg

baba_05.jpg

 Sorozatunkat a Conrad webáruház szaküzlet támogatja.

 Felhasználom a publicitást egy könyörgésre, hogy ugyan ajánljanak már egy olyan ragasztót, ami nem ciános, nem szárad be egy hét alatt, kellően szilárd kötést ad és gyorsan köt (lehetőleg zselés kivitelű). Köszönöm.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5011977610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása